Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Cea mai simplă rețetă de papanași, 3 variante de servire

Publicat la 16 septembrie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

51 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cea mai simplă rețetă de papanași: facem un singur aluat, pe care îl putem apoi pregăti în 3 variante: papanași fierți, prăjiți și cu pesmet.

Dragii mei, astăzi v-am adus o rețetă extraordinar de ușoară și de rapidă prin care obținem 3 variante de papanași.

Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață
Papanași fierți, serviți cu smântână și dulceață de afine

Pe blog veți mai găsi o rețetă de papanași fierți și este foarte asemănătoare cu cea de astăzi, doar că de data aceasta m-am gândit să vă arăt cum din exact aceeași compoziție putem face mai multe feluri de papanași.

Este o rețetă lejeră, pentru familie. Nu sunt acei papanași dichisiți, în formă de inel, pe care îi servesc restaurantele. Cel puțin, eu una nu cu aceea am crescut, ci cu cei pe care vi-i arăt astăzi, fierți sau prăjiți în ulei, dar turnați cu lingura, fără bătăi de cap, fără aluat întins și blat presărat cu făină. Vă spun, rețetă de papanași mai simplă ca asta, nu există! 😉

Cea mai simplă rețetă de papanași - papanași fierți cu pesmet rumenit
Papanași tăvăliți prin pesmet rumenit în unt

Rețeta este minunată mai ales dacă cei din familie au gusturi diferite. Poate unii preferă papanașii fierți, iar alții pe cei prăjiți, poate unii îi doresc cu smântână și dulceață, iar alții cu pesmet rumenit în unt.

Cu rețeta aceasta pur și simplu împăcați pe toată lumea, foarte rapid, cu efort minim și cu puține foarte puține vase de spălat la final. Nu e grozav? 🙂

Cea mai simplă rețetă de papanași - papanași cu zahăr pudră
Papanași prăjiți, pudrați cu zahăr vanilat

Ce fel de brânză se folosește la papanași?

Folosim brânză de vaci grasă, uscată, bine scursă. De preferat ar fi să o cumpărați din piață sau dintr-un magazin unde să o puteți gusta să nu fie prea acră.

Puteți să cumpărați o brânză de vaci și din supermarket, dar să fie o marcă pe care ați mai folosit-o și deja o cunoașteți, altfel e cam greu să știi cum e brânza dintr-o cutie închisă.

Dacă totuși brânza voastră nu este una uscată, o puneți într-o sită și o lăsați la scurs atât cât e nevoie ca să se elimine excesul de zer.

Eu pentru rețeta de astăzi am cumpărat o brânză de vaci grasă de la Lacteea , care este foarte cremoasă, dar pe care a fost nevoie să o las totuși la scurs cam 10 de minute.

Cum se pregătește cea mai simplă rețetă de papanași

Rețeta este atât de simplă, încât nu avem nevoie decât de un bol și o spatulă. Fără mixer sau alte aparate.

În funcție de gusturile voastre, mai aveți nevoie de o oală în care să fierbeți papanașii și/sau de o tigaie pentru pesmet sau pentru prăjit.

  • papanași fierți
  • papanași prăjiți

Dacă știți că aveți amatori de papanași cu pesmet, atunci cu acesta trebuie să începeți, pentru că pesmetul trebuie lăsat câteva minute să se răcească înainte să punem zahărul și să putem tăvăli papanașii.

Deci întâi facem pesmetul și apoi fierbem papanașii.

  • papanași cu pesmet
  • papanași

Rețeta o avem și în format VIDEO, pe canalul de YouTube al blogului, tocmai ca să vă convingeți cât e de minunată și cât de ușor se face. O găsiți la finalul postării.

