Timp estimat pentru citit: 8 minute
Am pentru voi o rețetă incredibil de simplă și rapidă de plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure!
Această plăcintă este perfectă pentru zilele când vrei ceva dulce, crocant și aromat, dar nu ai mult timp la dispoziție și nici mare lucru prin frigider.
Folosim doar câteva ingrediente simple pe care le avem mereu în casă: lapte, ouă, puțin zahăr și foi subțiri, cumpărate, pentru a economisi timp și efort.
Rezultatul este o plăcintă creață delicioasă, cu aromă de vanilie, ușor acrișoară și cu puține grăsimi. O porție generoasă din această plăcintă incredibilă are aproximativ 300 kcal/porție, așadar e un desert potrivit și pentru cei care vor să fie atenți la dietă.
Iar dacă vă plac plăcintele crețe, vă recomand să încercați și variantele sărate ale acestora, de exemplu plăcinta cu carne tocată sau minunata plăcintă cu ceapă verde și mărar. Sunt savuroase amândouă, eu una nici nu știu să spun care îmi place mai mult!
Mergi direct la:
Ingrediente
V-am promis un desert cu puține ingrediente, așa că iată-le în fotografia de mai jos. Puteți vedea dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure.
- foi subțiri de plăcintă - pentru o tavă de 26 cm diametru aveți nevoie de un pachet de foi de 400 g.
- 50 g unt topit și răcit - pentru uns foile de plăcintă.
- 500 ml lapte - cu cât mai gras și mai bun, cu atât mai bine
- 4 ouă - ale mele au fost L
- 80 g zahăr tos - e destul de puțin, dar eu încerc să reduc cât mai mult zahărul din rețete. Dacă vă plac deserturile mai dulci, puteți pune mai mult zahăr
- 20 g zahăr vanilinat - adică 2 pliculețe. Dacă aveți zahăr Bourbon e și mai bine!
- 1 lingură extract de vanilie - puteți folosi și esență dacă nu aveți extract natural
- un praf de sare - nu omiteți sarea din umplutură, altfel plăcinta va fi fadă!
- 150 g fructe de padure - pot fi fructe proaspete sau congelate. Eu am folosit un mix de fructe congelate care are: căpșuni, afine, coacăze, mure și vișine
în plus ar mai fi nevoie de:
- puțin unt moale - pentru uns tava sau puteți folosi ulei, hârtie de copt sau un spray antiaderent pentru prăjituri
- 1 linguriță de zahăr pudră - este opțional, dacă doriți să presărați înainte de servire
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți sau să salvati rețeta!
Cum facem plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure - rețeta pas cu pas
1. Ungeți cu unt topit 3 foi de plăcintă și le așezați (încrețite ușor) în tava unsă cu puțin ulei. Acestea vor forma baza plăcintei.
2. Ungeți apoi foile rămase cu unt topit (pe fiecare în parte) și le încrețiți ca un evantai. Așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
3. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~20 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante.
4. Între timp pregătiți umplutura: într-un vas puneți ouăle, zahărul, sarea și aromele. Amestecați cu un tel să se dizolve zahărul și să se spumeze puțin ouăle, apoi turnați laptele rece.
5. Scoateți tava din cuptor și turnați amestecul de lapte și ouă uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
6. Deasupra plăcintei presărați fructele de pădure din loc în loc.
7. Dați din nou tava la cuptor pentru încă 25-30 de minute sau până când compoziția se încheagă.
8. Plăcinta e bună și caldă, cu o cupă de înghețată deasupra, dar și rece. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră înainte de servire.
Ce puteți înlocui în rețetă
Tuturor ne place uneori să adaptăm rețetele după gusturile noastre sau în funcție de ingredientele pe care le avem la îndemână. Dacă vreți să schimbați ceva în rețetă, iată mai jos câteva sugestii:
- Lapte - puteți înlocui laptele normal cu lapte vegetal de migdale, de cocos, soia sau de ovăz pentru o variantă și mai ușoară.
