Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Deserturi de casa

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Publicat la 15 august 2017 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

336 shares

Despre musli auzim numai de bine! Nici nu e de mirare, căci acest tip de mâncare a fost inventat cam pe la 1900 de un medic elveţian şi reuneşte tot ce are natura mai bun să ne ofere: cereale, seminţe, nuci şi fructe proaspete sau uscate peste care turnăm lapte, iaurt sau sucuri de fructe.

Musli este bogat în fibre care ajută digestia şi creează rapid o senzație de sațietate, de aceea este foarte recomandat în dietele de slăbire, dar şi celor care doresc o alimentaţie sănătoasă şi naturală. Plus de asta este absolut delicios!

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Găsim în magazine musli gata ambalat în toate combinaţiile şi cu toate aromele care ne-ar putea trece prin minte. Doar că dacă citeşti puţin mai atent etichetele, s-ar putea să ajungi la concluzia că amestecul respectiv nu e deloc ceea ce-ţi trebuie. Musli gata preparat e o invenţie de marketing şi încă una care costă nejustificat de mult. De cele mai multe ori pungile cu musli conţin prea mult zahăr adăugat precum şi alte chestiuni deloc naturale cum sunt aromele artificiale sau aditivii alimentari.

De ce să cădem în capcana asta când să-ţi faci propriul tău amestec de musli acasă e cea mai simplă treabă din lume? Ba chiar poate deveni şi o acţiune educativă dacă implicaţi copiii în alegerea ingredientelor. Puteţi merge cu ideea mai departe de atât şi să îi lăsaţi să îşi facă fiecare borcanul lui cu musli în care să pună doar ce-i place dintr-o gamă de ingrediente alese în prealabil de voi. Nu vor mai avea apoi motiv să facă mofturi la masă! 😉

Chiar şi mie îmi place să mă joc în felul acesta. Ca să fiu sigură că nu mă plictisesc, de fiecare dată când dau o tură de aprovizionare pe la Selgros , aleg alte ingrediente, încerc să le combin diferit sau în proporţii diferite, deci nu e nici o şansă să se strecoare rutina în dimineţile mele!

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Până la urmă greu nu e să combin super-alimentele, greu e să le aleg! Căci la Selgros oferta e de-a dreptul excesiv de generoasă la capitolul ăsta! Nicăieri nu am văzut o diversitate mai mare de fructe uscate, nuci şi seminţe de tot felul, ambalate în cantităţi mai mari, sau mai mici, în aşa fel încât să poţi cumpăra exact cât îţi trebuie. La ultima vizită m-am ales cu captura de mai sus. Am mai completat cu ce mai exista deja prin cămară şi mi-am refăcut stocul de musli pentru micul dejun.

Ce conţine reţeta de bază

1. Fulgi de cereale 

Pot fi fulgi de: ovăz, grâu, secară, etc. Important este să alegeţi fulgi naturali, neîndulciţi, fără arome, fără adaosuri de nici un fel.

2. Seminţe 

E important ca seminţele să fie crude pentru a ne bucura de toţi nutrienţii pe care îi conţin. Puteţi alege ce vă place: susan, susan negru, mac, in, cânepă, muguri de pin, seminţe de dovleac, de floarea soarelui, de chia, etc.

3. Nuci

Aceeaşi condiţie ca şi la seminţe: să fie crude. Le puteţi pune întregi sau mărunţite: nuci româneşti, caju, pecan, nucă de cocos, alune de pădure, migdale, arahide, fistic şi orice altceva vă mai place.

4. Fructe uscate 

Categoria mea preferată, cele care pentru mine fac diferenţa între un musli anost şi unul delicios. Puteţi pune: stafide, merişoare confiate, goji, curmale, caise, banane, papaya şi în general orice fruct deshidratat e bun de pus în amestecul ăsta. Dacă sunteţi la dietă, atenţie totuşi la cantităţi! Fructele deshidratate conţin în mod natural zahăr, e uşor să "scapi" un pic prea multe când sunt atât de bune!

