Budincă de orez cu sos de fructe - un desert simplu şi delicios, din doar câteva ingrediente pe care le aveam mereu la îndemână.
Întotdeauna mă extaziez la reţetele simple şi bune, mai mult decât la orice reţetă pretenţioasă. Cred că nu o să încetez niciodată să mă minunez cum din câteva ingrediente la îndemâna oricui şi pe care le avem mereu în frigider, pot ieşi mâncăruri atât de savuroase. Trebuie doar să ieşi din rutină şi să faci altfel de combinaţii decât cele cu care erai obişnuit.
La ce te-ai putea aştepta, de exemplu, de la o mână de orez, nişte lapte, 4 ouă şi câteva fructe uitate în congelator de astă vară? Ai putea zice că nici n-ai ce face cu ele, că ingredientele astea n-au cum să te mai surprindă.
Greşit! Ingredientele astea banale s-au amestecat unele cu altele, simplu de tot, dar delicios şi a rezultat o budincă de orez mi-nu-na-tă!
Reţeta asta aminteşte oarecum de cea de macaroane cu brânză la cuptor. Altă reţetă minunată născută din doar 2-3 ingrediente banale! Doar că budinca de orez e mai fină decât cea de paste. Spre deosebire de macaroane, care-s foarte bune calde, abia scoase din cuptor, budinca de orez parcă e mai bună a doua zi, scoasă de la frigider.
Eu am aromatizat budinca de orez cu pudră de vanilie şi coajă rasă de lămâie, dar la fel de bine merge cu scorţişoară şi coajă de portocale, de exemplu.
Ce-mi place mie cel mai mult la budinca asta e faptul că merge de minune cu diverse sosuri. Puteţi face un sos de fructe, aşa cum am făcut eu, sau unul de vanilie, de smântână, chiar şi de ciocolată sau caramel. Sau o puteţi servi doar pudrată cu zahăr, dacă nu vă plac sosurile.
Pentru sosul de fructe am combinat toate fructele pe care le aveam în congelator: căpşuni, zmeură, mure, coacăze roşii si câteva vişine. Le-am fiert cu puţin zahăr, apoi le-am pasat la blender şi gata. Simplu, nu-i aşa? Sper să încercaţi şi voi reţeta asta şi să reveniţi să-mi spuneţi cum v-a plăcut 🙂
Și pentru că rețeta aceasta are la bază rețeta clasică de orez cu lapte, cea care ne-a bucurat tuturor copilăria, vă las mai jos varianta video, postată pe canalul de YouTube al blogului.
Mod de preparare budincă de orez cu sos de fructe
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Budincă de orez cu sos de fructe - simplu şi delicios
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru o formă cu diametrul de 26 cm
- 250 g orez
- 1 litru de lapte 3 (5%)
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 50 g unt
- seminţele unei păstăi de vanilie
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- 3-4 linguri de merişoare confiate (sau stafide)
- un praf de sare
pentru sosul de fructe
- 250 g mix de fructe la alegere (zmeură, mure, căpşuni, vişine, coacăze, etc)
- 80 g zahăr
- 50 ml de apă
în plus
- puţin unt pentru uns forma
- zahăr pudră pentru pudrat deasupra - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Într-o cratiţă încăpătoare, punem la fiert laptele, cu zahărul şi un praf de sare.
- Spălăm orezul în mai multe ape până când apa rămâne curată.
- Când laptele ajunge la temperatura de fierbere şi începe să se umfle, adăugăm orezul.
- Lăsăm orezul să fiarbă la foc mic şi amestecăm din când în când să nu se lipească de fundul vasului. Ar trebui să dureze în jur de 20-30 de minute, depinde şi de tipul de orez folosit.
- Când orezul este fiert, dăm cratiţa deoparte, adăugăm untul şi amestecăm să se topească şi să se distribuie uniform în masa de orez cu lapte.
- Lăsăm orezul să se răcească până la temperatura camerei, apoi îl aromatizăm cu vanilie şi coajă rasă de lămâie.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi ungem cu unt o formă de tort sau o cratiţa cu diametrul de 26 cm.
- Separăm albuşurile de gălbenuşuri.
- Batem gălbenuşurile cu o furculiţă, doar cât să se desfacă, ca la omletă şi le încorporăm în orezul cu lapte. Tot acum punem şi merişoarele.
- Batem albuşurile spumă şi le încorporăm şi pe ele, amestecând încet, cu o spatulă de jos în sus.
- Turnăm compoziţia în formă, mai presărăm deasupra câteva merişoare ca să se vadă frumos, şi dăm budinca la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Puteţi face testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că e bine coaptă şi în mijoc.
- Lăsati budinca să se răcească în formă, apoi dacă aţi folosit o formă cu inel detaşabil, o scoateţi pe un platou. Dacă aţi folosit o cratiţă, o răsturnaţi.
- Opţional se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.
sosul de fructe
- Se pun fructele la fiert împreună cu zahărul şi apa.
- Se lasă să dea câteva clocote până se înmoaie puţin fructele, apoi se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit.
- Se pasează fructele cu blenderul de mână. Eu nu le-am zdrobit prea tare, pentru că îmi place să simt pulpa fructelor, dar dacă doriţi un sos mai fin, puteţi să insistaţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc poftă bună la o porţie generoasă de budincă!
Popescu Ioana Aurelia a zis
Buna seara.
Am incercat reteta de budinca si a iesit minunat! (cu sos cu tot)
Continuam sa urmarim retetele postate si eu si mama.
Avem in plan sa incercam cat mai multe.
Va imbratisam cu drag.
Ioana si mama 🙂
Iuliana a zis
Draga Ioana si mama, ma bucur mult ca v-a placut budinca si va mai astept pe la mine! Multumesc mult pentru mesaj!
Va imbratisez si eu 🙂
Iulia a zis
Arata minunat! Iar imaginea aceea cu zaharul in ploaie.... e nebunie!
O simpla vizita aici pe blog devine periculoasa, mai ales cand ai in plan zi de post cu supa de linte si cartofi cu morcovi si ulei de masline, la cuptor 🙂
Iuliana a zis
Multumesc, Iulia!
Luiza a zis
Am incercat si eu astazi aceasta reteta si a iesit ceva wow, nu ma asteptam sa imi placa atat de mult. Multumesc pentru reteta!
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că ți-a plăcut budinca de orez, Luiza! Te aștept cu drag și la alte rețete. Numai bine!