Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

Publicat la 13 noiembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 15 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

39 shares

Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată? Află diferențele dintre ele, câtă drojdie se pune, iar la final găsești și un tabel de echivalare ușor de folosit.

Una dintre întrebările pe care le primesc cel mai des la rețetele cu aluat dospit este: se poate înlocui drojdia proaspăta cu cea uscată? Sau invers 🙂

drojdie proaspata vs. drojdie uscata

Și apoi urmează dilema: câte grame de drojdie proaspătă folosim în loc de cea uscată? Sau invers 🙂

Mi-am zis ca o postare pe tema: drojdie proaspătă vs. drojdie uscată va fi utilă multora dintre voi și m-am străduit să adun aici informații simple și clare care să lămurească problema.

Mergi direct la:
  • Ce este drojdia?
  • Tipuri de drojdie pentru panificație - ce găsim în magazine
  • Maiaua naturală (sălbatică) e tot o drojdie
  • Care drojdie e mai bună: drojdie proaspătă vs. drojdie uscată?
  • Câtă drojdie proaspătă sau uscată folosim la 1 kg de făină?
  • Tabel de echivalență drojdie uscată - drojdie proaspătă

Ce este drojdia?

Drojdiile sunt niște celule vii adunate laolaltă în ceea ce noi numim generic drojdie. Saccharomyces cerevisiae este specia cea mai răspândită drojdie în producția alimentară. Ca orice orice organism viu, drojdia are nevoie de căldură și de hrană ca să trăiască și să se dezvolte, iar lipsa acestor condiții o fac să intre într-un fel de "hibernare".

De aceea păstrăm noi drojdia proaspătă la frigider, iar pe cea uscată în pliculețe închise etanș. Practic, privăm drojdia de hrană și confort până când avem nevoie să o punem la treabă. Atunci îi dăm de mâncare - și anume zaharurile din făină - și ea se dezvoltă, respiră și fermentează. Prin fermentație formează gaze, adică dioxid de carbon care determină creșterea aluatului.

Firește că nu putem ține celulele acestea fără hrană la nesfârșit, de aceea drojdia are și ea un termen de valabilitate. Nehrănite la timp, celulele încep să moară. Și iată motivul pentru care înainte să ne apucăm de treabă trebuie să verificăm ca drojdia folosită să fie în termenul de valabilitate. Și cu cât drojdia e mai proaspătă, cu atât mai multe celule vii, puternice și puse pe treabă vom avea 😉

aluat dospit cu drojdie

Tipuri de drojdie pentru panificație - ce găsim în magazine

Există foarte multe tipuri de drojdie, peste tot în natură. Wikipedia ne spune că au fost cercetate până acum peste 1.500 de specii de drojdie, iar acest număr reprezintă doar 1% din câte drojdii se presupune că există.
Dar noi ne referim astăzi la drojdiile de panificație pe care le găsim în magazine sau pe care le putem "cultiva" acasă:

1.Drojdie proaspătă - o găsim în magazine, în zona frigiderelor. Pentru uz casnic este ambalată în pachețele de 25, 50,100 g Drojdia proaspătă este sfărâmicioasă, are un miros specific, ușor înțepător și se adaugă ca atare în aluaturi. Poți adăuga drojdia în făină fărâmițând-o cu mâna sau o poți dizolva cu apă sau lapte, e același lucru. Drojdia proaspătă are termenul de valabilitate cel mai scurt. Acasă trebuie să o păstrăm în pachete închise etanș, la frigider, la temperaturi între 0 – 10C.

2. Drojdie uscată activă - se obține industrial, prin uscare drojdiei proaspete. O găsim în magazine sub formă de granule, ambalată la pliculețe de 80-100 g. Înainte să o adăugăm în aluat, trebuie dizolvată în apă sau lapte călduț timp de 10 minute. Acasă o păstrăm în locuri uscate și răcoroase (cămară, dulap) și în pliculețe (sau recipiente) închise etanș.

3. Drojdie uscată instant - se obține tot prin uscarea drojdiei proaspete, dar spre deosebire de drojdia uscată activă, are o granulație mult mai fină. Tocmai datorită acestei granulații foarte fine, drojdia instant poate fi adăugată în aluat odată cu făina și nu necesita dizolvare prealabilă. Se păstrează tot în locuri uscate și răcoroase, la fel ca și drojdia activă.

Orice tip de drojdie se poate congela pentru 2-3 luni.

tipuri de drojdie: uscată, proaspătă, instant

Maiaua naturală (sălbatică) e tot o drojdie

Trebuie să amintesc aici și de maiaua naturală (sălbatică) pentru că este tot un tip de drojdie și pentru că face același lucru: dospește aluaturile.
Acest tip de drojdie însă, merită tratat într-un capitol separat pentru că nu îl găsim în magazine, în schimb putem crește cu ușurință acasă o maia naturală doar din apă și făină.
Am explicat în această postare cum să crești acasă o cultură de maia naturală. Eu mi-am făcut această cultură acum aproape 5 ani și de atunci o folosesc în fiecare săptămână la pâinea de casă cu maia și tot ea mă ajută mai ales la sărbători să dospesc minunați cozonaci cu maia naturală.

maia naturală

Care drojdie e mai bună: drojdie proaspătă vs. drojdie uscată?

