Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)

Publicat la 22 decembrie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 11 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

178 shares
Mergi la rețetă

Rețeta tradițională de turte de Crăciun cu nucă, numite și Scutecele Domnului sau Pelincile Domnului. Cum se fac foile pentru turtele cu nucă, cât timp se lasă foile la uscat și cum se face siropul, ce arome folosim.

Ultima săptămână dinainte de Crăciun vine mereu cu bucurie: împodobim bradul, coacem foile pentru turtele cu nucă împachetăm daruri şi meşterim cele mai bune fursecuri  cu care să îl aşteptăm pe Moş Crăciun.

Când eram eu mică obiceiul fursecurilor nu exista, însă tradiţia turtelor de Crăciun mi-a îndulcit copilăria şi s-a transmis din generaţie în generaţie şi iată că acum le fac şi eu cu mare drag.

Turte de Craciun

Pentru turtele cu nucă, foile trebuie să le coacem cu câteva zile înainte, chiar și cu o săptămână pentru a avea timp să se usuce foarte bine și să absoarbă și mai mult din siropul dulce și aromat.

În mod tradiţional, turtele ar trebui citite de preot atunci când acesta vine pe la casele noastre să vestească Naşterea Mântuitorului şi abia apoi, în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, să le împărţim cu cei săraci şi cu cei dragi din familie. 

Turte cu nucă pentru Ajunul Crăciunului

În zilele noastre, mai ales la oraşe lucrurile s-au mai schimbat, dar tare frumos ar fi să păstrăm măcar tradiţia de a împărţi turte de Crăciun şi celor mai puţin norocoşi.

Mod de preparare turte de Crăciun cu nucă

Rețeta de turte pentru Ajunul Crăciunului are 3 componente: foile, siropul și umplutura.

foi coapte în tigaie
Foi pentru turte, coapte în tigaie

Am povestit pe îndelete mai jos, cum se face fiecare, iar dacă doriți să vedeți exact cum am preparat eu turtele, puteți urmări rețeta video pe care o găsiți mai jos, la finalul rețetei scrise.

Iar dacă va place rețeta video, nu ezitați să vă abonați la canalul de YouTube al blogului pentru că în fiecare săptămână postez acolo cel puțin 2 rețete noi. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Turte de Craciun

Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)

5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
uscare foi: 2 days days
Timp total: 2 days days 2 hours hours
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

foile

  • 500 g făină (tip 000 sau 650)
  • aprox. 250-300 ml de apă călduţă
  • 1 praf de sare

siropul

  • 500 ml de apă
  • 4 linguri de miere sau zahăr
  • 25 ml de rom
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală

umplutura

  • 500 g miez de nucă măcinat
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă de scorţişoară - opţional

Instrucțiuni de preparare
 

foile - aprox. 20 de foi cu diametrul de 24 cm

  • Puneţi un praf de sare peste făina cernută, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat.
  • Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini.
  • Lăsaţi aluatul să se odihnească jumătate de oră acoperit cu un folie alimentară.
  • Presăraţi faină pe blatul de lucru, apoi rupeţi bucăţi de aluat pe care le întindeţi cu sucitorul în foi cât mai subţiri. Foile nu trebuie să fie prea mari, dacă le faceţi cam cât o farfurie întinsă va fi perfect. Ideea este ca ulterior, când le coaceţi să vă încapă în tigaie. De asemenea, încercaţi să faceţi foile de aproximativ aceeaşi dimensiune pentru a le putea umple frumos cu nucă.
  • Coaceţi foile pe o plită, o tablă sau în tigaia de teflon pentru clătite. Sau le puteţi pune în tava de la aragaz şi să le coaceţi în cuptor, dar părerea mea e că pe aragaz merge mult mai repede. Foile trebuiesc coapte pe ambele părţi la foc mediu spre mare.
  • Pe măsură ce se coc aşezaţi-le unele peste altele, apoi lăsaţi-le să se răcească sau păstraţi-le acoperite cu un prosop până când vă hotărâţi să le însiropaţi şi să le umpleţi.

siropul

  • Într-o cratiţă largă, faceţi un sirop din apă fierbinte, îndulcit cu miere (poate fi şi zahăr, dar cu miere e mai bun) şi la care adăugaţi romul si coaja rasă de lămâie şi portocală.

umplutura

  • Miezul de nucă se rumenește timp de 2-3 minute într-o tigaie antiaderentă, să se usuce un pic şi să capete gust mai bun. Sau îl puteți băga la cuptor, cam 10 minute la 180 de grade.
  • Lăsați miezul de nucă să se răcească, apoi o îl măcinați la robot, îl amestecaţi cu zahărul şi cu puţină scorţişoară (opțional).

