Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Cozonac cu maia naturală și stafide

157 shares
Mergi la rețetă

Cum să faci cel mai bun cozonac cu maia naturală. Cozonac de casă fără drojdie, delicios, care se rupe în fâșii (pale).

Știți cum se spune, că în viață îți pare rău mai degrabă pentru ceea ce nu ai făcut, decât pentru lucrurile pe care le-ai încercat și nu ți-au reușit. Ei bine, uite-așa și mie, îmi pare rău că deși fac pâine cu maia de 3 ani de zile, abia acum m-am încumetat să fac și cozonac cu maia. Am pierdut 3 ani în care m-aș fi putut bucura de cel mai bun cozonac din lume. Din păcate neîncrederea în maiua mea harnică și teama de eșec au fost mai puternice decât pofta.

Vezi aici cum se face maiaua naturală pentru pâine și cozonac. Rețeta pas cu pas.

Cozonac cu maia naturala si stafide

În general aluaturile nu sunt chiar punctul meu forte pentru că m-am apucat cam târziu de brutărie, iar cozonacul, știți voi, are renumele de a fi piatra de încercare a oricărei gospodine. De aceea mi-a fost cam teamă să mă încumet la un cozonac dospit cu maia. Dar mai bine mai târziu decât deloc, așa că iată, i-a venit rândul și tare mă bucur că am depășit și bariera asta.

Rețeta nu este a mea, o am de la Anca (vezi aici). Cred că am citit-o de zeci de ori de când a scris-o ea pe blog și tot de atâtea ori mi-am zis în gând că nu e atât de dificilă cum citisem eu pe alte site-uri. Și chiar nu este. Anca a simplificat la maxim tot procesul. Cozonacul ei este la fel de ușor de făcut ca și pâinea cu maia, iar rezultatul este într-adevăr nemaipomenit.

Aluatul a crescut impresionant, având în vedere că nu are, practic, nici un agent de creștere în afară de maiaua naturală născută doar din apă și făină 🙂 Chiar și peste noapte, la frigider a crescut, iar după ce am băgat cozonacii în cuptor, s-au dublat.

Acest cozonac cu maia naturală este aerat, dar nu este pufos așa cum este cozonacul cu drojdie. Este puțin mai dens, mai greu și ușor umed. Seamănă la gust cu cel pe care îl făcea mamaia mea, parcă e cozonac de țară, copt la cuptor de lut. Deși nu are nici o legătură, când l-am gustat, exact acolo m-a dus gândul: la cuptorul de lut al bunicii mele.

Cozonac cu maia naturala si stafide
Unul dintre cozonaci l-am rupt, ca să se vadă mai bine cum se aleg fâșile și textura grozavă a miezului.

Visul meu dintotdeauna a fost să fac un cozonac care să fie atât de bun, încât să nu aibă nevoie de umplutură. Miezul să se desfacă în fâșii, să fie umed și catifelat. Am avut încredere în rețeta Ancăi și am făcut cozonacul doar cu stafide, tocmai ca să mă pot bucura cât mai mult de miez, să nu am nici o umplutură care să îmi păcălească papilele.

E ușor să declari că un cozonac e grozav, dacă de fapt mănânci un strat gros de două degete de nucă măcinată. Ei bine, cozonacul meu cu maia are doar ici, colo câte o stafidă, în rest, doar miez parfumat.

Dacă doriți să încercați varianta cu drojdie, pe blog găsiți și rețeta de cozonac cu smântână și stafide, foarte fin și pufos.

Ingrediente necesare pentru rețeta de cozonac cu maia naturală și stafide

Din cantitățile pe care le voi scrie mai jos, ies doi cozonaci minunați, cei mai gustoși cozonaci care există. Am respectat rețeta de la Anca în proporție de 90% iar data viitoare nu aș schimba nimic la ea, i-aș face exact la fel. Sper că v-am convins să încercați și voi rețeta, cu ce umplutură vreți voi. Și să mi-i arătați și mie! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cozonac cu maia naturala si stafide

Cozonac cu maia naturală și stafide

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Număr de porții: 2 cozonaci
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

am folosit 2 tăvi cu dimensiunile 23x10x10 cm

aluatul

  • 320 g maia naturală cu hidratare 100%
  • 100 g unt topit și răcit
  • 4 gălbenușuri
  • 280 g zahăr tos
  • 2 pliculețe zahăr vanilat Bourbon
  • 600 ml lapte ușor călduț (împărțit 500 ml +100 ml)
  • 1 kg făină albă tip 000
  • 25 ml rom sau esență de rom/vanilie
  • 2 linguri coajă rasă de portocală
  • 100 g făină tip 650 (poate fi și 000 sau neagră)
  • 12 g sare neiodată

umplutura

  • 150 g stafide
  • 25 ml rom sau esență de rom/vanilie pentru înmuiat stafidele

în plus

  • 1 ou pentru uns cozonacii

Bine de știut:

Cele 4 albușuri care vă rămân le puteți folosi la umplutura de nucă, dacă alegeți să umpleți cozonacii cu nucă. Le mai puteți folosi la bezele, puteți face un chec din albușuri sau le puteți congela pentru mai târziu. 

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Mod de preparare cozonac cu maia naturală și stafide

Am pus în bolul robotului: 500 ml de lapte, gălbenușurile, untul topit și răcit și zahărul (tos + Bourbon). Am mixat scurt să se amestece, apoi am pus maiaua și am mixat din nou. Am lăsat amestecul să se odihnească cam 30 de minute.

Între timp am spălat bine stafidele, apoi le-am pus la hidratat în apă fierbinte în care am turnat 25 ml de rom (poate fi și esență de rom sau de vanilie).

