Rețeta delicioasă de focaccia cu măsline și busuioc. Ușor de făcut, minunat de aromată și nu stă la cuptor decât 15 minute!
Din când în când, mai ales atunci când rămâi fără pâine sau când îți e dor să miroasă a pâine caldă în casă, o focaccia prinde tare bine la casa omului, mai ales că poți pune pe ea tot ce-ți place!
Mă rog, italienii o preferă cât mai simplă, dar nouă ne place să mai complicăm puțin lucrurile față de original, așa cum am complicat și pizza 😀
Focaccia mea din rețeta de astăzi se poate spune că e chiar simplă și modestă, comparativ cu rețeta precedentă de focaccia cu ton (o găsești aici). Dar ce de găurele are și cât e de pufoasă și de aromată! Și ce frumos miroase când o scoți din cuptor!
Mod de preparare focaccia cu masline Kalamata și busuioc uscat
Rețeta de focaccia nu e deloc greu de făcut. Mai ales dacă ai un robot care să te ajute la frământat, poți spune că se face aproape singură.
Aluatul de focaccia este unul foarte hidratat, moale, care la prima vedere poate părea greu de lucrat. Din fericire însă, nici nu lucrăm prea mult cu el, ci doar îl răsturnăm în tavă și îl aplatizăm cu mâinile.
Vă povestesc mai jos, pas cu pas cât de ușor se face o focaccia delicioasă și plină de găurele.
Cât despre ingrediente, acestea sunt puține și calitatea lor este importantă în egală măsură. Folosiți un ulei de măsline extravirgin, care să aibă o culoare și o aromă plăcută și intensă.
Bineînțeles că puteți folosi orice măsline vă plac, dar după mine, mai bune decât Kalamata nu-s niciunele!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Focaccia cu măsline Kalamata și busuioc uscat
Echipamente necesare
Ingrediente
- 350 g făină albă tip 000
- 250 ml apă călduță
- 7 g drojdie uscată
- ½ linguriță zahăr
- ½ linguriță sare fină
- 1 lingură sare grunjoasă
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 lingurițe busuioc uscat
- 100 g măsline Kalamata fără sâmburi
- 150 g măsline Kalamata întregi
Instrucțiuni de preparare
- Într-un vas, sau în bolul robotului, amestecați 1 lingură de ulei de măsline, apa călduță și zahărul
- Adăugați făina amestecată cu drojdia uscată și spre final, 1 linguriță de busuioc uscat, măslinele fără Kalamata sâmburi tocate mărunt și sarea fină.
- Frământați la mână sau la robot, cam 10 minute, apoi acoperiți vasul și lăsați aluatul să dospească timp de 30 de minute.
- Puneți hârtie de copt sau ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
- Aprindeți cuptorul la 220 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgăm focaccia.
- Răsturnați aluatul în tavă și cu mâinile puțin unse cu ulei, începeți să îl aplatizați ușor cu palmele, din aproape în aproape până când îl întindeți uniform, în toată tava.
- Faceți din loc în loc gropițe cu degetul în aluat, apoi acoperiți tava cu folie alimentară sau cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să mai dospească încă 15 minute.
- Stropiți aluatul cu restul de ulei de măsline (2 linguri). Puneți măslinele întregi peste aluat, presărați restul de busuioc uscat (1 linguriță) și sarea grunjoasă și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
- Focaccia e bună și caldă dar și rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Hei, v-am convins să încercați rețeta? Vă apucați de treabă cât de curând, nu-i așa? Succes! Să-mi spuneți cum a ieșit și cum v-a plăcut focaccia! 🙂
Lasă un comentariu