Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Focaccia cu ton și măsline

6443 shares
Mergi la rețetă

Știți serile acelea în care trebuie să pregătești cina și aceasta trebuie să fie și bună, și hrănitoare, și multă, să sature toată familia, chiar și prietenii veniți în vizită, ba eventual să mai rămână ceva și pentru pachetul de a doua zi? Ei bine, rețeta asta de focaccia cu ton și măsline este fix pentru acele seri!

Focaccia cu ton și măsline

Focaccia, cu siguranță o știți, este pâinea aceea, italiană la origine, foarte subțire de doar 2-3 cm înălțime și care suportă diverse toppinguri mediteraneene. Rețeta mea de azi probabil că nu se încadrează nicăieri în tradiția italienilor. E, într-un pur stil românesc, un fel de "focaccia cu de toate" 😀 Dar e atât de bună cu toate câte le-am pus pe ea, încât eu una nu aș renunța la nici unul dintre ingrediente, ci aș reface rețeta exact la fel de fiecare dată.

Focaccia cu ton și măsline

Am primit de curând pentru testare, o gamă nouă de conserve de pește de la Eva-Podravka. Nouă pentru mine, căci de altfel, istoria Podravka începe în Croația cam pe la 1940, iar produsele lor sunt de mult timp prezente și pe piața din România. Doar că eu, deși sunt mare consumatoare de pește, inclusiv din conservă, nu știu cum se face, că nu le încercasem până acum.

Mi-a fost greu să aleg din abundența asta de bunătăți care au poposit în cămara mea, pe care anume să o folosesc în rețeta de azi. Am optat în cele din urmă pentru conserva de ton în ulei de măsline și vă spun și de ce. Uleiul de măsline scurs din conservă are o aromă minunată de ton, așa că a fost excelent de folosit în blatul de focaccia pentru a-i da o aromă mai intensă. Să nu cumva să îl aruncați, e la fel de bun și în salate sau în sosurile pentru paste 😉

Focaccia cu ton și măsline

Mod de preparare focaccia cu ton și măsline

Să faci focaccia nu e greu deloc, doar că trebuie să te aștepți că vei lucra cu un aluat mult mai hidratat decât cel de pâine. O focaccia bine făcută și bine dospită trebuie ca la final să fie aerată, plină de găurele și cu o culoare frumoasă a crustei. Așa arata focaccia mea înainte să intre la cuptor.

Focaccia cu ton și măsline

Și așa arăta când era aproape gata și îmi umpluse bucătăria de arome îmbietoare 🙂

Focaccia cu ton și măsline

Am pus pe focaccia mea tot ce mi-a plăcut: tonul din conservă, câteva felii de roșie, măsline, porumb, ceapă roșie și am presărat-o cu sare grunjoasă, busuioc uscat și câteva ace de rozmarin.

De obicei fac focaccia pentru cină sau când știu că avem musafiri seara. E o tratație lejeră și foarte potrivită în astfel de situații. O porționez și o aduc la masă pe un platou de unde se servește fiecare în voie. O fac în tava mare a cuptorului, iar dacă mai rămân câteva porții, este excelentă și a doua zi la micul dejun sau la pachetul de la serviciu .

Focaccia cu ton și măsline

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Focaccia cu ton și măsline

Focaccia cu ton și măsline

Focaccia, cu siguranță o știți, este pâinea aceea, italiană la origine, foarte subțire de doar 2-3 cm înălțime și care suportă diverse toppinguri mediteraneene.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Așteptare: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 350 g făină tip 000
  • 250 ml apă călduță
  • 7 g drojdie uscată
  • ½ linguriță zahăr
  • ½ linguriță sare
  • 1 lingură ulei de măsline

topping

  • 1 conservă de ton în ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie micuță
  • boabe de porumb din conservă
  • măsline
  • busuioc uscat
  • rozmarin
  • sare grunjoasă
  • piper

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un vas, sau în bolul robotului, amestecați uleiul de măsline, apa călduță și zahărul
  • Adăugați făina amestecată cu drojdia uscată și spre final, sarea.
  • Frământați la mână sau la robot, cam 10 minute, apoi acoperiți vasul și lăsați aluatul să dospească timp de 30 de minute.
  • Puneți hârtie de copt sau ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
  • Aprindeți cuptorul la 220 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgăm focaccia.
  • Răsturnați aluatul în tavă și cu mâinile puțin unse cu ulei, începeți să îl aplatizați ușor cu palmele, din aproape în aproape până când îl întindeți uniform, în toată tava.
  • Faceți din loc în loc gropițe cu degetul în aluat, apoi acoperiți tava cu folie alimentară sau cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să mai dospească încă 15 minute, timp în care vă pregătiți ingredientele pentru topping.
  • Stropiți cu ulei de măsline. Îl puteți folosi pe cel din conservă, dacă v-a mai rămas. Puneți ingredientele pentru topping peste aluat și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
  • Focaccia e bună și caldă, dar și rece.
Valori nutriționale
Focaccia cu ton și măsline
Valori per porție
Calorii
235
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Colesterol
 
6
mg
2
%
Carbohidrați
 
44
g
15
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
11
g
22
%
Vitamina A
 
11
IU
0
%
Calciu
 
15
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Vă imaginați gustul și aromele din feliile astea aerate de focaccia? Sper să încercați și voi rețeta mea și să reveniți pe blog să îmi spuneți cum v-a ieșit și cum v-a plăcut! Poftă bună! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
6443 shares
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.