Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Băuturi aromate

Ayran clasic cu mentă

Publicat la 4 mai 2016 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

629 shares
Mergi la rețetă

Încercați această rețetă de Ayran clasic cu mentă super răcoritoare și sănătoasă, gata în 5 minute cu doar 3 ingrediente simple. Potolește setea chiar și în cele mai fierbinți zile de vară!

un pahar inalt cu ayran pe fund de lemn si servet in carouri verzi

Ayran este o băutură foarte populară în tot Orientul Mijlociu, în special în Turcia , unde este considerată o băutură națională, dar și în Iran, Azerbaidjan, Bulgaria și țările arabe.

Eu am băut prima dată ayran clasic cu mentă în Turcia și imediat m-am îndrăgostit de el, așa că indiferent de istoria lui, pentru mine rămâne o băutură turcească 🙂

Dacă vreți să vă răcoriți într-o zi de vară, încercați și rețeta mea de limonadă de casă cu aromă intensă de lămâie .

doua pahare cu ayran decorate cu felii de castraveti si frunze de menta
Mergi direct la:
  • Ce este Ayran?
  • Ce diferență este între Ayran și chefir?
  • Ce gust are Ayran?
  • Beneficii pentru sănătate
  • Ce arome se pot folosi la Ayran
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este Ayran?

Ayran este o băutură savuroasă făcută din iaurt, sare și apă, deși cu siguranță o puteți condimenta după preferințe.

Este o băutură care se servește rece și însoțește adesea o masă savuroasă de carne și/sau orez după tradițiile țărilor din Orient. Se potrivește minunat cu curry sau alte feluri de mâncare picante.

Ce diferență este între Ayran și chefir?

Deși sunt similare și ambele sunt considerate băuturi fermentate nealcoolice , procesul de preparare a acestora este destul de diferit.

Ayran este făcut din iaurt , în timp ce chefirul este fermentat prin intermediul prin intermediul granulelor de chefir. Aromele rezultate pot fi similare, deși chefirul are adesea o un gust mai înțepător.

Ce gust are Ayran?

Ayran este răcoritor și savuros, ușor acru și sărat.

În funcție de ierburile sau condimentele pe care le adaugă, poate fi ușor mentolat sau chiar usturoiat.

Puteți chiar să înlocuiți apa rece din rețetă cu apă carbogazoasă și veți obține o băutură ușor acidulată și savuroasă.

pahar de ayran cu castraveti si menta pe fundal de lemn vechi

Beneficii pentru sănătate

Sarea de mare - spre deosebire de sarea de masă care este foarte procesată! - conține numeroase minerale și nutrienți  de care corpul nostru are zilnic nevoie, mai ales atunci când transpirăm. Adăugarea de sare de mare în băuturi potolește setea și menține corpul hidratat mai mult timp. 

În plus, Ayran conține iaurt, care este bogat în proteine, probiotice naturale, vitamine și calciu. Reglează sistemul digestiv și întărește mecanismele naturale de apărare ale corpului .

Ayran nu este doar o băutură răcoritoare, ci este practic un aliment sănătos și necesar în zilele caniculare.

Ce arome se pot folosi la Ayran

Rețeta de Ayran are foarte multe variante. Eu o prefer pe cea cu mentă, dar iată mai jos 10 condimente pe care le puteți adăuga în ayran, în funcție de preferințele voastre:

  1. Mărar tocat
  2. Castravete ras fin
  3. Usturoi tocat
  4. Pătrunjel tocat
  5. Piper negru proaspăt măcinat
  6. Coriandru tocat
  7. Chimen măcinat
  8. Coajă rasă de lămâie
  9. Cimbru zdrobit
  10. Mentă zdrobită

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

un pahar inalt cu ayran pe fund de lemn si servet in carouri verzi

Ayran clasic cu mentă

Încercați această rețetă de Ayran clasic cu mentă super răcoritoare și sănătoasă, gata în 5 minute cu doar 3 ingrediente simple. Potolește setea chiar și în cele mai fierbinți zile de vară!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 5 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 ml de iaurt grecesc (rece)
  • 500 ml de apă foarte rece (plată sau carbogazoasă)
  • 1 linguriță rasă sare de mare
  • 3-4 crenguţe de mentă proaspătă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se pune iaurtul într-un vas preferabil de sticlă, se adaugă sarea.
  • Se toarnă puţin câte puţin din apa foarte rece şi se omogenizează băutura amestecând cu un tel de mână.
  • La final se adaugă frunzuliţe de mentă proaspătă rupte mărunt cu mâna.
  • Se păstrează la frigider, în sticluţe cu capac şi se consumă rece.

Bine de știut:

Dacă ţineţi o dietă mai drastică folosiţi iaurt degresat şi în acest caz ar fi bine să mai reduceți din cantitatea de apă specificată în reţetă, eventual să o înlocuiți cu câteva cuburi de gheaţă.
Valori nutriționale
Ayran clasic cu mentă
Valori per porție
Calorii
64
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
0.4
g
1
%
Colesterol
 
5
mg
2
%
Carbohidrați
 
4
g
1
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
11
g
22
%
Vitamina A
 
4
IU
0
%
Calciu
 
117
mg
12
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • limonadă
    Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
  • ciocolata calda de casa
    Ciocolată caldă de casă - densă, cremoasă și aromată
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • Smoothie cu mere coapte
    Smoothie cu mere coapte, scorțișoară și cocos
629 shares

Comentarii

  1. Mihaela Damaceanu a zis

    mai 14, 2016 at 6:02 pm

    Nu am facut, este in plan 🙂 Iuli, imi plac mult pozele, as avea o micuta sugestie, daca nu-i cu suparare 🙂 zic ca a doua si a treia poze sunt cu o idee mai clare ca prima, as alege dintre ele pe cea reprezentativa, adica sa le sucesti 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 14, 2016 at 7:45 pm

      Multumesc de sugestie, le-am schimbat. Prima (acum ultima) are focusul mai strans pe frunzulita de menta, de aceea pare neclara. De fapt e blurata 😉

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    mai 05, 2016 at 9:13 am

    Da, asa o bauturica sanatoasa si racoritoare, clar nu refuz 🙂

    Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x