- Smântână - dacă nu trebuie să fiți atenți la calorii și doriți o plăcintă mai cremoasă și cu gust mai bogat, puteți folosi pentru umplutură 300 ml de lapte și 200 ml smântână pentru frișcă.
- Fructe - fructele de pădure se pot înlocui cu alte fructe proaspete sau congelate: mere, pere, cireșe, caise sau piersici.
- Zahăr - pentru o variantă și mai sănătoasă, poți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, cum ar fi stevia sau eritritol.
Cum se servește
Această plăcintă creață cu lapte și vanilie e la fel de bună atât caldă, cât și rece!
Dacă o tăiați imediat ce o scoateți din cuptor, puneți peste ea un glob de înghețată de căpșuni făcută în casă și veți avea cel mai bun desert!
Dacă preferați plăcinta rece, o puteți servi simplă, doar presărată cu zahăr pudră sau cu un moț de frișcă naturală bătută. La fel de gustoasă este și cu iaurt grecesc.
Cum se păstrează
Plăcinta cu lapte, vanilie și fructe de pădure se păstrează proaspătă și crocantă la temperatura camerei pentru până la 2 zile. Dacă vreți să o păstrați mai mult timp, o puteți congela într-o caserolă etanșă până la 3 luni.
Încălziți fiecare porție la cuptorul cu microunde sau în cuptorul mare pentru a reda textura crocantă a foilor.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- Turnați uniform amestecul de lapte și ouă peste toată suprafața tăvii, pentru a obține o textură uniformă și bine legată.
- Pentru o textură plăcută, cu contrast între foile crocante și umplutura moale, lăsați plăcinta să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Nu este nevoie să decongelați fructele înainte de a le folosi la plăcintă.
- Dacă folosiți fructe proaspete, îndepărtați mai întâi sâmburii (la caise, cireșe, vișine, etc)
Alte plăcinte ușoare cu foi cumpărate
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
Rețeta Video
Ingrediente
tava 26 cm
- 400 g foi subțiri de plăcintă (1 pachet)
- 50 g unt topit și răcit (82% grăsime)
- 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 4 ouă
- 80 g zahăr tos
- 20 g zahăr vanilinat (2 pliculețe)
- 1 lingură extract de vanilie (sau esență)
- un praf de sare
- 150 g fructe de padure (căpșuni, afine, zmeură, mure, - proaspete sau congelate)
- puțin unt sau ulei pentru uns tava
- optional - zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Ungeți cu unt topit 3 foi de plăcintă și le așezați (încrețite ușor) în tava unsă cu puțin ulei. Acestea vor forma baza plăcintei.
- Ungeți apoi foile rămase cu unt topit (pe fiecare în parte) și le încrețiți ca un evantai. Așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
- Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~20 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante.
- Între timp pregătiți umplutura: într-un vas puneți ouăle, zahărul, sarea și aromele. Amestecați cu un tel să se dizolve zahărul și să se spumeze puțin ouăle, apoi turnați laptele rece.
- Scoateți tava din cuptor și turnați amestecul de lapte și ouă uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
- Deasupra plăcintei presărați fructele de pădure din loc în loc.
- Dați din nou tava la cuptor pentru încă 25-30 de minute sau până când compoziția se încheagă.
- Plăcinta e bună și caldă, cu o cupă de înghețată deasupra, dar și rece. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră înainte de servire.
Bine de știut:
- Turnați uniform amestecul de lapte și ouă peste toată suprafața tăvii, pentru a obține o textură uniformă și bine legată.
- Pentru o textură plăcută, cu contrast între foile crocante și umplutura moale, lăsați plăcinta să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Nu este nevoie să decongelați fructele înainte de a le folosi la plăcintă.
- Dacă folosiți fructe proaspete, îndepărtați mai întâi sâmburii (la caise, cireșe, vișine, etc)
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Florentina
A fost conform așteptărilor, mulțumesc!