Rețeta tradițională de turte de Crăciun cu nucă, numite și Scutecele Domnului sau Pelincile Domnului. Cum se fac foile pentru turtele cu nucă, cât timp se lasă foile la uscat și cum se face siropul, ce arome folosim.
Ultima săptămână dinainte de Crăciun vine mereu cu bucurie: împodobim bradul, coacem foile pentru turtele cu nucă împachetăm daruri şi meşterim cele mai bune fursecuri cu care să îl aşteptăm pe Moş Crăciun.
Când eram eu mică obiceiul fursecurilor nu exista, însă tradiţia turtelor de Crăciun mi-a îndulcit copilăria şi s-a transmis din generaţie în generaţie şi iată că acum le fac şi eu cu mare drag.
Pentru turtele cu nucă, foile trebuie să le coacem cu câteva zile înainte, chiar și cu o săptămână pentru a avea timp să se usuce foarte bine și să absoarbă și mai mult din siropul dulce și aromat.
În mod tradiţional, turtele ar trebui citite de preot atunci când acesta vine pe la casele noastre să vestească Naşterea Mântuitorului şi abia apoi, în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, să le împărţim cu cei săraci şi cu cei dragi din familie.
În zilele noastre, mai ales la oraşe lucrurile s-au mai schimbat, dar tare frumos ar fi să păstrăm măcar tradiţia de a împărţi turte de Crăciun şi celor mai puţin norocoşi.
Mod de preparare turte de Crăciun cu nucă
Rețeta de turte pentru Ajunul Crăciunului are 3 componente: foile, siropul și umplutura.
Am povestit pe îndelete mai jos, cum se face fiecare, iar dacă doriți să vedeți exact cum am preparat eu turtele, puteți urmări rețeta video pe care o găsiți mai jos, la finalul rețetei scrise.
Iar dacă va place rețeta video, nu ezitați să vă abonați la canalul de YouTube al blogului pentru că în fiecare săptămână postez acolo cel puțin 2 rețete noi. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
foile
- 500 g făină (tip 000 sau 650)
- aprox. 250-300 ml de apă călduţă
- 1 praf de sare
siropul
- 500 ml de apă
- 4 linguri de miere sau zahăr
- 25 ml de rom
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
umplutura
- 500 g miez de nucă măcinat
- 4 linguri de zahăr
- 1 linguriţă de scorţişoară - opţional
Instrucțiuni de preparare
foile - aprox. 20 de foi cu diametrul de 24 cm
- Puneţi un praf de sare peste făina cernută, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat.
- Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini.
- Lăsaţi aluatul să se odihnească jumătate de oră acoperit cu un folie alimentară.
- Presăraţi faină pe blatul de lucru, apoi rupeţi bucăţi de aluat pe care le întindeţi cu sucitorul în foi cât mai subţiri. Foile nu trebuie să fie prea mari, dacă le faceţi cam cât o farfurie întinsă va fi perfect. Ideea este ca ulterior, când le coaceţi să vă încapă în tigaie. De asemenea, încercaţi să faceţi foile de aproximativ aceeaşi dimensiune pentru a le putea umple frumos cu nucă.
- Coaceţi foile pe o plită, o tablă sau în tigaia de teflon pentru clătite. Sau le puteţi pune în tava de la aragaz şi să le coaceţi în cuptor, dar părerea mea e că pe aragaz merge mult mai repede. Foile trebuiesc coapte pe ambele părţi la foc mediu spre mare.
- Pe măsură ce se coc aşezaţi-le unele peste altele, apoi lăsaţi-le să se răcească sau păstraţi-le acoperite cu un prosop până când vă hotărâţi să le însiropaţi şi să le umpleţi.
siropul
- Într-o cratiţă largă, faceţi un sirop din apă fierbinte, îndulcit cu miere (poate fi şi zahăr, dar cu miere e mai bun) şi la care adăugaţi romul si coaja rasă de lămâie şi portocală.
umplutura
- Miezul de nucă se rumenește timp de 2-3 minute într-o tigaie antiaderentă, să se usuce un pic şi să capete gust mai bun. Sau îl puteți băga la cuptor, cam 10 minute la 180 de grade.
- Lăsați miezul de nucă să se răcească, apoi o îl măcinați la robot, îl amestecaţi cu zahărul şi cu puţină scorţişoară (opțional).
însiropare și umplere turte
- Înmuiaţi fiecare foaie în sirop apoi o aşezaţi pe un platou şi o presăraţi cu nuca măcinată de mai sus. Procedaţi în acest fel până terminaţi foile. Presăraţi nucă şi zahăr şi peste ultima foaie.
- Lăsaţi turtele să se odihnească de pe o zi pe alta, într-o camera răcoroasă, acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce.
- Tăiaţi turtele bucăţi generoase şi le serviţi cu smerenie şi bucurie în aşteptarea marii sărbători a naşterii lui Iisus.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Maria a zis
Buna . Eu locuiesc in Belgia. Chiar m a atras reteta ta de turte.. Si azi vreau sa le fac. Multumesc pentru reteta.😉
O sa iti zic si rezultatul cand le termin.
Iuliana a zis
Bună Maria! Ce mă bucur că te-am inspirat! Spor la treabă, abia aștept să îmi spui cum au ieșit! 🙂
anca a zis
Ma duc sa fac. Doar ca folosesc lipii arabesti in loc de turtite:), nu sutn eu asa de harnicuta 🙂
Iuliana a zis
Ba esti 🙂 Lasa ca sunt bune si cu lipii, important e siropul aromat si nuca 🙂
vavaly a zis
pentru ca e prea complicat sa coc turte si nu am nici unde de fapt, eu am gasit o solutie de compromis: le fac cu lipii din comert. nu e acelasi lucru dar macar ii alin soțului dorul de acasa , de molddova 🙂
Iuliana a zis
Azi am vazut la noi la o patiserie turte gata coapte, doar sa le umpli. Poate se gasesc si pe la voi. Daca aveti drum prin Galati, patiseria este pe 6 Martie aproape de coltul cu strada Domneasca.
vavaly a zis
se duce soțul chiar acum la carfur, ca acolo sigur gaseste lipii foarte asemanatoare cu turtele. am facut si anul trecut si au fost ok. energie si liniste din partea celui mic sa am :).
CASTER CONSTANTIN a zis
Mama mea face in fiecare an.sicu nuca si cu cinepa.in unele zone din moldova se mai fac si cu seminte de dovleac pisatein piua de lemn
Iuliana a zis
Cu seminte de dovleac nu stiam, dar suna interesant 🙂
Claudia a zis
Ah, ce bune sunt! As vrea si eu ca tot nu am facut.
Bunica facea cu umplutura din canepa si tare nu imi placeau :))) Dar acum parca as mai manca ce facea bunica....
Iuliana a zis
Eu vreau sa le incerc anul viitor cu seminte de canepa. Dar deocamdata sunt buuuune de tot astea cu nuca 🙂