Pregătești o supă sau o ciorbă gustoasă? Sau vrei un desert bun și ușor de făcut? Iată de ce e bine să știi cum să faci tăieței rapizi turnați cu punga! Rețeta e gata în 5 minute și poți folosi tăiețeii la o mulțime de preparate dulci sau sărate!
S-ar putea să fi auzit despre acești tăieței făcuți cu punga și sub denumirile de "tăieței leneși", "tăieței instant" sau "turnăței". Ba chiar știu pe cineva care îi numește "tăieței lichizi".
Oricum s-ar numi, acești tăieței moi și pufoși sunt o variantă simplificată a tăiețeilor de casă cu ou, rețeta clasică de aluat întins cu sucitorul și apoi tăiat fâșii.
Singurul dezavantaj este acela că nu se pot păstra pentru mai mult timp. Nu îi putem usca sau congela, ca pe tăiețeii din aluat, deci trebuie să facem exact cât ne trebuie pentru o ciorbă sau cât putem mânca la o masă.
Nouă ne plac foarte mult acești tăieței cu punga pentru că sunt foarte fragezi, pufoși și se îmbibă minunat cu lichide fierbinți, de exemplu cu supă sau cu lapte cald și de asemenea se impregnează cu gustul delicios de unt topit în tigaie, atunci când îi pregătesc pentru felul doi.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru tăieței rapizi turnați cu punga
Dacă punem la socoteală și sare, atunci avem nevoie de doar 3 ingrediente pentru cei mai rapizi tăieței. Sunt ingrediente simple, le avem mereu în casă, deci putem tăia definitiv de pe lista de cumpărături tăiețeii și fideaua uscată din magazine!
Iată ce ne trebuie pentru o oală de ciorbă de aprox. 6 porții sau pentru 2 porții de desert sau felul 2 cu tăieței rapizi:
- 2 ouă - să fie proaspete, de mărime M sau L. Dacă aveți ouă mai mari, e posibil să fie nevoie de încă o linguriță rasă de făină.
- 75 g făină - nu contează prea mult tipul de făină la această rețetă. Puteți folosi făină de patiserie, tip 000 sau făină pentru pâine, tip 650. Important e să fie făină albă, de grâu, pentru a obține tăieței fini.
- sare - ca în orice aluat, trebuie să punem și un praf de sare pentru gust, altfel tăiețeii vor fi fazi
Nu uitați să vedeți și cardul de rețetă de la finalul postării de unde puteți tipări ingredientele și modul de preparare sau vă puteți salva rețeta în telefon!
Cum facem tăieței rapizi turnați cu punga
V-am spus că pregătirea tăiețeilor durează 1-2 minute și gătirea lor 3 minute? Porniți cronometrul, avem treabă doar 5 minute pe ceas!
- Puneți într-un castron cele 2 ouă și un praf de sare. Bateți ouăle cu un tel de mână până se spumează puțin.
- Turnați făina în ploaie în timp ce amestecați continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
- Trebuie să obțineți un aluat omogen, bine legat, dar care curge ușor, se consistența unei smântâni sau puțin mai gros decât un aluat de clătite.
- Turnați aluatul într-un poș sau într-o pungă de plastic mai groasă și tăiați un capăt cam de 4-5 mm, în funcție de cât de groși vreți să fie tăiețeii.
- Turnați tăiețieii cu punga în oala cu apă, supă sau ciorbă fierbinte. Presați punga și vă opriți după cât de lungi vreți să fie tăiețeii. Nu vă faceți griji, nu se vor lipi între ei! La început se vor duce la fund și în câteva secunde se ridică la suprafață
- Fierbeți tăiețeii timp de 3 minute, nu e nevoie de mai mult ca să devină pufoși și delicioși.
Ce puteți schimba în rețetă
La o rețetă atât de ușoară și cu așa de puține ingrediente, aproape că nici nu ai ce modifica. Totuși, iată cum o puteți adapta la nevoie:
- sare - cu toate că sarea dă gust tuturor mâncărurilor, chiar și deserturilor, dacă țineți un regim hiposodat, puteți să o omiteți din rețetă
- făină integrală - eu vă recomand să faceți tăiețeii cu făină albă, dar dacă totuși nu o aveți în casă, puteți folosi și făină integrală. Va fi nevoie, să folosiți mai puțină făină, în jur de 65-70 g pentru a obține un aluat de consistență potrivită.
- turmeric - tăiețeii vor avea culoare mai intensă sau mai palidă, după cum sunt ouăle pe care le folosiți. Dacă îi doriți mai galbeni, puteți adăuga în aluat un vârf de cuțit de turmeric. Atenție să nu puneți prea mult! Turmericul (curcuma) este un condiment 100% natural și un colorant foarte puternic. Dacă puneți prea mult, tăiețeii vor avea o culoare prea intensă și nefirească.
- arome - dacă folosiți tăiețeii pentru felul doi, în combinație cu unt, brânză sau smântână, un praf de nucșoară pus în aluat va aduce o aromă superbă și foarte plăcută.