Răspuns corect: sunt exact la fel de bune. Atât drojdia proaspătă, cât și drojdia uscată fac exact același lucru, în același timp. Eu una nu am observat diferențe notabile, nici de calitate, nici de timp de dospire între cele două tipuri de drojdie.
Personal, prefer să am mereu în casă drojdie uscată instant pentru că are termen de păstrare mai lung, e comod de depozitat și comod de folosit.
Nu știu niciodată ce idee de gătit îmi vine și nu îmi place să fiu prinsă pe picior greșit și să îmi anulez planurile pentru că nu am drojdie proaspătă în frigider sau pentru că am uitat de ea și a expirat.

Câtă drojdie proaspătă sau uscată folosim la 1 kg de făină?

Răspunsul nu e chiar standard și simplu de dat pentru că indiferent de tipul de drojdie folosit, sunt alți factori care influențează mai mult creșterea unui aluat și la care trebuie să fim atenți:

1. complexitatea aluatului - aluat simplu de pâine vs. aluat dulce și gras de cozonac
2. temperatura de dospire - ideal între 26-28 de grade Celsius, în niciun caz peste 30 de grade!

În funcție de acești 2 factori decidem ce cantitate de drojdie folosim la 1 kg de făină.

În general vă sfătuiesc să urmați indicațiile producătorilor de drojdie scrise pe ambalaj, dar am întâlnit deseori recomandarea de X grame de drojdie la Y grame de făină, fără a se specifica tipul de aluat.
Trebuie ținut cont că grăsimea și zahărul dintr-un aluat încetinesc procesul de fermentație și implicit dospirea aluaturilor. De aceea în aluaturile cu multe ouă, unt sau ulei și cu mult zahăr, cum sunt cele de panettone, cozonac sau gogoși, cantitatea de drojdie trebuie dublată.

Unii producători specifică acest lucru, alții nu. Nu sunt incorecți și nu greșesc nici cei care nu specifică asta și vă spun mai jos de ce:

Un aluat greu și dulce va dospi frumos chiar și dacă folosiți o cantitate mai mică de drojdie. Ceea ce face diferența va fi timpul de dospire. Folosind cantitatea potrivită de drojdie, aluatul va dospi să zicem, într-o oră. Dacă folosiți mai puțină drojdie, va dospi, de exemplu, în trei ore.

La fel, temperatura din bucătărie poate grăbi procesul sau îl poate încetini.

Sfatul meu, cu care nu aveți cum să dați greș: cel mai bun indicator al dospirii unui aluat, cel care nu vă păcălește și nu vă încurcă niciodată este.... volumul aluatului. Dacă volumul aluatului s-a dublat, înseamnă că aluatul a dospit suficient, indiferent câtă drojdie i-ați pus.
De aceea spunem acum cu uimire despre bunicile noastre că "simțeau aluatul" și că puneau totul din ochi, fără să cântărească la gram și fără să stea cu ochii pe ceas. Stăteau în schimb, cu ochii pe aluat: s-a dublat, e bine, nu s-a dublat, îl mai lăsăm. Da, de fapt atât e de simplu! 😉

aluat dospit

Tabel de echivalență drojdie uscată - drojdie proaspătă

Bun, ce facem dacă rețeta pe care vrem să o urmăm are la ingrediente drojdie proaspătă și noi avem în casă doar drojdie instant? Sau activă? Sau invers: noi avem drojdie proaspătă și în rețetă scrie drojdie uscată?

Există niște formule de conversie pe care brutarii le folosesc, dar cel mai simplu este sa folosiți tabelul de echivalență din fotografia de mai jos în care puteți vedea dintr-o privire cam pe unde vă situați și chiar dacă nu picați exact pe valorile din tabel, cu siguranță puteți face proporția și să vă orientați asupra cantității pe care trebuie să o folosiți.

În cazul în care nu aveți un cântar de bucătărie care să măsoare la gram, cu o mică marjă de eroare (care nici nu contează), puteți măsura drojdia cu o linguriță obișnuită:

Dragii mei, cam asta a fost tot ce știu eu despre drojdia proaspătă vs. drojdia uscată. Sper să vă fie de folos și dacă au mai rămas aspecte neacoperite, mă puteți întreba în comentarii.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
39 shares

Comentarii

  1. Livio Kek a zis

    iunie 09, 2023 at 12:46 pm

    Am citit mesajul/ articolul dar nu am găsit cate grame și tipul de drojdie se pune la 1 kg de făină
    Poate primesc un răspuns pe email meu
    liviuliviuvasile313@gmail.com
    Ms

