Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară

Publicat la 27 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 16 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

3285 shares
Mergi la rețetă

Am făcut ce-am facut şi iar m-am îndrăgostit de un tort! Bine, recunosc, eu m-am îndrăgostit pe rând de toate torturile pe care le-am făcut la viaţa mea. Dar în toamna asta, a anului de graţie 2016, declar solemn că ăsta e regele torturilor: un tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară. E fin, delicat, uşor şi are câte puţin din tot ce-i trebuie unui tort. Are blat vanilat, cremă bogată şi minunat de aromată, migdale crocante şi o glazură de ciocolată albă care îl înconjoară. Vedeţi ce fel vorbesc despre el? Se cunoaşte că-s îndrăgostită! Simt fluturi în stomac numai cât îmi amintesc cât a fost de bun! 😀

Tort cu mousse de mere coapte şi scorţişoară

Am făcut tortul ăsta pentru o zi de sâmbătă când am avut musafiri la masă. Nu le-am spus ce avem la desert. I-am lăsat întâi să guste tortul, apoi i-am pus să ghicească ce conţine crema. Răspunsurile au fost ezitante, mai gustau, se mai gândeau...până la urmă au zis aşa: lămâie, vişine, zmeură 😀

Pe moment am rămas uşor descumpănită, căci eu eram extaziată de aromele lui numai cât linsesem lingurile. Cum, chiar nimeni nu simte aroma de mere coapte şi de scorţişoară? Hmm... După ce le-am spus ingredientul secret s-au luminat şi ei, şi eu. E drept că invitaţii mei erau novici într-ale bucătărelilor, nu pasionaţi ca mine. Nu se aşteptase nimeni să găsească mere coapte într-un tort. Adică nu aşa, sub formă de cremă, altfel mai mâncaseră ei la mine tort de mere caramelizate (click pentru reţetă), dar acolo ingredientele-s mult mai evidente, nu ascunse şi surprinzătoare ca în tortul pe care vi-l arăt astăzi 😉

tort-cu-mousse-de-mere-coapte-si-scortisoara-5

Mi s-a părut o idee bună să glazurez tortul de jur împrejur cu ciocolată albă, mai ales după ce am văzut ce efect vizual şi ce succes a avut glazura de la tortul cu multă ciocolată şi nuci caramelizate. Şi uite aşa am folosit din nou ceea ce numesc eu "trucul farfurioarei mici". Nu ştiu cum fac profesioniştii să obţină o margine bine delimitată de glazură, dar eu am descoperit trucul ăsta şi văd că funcţionează. Aşez o farfurioară mică pe centrul tortului, torn glazura, o las să se întărească puţin, nu de tot, apoi cu vârful unui cuţit ridic farfurioara şi gata, am un cerc de glazură perfect. Acum pot să ornez mijlocul tortului oricum doresc sau pot chiar să îl las aşa cum este, pentru că oricum va arăta frumos şi curat.

Vă mai spun doar că fulgii de migdale sunt mult mai faini dacă îi rumeniţi puţin într-o tigaie antiaderentă înainte de a orna tortul cu ei. Şi gata, vă las reţeta mai jos în forma ei printabilă şi vă rog, vă rog din suflet să încercaţi tortul ăsta cu arome de toamnă. E superb! 🙂

tort cu crema de mere coapte si scortisoara

Mod de preparare tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tort cu crema de mere coapte si scortisoara

Tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară

5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blatul - formă cu inel detaşabil de 18 cm

  • 2 ouă
  • 50 g unt topit şi răcit
  • 60 g zahăr
  • 80 g făină
  • ½ linguriţă pudră de vanilie
  • ½ linguriţă praf de copt
  • un praf de sare

cremă de mere coapte

  • 3 mere mari
  • 150 g zahăr pudră
  • 100 ml lapte rece (sau apă)
  • 250 g mascarpone
  • 1 linguriţă de scorţişoară pudră
  • 10 g gelatină

decor

  • 100 g ciocolată albă
  • 1 lingură de ulei
  • 50 g fulgi de migdale
  • 150 ml smântână pentru frişcă
  • 30 g zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o forma de tort de 18 cm cu inel detaşabil.
  • Mixăm ouăle cu zahărul timp de 5-7 minute până îşi triplează volumul.
  • Adăugăm untul topit şi răcit şi pudrade vanilie, apoi încorporăm făina cernută împreună cu sarea şi praful de copt.
  • Turnăm compoziţia în forma pregătită.
  • Coacem aproximativ 15 minute, până când blatul devine ferm şi trece testul scobitorii. Nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână deschis la culoare, galben luminos.
  • Lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl tăiem în două straturi orizontale.
  • Aşezăm unul din blaturile rezultate pe un platou şi montăm inelul de tort în jurul lui.

cremă de mere coapte

  • Coacem merele întregi, apoi le lăsăm la răcit.
  • Alegem pulpa merelor şi o pasăm puţin la blender pentru a obţine un piure fin şi cremos.
  • Amestecăm piureul de mere coapte cu mascarpone, zahărul pudră şi scorţişoara. Omogenizăm.
  • Punem gelatina la hidratat în 100 ml de lapte rece, apoi o încălzim la bain marie până se dizolvă complet. Atenţie, nu trebuie să fiarbă!
  • Încorporăm gelatina în compoziţia de mere şi mascarpone.
  • Turnăm crema de mere coapte peste blatul de tort şi dăm forma la rece pentru 10-15 minute. Trebui să se închege puţin înainte de a pune al doilea blat, altfel acesta s-ar scufunda în compozitia lichidă.
  • Scoatem forma din frigider şi montăm blatul superior peste cremă presând foarte uşor pentru ca acesta să facă priză cu crema.
  • Lăsăm tortul la rece cel puţin 4 ore sau de seara până dimineaţa.

decor

  • Topim ciocolata albă împreună cu o lingură de ulei la bain marie şi cât e încă caldă şi fluidă o turnăm în jurul tortului, lăsând să curgă şi pe margini.
  • Punem fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă şi îi călim 1-2 minute până devin rumeni şi crocanţi.
  • Întindem un strat subţire de frişcă pe mijlocul tortului, apoi presărăm fulgii de migdale. În acest fel, când vom felia tortul, vor rămâne lipiţi la locul lor, măcar o parte din ei.
  • Batem smântâna împreună cu zahărul pudră până obţinem o frişcă fermă care nu cade de pe teluri.
  • Cu ajutorul unui poş decorăm tortul cu aveline de frişcă de jur împrejur sau după inspiraţia fiecăruia.

Bine de știut:

Eu am copt merele la microunde, după ce in prealabil le-am înțepat de câteva ori cu lama unui cuţit ca să nu explodeze în cuptor. În nici 10 minute au fost gata. E mai simplu să le curăţaţi de coajă şi cotoare înainte de a le coace, dar trebuie să ştiţi că sunt mai gustoase şi mai aromate dacă le coaceţi întregi, în coajă şi mai ales coapte pe îndelete la cuptor. Depinde cât timp aveţi la dispoziţie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
tort cu crema de mere coapte si scortisoara

Poftă bună la tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
    Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
  • tort rapid cu biscuiti lotus
    Tort rapid cu biscuiți - gata în 30 de minute, fără ouă și fără coacere
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
3285 shares

Comentarii

  1. doina a zis

    octombrie 31, 2016 at 1:33 pm

    Buna , draga mea. Sambata m-am apucat sa fac tortul si am descoperit ca cutia cu crema mascarpone era cam de mult in frigider asa ca facut un raid prin magazinele din apropiere . Binenteles ca nu am gasit nicaieri crema mascarpone si cum supermarketurile sunt departe de mine am improvizat( vroiam neaparat sa fac acest tort ). Am folosit o bucatica de urda din congelator si sa stii ca se poate inlocui foarte bine mascarponele cu urda bine frecata si aromata.Am renuntat la ornatul cu frisca ,doar am uns cu putina smantan indulcita deasupra si pe laterale ca sa faca priza migdalele . M-am gandit ca e destul de grasa urda ca sa mai pun si frisca.Oricum a fost foarte bun si nu au mai ramas decat doua felii .Pupicei.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 31, 2016 at 6:15 pm

      Si mie imi place urda in prajituri si torturi. E mai gustoasa decat mascarponele. Ma bucur ca v-a placut. Pupici!

      Răspunde
  2. Mihaela Damaceanu a zis

    octombrie 29, 2016 at 10:58 am

    Ca tocmai ce iti ziceam ieri ca eu cu dulciurile....mai putin, asa ca sa nu ma spetesc prea tare.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 29, 2016 at 11:02 pm

      Hai, Miha, ca asta e chiar usor de facut, poti sa te incumeti.
      Dar stii ca mie de ani de zile mi-e si acum gandul la desertul tau cu arpacas si fructe? Il fac neaparat, cat de curand! 🙂

      Răspunde
  3. Antonia a zis

    octombrie 28, 2016 at 2:04 pm

    Mersi de idee, eu chiar o sa il incerc... 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 28, 2016 at 9:30 pm

      Ma bucur, Antonia. Sper sa fie si pe gustul vostru. Noua ne-a placut mult.

      Răspunde
  4. Mihaela a zis

    octombrie 28, 2016 at 11:19 am

    Foarte frumos arata, deosebit de tortul de mere clasic, care este si el foarte bun.
    Eu il decorez deobicei numai cu frisca, dar ciocolata alba cu fulgii de almond, este fina.
    Cu ce faci acele decoratii de pe margine?
    O zi frumoasa!
    Mihaela

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 28, 2016 at 9:29 pm

      Decorațiile le fac cu un poş şi un dui metalic în formă de floare.
      Multumesc, Mihaela! Week-end frumos.

      Răspunde
  5. doina a zis

    octombrie 27, 2016 at 12:25 pm

    Si uite asa, iar mi-ai dat de lucru pentru maine .Arata foarte bine , de gust nu ma indoiesc ca e delicios.Merele pot fi coapte si pe aragaz in tigaia cu horn ( asa ii zic la tigaia dry cook ) cu un pic de apa sunt gata in 15-20 min.Se pot face si intr-o cratita normala cu putina apa si un capac etans.Pupici!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 27, 2016 at 9:02 pm

      Sa-mi spui cum ti-a placut! Pup! 🙂

      Răspunde
  6. Laura Nechita a zis

    octombrie 27, 2016 at 11:09 am

    Arata minunat, iar ingredientele il fac absolut de senzatie!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 27, 2016 at 9:00 pm

      Multumec, Laura! 🙂

      Răspunde
  7. Claudia a zis

    octombrie 27, 2016 at 9:37 am

    Yam, yam... Eu sunt de parere ca nu trebuia sa ne povestesti in amanunt cat de bun a fost. Nu mai bine dadeai la toata lumea o feliuta? :)))
    Nu de alta dar sa nu ramanem cu pofta... in cui :))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 27, 2016 at 8:59 pm

      Pai nu ramaneti cu pofta-n cui, aveti reteta :))

      Răspunde
      • Flori a zis

        martie 30, 2022 at 8:50 am

        5 stars
        Buna ziua!Am foarte multe mere acasă,și am intrat la dvs pe blog sa caut un desert delicios de mere.Toate rețetele arata bine🙂dar m-am oprit la acest tort.Mi s-a părut ceva mai aparte.Eu am mai făcut un blat in plus,că mi se părea mie că nu mi-a crescut cat trebuie că să îl tai in doua, probabil am greșit eu ceva când l-am preparat😁Foarte util trucul cu farfuria pe mijloc pt a se pune cat mai uniform glazura pe margini,doar că eu uitasem de glazura,și o lăsasem mai mult sa se întărească,că numai puteam sa scot cu vârful cuțitului farfuria,și am încălzit puțin cu feonul și am putut scoate farfuria.Merele eu le-am copt cu tot cu coaja la cuptor,și având niște mere roșii dulci-acrisoare,crema a rezultat un roz frumos.A ieșit un tort delicios,și de mare efect,spun asta că nu fac torturi foarte des și nu prea îmi iese decorul.Pot sa zic că acest e primul tort care mi-a ieșit superb🙂Iar fulgii aceia de migdale rumeniți au fost demențiali .Va multumesc pt rețetă,și pt toată munca pe care o depuneti pt a ne incanta cu rețetele dvs delicioase pe care le postați pe blog.O zi frumoasă!

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          martie 30, 2022 at 12:37 pm

          Mulțumesc din suflet pentru mesaj, mi-ați făcut ziua asta de primăvară și mai frumoasă! Iubesc tortul acesta și mereu mă bucur când îmi spune cineva că l-a încercat și că a ieșit bine și frumos.
          Vă mai aștept cu drag și la alte rețete. O zi minunată vă doresc!

          Răspunde
5 from 15 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.