Cum se păstrează
Cum spuneam mai sus, tăiețeii rapizi turnați cu punga, nu se pot usca sau congela precum cei din aluat.
Totuși, supele și ciorbele făcute cu tăieței instant se păstrează foarte bine la frigider 3-4 zile.
De asemenea, dacă ați pregătit tăieței cu brânză sau cu nuci și nu s-au mâncat toți, îi puteți păstra într-o caserolă la frigider până a doua zi. Se pot încălzi ușor în tigaie sau la microunde.
Idei de rețete cu tăieței rapizi turnați cu punga
Sunt foarte versatili acești tăieței rapizi cu ou! Îi poți folosi clasic, la supe sau ciorbe, dar și la felul doi sau chiar la desert.
Mie îmi place să folosesc acești tăieței instant sau turnăței cum ne mai place nouă să îi numim, mai ales la supe și la ciorbe. I-am folosit de exemplu la ciorba de curcan cu leuștean, la supa de vită cu roșii sau la supa de legume.
Tăiețeii turnați cu punga înlocuiesc minunat pastele sau tăiețeii cumpărați într-o mulțime de rețete rapide.
Dacă vrei să îi servești în varianta sărată, la cină de exemplu, fierbe-i doar 2-3 minute în apă cu sare, apoi pune-i într-o tigaie cu unt topit. Presară peste ei telemea, cașcaval sau parmezan ras și gata masa, simplă și hrănitoare!
Pentru bucuria copiilor e suficient să îi fierbi în lapte îndulcit cu aromă de vanilie și vei obține un desert simplu și savuros. Sau fierbe-i și presară-i cu mac, nucă, scorțișoară și coji de citrice. Vei obține astfel o gustare simplă, ieftină și deosebit de gustoasă!
Iată câteva rețete de pe blog la care îi poți folosi:
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Nu folosiți pungi subțiri care se pot rupe! Aveți nevoie de o pungă din plastic mai gros, pe care să o strângeți bine și să reziste la presiunea exercitată cu degetele.
- Pentru supe și ciorbe, nu turnați tăieței prea lungi! Trebuie să aibă dimensiunea potrivită ca să poată fi luați ușor cu lingura.
- Puteți turna tăiețeii și cu lingura, direct din castron, dar nu vor mai ieși lungi și cu aspect uniform. În funcție de cum îi turnați, în fir subțire sau poate puneți aluat puțin câte puțin cu lingura umezită, pot semăna mai degrabă cu niște găluște în miniatură.
- Mai ales dacă doriți să îi serviți cu mac, nucă, unt sau brânză, nu îi fierbeți prea mult! 2-3 minute, e suficient, altfel se vor îmbiba prea tare cu apă și se vor rupe ușor.
Alte rețete pe care să le încerci
Cauți și alte idei asemănătoare, cu ingrediente puține și ușor de făcut acasă? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tăieței rapizi cu punga - rețeta cu 3 ingrediente și 5 minute!
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 ouă (L sau XL)
- 75 g făină albă de grâu (tip 000 sau 650)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un castron cele 2 ouă și un praf de sare. Bateți ouăle cu un tel de mână până se spumează puțin.
- Turnați făina în ploaie în timp ce amestecați continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
- Trebuie să obțineți un aluat omogen, bine legat, dar care curge ușor, se consistența unei smântâni sau puțin mai gros decât un aluat de clătite.
- Turnați aluatul într-un poș sau într-o pungă de plastic mai groasă și tăiați un capăt cam de 4-5 mm, în funcție de cât de groși vreți să fie tăiețeii.
- Turnați tăiețieii cu punga în oala cu apă, supă sau ciorbă fierbinte. Presați punga și vă opriți după cât de lungi vreți să fie tăiețeii. Nu vă faceți griji, nu se vor lipi între ei! La început se vor duce la fund și în câteva secunde se ridică la suprafață
- Fierbeți tăiețeii timp de 3 minute, nu e nevoie de mai mult ca să devină pufoși și delicioși.
Bine de știut:
- Nu folosiți pungi subțiri care se pot rupe! Aveți nevoie de o pungă din plastic mai gros, pe care să o strângeți bine și să reziste la presiunea exercitată cu degetele.
- Pentru supe și ciorbe, nu turnați tăieței prea lungi! Trebuie să aibă dimensiunea potrivită ca să poată fi luați ușor cu lingura.
- Puteți turna tăiețeii și cu lingura, direct din castron, dar nu vor mai ieși lungi și cu aspect uniform. În funcție de cum îi turnați, în fir subțire sau poate puneți aluat puțin câte puțin cu lingura umezită, pot semăna mai degrabă cu niște găluște în miniatură.
- Mai ales dacă doriți să îi serviți cu mac, nucă, unt sau brânză, nu îi fierbeți prea mult! 2-3 minute, e suficient, altfel se vor îmbiba prea tare cu apă și se vor rupe ușor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Geanina F
Chiar nu știam cum se fac deși am tot auzit de ei. O rețetă ușoară și utilă, mulțumesc!