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 10, 2023 at 7:16 am

      Așa cum am explicat pe îndelete în articol, cantitatea de drojdie depinde de mai mulți fractori. De exemplu depinde de ceea ce vreți să faceți: pâine sau cozonac? De temperatura din bucătărie: 19 sau 25 de grade? Și mai depinde și de cât de tare vă grăbiți: vreți să dospească aluatul în 30 sau în 120 de minute? Aveți toate răspunsurile în articol, aici: https://bucate-aromate.ro/2021/11/drojdie-proaspata-vs-drojdie-uscata/#cata-drojdie-proaspata-sau-uscata-folosim-la-1-kg-de-faina

      Răspunde
  2. violeta a zis

    noiembrie 13, 2021 at 6:01 pm

    Multumesc, astept sa-mi spuneti dupa ce faceti.Cu stima, Violeta

    Răspunde
  3. Violeta a zis

    noiembrie 13, 2021 at 10:00 am

    Pe plic scrie la ingrediente maia activa.Se folosește 40 Gr la 1000 Gr faina.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 13, 2021 at 11:12 am

      Atunci probabil că e maia natură, deshidratată. Aș fi curioasă să o încerc. De unde ați cumpărat?

      Răspunde
      • violeta a zis

        noiembrie 13, 2021 at 11:35 am

        Aici imi fac diverse comenzi.Driedsfruits.Painea este super cu aceasta maia.Cu stima, Violeta
        p.s.are si la 100 gr.pachet

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 13, 2021 at 1:41 pm

          Mulțumesc frumos!
          Cred că este exact ce am văzut și eu.
          Uitați ce scrie la ingrediente pe site: maia deshidratată din grâu dur, drojdie, antioxidant (acid ascorbic (E300)), enzime.
          https://driedfruits.ro/Maia-activa-pentru-aluat-paine-dozaj-4-la-suta-1-kg?search=maia

          Răspunde
          • violeta a zis

            noiembrie 13, 2021 at 1:49 pm

            Cum vi se pare?Painea e super.Nu stiu ce inseamna E300.Multam

          • Iuliana a zis

            noiembrie 13, 2021 at 2:45 pm

            Tot pe site scrie așa: E300 adică acidul ascorbic sau vitamina C, are rol de conservant și la temperatura de coacere se dizolva, practic nu se mai regăsește in produsul finit.
            Sunt convină ca pâinea iese foarte bună. Poate încerc și eu de curiozitate, să o compar cu pâinea făcută cu maia de casă.

        • MM a zis

          decembrie 24, 2022 at 11:40 am

          Draga Iuliana,

          Te-am descoperit recent si iti multumesc pentru ca iti faci timp sa postezi si lucruri " banale" oarecum , insa foarte importante in acelasi timp.
          Te rog da-mi un sfat cum ar tb sa coc cozonacul x2 ,( 1kg fiecare umplut) , la cuptorul electric Bosch. Am copt cf instructiunilor, caldura sus si jos, 90min si mi-a iesit tare uscat si nu foarte aerat.
          Doamne ajuta si Sarbatori cu multa iubire!
          M M.

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            decembrie 26, 2022 at 1:10 pm

            La ce temperatura ați copt cozonacii?
            Dacă sunt 2 bucăți, eu îi coc la 175 de grade program sus, jos și ventilație pe șina de jos. După 20 de minute reduc temperatura la 165 de grade și îi mai las încă 20-25 de minute.
            Dacă se rumenesc prea tare îi acopăr cu hârtie de copt și continui coacerea.

        • Gabi a zis

          martie 30, 2024 at 2:52 pm

          Pfff da mult mai scrieți inutil. Era atât de simplu sa scrieți și cantitatea. Ce spuneți dumneavoastră ca depinde de anumiți factori e valabil doar pentru brutarii care au niște analize de laborator a fainii a drojdiei și o temperatura anume în incinta. Pana acum nu ați dat niciun fel de Informație utila consumatorului casnic

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            martie 30, 2024 at 2:59 pm

            Factorii din brutării se regăsesc și în fiecare bucatărie casnică. Nu e totuna să dospești aluaturi la 19 grade sau vara la 24, cum nici cozonacul nu dospește la fel ca pâinea. Îmi pare rău că nu ați găsit nimic util în articol.

  4. Violeta a zis

    noiembrie 13, 2021 at 8:26 am

    Buna,eu am cumpărat maia activa pentru pâine.Este uscata ,la pachet.Ce-mi spui despre asta? Mulțumesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 13, 2021 at 9:06 am

      Și maiaua naturală, cea făcută artizanal, acasă se poate usca. Se activează după 2-3 hrăniri, iar apoi se poate păstra la frigider și se hrănește 1 dată pe săptămână. Probabil că a apărut astfel de maia deshidratată și în magazine, dar cum eu nu am nevoie, nu am mai urmărit.
      Îmi amintesc că acum vreo 2-3 ani m-am uitat într-un magazin pe un pliculeț pe care scria "maia pentru pâine" (cred că era un magazin DM, dar nu mai sunt foarte sigură) și scria că ar conține și un procent de drojdie uscată. Nu că ar fi neapărat ceva rău în asta, doar zic așa că ceea ce am văzut eu atunci nu era 100% maia naturală, care ar trebui să conțină doar făină și apă.

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x