însiropare și umplere turte

  • Înmuiaţi fiecare foaie în sirop apoi o aşezaţi pe un platou şi o presăraţi cu nuca măcinată de mai sus. Procedaţi în acest fel până terminaţi foile. Presăraţi nucă şi zahăr şi peste ultima foaie.
  • Lăsaţi turtele să se odihnească de pe o zi pe alta, într-o camera răcoroasă, acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce.
  • Tăiaţi turtele bucăţi generoase şi le serviţi cu smerenie şi bucurie în aşteptarea marii sărbători a naşterii lui Iisus.

Bine de știut:

Din cantitățile de mai sus eu am obținut 20 de foi pe care le-am copt în tigaie. Am făcut 2 turte, fiecare cu câte 10 foi însiropate și umplute cu nucă. 
O turtă am păstrat-o pentru familie, cealaltă turtă am împărțit-o. 
Așadar puteți face ca mine, 2 turte mici sau puteți face o singură turtă mai mare, după cum doriți.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Turte de Craciun
  • Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
  • Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
178 shares

Comentarii

  1. Maria a zis

    decembrie 18, 2020 at 10:57 am

    Buna . Eu locuiesc in Belgia. Chiar m a atras reteta ta de turte.. Si azi vreau sa le fac. Multumesc pentru reteta.😉
    O sa iti zic si rezultatul cand le termin.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 18, 2020 at 1:35 pm

      Bună Maria! Ce mă bucur că te-am inspirat! Spor la treabă, abia aștept să îmi spui cum au ieșit! 🙂

      Răspunde
  2. anca a zis

    decembrie 23, 2015 at 7:11 pm

    Ma duc sa fac. Doar ca folosesc lipii arabesti in loc de turtite:), nu sutn eu asa de harnicuta 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 23, 2015 at 7:27 pm

      Ba esti 🙂 Lasa ca sunt bune si cu lipii, important e siropul aromat si nuca 🙂

      Răspunde
  3. vavaly a zis

    decembrie 23, 2015 at 2:18 pm

    pentru ca e prea complicat sa coc turte si nu am nici unde de fapt, eu am gasit o solutie de compromis: le fac cu lipii din comert. nu e acelasi lucru dar macar ii alin soțului dorul de acasa , de molddova 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 23, 2015 at 2:44 pm

      Azi am vazut la noi la o patiserie turte gata coapte, doar sa le umpli. Poate se gasesc si pe la voi. Daca aveti drum prin Galati, patiseria este pe 6 Martie aproape de coltul cu strada Domneasca.

      Răspunde
      • vavaly a zis

        decembrie 23, 2015 at 2:48 pm

        se duce soțul chiar acum la carfur, ca acolo sigur gaseste lipii foarte asemanatoare cu turtele. am facut si anul trecut si au fost ok. energie si liniste din partea celui mic sa am :).

        Răspunde
  4. CASTER CONSTANTIN a zis

    decembrie 23, 2015 at 6:24 am

    Mama mea face in fiecare an.sicu nuca si cu cinepa.in unele zone din moldova se mai fac si cu seminte de dovleac pisatein piua de lemn

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 23, 2015 at 2:46 pm

      Cu seminte de dovleac nu stiam, dar suna interesant 🙂

      Răspunde
  5. Claudia a zis

    decembrie 22, 2015 at 5:17 pm

    Ah, ce bune sunt! As vrea si eu ca tot nu am facut.
    Bunica facea cu umplutura din canepa si tare nu imi placeau :))) Dar acum parca as mai manca ce facea bunica....

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 22, 2015 at 5:25 pm

      Eu vreau sa le incerc anul viitor cu seminte de canepa. Dar deocamdata sunt buuuune de tot astea cu nuca 🙂

      Răspunde
5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x