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

papanași fierți cu pesmet rumenit

Cea mai simplă rețetă de papanași

Cea mai simplă rețetă de papanași: facem un singur aluat, pe care îl putem apoi pregăti în 3 variante: papanași fierți, prăjiți și cu pesmet.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru papanași

  • 250 g brânză de vaci
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 20 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 50 g griș
  • 50 g făină

pentru pesmetul rumenit

  • 100 g pesmet
  • 30 g unt
  • 50 g zahăr

în plus

  • ulei pentru prăjit
  • smântână fermentată
  • dulceața preferată
  • zahăr pudră vanilat

Instrucțiuni de preparare
 

pentru pesmetul rumenit

  • Într-o tigaie încăpătoare, topiți untul, apoi adăugați pesmetul.
  • Nu scăpați pesmetul din ochi pentru că se arde foarte repede. Amestecați continuu până se rumenește și capătă o culoare frumoasă.
  • Lăsați pesmetul să se răcească, abia apoi puneți zahărul tos și amestecați.

pentru papanași

  • În prealabil, dacă brânza este mai umedă, trebuie lăsată într-o sită să se scurgă foarte bine de zer.
  • Puneți brânza de vaci într-un bol, adăugați oul bătut, apoi și celelalte ingrediente, pe rând, amestecând după fiecare.
  • Trebuie să aveți o consistență cremoasă, omogenă, ca o smântână groasă. În funcție de cât de umedă este brânza folosită, este posibil să fie nevoie de ceva mai multă făină.
  • Lăsați compoziția deoparte timp de 10 minute să se hidrateze grișul și făină.
  • Pentru papanașii fierți, puneți la încălzit aproximativ 1.5 l de apă cu un praf de sare.
  • Când apa începe să fiarbă, începeți să puneți papanașii în apă, folosind o lingură ușor umezită.
  • Nu încărcați prea mult oala pentru că papanașii se vor umfla și trebuie să aibă loc să crească la fiert.
  • Nu amestecați în oală! Papanașii se vor ridica singuri la suprafața apei.
  • După ce toți papanașii s-au ridicat, acoperiți cratița cu un capac și lăsați-i să fiarbă timp de 10 minute.
  • Dacă doriți să serviți papanașii simpli, doar cu smântână și dulceață, îi scoateți într-un vas adânc, pe care îl păstrați acoperit până la servire, ca să nu se răcească.
  • Papanașii pe care vreți să îi serviți cu pesmet, îi scoateți direct în vasul cu pesmet rumenit, îi acoperiți cu pesmet pe toate părțile cât sunt calzi și îi păstrați la cald până la servire.
  • Dacă doriți să faceți papanași prăjiți, încălziți uleiul într-o tigaie adâncă, apoi puneți papanașii tot cu o lingură, umezită în ulei, nu în apă!
  • Prăjiți papanașii până se rumenesc pe toate părțile, apoi îî scoateți pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
  • Serviți papanașii prăjiți cât sunt calzi, pudrați cu zahăr vanilat.
Valori nutriționale
Cea mai simplă rețetă de papanași
Valori per porție
Calorii
436
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
17
g
26
%
Colesterol
 
89
mg
30
%
Carbohidrați
 
56
g
19
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
15
g
30
%
Vitamina A
 
525
IU
11
%
Calciu
 
188
mg
19
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Cea mai simplă rețetă de papanași - papanași fierți cu smântână și dulceață

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
51 shares

Comentarii

  1. Sabina a zis

    octombrie 02, 2020 at 4:25 pm

    5 stars
    Buna! Eu abia azi am reusit sa fac, noua ne plac prajiti. Excelenta reteta, au iesit niste papanasi deliciosi!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 03, 2020 at 6:51 am

      Dragă Sabina, mă bucur mult că au fost și pe gustul vostru! Să vă fie de bine papanașii!
      Mulțumesc mult pentru mesaj! <3

      Răspunde
  2. corina a zis

    septembrie 23, 2020 at 10:19 am

    Ne plac si prajiti,cui nu i-or placea prajelile? Si ce noroc de pofticiosi cu astfel de preparate, cu mai putina faina ,ori pregatite nu doar prin prajire.Ii prefer pe cei tavaliti prin pesmet(musai cu scortisoara),serviti cu iaurt grecesc si dulceata de afine(poate fi si de zmeura,capsune,mure,ori un melanj de fructe de padure).

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 23, 2020 at 4:23 pm

      Haha, mare dreptate ai, Corina, dragă! Cui nu i-or plăcea prăjelile! Ne cam plac, din păcate 😂

      Răspunde
  3. Ioana a zis

    septembrie 16, 2020 at 8:56 am

    Multumesc pentru reteta. La noi 2 oameni mananca 2 feluri de papanasi. O zi frumoasa

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 16, 2020 at 4:39 pm

      Cu drag! La fel e și la noi, iar dacă mai vin și copiii acasă se complică lucrurile și mai mult 😅

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x