Ei bine, cel mai ușor tort din lume, fără coacere, fără fierbere, fără riscuri și fără stres, chiar există! L-am făcut, l-am văzut, l-am gustat și - asta nu e deloc o surpriză - chiar mi-a plăcut! 🙂
Tortul ăsta fără coacere cu pișcoturi de șampanie, frișcă și ciocolată este dovada faptului că dacă vrei să faci un tort simplu, dar elegant și din ingrediente cinstite, chiar poți! E un tort pe care oricine îl poate face, ieftin, simplu și rapid.
Cu foarte puțin efort, chiar și cei care se consideră mai neîndemânatici, pot face tortul ăsta să arate frumos, demn de stat pe orice masă de sărbătoare.
Înainte să trecem la treabă trebuie să vă spun că desertul de azi este oarecum transpunerea sub formă de tort a celebrului tiramisu pe care îl știe toată lumea. Dar pentru că nu l-am umplut chiar cu crema din rețeta originală la care țin atât de mult italienii, am ales să nu îl numesc tiramisu, ci mai corect și pe înțelesul tuturor: tort cu pișcoturi.
Mod de preparare tort fără coacere cu pișcoturi, frișcă și ciocolată
Despre "blatul" tortului de azi nu avem mare lucru de povestit. Un pachet de 400 g de pișcoturi de șampanie ajunge la fix pentru straturile din interior și decorul de pe margine.
Pentru cremă am folosit 600 ml de smântână pentru frișcă cu 35% grăsime și o cutie de mascarpone de 250 g. Pentru că am vrut un tort cu ceva ciocolată pe ici, pe colo, prin părțile esențiale 🙂 am pus în cremă și 200 g de Nutella, apoi am mai ras și 50 g de ciocolată neagră.
Montarea tortului e joacă de copil și nu cred că ridică probleme nimănui. Dacă aveți o formă de tort cu inel detașabil cu diametrul de 18 cm, folosiți-o cu încredere.
Dacă nu, alegeți o crăticioară/cutie de plastic potrivită ca mărime, puneți în ea folie alimentară, apoi începeți să construiți tortul. După răcire răsturnați tortul pe un platou, îndepărtați folia, decorați și gata. Pentru ambele variante, pașii sunt aceiași.
Înmuiați pișcoturile doar o secundă într-o cafea tare și neapărat rece (expresso sau ness). Mai mult de o secundă va face pișcoturile să se înmoaie prea tare și să nu își păstreze textura. De fapt, tot ce ai putea greși la tortul ăsta, ca și la tiramisu de altfel, este să înmoi pișcoturile prea mult.
Bun, după ce ați trecut pișcoturile prin cafea, începeți să le așezați în vas, după cum vă pricepeți. Eu m-am priceput ca în poza de mai jos. Mi-au încăput, după cum vedeți, 7 pișcoturi pe un strat, "croite" să acopere cumva toată suprafața.
Am folosit la interior 3 straturi de pișcoturi și 2 de cremă. Primul și ultimul strat au fost de pișcoturi. Am păstrat ⅓ cremă pentru decorul final.
Decorul e singurul aspect al acestui tort care să zicem că ne solicită puțin. Totuși, nu e nevoie de cine știe ce măiestrie. După ce am scos tortul din formă, peste ultimul strat de pișcoturi și pe margini am pus un strat subțire de cremă. Deasupra am presărat cacao, așa cum știm că se face la tiramisu. Puteți presăra la fel de bine și ciocolată rasă, de exemplu.
Câteva rozete făcute din crema păstrată deoparte și niște bomboane de ciocolată garantează efectul de "wow!? " atunci când aduci tortul la masă.
După ce am lăsat tortul la răcit vreo 2 ore, i-am scos inelul metalic și l-am îmbrăcat de jur împrejur în pișcoturi de șampanie stropite cu ciocolată. Puteam să las pișcoturile simple, dar le-am stropit cu ciocolată tot pentru efectul ăla "wow!? " de care vă spuneam mai sus. Ar fi și păcat să nu ne lăsăm musafirii cu gura căscată aplicând câteva trucuri simple dar de mare efect, nu-i așa? 😉
Cum se decorează pișcoturile cu ciocolată? Foarte simplu: înșirați-le pe o hârtie de copt, după ce în prealabil le-ați tăiat la ce lungime vreți ca să dea bine în jurul tortului. Eu așa am procedat, dar voi le puteți lăsa întregi dacă vi se pare complicat. Arată frumos și dacă sunt mai înalte decât tortul.
