Covrigi de casă opăriți, din aluat dospit cu drojdie. Rețeta simplă de covrigi rumeni, moi, presărați cu mac, susan sau sare grunjoasă.
Zilele trecute, umblând cu treabă prin oraș, am trecut pe lângă o covrigărie. Mirosea minunat ca pâine caldă, iar covrigii stăteau aliniați, rumeni și frumoși în vitrină, așteptând vreun val de elevi ieșiți în pauză care să-i cumpere.
Mă grăbeam și nici foame nu-mi era, dar mi-a rămas gândul la covrigii ăia dolofani din vitrină și mi-am promis că ajung acasă și mă pun pe frământat să am eu covrigii mei calzi și buni. Și mulți! 😀
Să faci covrigi acasă nu e cine știe ce mare greutate. Adică nu e deloc mai greu decât să faci pâine de casă sau niște chifle pufoase, dar să dai o formă frumoasă și perfectă unui covrig, e o artă pe care încă nu o stăpânesc foarte bine, trebuie să fac covrigi mai des ca să mai exersez 😉
Covrigii mei poate că nu au avut chiar forma perfectă, dar au fost foarte pufoși, s-au rumenit minunat și au avut gustul cel mai bun și mirosul cel mai amețitor. Cred că toată scara mea de bloc a luat la cunoștință că la etajul 2 se fac covrigi 😀
Ca și covrigii cumpărați, și cei de casă sunt extraordinari cât sunt calzi și proaspeți. Nici a doua zi nu se întăresc, dar nu mai au deloc același farmec, așa că vă sfătuiesc să faceți exact cât știți că puteți mânca.
Dacă doriți covrigi care să se păstreze moi și a doua zi, vă recomand rețeta mea de covrigi pufoși cu unt și susan. Aluatul lor conține lapte, albușuri, ulei și unt, iar toate aceste grăsimi îi ajută să fie la fel de buni chiar dacă nu mai sunt proaspeți.
Click pe fotografia de mai jos pentru rețeta video a covrigilor cu unt!
Dar revenind la covrigii opăriți din rețeta de astăzi,, trebuie să vă spun că preferații mei sunt cei cu susan. Din cei 8 covrigi pe care i-am făcut, doi au dispărut așa, calzi, chiar înainte de ședința foto 😀 Apropo, vouă care vă plac, cu mac sau cu susan? Sau cu sare?
Mod de preparare covrigi de casă
Aluatul pentru covrigi este foarte asemănător cu aluatul pentru pâine. Are în plus puțin ulei și puțin zahăr. Se lucrează ușor și frumos, nici o dificultate din punctul acesta de vedere.
Înainte de a-i băga în cuptor, covrigii se opăresc într-o soluție alcalină de apă cu bicarbonat de sodiu alimentar. În acest fel capătă acea suprafață rumenă și frumoasă, dar și un gust specific, deosebit al crustei. Să nu cumva să săriți peste acest pas!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Covrigi de casă opăriți
Echipamente necesare
Ingrediente
aluat
- 380 g făină (poate fi 000 sau 650)
- 5 g drojdie uscată (am avut dr Oetker)
- 270 ml apă călduță
- 6 g sare
- 1 linguriță zahăr
- 2 linguri ulei
soluția alcalină pentru opărit
- 1 liru apă
- 20 g bicarbonat
finisare
- susan, mac, sare grunjoasă
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol încăpător puneți făina, drojdia uscată, sarea și zahărul. Adăugați apa puțin câte puțin și începeți să frământați de mână sau la robot. După ce apa este încorporată, adăugați uleiul.
- Frământați până când aveți un aluat moale, elastic care nu se lipește de pereții bolului.
- Lăsați aluatul să crească cam 30-45 de minute sau până când își dublează volumul.
- Când aluatul a crescut, este momentul să aprindeți cuptorul la 250 grade (treapta maximă dacă aveți cuptor pe gaz). Cuptorul să fie bine încins când băgați covrigii.
- Cântăriți aluatul și împărțiți-l în părți egale. Al meu a avut 650 de grame și l-am împărțit în 8 părți a câte aprox. 80 g.
- Puneți apa cu bicarbonatul la fiert.
- Începeți să formați covrigii așa cum vedeți în fotografia de sus.
- Mie mi-au încăput doar 4 covrigi într-o tavă, așa că am copt 2 serii. Păstrați aluatul acoperit cât timp se coace prima serie.
- După ce formați primii 4 covrigi, începeți să îi opăriți. Când apa a ajuns la temperatura de fierbere, puneți un covrig, lăsați-l 5 secunde și scoateți-l cu o spumieră.
- Așezați covrigii opăriți în tavă, peste hârtia de copt unsă cu ulei, pentru că altfel se lipește.
- Presărați covrigii cu mac, susan și sare grunjoasă.
- Dați covrigii la cuptor pentru 15 minute. După acest timp ar trebui să fie bine copți și frumos rumeniți.
- Lăsați prima serie de covrigi să se răcească pe un grătar în timp ce vă ocupați de următoarea serie.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Monica a zis
È super rețeta ,am încercat mai multe dar e unica perfectă și fix ce căutăm .
O fac de când am descoperit-o ,de vre -o 3 ani și îmi ies perfecți de fiecare data .
Nu înțeleg comentariile negative .
