Checul ăsta ciocolatos cu merişoare şi aromă de trandafiri e periculos de bun pentru un desert de post, când se presupune că n-ar trebui să ne răsfăţăm cu lucruri prea gustoase. Dar se face atât de uşor şi e atât de plin de arome, încât dacă îl faceţi o dată, vă veţi gândi mereu la el.
Practic, checul ăsta nu conţine deloc ciocolată, dar cumva, compoziţia lui cu multă cacao şi miezul care rămâne uşor umed, la asta te duce cu gândul: la o negresă cu multă ciocolată.
După ce am amestecat ingredientele, textura aluatului mi-a amintit de tortul brownie cu trandafiri pe care l-am făcut acum ceva vreme. Încă n-am uitat cât a fost de bun, aşa că am scos din dulap sticluţa cu esenţă de trandafiri şi am pus câteva picături în compoziţie. Întotdeauna mi-a plăcut alăturarea de ciocolată şi trandafiri, nu avea cum să nu îmi placă şi în checul de azi.
Dacă nu aveţi esenţă de trandafiri, o puteţi înlocui cu orice altă aromă vă place: vanilie, rom, migdale, etc.
Mod de preparare chec de post ciocolatos cu merişoare şi aromă de trandafiri
Reţeta este foarte simplă şi are la bază reţeta de negresă de post pe care cred că o ştie toată lumea. Checul creşte frumos, e spornic, din câteva ingrediente de bază şi e delicios!
Am folosit şi de data asta tot cacao Van Houten. V-am vorbit mai pe larg despre pudra asta de cacao la reţeta de ciocolată caldă cu vin roşu şi cardamon. Culoarea ei e pur şi simplu minunată, e ca o catifea, iar aroma e net superioară faţă de cea a pudrelor de cacao obişnuite pe care le găsim ambalate la plicuri. Ştiu ca Van Houten e mai scumpă, dar credeţi-mă că merită. Face diferenţa în orice preparat!
M-aş bucura mult să încercaţi şi voi reţeta de azi, cu sau fără aroma de trandafiri. Vă asigur că veţi avea un desert pe gustul tuturor, numai bun de pus lângă o ceaşcă de cafea sau de ceai.
Dacă vrei să încerci şi alte reţete, găseşi grupate aici toate deserturile de post de pe blog.
Aşa arăta năzdrăvanul meu când l-am scos din cuptor, ca în poza de mai jos. Nu-i aşa că e frumos foc? (laudă-mă gură! 😀 )
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec de post ciocolatos cu merişoare şi aromă de trandafiri
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 90 ml de ulei
- 300 ml lapte de soia
- 200 g zahăr
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- 3-4 picături esenţă de trandafiri
- 300 g făină
- 40 g cacao
- 10 g praf de copt
- 1 linguriţă de bicarbomat
- 100 g merişoare confiate
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de chec. Eu rămăsesem fără hârtie, aşa că am uns-o cu ulei şi am tapetat-o cu făină. A fost bine şi aşa, nu s-a lipit deloc de formă.
- Puneţi într-un bol: laptele, uleiul, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Mixaţi la robot sau un mixer de mână ca să se dizolve zahărul şi să introduceţi un pic de aer în compoziţie.
- Turnaţi câteva picături de esenţă de trandafiri (sau de care doriţi) şi omogenizaţi.
- Adăugaţi ingredientele uscate: merişoarele, făina, pudra de cacao, praful de copt, sarea şi bicarbonatul şi omogenizaţi bine compoziţia. Păstraţi câteva merişoare deoparte să le presăraţi la final peste chec.
- Turnaţi compoziţia în forma de chec şi presarati merişoarele păstrate mai sus.
- Daţi checul la cuptor pentru 45-50 de minute, până trece testul cu scobitoarea.
- Lăsaţi checul să se răcorească 5-10 minute în formă, apoi îl scoateţi cu grijă pe un grătar unde îl lăsaţi până se răceşte complet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Georgia N. a zis
In situatii de ...forta majora, in loc de lapte se poate pune aceeasi cantitate de apa sau afecteaza cumva textura? Mercic!
Iuliana a zis
Merge de minune și cu apă!
Laptele mai dă un pic de aromă plăcută dacă e de cocos sau de migdale.
Violeta a zis
alt PS - te rog sa-mi povestesti de unde iau eu lamai de la care sa pot rade coaja? ca toate sunt pline de 'smacoline' toxice care nu se spala cu nimic!!!
thnks!
Vio
Iuliana a zis
Am gasit lamai bio la Lidl, iar anul trecut am gasit si la Carrefour.
Violeta a zis
:))) nu mai pooot, de raaas!!! tu ai vazut ca eram, in timp real, aici? e F tare, FF tare! (m-am uitat la orele postarilor) cum sa-ti iasa asta, intr-un calcul simplu al probabilitatii? 🙂
Seara buna, papa,
Vio
Iuliana a zis
Da, pai si eu radeam, ca aproape facem un chat aici, pe blog :)))
Seara vesela si la tine!
Violeta a zis
Iuliana, draga, uite ca o sa calc in gura lacomiei si o sa 'comit' si eu unul - am o intrebare, cam tembeluta, asa - cati cm are tava ta de (pt) chec, mie-mi pare maricica, cam de cozonac - ma rog, acum sunt fel de fel de feluri 🙂 - pare o tava 'pe stil vechi', sa zicem asa, mai 'retro' :); tavile mele de (ma rog, pentru) chec sunt 19×9 - Doamne, stau acum cu shublerul pe vase de gatit :))) Multumesc, seara buna si wend bucuros (eu mi-l fac "ciocolatos) :))
Cu bine si cu drag,
Violeta__
Iuliana a zis
Hai ca am masurat tava: e 26x12cm. De fapt am doua, identice. Nu-s de moda veche ca le am de vreun an, de cand se dadeau cadou la nu stiu ce marca de zahar :)) Sigur ai vazut si tu prin magazine la vremea aia.
Pentru cozonaci am unele mai mari de atat.
Week-end frumos si ciocolatos si tie!
Stefania a zis
Foarte frumos "bebeluşul". Aş adăuga doar că, pe lângă Van Houten, cacaua Schmidt este o alegere bună şi că mai sănătos (și mai gustos), după părerea mea, ar fi laptele de migdale. Un subţire strat de peltea de trandafiri ar garnisi fain, checul, în lipsa petalelor :). Oricum, o bunătate de chec, sigur îl voi prepara. Numai bine!
Iuliana a zis
Multumesc, Stefania! Nu am gatit niciodata cu cacao Schmidt, o sa o incerc neaparat 🙂