Încercați această rețetă de Ayran clasic cu mentă super răcoritoare și sănătoasă, gata în 5 minute cu doar 3 ingrediente simple. Potolește setea chiar și în cele mai fierbinți zile de vară!
Ayran este o băutură foarte populară în tot Orientul Mijlociu, în special în Turcia , unde este considerată o băutură națională, dar și în Iran, Azerbaidjan, Bulgaria și țările arabe.
Eu am băut prima dată ayran clasic cu mentă în Turcia și imediat m-am îndrăgostit de el, așa că indiferent de istoria lui, pentru mine rămâne o băutură turcească 🙂
Dacă vreți să vă răcoriți într-o zi de vară, încercați și rețeta mea de limonadă de casă cu aromă intensă de lămâie.
Mergi direct la:
Ce este Ayran?
Ayran este o băutură savuroasă făcută din iaurt, sare și apă, deși cu siguranță o puteți condimenta după preferințe.
Este o băutură care se servește rece și însoțește adesea o masă savuroasă de carne și/sau orez după tradițiile țărilor din Orient. Se potrivește minunat cu curry sau alte feluri de mâncare picante.
Ce diferență este între Ayran și chefir?
Deși sunt similare și ambele sunt considerate băuturi fermentate nealcoolice , procesul de preparare a acestora este destul de diferit.
Ayran este făcut din iaurt , în timp ce chefirul este fermentat prin intermediul prin intermediul granulelor de chefir. Aromele rezultate pot fi similare, deși chefirul are adesea o un gust mai înțepător.
Ce gust are Ayran?
Ayran este răcoritor și savuros, ușor acru și sărat.
În funcție de ierburile sau condimentele pe care le adaugă, poate fi ușor mentolat sau chiar usturoiat.
Puteți chiar să înlocuiți apa rece din rețetă cu apă carbogazoasă și veți obține o băutură ușor acidulată și savuroasă.
Beneficii pentru sănătate
Sarea de mare - spre deosebire de sarea de masă care este foarte procesată! - conține numeroase minerale și nutrienți de care corpul nostru are zilnic nevoie, mai ales atunci când transpirăm. Adăugarea de sare de mare în băuturi potolește setea și menține corpul hidratat mai mult timp.
În plus, Ayran conține iaurt, care este bogat în proteine, probiotice naturale, vitamine și calciu. Reglează sistemul digestiv și întărește mecanismele naturale de apărare ale corpului .
Ayran nu este doar o băutură răcoritoare, ci este practic un aliment sănătos și necesar în zilele caniculare.
Ce arome se pot folosi la Ayran
Rețeta de Ayran are foarte multe variante. Eu o prefer pe cea cu mentă, dar iată mai jos 10 condimente pe care le puteți adăuga în ayran, în funcție de preferințele voastre:
- Mărar tocat
- Castravete ras fin
- Usturoi tocat
- Pătrunjel tocat
- Piper negru proaspăt măcinat
- Coriandru tocat
- Chimen măcinat
- Coajă rasă de lămâie
- Cimbru zdrobit
- Mentă zdrobită
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ayran clasic cu mentă
Ingrediente
- 500 ml de iaurt grecesc (rece)
- 500 ml de apă foarte rece (plată sau carbogazoasă)
- 1 linguriță rasă sare de mare
- 3-4 crenguţe de mentă proaspătă
Instrucțiuni de preparare
- Se pune iaurtul într-un vas preferabil de sticlă, se adaugă sarea.
- Se toarnă puţin câte puţin din apa foarte rece şi se omogenizează băutura amestecând cu un tel de mână.
- La final se adaugă frunzuliţe de mentă proaspătă rupte mărunt cu mâna.
- Se păstrează la frigider, în sticluţe cu capac şi se consumă rece.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela Damaceanu a zis
Nu am facut, este in plan 🙂 Iuli, imi plac mult pozele, as avea o micuta sugestie, daca nu-i cu suparare 🙂 zic ca a doua si a treia poze sunt cu o idee mai clare ca prima, as alege dintre ele pe cea reprezentativa, adica sa le sucesti 🙂
Iuliana a zis
Multumesc de sugestie, le-am schimbat. Prima (acum ultima) are focusul mai strans pe frunzulita de menta, de aceea pare neclara. De fapt e blurata 😉
Claudia a zis
Da, asa o bauturica sanatoasa si racoritoare, clar nu refuz 🙂