O ciocolată caldă de casă densă și cremoasă gata în 5 minute? Da, se poate! Tot ce-ți rămâne de făcut e să adaugi lapte cald când vrei o ceașcă! 🙂
Prima zi de decembrie și primul strat de zăpadă depus peste oraș cred că merită sărbătorite cu o ceașcă de ciocolată caldă, nu-i așa?
Mi-e ciudă pe toți anii în care am băut ciocolată caldă la plic pentru că nu am știut cât de ușor se face și cât de densă și de cremoasă poate fi!
Să faci ciocolată caldă acasă e cel mai simplu lucru din lume. În plus, poți controla calitatea ingredientelor de bază, cantitatea de zahăr și o poți face de post sau vegană, cum vrei tu.
Extra-bonus: îți poți alege aromele după pofta inimii. Adică în fiecare zi poți avea ciocolată caldă cu o altă aromă! Sună bine, nu-i așa? 😉
După rețeta pe care v-o arăt astăzi, poți oricând să faci rapid o singură ceașcă de ciocolată caldă atunci când îți este poftă de ceva bun.
Dar cel puțin în decembrie, când afară e frig și atât de des simțim nevoia să ne încălzim cu ceva bun, e mai eficient să te organizezi o singură dată pentru 6-8 porții. Faci un mix pentru ciocolată caldă pe care îl păstrezi într-un borcan. Apoi tot ce îți rămâne de făcut, e ca atunci când te lovește pofta de un mic răsfăț să pui 2-3 lingurițe din acest mix în ceașcă și să torni peste el lapte sau apă fierbinte. Și gata!
Ingrediente de bază pentru amestecul de ciocolată caldă de casă
Ingredientele de bază care nu pot lipsi dintr-un mix de ciocolată caldă sunt doar câteva și așa cum am spus de fiecare dată, cu cât o rețetă e mai simplă și cu mai puține ingrediente, cu atât mai importantă este calitatea lor.
Exact așa este și cu ciocolata caldă de casă. Nu înlocuim prafurile cumpărate cu alte ingrediente ieftine și proaste. Dacă tot o facem acasă, măcar să punem ceva bun în ea:
- Ciocolată de calitate. Folosiți ciocolată neagră, adică cu 70-80% cacao. O ciocolată cu un conținut ridicat de unt de cacao, fără grăsimi adăugate, cu conținut redus de zahăr și fără arome artificiale va fi o alegere sănătoasă și va avea un gust intens. În plus, ciocolata neagră nu conține ingrediente de origine animală, așa că este o opțiune bună și pentru cei care țin post sau au un stil de viață vegan.
- Cacao. Citiți eticheta! O cacao de calitate are 22-24 % grăsimi, adică dublu față de cacaoa obișnuită pe care o găsim la pliculețe. Cacaoa alcalină este mai ușor solubilă și mai potrivită pentru băuturi, așa încât căutați-o pe aceasta pentru rețeta de azi.
- Zahăr pudră sau un îndulcitor natural. Aici rămâne la alegerea voastră. Eu am folosit un amestec de zahăr pudră și zahăr Bourbon, ca să mă bucur și de aroma de vanilie naturală.
- Amidon. Aș zice că nu e un ingredient obligatoriu, dar dacă faceți pentru prima dată ciocolată caldă acasă, atunci cu siguranță aveți ca reper ciocolata la plic sau cumpărată de oriunde, care e foarte densă și veți fi dezamăgiți dacă cea de casă e altfel. Vă înțeleg perfect și soluția stă în puțin amidon adăugat în mixul de ingrediente. După ce veți descoperi avantajele ciocolatei calde făcută în casă, poate că vă veți mulțumi cu una mai puțin densă și veți renunța de bună voie la amidon 😉
Ce arome se mai pot adăuga în mixul pentru ciocolată caldă?
Răspuns corect: orice arome vă plac vouă 🙂
Dacă știți că toată familia are gusturi comune, atunci, în borcanul cu amestecul pentru ciocolata caldă, puteți adăuga ce vă place din următoarele:
- pudră de scorțișoară
- semințe măcinate de cardamon
- pudră de vanilie
- câțiva fulgi fini de chilli
- piper roșu măcinat
Dacă membrii familiei au gusturi diferite, atunci faceți amestecul doar din ingredientele de bază și fiecare mai adaugă în ceașca proprie ceea ce îi place.
Cum se servește ciocolata caldă
Odată pregătit mixul de ingrediente, păstrați-l într-un borcan cu capac. Când vreți să preparați o ciocolată caldă, puneți într-o ceașcă 2-3 lingurițe din amestec și turnați după preferințe: lapte de vacă, lapte vegetal sau apă.
Toate lichidele trebuie să fie fierbinți, iar dacă ați folosit și amidon, lăsați ciocolata deoparte câteva minute pentru ca acesta să se hidrateze iar băutura să devină densă și cremoasă.
Înainte de servire puteți pune un moț de frișcă naturală sau se pot adăuga și alte arome, de exemplu: câteva picături de rom, coniac, amaretto, cremă de whisky, etc.
Eu prefer să folosesc extractele naturale pure, aceleași pe care le folosesc și la prăjituri. Îmi place să aleg aroma înainte de dispoziția zilei. Uneori prefer vanilia, alteori portocale sau mentă.
Aparent, lămâia o asociem cel mai puțin cu ciocolata, dar dacă încercați combinația aceasta, cred că veți avea o surpriză frumoasă 😉
Mod de preparare ciocolată caldă de casă
Vă las mai jos rețeta care de altfel este ridicol de simplă. O aveți în formatul scris, pe care îl puteți tipări, dar și în format video dacă vreți să vedeți cât de ușor se face și cât de densă și cremoasă este 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciocolată caldă de casă - densă, cremoasă și aromată
Rețeta Video
Ingrediente
mix pentru ciocolată caldă:
- 200 g ciocolată cu minim 65% cacao
- 60 g cacao
- 100 g zahăr pudră/zahăr Bourbon
- 2 linguri rase amidon alimentar (opțional)
opțional mai puteți adăuga pudră de:
- scorțișoară
- cardamom
- vanilie
- fulgi de chilli
- piper roșu
se poate servi cu:
- extract pur de: vanilie, portocală, mentă, cafea
- rom
- amaretto
- cremă de whiskey
- frișcă naturală
Instrucțiuni de preparare
- Dați ciocolata pe răzătoarea cu găuri mici. Nu încercați la robot sau la chopper decât dacă știți sigur că aveți unul suficient de puternic, care o poate mărunți rapid, fără să se încălzească lamelele.
- Puneți ciocolata rasă într-un bol și peste ea cerneți pudra de cacao, zahărul și amidonul.
- Dacă folosiți și alte ingrediente pudră pentru aromatizare (scorțișoară, cardamon, chilli, etc) le adăugați tot acum.
- Omogenizați și mutați amestecul într-un borcan cu capac. Amestecul poate fi păstrat în acest fel până la 6 luni.
- Pentru servire, puneți 2-3 lingurițe de amestec într-o ceașcă de 200 ml, adăugați lapte sau apă fierbinte și lăsați deoparte 2-3 minute ca să se hidrateze amidonul.
- Adăugați aromele lichide (rom, amaretto, extract de vanilie sau portocale, etc) și serviți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă sunteți amatori de băuturi calde în această perioadă, vă las mai jos câteva rețete de băuturi pe care le puteți încerca:
Lasă un comentariu