Ei da, Bucate Aromate a împlinit 3 ani! Au fost 3 ani frumoşi, cu multe reţete, cu din ce în ce mai mulţi oameni faini care le încearcă, care se abonează şi care ne urmăresc.
Astăzi vă povestesc despre tortul cu care am sărbătorit evenimentul, un tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate.
Cred că am început să mă gândesc cu ce tort să serbez ziua blogului de prin primăvară. Mi-au trecut prin minte nu ştiu câte combinaţii şi variante: entremet-uri, glazuri mai sofisticate, dantelă de ciocolată, ba chiar şi la un mini-tort cu etaj mă gândisem la un moment dat. Bine că nu m-am luat în serios, că doar nu-i nuntă, e doar o mică, foarte mică aniversare 😀
Până la urmă mi-am zis să nu mă dezmint şi să nu mă îndepărtez de la specificul declarat şi afişat al blogului, la care ţin foarte mult: reţete simple pentru familie şi prieteni.
Şi mai simplă decât reţeta asta de tort fără coacere cu biscuiți și ciocolată, zău că nu-i niciuna!
Are blat de biscuiţi înmuiaţi cu unt, cremă de ciocolată cu puţintel amaretto, glazură simplă de ciocolată şi nuci tăvălite în caramel. Hai că sună la fel de simplu precum este!
Eu am scris în formularul de mai jos că e gata în 60 de minute, dar asta e pentru începători. Dacă aveţi puţină experienţă în bucătărie, atunci îl terminaţi și mai repede de atât.
Mai greu va fi cu timpul de aşteptare, care, din păcate nu poate fi păcălit. E musai să stea tortul ăsta măcar 4 ore la frigider ca să se închege cum trebuie crema de ciocolată.
Vă las mai jos reţeta în varianta detaliată. Să îmi spuneți cum a ieșit, da? 🙂
Mod de preparare tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru o formă de tort cu inel detaşabil de 18 cm
blatul
- 200 g biscuiţi digestivi
- 100 g unt
- 2 linguri de cacao
crema
- 600 ml de smântână pentru frişcă (împărţită 400 ml + 200 ml)
- 200 g ciocolată neagră (cu min. 50% cacao)
- 100 g zahăr pudră
- 20 ml amaretto
- 15 g gelatină
glazura
- 100 g ciocolată
- 1 lingură de ulei
decor - nuci caramelizate
- 70 g nuci
- 70 g zahăr
Instrucțiuni de preparare
nuci caramelizate
- Puneţi zahărul la topit, amestecând din când în când să nu se afume. Când zahărul devine lichid, turnati nucile mărunţite. Amestecaţi şi mai lăsaţi 1 minut pe foc mic.
- Răsturnati nucile caramelizate pe o foaie de copt şi nivelaţi. Lăsati să se răcească foarte bine, apoi fie rupeţi bucăţi pe care le măcinaţi la robot, fie acoperiţi cu un prosop curat şi mărunţiţi nucile caramelizate cu ciocanul de şniţele.
blatul
- Măcinati biscuiţii sau puneţi-i într-o pungă şi zdrobiţi-i cu sucitorul sau ciocanul de şniţele.
- Adăugaţi pudra de cacao şi untul topit şi răcit. Amestecaţi să se umezească uniform biscuiţii.
- Aşezaţi o hârtie de copt pe fundul formei şi montaţi inelul.
- Turnaţi biscuiţii şi presaţi amestecul cu dosul unei linguri până obtineţi un blat compact şi de grosime uniformă. Daţi blatul la frigider cât vă ocupaţi de cremă.
crema
- Mărunţiţi ciocolata cu un cuţit.
- Puneţi la încălzit 400 ml de smântână. Când e fierbinte (nu trebuie să ajungă să fiarbă!!!) puneţi ciocolata mărunţită şi daţi vasul deoparte. Ciocolata se va topi lent în contact cu lichidul fierbinte. Cu cât ciocolata e mărunţită în bucăţele mai mici şi mai uniforme, cu atât se va topi mai repede.
- După ce s-a topit ciocolata, amestecaţi şi lăsati la răcit.
- Puneţi gelatina la hidratat în 100 ml de apă rece, apoi încălziţi la bain marie (atenţie să nu fiarbă!!) şi încorporaţi în ciocolata topită. Tot acum puneţi si zahărul pudră şi amaretto. Daţi la rece.
- Bateţi restul de 200 ml de smântână până obţineţi o frişcă fermă care nu cade de pe teluri.
- Încorporaţi frişca în amestecul de mai sus.
- Scoateţi de la rece amestecul de ciocolată şi mixaţi puţin să se omogenizeze. Încorporaţi frişca bătută în crema de ciocolată. Folosiţi o spatulă şi mişcări uşoare, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în frişcă. Spre final adăugaţi şi 2-3 linguri de nucă caramelizată şi mai amestecaţi scurt, doar cât să se distribuie în cremă.
- Turnaţi crema peste blatul de biscuiţi şi daţi la rece pentru cel puţin 4 ore sau cel mai bine, de seara până dimineaţa.
glazura
- Scoateţi cu atenţie inelul din jurul tortului. Folosiţi un cuţit cu lama fină pentru a desprinde marginile. Cu o paletă mai lată, mutaţi tortul de pe hârtia de copt pe un platou potrivit.
- Mărunţiţi ciocolata şi puneţi-o la topit la bain marie. Când devine lichidă, adăugaţi o lingură de ulei (o face mai fluidă şi mai lucioasă) şi amestecaţi.
- Folosind o lingură turnaţi ciocolata topită împrejurul tortului. Lăsaţi să curgă şi pe margini, va arăta cu atât mai apetisant!
- Decoraţi deasupra cu restul de nuci caramelizate. Daţi tortul la rece să se întărească bine glazura.
- La servire, feliaţi tortul folosind un cuţit cu lama subţire, încălzit puţin în apă caldă pentru a nu se crăpa glazura.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Tips & tricks: Dacă vă mai rămân câteva picături de ciocolată topită de la glazură şi câteva nuci caramelizate, atunci puteţi face nişte discuri de ciocolată numai bune de pus a doua zi lângă ceaşca de cafea. Turnaţi ciocolata topită sub formă de disc pe o hârtie de copt, presăraţi cu nuci şi lăsaţi la răcit. Asta-i tot! 😉
Spor la meşterit tortul cu multă ciocolată şi nuci caramelizate!
mimiignatescu a zis
http://www.food.com/recipe/cranberry-liqueur-103136
Iuliana, mai sus este reteta cu lichior de cranberry sau merisoare. Nu stiu daca se gasesc in Romania, nu am cautat si nici vazut. Lichiorul are o culoare superba. Fructele in stare proaspata, au o culoare frumoasa, dar gustul, acru, de se sterpezesc dintii. Au multa vitamina C, si sunt folosite pentru suplimentele ce trateaza infectiile urinare, deci foarte bune si pentru imunitate.
In lichior, sau sos de cranberry sunt foarte bune. Este cumva asemanatoare situatia cu portcalele de Sevilla, care nu se pot manca crude, dar gemul este delicios, dulce - amarui.
Toate cele bune,
Mihaela
mihaela a zis
La multi ani! Ai un blog foarte frumos, si bun! Farfuriile sunt frumoase.Am achizitionat si eu cateva lucruri dragute, din magazinele de antichitati din Anglia.Stam aici de 5 ani, si este unul din hobby-urile noastre.
Nu stiu ce este foaia de copt de pe fundul formei.
O zi frumoasa,
Mihaela
Iuliana a zis
Multumesc, Mihaela!
Foaia e hartie de copt, baking paper, sigur gasesti si la voi. Nu stiu ce mi-a venit sa scriu foaie in loc de hartie. Am modificat si in text ca sa nu mai creez confuzii 🙂
Desi blatul e fara coacere, am pus-o ca sa fiu sigura ca pot muta usor tortul pe platou, ca nu se lipesc biscuitii de forma
mimiignatescu a zis
Am facut si eu reteta ta de tort, am facut si fotografie, dar nu stiu cum o pot trimite.
Am inlocuit nucile caramelizate, care imi plac tare mult, dar sunt cam periculoase pentru dinti.
M-am gandit sa le inlocuiesc cu bomboane rocher ferrero sfaramate, si in interior, si deasupra.
De asemenea am folosit merisoare( cranberries), pentru ca aici este sezonul lor. Am facut un lichior din ele, si cateva fructe din lichior, le-am pus in crema si in ornamentul deasupra tortului.
Iuliana a zis
Oooo, cred ca e foarte interesant tortul tau cu merisoare din lichior 🙂
Din pacate nu am modul prin care cititorii sa poata incarca fotografii, am avut candva dar mi-a dat niste erori tehnice si am renuntat la el.
doina a zis
Inca o data La multi ani draga mea ! E un tort foarte bun eu il faceam cu ness si amaretto din belsug ca ne place .Cum e vineri si maine iar sunt libera am sa-l fac mai ales ca e ziua fiului meu si macar prin telefon am sa-i trimit o felie cu drag.Pupici .Doina.
Iuliana a zis
La multi ani frumosi fiului tau! Sa-ti fie sanatos si aproape cu sufletul!
Si tu faci torturi in lipsa, off... si eu 🙁
Mihaela Damaceanu a zis
La mulți ani, mai blogusor! Am pus eu diminutiv, dar tu esti blog serios si adevarat. Sa creați si mai mare!
Iuliana a zis
Multumesc, Miha! Pup!
anca a zis
La muuuulti multi ani!!!
Iuliana a zis
Multumesc, Ancuta! Imbratisari!
Diana Aurelia Dumitrascu a zis
La multi ani, cu vizitatori unici nenumărați, cu rețete delicioase și poze frumoase (ador pozele)!! <3
Iuliana a zis
Multumesc! 🙂
Lucia a zis
La multi ani! Esti o minunata sursa de inspiratie culinara si nu numai.
Iuliana a zis
Multumesc mult, draga Lucia!
Claudia a zis
In primul rand sa zic ”La multi ani!”, cat mai multi ani inainte in bloggosfera 🙂
Cu retete la fel de delicioase ca si tortul asta atat de yammy.
O felie nu cer ca stiu ca nu mai ai dar farfuriuta... nu o refuz :)))
Asa un cadou mai zic si eu. Dar merita bloguletul tau un cadou asa superb!
Iuliana a zis
Multumesc, Claudia! Mai bine mai fac un tort decat sa dau farfuriuta :))