Mari şi mici, cuminţi sau mă rog...mai puţin cuminţi 😉 haideţi să recunoaştem că în perioada asta magică a anului îl aşteptăm cu toţii pe Moş Crăciun şi sperăm că va avea acolo, în sacu-i roşu un cadou cât de mic şi pentru noi. Şi cum orice oaspete trebuie aşteptat cum se cuvine, mai cu seamă pentru cel mai darnic oaspete al anului ne pregătim cu ce ne pricepem noi să facem mai bun.
Eu am făcut deja mai multe fursecuri pe care le-am împărţit la biserică copiilor din parohia mea. În această perioadă premergătoare Crăciunului, se desfăşoară la biserică multe activităţi pentru copii nevoiaşi, cele mai multe dintre activităţi fiind susţinute pe bază de voluntariat de către doamnele din parohie. Aşa că m-am gândit că ar fi frumos să contribui şi eu cu priceperea mea şi să le fac o surpriză copiilor ducându-le câteva fursecuri. Ce bucurie pe ei!
Am făcut mai multe fursecuri diferite, unele dintre ele glazurate generos cu ciocolată, căci ştiam că asta e preferata copiilor. Totuşi atunci când i-am întrebat care cred ei că i-ar plăcea cel mai mult lui Moş Crăciun, degeţelele s-au îndreptat aproape în unanimitate spre farfuria cu fursecuri cu cacao şi bombonele colorate: astea, astea!! A
şadar prima reţetă scrisă pe blog este cea a fursecurilor declarate câştigătoare de către experţi 🙂 Şi pe bună dreptate! Sunt fragede de se topesc în gură, foarte aromate şi foarte vesele.Mod de preparare cele mai bune fursecuri pentru Moş Crăciun
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 150 g de unt moale cu 80% grăsime
- 300 g făină
- 20 g de cacao
- 2 ouă
- 100 g de zahăr pudră
- 1 linguriţă de praf de copt
- 1 linguriţă de extract de vanilie
- 1 linguriţă coajă rasă de portocală
- un praf de sare
pentru decor
- aprox. 40 g de bombonele colorate
Instrucțiuni de preparare
- Mixăm untul împreună cu zahărul, un praf de sare şi extractul de vanilie până obţinem o spumă de unt.
- Adăugăm ouăle pe rând amestecând să se încorporeze fiecare.
- La final turnăm făina cernută împreună cu pudra de cacao şi praful de copt, precum şi coaja de portocală proaspăt răzuită. Puteţi folosi orice altă aromă vă place, dar mie mi se pare că portocala merge de minune la prăjiturile cu cacao. Dacă aveţi coajă de portocală uscată şi măcinată o puteţi folosi în locul celei proaspete.
- Omogenizaţi compoziţia. Veţi obţine un aluat compact şi elastic. Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi dati-o la frigider pentru cel puţin o oră.
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi pregătiţi două tăvi tapetate cu hârtie de copt. Depinde cât faceţi fursecurile de mari, ar trebui să vă încapă în două tăvi.
- Scoateţi aluatul şi începeţi să rupeţi din el bucăţele egale din care formaţi biluţe.
- Puneţi bombonelele de ciocolată pe o farfurie.
- Luaţi fiecare biluţă şi o puneţi peste bombonele. Aplatizaţi presând cu degetele. Bombonelele se vor lipi de aluat şi vor rămâne la locul lor în timpul coacerii.
- Aşezaţi fursecurile formate în tavă la distanţă de cel puţin 1 cm unul de altul pentru că se mai lăţesc puţin la copt.
- Coaceţi timp de 10-12 minute, nu mai mult, chiar dacă vi se par încă moi când le apăsaţi cu degetele. E firesc, untul din compoziţie s-a înmuiat la cuptor, dar se va întări când fursecurile se vor răci.
- Lăsaţi fursecurile să se răcorească puţin în tavă înainte de a le transfera pe farfurie. Sunt foarte fragede şi e posibil să le stricaţi forma.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sfat: Cât încingeţi cuptorul, coaceţi de probă unul-două fursecuri ca să vedeţi cum se comportă bombonelele. Ale mele nu s-au topit la temperatură înaltă, dar e posibil ca alte bomboane să se comporte diferit. Eu le-am cumpărat ambalate în pliculeţe transparente, de la Carrefour.
Cu ce îl mai puteţi aştepta pe Moş Crăciun? Găsiţi mai jos câteva sugestii. Click pe fiecare poza pentru retetă.
Claudia
Cele mai bune fursecuri pentru Mos Craciun si... copii :)) asa ar fi trebuit sa scrii titlul.
Nu ma mir ca au ales aceste fursecuri. Tot ce e cu bomboane colorate e cel mai bun :p
Iuliana
Eu pariasem pe cele cu ciocolata, chiar am fost surprinsa de alegerea lor 🙂
Silvia Vieru
Draga Iuliana, multumim mult pentru gestul tau frumos. Fursecurile au fost toate foarte bune. Copiii au fost foarte fericiti si te mai asteapta sa apari ca o zana buna si in alte zile cand avem ateliere. Multumim inca o data si felicitari pentru tot ce faci si pentru omul care esti. Cu drag, Silvia.
Iuliana
Multumesc mult, Silvia 🙂
Carmen m
Super bine arata ne plac mult! Nu as pune coaja de portocala ca ii dau piticului dar in rest o sa fac dupa reteta ta.
Iuliana
Multumesc. Sa-mi spui cum ti-au iesit.