Despre musli auzim numai de bine! Nici nu e de mirare, căci acest tip de mâncare a fost inventat cam pe la 1900 de un medic elveţian şi reuneşte tot ce are natura mai bun să ne ofere: cereale, seminţe, nuci şi fructe proaspete sau uscate peste care turnăm lapte, iaurt sau sucuri de fructe.
Musli este bogat în fibre care ajută digestia şi creează rapid o senzație de sațietate, de aceea este foarte recomandat în dietele de slăbire, dar şi celor care doresc o alimentaţie sănătoasă şi naturală. Plus de asta este absolut delicios!
Găsim în magazine musli gata ambalat în toate combinaţiile şi cu toate aromele care ne-ar putea trece prin minte. Doar că dacă citeşti puţin mai atent etichetele, s-ar putea să ajungi la concluzia că amestecul respectiv nu e deloc ceea ce-ţi trebuie. Musli gata preparat e o invenţie de marketing şi încă una care costă nejustificat de mult. De cele mai multe ori pungile cu musli conţin prea mult zahăr adăugat precum şi alte chestiuni deloc naturale cum sunt aromele artificiale sau aditivii alimentari.
De ce să cădem în capcana asta când să-ţi faci propriul tău amestec de musli acasă e cea mai simplă treabă din lume? Ba chiar poate deveni şi o acţiune educativă dacă implicaţi copiii în alegerea ingredientelor. Puteţi merge cu ideea mai departe de atât şi să îi lăsaţi să îşi facă fiecare borcanul lui cu musli în care să pună doar ce-i place dintr-o gamă de ingrediente alese în prealabil de voi. Nu vor mai avea apoi motiv să facă mofturi la masă! 😉
Chiar şi mie îmi place să mă joc în felul acesta. Ca să fiu sigură că nu mă plictisesc, de fiecare dată când dau o tură de aprovizionare pe la Selgros, aleg alte ingrediente, încerc să le combin diferit sau în proporţii diferite, deci nu e nici o şansă să se strecoare rutina în dimineţile mele!
Până la urmă greu nu e să combin super-alimentele, greu e să le aleg! Căci la Selgros oferta e de-a dreptul excesiv de generoasă la capitolul ăsta! Nicăieri nu am văzut o diversitate mai mare de fructe uscate, nuci şi seminţe de tot felul, ambalate în cantităţi mai mari, sau mai mici, în aşa fel încât să poţi cumpăra exact cât îţi trebuie. La ultima vizită m-am ales cu captura de mai sus. Am mai completat cu ce mai exista deja prin cămară şi mi-am refăcut stocul de musli pentru micul dejun.
Ce conţine reţeta de bază
1. Fulgi de cereale
Pot fi fulgi de: ovăz, grâu, secară, etc. Important este să alegeţi fulgi naturali, neîndulciţi, fără arome, fără adaosuri de nici un fel.
2. Seminţe
E important ca seminţele să fie crude pentru a ne bucura de toţi nutrienţii pe care îi conţin. Puteţi alege ce vă place: susan, susan negru, mac, in, cânepă, muguri de pin, seminţe de dovleac, de floarea soarelui, de chia, etc.
3. Nuci
Aceeaşi condiţie ca şi la seminţe: să fie crude. Le puteţi pune întregi sau mărunţite: nuci româneşti, caju, pecan, nucă de cocos, alune de pădure, migdale, arahide, fistic şi orice altceva vă mai place.
4. Fructe uscate
Categoria mea preferată, cele care pentru mine fac diferenţa între un musli anost şi unul delicios. Puteţi pune: stafide, merişoare confiate, goji, curmale, caise, banane, papaya şi în general orice fruct deshidratat e bun de pus în amestecul ăsta. Dacă sunteţi la dietă, atenţie totuşi la cantităţi! Fructele deshidratate conţin în mod natural zahăr, e uşor să "scapi" un pic prea multe când sunt atât de bune!
