Pentru că peste câteva zile unii dintre voi sărbătoresc Paştele, m-am gândit să vă propun un tort deosebit de gustos, un tort cu ciocolată şi nuci, foarte potrivit pentru o masă de sărbătoare în familie. E un tort pentru iubitorii de ciocolată. Şi are şi olecuţică de coniac. Doar puţin, nu vă faceţi griji, că nu vă îmbătaţi dintr-o felie de tort! Nici din două felii consecutive... sau cel puţin aşa cred, că eu n-am încercat pe motiv că nu am mai apucat şi a doua felie. Dar dacă faceţi şi voi tortul ăsta, sigur o să vă doriţi 2 porţii una după alta şi atunci o să-mi spuneţi şi mie dacă s-a înverzit fiola sau nu 😀
Mod de preparare tort cu ciocolată şi nuci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
blatul - forma de 26 cm
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 4 linguri de făină
- 2 linguri de cacao
- 4 linguri de nucă tocată mărunt
- 1 linguriţă coajă rasă de portocală
siropul
- 250 ml de apă
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri de coniac - opţional
crema
- 100 g ciocolată amăruie
- 100 g ciocolată cu lapte
- 300 ml de smântână pentru frişcă (min 30% grăsime)
- 500 g mascarpone
- 6 linguri de nucă tocată mărunt
- 120 g zahăr pudră vanilat (sau după gust)
- 2-3 linguri de coniac - opţional
pentru decor
- 100 g ciocolată cu lapte (pentru triunghiuri - optional)
- aprox. 200 g nucă tocată
- decor de ciocolată (sau ciocolată rasă)
Instrucțiuni de preparare
siropul
- Se lasă la fiert apa împreună cu zahărul până când siropul începe să se îngroașe și să se lege.
- Se lasă la răcit, apoi se adaugă coniac după gust. Eu am pus 2 linguri.
crema
- Se pune la încălzit smântâna pentru frișcă. Când aceasta este fierbinte (dar nu trebuie să fiarbă!) se dă deoparte și se adaugă ciocolata mărunțită.
- Se lasă ciocolata să se topească integral, apoi se amestecă și se lasă întreaga compoziție la răcit.
- Mixăm la viteză mică brânza mascarpone împreună cu zahărul, cât să se desfacă puțin, apoi turnăm amestecul de ciocolată și frișcă.
- Adaugăm miezul de nucă tocat și coniacul și omogenizăm crema.
asamblare
- Tăiem în doua straturi egale blatul de tort.
- Punem primul blat pe platou și îl însiropăm. Punem peste el jumătate din cantitatea de crema și nivelăm.
- Punem al doilea blat peste stratul de cremă și îl însiropăm.
decor
- Dam deoparte 5-6 linguri de crema.
- Îmbrăcăm tortul în crema rămasă și presăram peste tot miez de nucă tocat și ciocolată rasă sau decor de ciocolată.
- Facem câteva aveline pe marginea tortului folosind crema data deoparte.
- Dacă doriți puteți face câteva triunghiuri sau alte forme din ciocolată topită. Vezi aici cum se face decorul pentru tort din ciocolată și nuci.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDeşi eu l-am trecut ca fiind opţional, v-aş recomada să nu renunţaţi la coniacul din reţetă decât dacă aveţi copii micuţi şi nu aveţi încotro. Tortul ăsta n-ar fi la fel de savuros fără gustul subtil pe care i-l dă coniacul. Cât despre tipul de coniac pe care să-l folosiţi...ştiţi voi, cu cât mai bun, cu atât mai bine 😉
Este un tort foarte gustos, crema e mătăsoasă şi aromată iar nuca...ei bine, nuca, e pretutindeni: în blat, în cremă, la interior, la exterior, peste tot. Pentru cei cărora le plac deserturile cu nucă, tortul ăsta e raiul pe pământ!
Cristina a zis
Buna!am incercat reteta,dar crema a iesit prea moale,am respectat pasii din reteta,smantana pt frisca am incalzit-o,m-am gandit ca se mai ingroasa,dar a ramas cam lichida cum era in cutie,ce smantana pt frisca folositi?
Iuliana a zis
Buna Cristina. Imi pare rau ca nu ti-a iesit crema. Eu folosesc smantanta La Dorna. Tu ce ai folosit? Ciocolata de care a fost! Poate nu ai lasat crema suficient sa se raceasca? Dar chiar daca nu se intarea prea bine, crema tot trebuia sa fie tare de la mascarpone.