Un cură de 2-3 zile cu ayran e tot ce-mi doresc după sărbătorile Pascale, zău aşa! Deşi am încercat din răsputeri să nu exagerez cu nimic, e totuşi greu ca după 40 de zile de post să guşti măcar câte puţin din toate câte se adună pe masa de sărbătoare. Cozonacul arată minunat, mirosul de friptură inundă casa, mai ciocneşti câte un ou cu cine mai vine în vizită, apoi dacă tot s-a crăpat, trebuie să îl mănânci că n-ai încotro şi tot aşa… Voi cum vă simţiti? Sper că mai bine şi mai uşori decât mine, dar pun pariu că un ayran tot v-ar prinde bine!
Ce e de fapt ayranul ăsta care sună aşa de…oriental? Exact asta şi este, o băutură orientală, cu origini disputate între Turcia şi Libia. Până la urmă, sincer, nici nu contează pentru mine cine a inventat-o, important e că e foarte răcoritoare, uşoară, nutritivă şi sănătoasă. Se face ridicol de uşor acasă şi se poate adapta tuturor gusturilor. Când văd ayran gata preparat în supermarket mă minunez mai ceva decât de ouăle gata fierte care se vând în magazine în preajma Paştelui. Să fim serioşi, ayranul nu e decât iaurt cu sare şi cu apă foarte rece sau gheaţă. Mai are în plus, funcţie de gustul fiecăruia, usturoi sau mentă în proporţii variabile. Cum să cumperi ayran gata preparat şi de ce?! Haideţi să vedem…
Cât de uşor se face ayran acasă
Ayran clasic cu mentă
Ingrediente
- 500 ml de iaurt gras rece
- 400 ml de apă foarte rece
- 1 linguriţă rasă de sare
- 3-4 crenguţe de mentă proaspătă poate fi şi uscată
- 1 căţel de usturoi
Mod de preparare
- Se pune iaurtul într-un vas preferabil de sticlă, se adaugă sarea şi usturoiul zdrobit, apoi se toarnă puţin câte puţin apă foarte rece şi se omogenizează băutura amestecând cu un tel de mână.
- La final se adaugă frunzuliţe de mentă proaspătă rupte mărunt cu mâna.
- Se păstrează la frigider, în sticluţe cu capac şi se consumă rece.
Notă
Eu am păstrat câteva sticluţe de la nişte lapte condensat pentru cafea cumpărat cu ceva timp în urmă. Au capac etanş, sunt perfecte pentru păstrat ayranul la frigider şi de luat la birou. E gustarea perfectă sau chiar poate înlocui cu succes micul dejun, prânzul sau cina. Cu toate că e o băutură uşoară, este suficient de săţioasă să ne ţină de foame până la masa următoare.
Da, asa o bauturica sanatoasa si racoritoare, clar nu refuz 🙂
Nu am facut, este in plan 🙂 Iuli, imi plac mult pozele, as avea o micuta sugestie, daca nu-i cu suparare 🙂 zic ca a doua si a treia poze sunt cu o idee mai clare ca prima, as alege dintre ele pe cea reprezentativa, adica sa le sucesti 🙂
Multumesc de sugestie, le-am schimbat. Prima (acum ultima) are focusul mai strans pe frunzulita de menta, de aceea pare neclara. De fapt e blurata 😉