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Ce mai putem adăuga în amestec

Bun, dacă mai sus am scris categoriile de ingrediente obligatorii pentru un musli, haideţi să vedem cu ce ne putem face dimineţile mai dulci şi mai aromate.

Arome naturale: pudră de vanilie, scorţişoară, anason stelat, cardamom, coajă rasă de citrice (căutaţi fructe bio).

Alte adaosuri sănătoase: germeni uscaţi de grâu, tărâţe de grâu sau psyllium, granule de polen crud, etc.

Absolut tot ce am scris mai sus găsiţi la Selgros, asta ca să rezolvaţi totul cu un singur drum, într-un singur loc.

Cum păstrăm amestecul de musli

Având ingredientele de mai sus în casă, putem opta pentru două variante: fie combinăm în fiecare dimineaţă ce ne place, în funcţie de toane şi de inspiraţia de moment, fie aplicăm planul B, care este preferatul meu 😉

Adică fac amestecul preferat pentru o săptămână şi îl păstrez într-un borcan mare de sticlă. Nu vă împiedicaţi în amănunte, dacă nu aveţi un borcan atât de mare, puteţi folosi şi o cutie metalică sau orice alt recipient etanş, în care musli să stea uscat.

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Când şi cum consumăm musli

Musli poate înlocui cu succes una din mesele zilei: micul dejun sau cina. Este excelent şi ca gustare la birou. Se consumă cu:

Lactate: lapte de capră, de vacă sau vegetal. Merge minunat şi cu iaurt, sana, lapte bătut sau kefir.

Sucuri naturale de fructe: deşi nu e varianta mea preferată, o enumăr aici pentru că ştiu persoane care consumă musli în acest fel, înmuiat în suc de fructe proaspăt stors. Merită să încercaţi, poate vă place.

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Îndulcitori naturali: miere, sirop de arţar, de agave, pe bază de ştevie, sau orice consumaţi voi în mod obişnuit.

De multe ori eu prefer să pun mai multe fructe uscate şi să nu mai folosesc îndulcitor. Alteori pun în bolul cu lapte sau iaurt un pic de miere aromată: de tei, salcâm, de mană, etc.

Dacă serviţi musli înmuiat în suc de fructe, mă gândesc că este deja destul zahăr acolo, aşa că puteţi renunţa la îndulcitor.

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Puteţi lăsa musli la înmuiat în lapte peste noapte, iar a doua zi când vă treziţi, micul dejun va fi deja gata de savurat.

O altă variantă este porridge . Adică acelaşi amestec, fiert câteva minute în lapte, până când fulgii de cereale se umflă şi obţinem un fel de terci, dar ce gust minunat are şi cât e de hrănitor!

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Varianta aceasta merge de minune cu fructe proaspete de sezon. Eu am găsit la Selgros zmeură ecologică, micuţă şi extraordinar de parfumată! Pentru prima dată după mult timp am regăsit gustul zmeurei din copilărie. La cea de cultură pe care o găsesc la vremea aceasta pe toate tarabele din piaţă, căutasem în zadar aroma şi parfumul ăsta...

În funcţie de sezon mai puteţi pune peste porridge: mure, afine, boabe de struguri, cubuleţe de mere sau pere, coacăze roşii, rondele de banane, felii de piersici sau caise, etc.

Lăsaţi-vă imaginaţia (sau poftele) să-și facă de cap în castronul vostru de la micul dejun. Vă asigur că veţi începe ziua într-un mod cum nu se poate mai delicios!

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
336 shares

Comentarii

  1. Antonia a zis

    august 16, 2017 at 11:48 am

    Si eu fac asa ceva, insa nu m-am gandit la o cantitate asa mare pana acum...eu pun in amestec faina de migdale, adaug apa cand vreau sa ii mananc si consider ca are lapte de migdale(migdale plus apa=lapte de migdale) 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 17, 2017 at 7:26 am

      Eu prefer sa fac o cantitate pentru cateva zile ca sa nu mai fosnesc 5-6 pungi sau recipiente in fiecare dimineata.
      Uite ca la faina de migdale nu m-am gandit pana acum! Buna idee, multumesc! Si eu pun doar apa in zilele de post.

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x