Am făcut ce-am facut şi iar m-am îndrăgostit de un tort! Bine, recunosc, eu m-am îndrăgostit pe rând de toate torturile pe care le-am făcut la viaţa mea. Dar în toamna asta, a anului de graţie 2016, declar solemn că ăsta e regele torturilor: un tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară. E fin, delicat, uşor şi are câte puţin din tot ce-i trebuie unui tort. Are blat vanilat, cremă bogată şi minunat de aromată, migdale crocante şi o glazură de ciocolată albă care îl înconjoară. Vedeţi ce fel vorbesc despre el? Se cunoaşte că-s îndrăgostită! Simt fluturi în stomac numai cât îmi amintesc cât a fost de bun! 😀
Am făcut tortul ăsta pentru o zi de sâmbătă când am avut musafiri la masă. Nu le-am spus ce avem la desert. I-am lăsat întâi să guste tortul, apoi i-am pus să ghicească ce conţine crema. Răspunsurile au fost ezitante, mai gustau, se mai gândeau...până la urmă au zis aşa: lămâie, vişine, zmeură 😀
Pe moment am rămas uşor descumpănită, căci eu eram extaziată de aromele lui numai cât linsesem lingurile. Cum, chiar nimeni nu simte aroma de mere coapte şi de scorţişoară? Hmm... După ce le-am spus ingredientul secret s-au luminat şi ei, şi eu. E drept că invitaţii mei erau novici într-ale bucătărelilor, nu pasionaţi ca mine. Nu se aşteptase nimeni să găsească mere coapte într-un tort. Adică nu aşa, sub formă de cremă, altfel mai mâncaseră ei la mine tort de mere caramelizate(click pentru reţetă), dar acolo ingredientele-s mult mai evidente, nu ascunse şi surprinzătoare ca în tortul pe care vi-l arăt astăzi 😉
Mi s-a părut o idee bună să glazurez tortul de jur împrejur cu ciocolată albă, mai ales după ce am văzut ce efect vizual şi ce succes a avut glazura de la tortul cu multă ciocolată şi nuci caramelizate. Şi uite aşa am folosit din nou ceea ce numesc eu "trucul farfurioarei mici". Nu ştiu cum fac profesioniştii să obţină o margine bine delimitată de glazură, dar eu am descoperit trucul ăsta şi văd că funcţionează. Aşez o farfurioară mică pe centrul tortului, torn glazura, o las să se întărească puţin, nu de tot, apoi cu vârful unui cuţit ridic farfurioara şi gata, am un cerc de glazură perfect. Acum pot să ornez mijlocul tortului oricum doresc sau pot chiar să îl las aşa cum este, pentru că oricum va arăta frumos şi curat.
Vă mai spun doar că fulgii de migdale sunt mult mai faini dacă îi rumeniţi puţin într-o tigaie antiaderentă înainte de a orna tortul cu ei. Şi gata, vă las reţeta mai jos în forma ei printabilă şi vă rog, vă rog din suflet să încercaţi tortul ăsta cu arome de toamnă. E superb! 🙂
Mod de preparare tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - formă cu inel detaşabil de 18 cm
- 2 ouă
- 50 g unt topit şi răcit
- 60 g zahăr
- 80 g făină
- ½ linguriţă pudră de vanilie
- ½ linguriţă praf de copt
- un praf de sare
cremă de mere coapte
- 3 mere mari
- 150 g zahăr pudră
- 100 ml lapte rece (sau apă)
- 250 g mascarpone
- 1 linguriţă de scorţişoară pudră
- 10 g gelatină
decor
- 100 g ciocolată albă
- 1 lingură de ulei
- 50 g fulgi de migdale
- 150 ml smântână pentru frişcă
- 30 g zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o forma de tort de 18 cm cu inel detaşabil.
- Mixăm ouăle cu zahărul timp de 5-7 minute până îşi triplează volumul.
- Adăugăm untul topit şi răcit şi pudrade vanilie, apoi încorporăm făina cernută împreună cu sarea şi praful de copt.
- Turnăm compoziţia în forma pregătită.
- Coacem aproximativ 15 minute, până când blatul devine ferm şi trece testul scobitorii. Nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână deschis la culoare, galben luminos.
- Lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl tăiem în două straturi orizontale.
- Aşezăm unul din blaturile rezultate pe un platou şi montăm inelul de tort în jurul lui.
cremă de mere coapte
- Coacem merele întregi, apoi le lăsăm la răcit.
- Alegem pulpa merelor şi o pasăm puţin la blender pentru a obţine un piure fin şi cremos.
- Amestecăm piureul de mere coapte cu mascarpone, zahărul pudră şi scorţişoara. Omogenizăm.
- Punem gelatina la hidratat în 100 ml de lapte rece, apoi o încălzim la bain marie până se dizolvă complet. Atenţie, nu trebuie să fiarbă!
- Încorporăm gelatina în compoziţia de mere şi mascarpone.
- Turnăm crema de mere coapte peste blatul de tort şi dăm forma la rece pentru 10-15 minute. Trebui să se închege puţin înainte de a pune al doilea blat, altfel acesta s-ar scufunda în compozitia lichidă.
- Scoatem forma din frigider şi montăm blatul superior peste cremă presând foarte uşor pentru ca acesta să facă priză cu crema.
- Lăsăm tortul la rece cel puţin 4 ore sau de seara până dimineaţa.
decor
- Topim ciocolata albă împreună cu o lingură de ulei la bain marie şi cât e încă caldă şi fluidă o turnăm în jurul tortului, lăsând să curgă şi pe margini.
- Punem fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă şi îi călim 1-2 minute până devin rumeni şi crocanţi.
- Întindem un strat subţire de frişcă pe mijlocul tortului, apoi presărăm fulgii de migdale. În acest fel, când vom felia tortul, vor rămâne lipiţi la locul lor, măcar o parte din ei.
- Batem smântâna împreună cu zahărul pudră până obţinem o frişcă fermă care nu cade de pe teluri.
- Cu ajutorul unui poş decorăm tortul cu aveline de frişcă de jur împrejur sau după inspiraţia fiecăruia.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară!
doina a zis
Buna , draga mea. Sambata m-am apucat sa fac tortul si am descoperit ca cutia cu crema mascarpone era cam de mult in frigider asa ca facut un raid prin magazinele din apropiere . Binenteles ca nu am gasit nicaieri crema mascarpone si cum supermarketurile sunt departe de mine am improvizat( vroiam neaparat sa fac acest tort ). Am folosit o bucatica de urda din congelator si sa stii ca se poate inlocui foarte bine mascarponele cu urda bine frecata si aromata.Am renuntat la ornatul cu frisca ,doar am uns cu putina smantan indulcita deasupra si pe laterale ca sa faca priza migdalele . M-am gandit ca e destul de grasa urda ca sa mai pun si frisca.Oricum a fost foarte bun si nu au mai ramas decat doua felii .Pupicei.
Iuliana a zis
Si mie imi place urda in prajituri si torturi. E mai gustoasa decat mascarponele. Ma bucur ca v-a placut. Pupici!
Mihaela Damaceanu a zis
Ca tocmai ce iti ziceam ieri ca eu cu dulciurile....mai putin, asa ca sa nu ma spetesc prea tare.
Iuliana a zis
Hai, Miha, ca asta e chiar usor de facut, poti sa te incumeti.
Dar stii ca mie de ani de zile mi-e si acum gandul la desertul tau cu arpacas si fructe? Il fac neaparat, cat de curand! 🙂
Antonia a zis
Mersi de idee, eu chiar o sa il incerc... 🙂
Iuliana a zis
Ma bucur, Antonia. Sper sa fie si pe gustul vostru. Noua ne-a placut mult.
Mihaela a zis
Foarte frumos arata, deosebit de tortul de mere clasic, care este si el foarte bun.
Eu il decorez deobicei numai cu frisca, dar ciocolata alba cu fulgii de almond, este fina.
Cu ce faci acele decoratii de pe margine?
O zi frumoasa!
Mihaela
Iuliana a zis
Decorațiile le fac cu un poş şi un dui metalic în formă de floare.
Multumesc, Mihaela! Week-end frumos.
doina a zis
Si uite asa, iar mi-ai dat de lucru pentru maine .Arata foarte bine , de gust nu ma indoiesc ca e delicios.Merele pot fi coapte si pe aragaz in tigaia cu horn ( asa ii zic la tigaia dry cook ) cu un pic de apa sunt gata in 15-20 min.Se pot face si intr-o cratita normala cu putina apa si un capac etans.Pupici!
Iuliana a zis
Sa-mi spui cum ti-a placut! Pup! 🙂
Laura Nechita a zis
Arata minunat, iar ingredientele il fac absolut de senzatie!
Iuliana a zis
Multumec, Laura! 🙂
Claudia a zis
Yam, yam... Eu sunt de parere ca nu trebuia sa ne povestesti in amanunt cat de bun a fost. Nu mai bine dadeai la toata lumea o feliuta? :)))
Nu de alta dar sa nu ramanem cu pofta... in cui :))
Iuliana a zis
Pai nu ramaneti cu pofta-n cui, aveti reteta :))
Flori a zis
Buna ziua!Am foarte multe mere acasă,și am intrat la dvs pe blog sa caut un desert delicios de mere.Toate rețetele arata bine🙂dar m-am oprit la acest tort.Mi s-a părut ceva mai aparte.Eu am mai făcut un blat in plus,că mi se părea mie că nu mi-a crescut cat trebuie că să îl tai in doua, probabil am greșit eu ceva când l-am preparat😁Foarte util trucul cu farfuria pe mijloc pt a se pune cat mai uniform glazura pe margini,doar că eu uitasem de glazura,și o lăsasem mai mult sa se întărească,că numai puteam sa scot cu vârful cuțitului farfuria,și am încălzit puțin cu feonul și am putut scoate farfuria.Merele eu le-am copt cu tot cu coaja la cuptor,și având niște mere roșii dulci-acrisoare,crema a rezultat un roz frumos.A ieșit un tort delicios,și de mare efect,spun asta că nu fac torturi foarte des și nu prea îmi iese decorul.Pot sa zic că acest e primul tort care mi-a ieșit superb🙂Iar fulgii aceia de migdale rumeniți au fost demențiali .Va multumesc pt rețetă,și pt toată munca pe care o depuneti pt a ne incanta cu rețetele dvs delicioase pe care le postați pe blog.O zi frumoasă!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc din suflet pentru mesaj, mi-ați făcut ziua asta de primăvară și mai frumoasă! Iubesc tortul acesta și mereu mă bucur când îmi spune cineva că l-a încercat și că a ieșit bine și frumos.
Vă mai aștept cu drag și la alte rețete. O zi minunată vă doresc!