Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Budincă de orez cu sos de fructe - simplu şi delicios

Publicat la 11 ianuarie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1429 shares
Mergi la rețetă

Budincă de orez cu sos de fructe - un desert simplu şi delicios, din doar câteva ingrediente pe care le aveam mereu la îndemână.

Întotdeauna mă extaziez la reţetele simple şi bune, mai mult decât la orice reţetă pretenţioasă. Cred că nu o să încetez niciodată să mă minunez cum din câteva ingrediente la îndemâna oricui şi pe care le avem mereu în frigider, pot ieşi mâncăruri atât de savuroase. Trebuie doar să ieşi din rutină şi să faci altfel de combinaţii decât cele cu care erai obişnuit.

La ce te-ai putea aştepta, de exemplu, de la o mână de orez, nişte lapte, 4 ouă şi câteva fructe uitate în congelator de astă vară? Ai putea zice că nici n-ai ce face cu ele, că ingredientele astea n-au cum să te mai surprindă.

Greşit! Ingredientele astea banale s-au amestecat unele cu altele, simplu de tot, dar delicios şi a rezultat o budincă de orez mi-nu-na-tă!

Budincă de orez cu sos de fructe - simplu şi delicios

Reţeta asta aminteşte oarecum de cea de macaroane cu brânză la cuptor . Altă reţetă minunată născută din doar 2-3 ingrediente banale! Doar că budinca de orez e mai fină decât cea de paste. Spre deosebire de macaroane, care-s foarte bune calde, abia scoase din cuptor, budinca de orez parcă e mai bună a doua zi, scoasă de la frigider.

Eu am aromatizat budinca de orez cu pudră de vanilie şi coajă rasă de lămâie, dar la fel de bine merge cu scorţişoară şi coajă de portocale, de exemplu.

Budincă pudrată cu zahăr

Ce-mi place mie cel mai mult la budinca asta e faptul că merge de minune cu diverse sosuri. Puteţi face un sos de fructe, aşa cum am făcut eu, sau unul de vanilie, de smântână, chiar şi de ciocolată sau caramel. Sau o puteţi servi doar pudrată cu zahăr, dacă nu vă plac sosurile.

Pentru sosul de fructe am combinat toate fructele pe care le aveam în congelator: căpşuni, zmeură, mure, coacăze roşii si câteva vişine. Le-am fiert cu puţin zahăr, apoi le-am pasat la blender şi gata. Simplu, nu-i aşa? Sper să încercaţi şi voi reţeta asta şi să reveniţi să-mi spuneţi cum v-a plăcut 🙂

Budincă de orez cu sos de fructe - simplu şi delicios

Și pentru că rețeta aceasta are la bază rețeta clasică de orez cu lapte, cea care ne-a bucurat tuturor copilăria, vă las mai jos varianta video, postată pe canalul de YouTube al blogului .

Mod de preparare budincă de orez cu sos de fructe

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă de orez cu sos de fructe - simplu şi delicios

Budincă de orez cu sos de fructe - simplu şi delicios

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 40 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 20 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o formă cu diametrul de 26 cm

  • 250 g orez
  • 1 litru de lapte 3 (5%)
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 50 g unt
  • seminţele unei păstăi de vanilie
  • 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
  • 3-4 linguri de merişoare confiate (sau stafide)
  • un praf de sare

pentru sosul de fructe

  • 250 g mix de fructe la alegere (zmeură, mure, căpşuni, vişine, coacăze, etc)
  • 80 g zahăr
  • 50 ml de apă

în plus

  • puţin unt pentru uns forma
  • zahăr pudră pentru pudrat deasupra - opţional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o cratiţă încăpătoare, punem la fiert laptele, cu zahărul şi un praf de sare.
  • Spălăm orezul în mai multe ape până când apa rămâne curată.
  • Când laptele ajunge la temperatura de fierbere şi începe să se umfle, adăugăm orezul.
  • Lăsăm orezul să fiarbă la foc mic şi amestecăm din când în când să nu se lipească de fundul vasului. Ar trebui să dureze în jur de 20-30 de minute, depinde şi de tipul de orez folosit.
  • Când orezul este fiert, dăm cratiţa deoparte, adăugăm untul şi amestecăm să se topească şi să se distribuie uniform în masa de orez cu lapte.
  • Lăsăm orezul să se răcească până la temperatura camerei, apoi îl aromatizăm cu vanilie şi coajă rasă de lămâie.
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi ungem cu unt o formă de tort sau o cratiţa cu diametrul de 26 cm.
  • Separăm albuşurile de gălbenuşuri.
  • Batem gălbenuşurile cu o furculiţă, doar cât să se desfacă, ca la omletă şi le încorporăm în orezul cu lapte. Tot acum punem şi merişoarele.
  • Batem albuşurile spumă şi le încorporăm şi pe ele, amestecând încet, cu o spatulă de jos în sus.
  • Turnăm compoziţia în formă, mai presărăm deasupra câteva merişoare ca să se vadă frumos, şi dăm budinca la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Puteţi face testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că e bine coaptă şi în mijoc.
  • Lăsati budinca să se răcească în formă, apoi dacă aţi folosit o formă cu inel detaşabil, o scoateţi pe un platou. Dacă aţi folosit o cratiţă, o răsturnaţi.
  • Opţional se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.

sosul de fructe

  • Se pun fructele la fiert împreună cu zahărul şi apa.
  • Se lasă să dea câteva clocote până se înmoaie puţin fructele, apoi se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit.
  • Se pasează fructele cu blenderul de mână. Eu nu le-am zdrobit prea tare, pentru că îmi place să simt pulpa fructelor, dar dacă doriţi un sos mai fin, puteţi să insistaţi.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Budincă cu sos de fructe

Vă doresc poftă bună la o porţie generoasă de budincă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
1429 shares

Comentarii

  1. Popescu Ioana Aurelia a zis

    ianuarie 23, 2017 at 8:50 pm

    Buna seara.
    Am incercat reteta de budinca si a iesit minunat! (cu sos cu tot)
    Continuam sa urmarim retetele postate si eu si mama.
    Avem in plan sa incercam cat mai multe.

    Va imbratisam cu drag.

    Ioana si mama 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 23, 2017 at 9:03 pm

      Draga Ioana si mama, ma bucur mult ca v-a placut budinca si va mai astept pe la mine! Multumesc mult pentru mesaj!
      Va imbratisez si eu 🙂

      Răspunde
  2. Iulia a zis

    ianuarie 11, 2017 at 11:19 am

    Arata minunat! Iar imaginea aceea cu zaharul in ploaie.... e nebunie!

    O simpla vizita aici pe blog devine periculoasa, mai ales cand ai in plan zi de post cu supa de linte si cartofi cu morcovi si ulei de masline, la cuptor 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 12, 2017 at 9:44 pm

      Multumesc, Iulia!

      Răspunde
      • Luiza a zis

        mai 11, 2022 at 10:20 pm

        Am incercat si eu astazi aceasta reteta si a iesit ceva wow, nu ma asteptam sa imi placa atat de mult. Multumesc pentru reteta!

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          mai 12, 2022 at 6:37 am

          Tare mult mă bucur că ți-a plăcut budinca de orez, Luiza! Te aștept cu drag și la alte rețete. Numai bine!

          Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x