După cele 30 de minute am pus în bol făina și am mixat doar cât să se încorporeze, adică să se umezească, să nu mai am faină uscată în bol. Am lăsat aluatul 60 de minute la autoliză în bolul în care l-am frământat, acoperit cu un capac (poate fi și o pungă de plastic sau folie alimentară).

După autoliză, am amestecat restul de 100 ml de lapte cu sarea, 100 g făină 650 (poate fi și 000 sau faină neagră), coaja de portocală și romul. Am turnat amestecul peste aluatul din bol. Tot acum am pus peste aluat și stafidele hidratate și scurse bine de apa în care au stat.

Am frământat la robot 15 de minute. Dacă frământați la mână cred că 40 de minute vor fi suficiente.

maia naturala pentru cozonac
Maia peste amestecul de ouă și lapte
framantare aluat de cozonac
Aluatul amestecat puțin, înainte de autoliză
aluat cu stafide
Frământare aluat cu stafide

Am acoperit din nou bolul și am lăsat aluatul la dospit pentru 2,5 ore. În acest timp am făcut 2 întinderi (stretch and fold) direct în bol, la intervale de 50 de minute.

Pe canalul meu de YouTube puteți vedea cum fac eu stretch and fold direct în bol.

Cât timp a dospit aluatul, mi-am pregătit tăvile, le-am tapetat cu hârtie de copt.

Am răsturnat aluatul pe blatul de lucru uns cu ulei și l-am împărțit în două părți relativ egale. Am întins cu palmele fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu latura mică egală cu lungimea tăvii de copt. Apoi am rulat aluatul și l-am pus în tăvi.

Am băgat fiecare tavă într-o pungă de plastic și am dat tăvile la frigider până a doua zi . La mine au fost aproape 14 ore la rece, dar pot fi și 10 sau 12 ore, pot fi și 15, depinde cum vă organizați.

cozonac in forme
Cozonacii în forme înainte să meargă la frigider pentru dospire
cozonac uns cu ou batut
Cozonacii unși cu ou înainte de coacere

Cum se coace cozonacul cu maia naturală

A doua zi am scos cozonacii pe blat și i-am lăsat să dospească la temperatura camerei încă 2 ore. Cu o oră înainte să îi bag la copt am aprins cuptorul la 210 grade și am pus pe fundul cuptorului o tavă goală.

Am uns cozonacii cu ou bătut, și imediat după ce i-am băgat în cuptor am turnat 200 ml de apă în tava încinsă de pe fundul cuptorului. Atenție să nu vă ardeți!

După 15 minute, am redus temperatura la 190 de grade și am scos tava cu apă din cuptor.

Am lăsat cozonacii la copt încă 55 de minute. Timpul de coacere depinde de cuptorul fiecăruia. Al meu e pe gaz, întotdeauna am nevoie de mai mult timp de coacere.

E bine să înțepați cozonacii cu un băț lung, de frigăruie, ca să vă asigurați că sunt bine copți. Dacă vi se pare că se rumenesc prea tare dar sunt încă necopți, îi acoperiți cu o foaie de hârtie de copt și continuați coacerea.

cozonac in forme
La răcit pe grătar
Cozonac cu maia naturala si stafide

Când sunt gata, stingeți cuptorul și lăsați cozonacii încă 5 minute în cuptor, dar cu ușa cuptorului deschisă.

Scoateți apoi cozonacii din forme, îndepărtați hârtia de copt și lăsați-i să se răcească pe un grătar, culcați pe o parte. La interval de 10-15 minute, îi întoarceți de pe o parte pe alta ca să își mențină forma. Abia după ce s-au răcit îi ridicați în picioare.

Știu cât e de greu, dar încercați să aveți răbdare să se răcească foarte bine cozonacii înainte de a-i felia. Sunt exact ca pâinea cu maia: dacă îi tăiați cât sunt încă calzi, miezul va fi moale, lipicios și veți avea impresia că nu sunt copți bine. După ce se răcesc bine, miezul se usucă.

Eu i-am gustat și calzi și după părerea mea, sunt mai buni a doua zi pentru că se simt mai bine aromele.

Cozonac cu maia naturala si stafide

Dacă, prin absurd, rămâne vreodată un colț de cozonac nemâncat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
157 shares

Comentarii

  1. Ingrid a zis

    septembrie 24, 2021 at 3:14 pm

    Bună ziua,am testat(cu succes) reteta de cozonac cu maia naturală.....dacă as vrea sa cresc cantitatea de grasime( galbenusuri și unt), ar trebui o cantitate mai mare de maia,raportat la 1kg de faina? Mulțumesc mult! Spor în toate!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 24, 2021 at 3:19 pm

      Sincer, nu știu să vă spun. Mie mi-a plăcut atât de mult cum a ieșit, încât nu m-am abătut de la rețetă, îl fac exact la fel mereu. Dar dacă ar fi să încerc, eu una nu aș crește cantitatea de maia, mi-e teamă să nu fie prea multă și să fie aluatul prea acru.

      Răspunde
  2. Revalid a zis

    aprilie 09, 2020 at 2:52 pm

    Buna ziua 🙂 Va urmaresc pe Instagram de cand am inceput sa imi fac si eu acasa paine cu maia. Imi place foarte mult ca aveti multe retete de paine cu maia si m-am bucurat enorm cand am vazut ca ati scris si reteta de cozonac cu maia. Poate veti mai incerca si alte aluaturi dulci si sarate cu maia - gen briose sau checuri. Cu siguranta le-as incerca pe toate 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 09, 2020 at 3:14 pm

      Bună ziua. Mulțumesc pentru mesaj 🙂
      Și eu îmi doresc să includ maiaua sau excesul de maia rămas de la hrăniri în mai multe rețete.
      Cele mai reușite vor ajunge și pe blog. Dau de știre când am ceva bun!

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.