Iuliana Sbîrnea a zis
Multumesc! Mă bucur foarte mult că vă place rețeta!
ion a zis
De mult umblu dupa o reteta de covrigi. Cind vin in Romania, in Iasi, primul lucru este sa maninc niste covrigi. Nu stiu cum se face, dar la toate punctele de vinzare covrigii sint proaspeti si buni, parca atunci scosi din cuptor. Acum am sa incerc si eu sa fac. Multumesc mult pentru reteta, frumoasa doamna!
Iuliana Sbîrnea a zis
Sper să vă placă rețeta de covrigi opăriți.
Mai găsiți pe blog încă o rețetă de covrigi cu unt, aici: https://bucate-aromate.ro/2022/01/covrigi-pufosi-cu-unt/
Succes!
Alexandra a zis
Se coc cu ventilatie sa fara? Eu le-am pus caldura sus si jos, sa vedem ce iese!????????
Iuliana Sbîrnea a zis
Fără ventilație.
Danescu Oana Stefania a zis
Buna ziua, va rog sa corectati cantitatea de bicarbonat este exagerat de mult, murim dracului daca mancam otrava asta, atata cantitate de bicarbonat nu sebpune niciodata, poate ati vrut sa scrieti 2g de bicarbonat exagerat de mult 20g. Fratilor aveti gri daca faceti aceasta reteta ca va puneti in pericol esofagul. Mai bine nu folositi niciodata bicarbonat in retete, nu este sanatos. Nu va luati dupa ce scrie orice nebun pe net.
Iuliana Sbîrnea a zis
Cantitatea este corectă și nu vă pune nimeni să înghițiți atâta bicarbonat, ci se folosește doar pentru soluția în care opărim covrigii, soluție care ulterior se aruncă.
Dar na, e greu să citești până la capăt și ignoranța e mare.
Cristine a zis
Super rețetă! Am făcut-o și au ieșit așa cum îi doream!
Iuliana Sbîrnea a zis
Ma bucur! Sa va fie de bine!
DODO a zis
o picatura de vanilie nu ar fi binevenita ?
Iuliana Sbîrnea a zis
Ba da, dacă doriți covrigi dulci 🙂
Sandu a zis
Tocmai ce am facut covrigii dupa aceasta reteta. Sunt amari, au gust prea puternic de bicarbonat si nu au gustul de covrig. Am respectat reteta exact. Dau o stea pentru ca mai puțin nu pot.
Argeșeanul Elena a zis
Pot încerca să fac aluatul la aparatul de făcut pâine? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Iuliana a zis
Da, cu siguranță e foarte bine să îl frământați la mașina de pâine sau la robot.
Succes!
Maria a zis
F.f.f.fru
mos explicat Iuliana dragă, vreau să mă abonez dar nu sunt prea expertă ca.voi la tehnologia asta modernă și am scris adresa de email dar nu știu unde să apăs să o trimit la tine.DUMNEZEU SĂ TE BINECUVINTEZE, și sper.ca am reușit abonare( vreau să.ma abonez,dar nu știu exact.cum).of....
Iuliana a zis
Vă mulțumesc din suflet!
Zenkő a zis
Buna,
As incerca reteta, dar cuptorul meu e cam slab, sunt convinsa ca nu poate fi incalzit la 250 de grade. Cred ca ajunge pe undeva la 180. Oare o sa-mi iasa asa, sau mai bine sa nu ma risc?
Multumesc!
Iuliana a zis
Ați făcut vreodată pâine la cuptorul acesta? Dacă ați făcut și a ieșit bine, poate ajunge măcar pe la 200 de grade și vor ieși bine și covrigii.
E un aluat de pâine, e posibil să nu vă iasă crusta rumenă și frumoasă, dar dacă tot avem mai mult timp liber în perioada asta, poate merită să încercați cu jumătate de cantitate.
Succes!
Robert a zis
Buna ziua,
cred ca este o greseala in gramajele din aceasta reteta. As incerca sa fac acesti covrigi insa cred ca ati gresit la gramajull de bicarbonat de sodiu. 20g la 1 l de apa este foarte mult.
Iuliana a zis
Nu este nici o greșeală, rețeta este corectă, este proporția standard de apă/bicarbonat care se folosește pentru astfel de produse și o veți găsi în multe rețete.
Practic la acești covrigi soluția alcalină ajută doar la formarea crustei.
Robert a zis
Multumesc pentru raspuns.
O zi frumoasa!
Iuliana a zis
Cu drag! Sănătate și numai bine!
Livia a zis
In multe retete am vazut si eu proportia asta la bicarbonat. In altele am gasit 1 lingurita la 1 l de apa. Eu folosesc a doua varianta. Adaug bicarbonatul doar cand apa a dat in clocot, nu de la inceput. Astept sa se dizolve bicarbonatul si apoi incep sa scufund covrigii in apa. Am incercat si fara bicarbonat, doar apa clocotita dar nu ies la fel de bine. Doar o lingurita la un litru de apa pentru mine ies perfecti, nici eu nu ma omor dupa gustul pregnant de bicarbonat.
O mentiune in plus, ii coc pe piatra de pizza incinsa in prealabil, covrigii ii asez pe hartie de copt si cu ajutorul unei tavi plate transfer hartia de copt cu covrigii pe piatra incinsa.
Iuliana a zis
E o idee bună să îi coaceți pe piatră. Nu m-am gândit până acum!
Elena a zis
Bună
Cantitate de apă este prea mare, de bicarbonat asemenea????
Iuliana Sbîrnea a zis
Atunci faceți cum doriți dumneavoastră.