Ce mai putem adăuga în amestec
Bun, dacă mai sus am scris categoriile de ingrediente obligatorii pentru un musli, haideţi să vedem cu ce ne putem face dimineţile mai dulci şi mai aromate.
Arome naturale: pudră de vanilie, scorţişoară, anason stelat, cardamom, coajă rasă de citrice (căutaţi fructe bio).
Alte adaosuri sănătoase: germeni uscaţi de grâu, tărâţe de grâu sau psyllium, granule de polen crud, etc.
Absolut tot ce am scris mai sus găsiţi la Selgros, asta ca să rezolvaţi totul cu un singur drum, într-un singur loc.
Cum păstrăm amestecul de musli
Având ingredientele de mai sus în casă, putem opta pentru două variante: fie combinăm în fiecare dimineaţă ce ne place, în funcţie de toane şi de inspiraţia de moment, fie aplicăm planul B, care este preferatul meu 😉
Adică fac amestecul preferat pentru o săptămână şi îl păstrez într-un borcan mare de sticlă. Nu vă împiedicaţi în amănunte, dacă nu aveţi un borcan atât de mare, puteţi folosi şi o cutie metalică sau orice alt recipient etanş, în care musli să stea uscat.
Când şi cum consumăm musli
Musli poate înlocui cu succes una din mesele zilei: micul dejun sau cina. Este excelent şi ca gustare la birou. Se consumă cu:
Lactate: lapte de capră, de vacă sau vegetal. Merge minunat şi cu iaurt, sana, lapte bătut sau kefir.
Sucuri naturale de fructe: deşi nu e varianta mea preferată, o enumăr aici pentru că ştiu persoane care consumă musli în acest fel, înmuiat în suc de fructe proaspăt stors. Merită să încercaţi, poate vă place.
Îndulcitori naturali: miere, sirop de arţar, de agave, pe bază de ştevie, sau orice consumaţi voi în mod obişnuit.
De multe ori eu prefer să pun mai multe fructe uscate şi să nu mai folosesc îndulcitor. Alteori pun în bolul cu lapte sau iaurt un pic de miere aromată: de tei, salcâm, de mană, etc.
Dacă serviţi musli înmuiat în suc de fructe, mă gândesc că este deja destul zahăr acolo, aşa că puteţi renunţa la îndulcitor.
Puteţi lăsa musli la înmuiat în lapte peste noapte, iar a doua zi când vă treziţi, micul dejun va fi deja gata de savurat.
O altă variantă este porridge. Adică acelaşi amestec, fiert câteva minute în lapte, până când fulgii de cereale se umflă şi obţinem un fel de terci, dar ce gust minunat are şi cât e de hrănitor!
Varianta aceasta merge de minune cu fructe proaspete de sezon. Eu am găsit la Selgros zmeură ecologică, micuţă şi extraordinar de parfumată! Pentru prima dată după mult timp am regăsit gustul zmeurei din copilărie. La cea de cultură pe care o găsesc la vremea aceasta pe toate tarabele din piaţă, căutasem în zadar aroma şi parfumul ăsta...
În funcţie de sezon mai puteţi pune peste porridge: mure, afine, boabe de struguri, cubuleţe de mere sau pere, coacăze roşii, rondele de banane, felii de piersici sau caise, etc.
Lăsaţi-vă imaginaţia (sau poftele) să-și facă de cap în castronul vostru de la micul dejun. Vă asigur că veţi începe ziua într-un mod cum nu se poate mai delicios!
👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici
Antonia a zis
Si eu fac asa ceva, insa nu m-am gandit la o cantitate asa mare pana acum...eu pun in amestec faina de migdale, adaug apa cand vreau sa ii mananc si consider ca are lapte de migdale(migdale plus apa=lapte de migdale) 🙂
Iuliana a zis
Eu prefer sa fac o cantitate pentru cateva zile ca sa nu mai fosnesc 5-6 pungi sau recipiente in fiecare dimineata.
Uite ca la faina de migdale nu m-am gandit pana acum! Buna idee, multumesc! Si eu pun doar apa in zilele de post.