Topiți niște ciocolată la bain marie sau la microunde și cu o linguriță sau cu dinții unei furculițe, faceți câteva dungi peste pișcoturile aliniate militărește. Lăsați-le 2-3 minute pe balcon sau la frigider să se întărească ciocolata, apoi le așezați pe verticală în jurul tortului. Vor sta la locul lor, lipite, datorită cremei de pe margine.
Cam asta e tot, povestit foarte pe larg. Tortul e frumos, crema e delicioasă, are arome, are texturi, are frișcă, are ciocolată, are tot ce îi trebuie unui tort. Îți vine să-l mănânci, nu alta! 😀
Vă las cantități, ingrediente și detalii mai jos, în formatul printabil. Succes! Abia aștept să văd cum v-a ieșit! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort fără coacere cu pișcoturi, frișcă și ciocolată
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 400 g pișcoturi de șampanie (40 buc.)
- 100 ml cafea tare (expresso sau ness) (rece )
- 1-2 linguri rom, coniac, lichior Amaretti, Marsala, etc.
- 600 ml smântână pentru frișcă cu min. 32% grăsime (rece )
- 250 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 200 g cremă de ciocolată (Nutella sau Finetti) (la temperatura camerei)
- 180 g zahăr pudră
- 1 linguriță rasă pudră de vanilie Bourbon
- 1 linguriță cojă rasă de portocală
- 70 g ciocolată (cu lapte, neagră, amăruie)
- 1 linguriță ulei vegetal cu gust neutru
- 1 linguriță cacao
- 8 bomboane de ciocolată pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Începeți cu cafeaua. Aceasta trebuie să fie rece atunci când înmuiați pișcoturile. În cafeaua rece adăugați după gust 1-2 linguri de coniac, rom, Amaretti sau un vin licoros.
- Bateți smântâna la mixer până o transformați în frișcă fermă, care nu cade de pe teluri, apoi încorporați brânza mascarpone și Nutella.
- Dați pe răzătoarea cu găuri mari 50 g de ciocolată și o încorporați în crema de mai sus. Păstrați crema la frigider cât timp vă ocupați de formă și de primul rând de pișcoturi.
- Montați inelul metalic de 18 cm pe un platou potrivit ca mărime sau puneți folie alimentară într-o crăticioară sau cutie de plastic.
- Înmuiați pișcoturile doar o secundă (nu mai mult!!!) în cafeaua rece și așezați-le pe fundul formei.
- Împărțiți din ochi crema în trei părți egale. Puneți o parte din cremă peste primul strat de pișcoturi. Apoi iar pișcoturi, iar cremă și ultimul strat va fi de pișcoturi. Crema rămasă o păstrăm pentru decor.
- Acoperiți tortul cu o folie și lăsați-l la rece pentru cel puțin 2 ore. La fel și crema rămasă. Între timp vă ocupați de pișcoturile pentru decor.
- Topiți restul de 20 g de ciocolată la bain marie sau la microunde (câte 1 minut, de 3 ori). Adăugați o linguriță de ulei în ciocolata topită și amestecați.
- Puneți hârtie de copt într-o tavă care vă încape în frigider. Așezați pișcoturile pe hârtie. Cu o linguriță sau cu dinții unei furculițe prelingeți ciocolată topită peste pișcoturi.
- Dați tava cu pișcoturi stropite cu ciocolată la frigider pentru 5 minute, să se întărească ciocolata.
- Scoateți tortul din formă, îmbrăcați-l cu ¾ din crema rămasă. Pudrați cu cacao deasupra, apoi așezați pișcoturile stropite cu ciocolată de jur împrejur.
- Cu restul de cremă faceți 8 "floricele" (câte una pentru fiecare felie de tort), iar pe fiecare floricică de cremă așezați o bomboană de ciocolată.
- Tortul se păstrează la rece până la servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu