Cea mai simplă rețetă de papanași: facem un singur aluat, pe care îl putem apoi pregăti în 3 variante: papanași fierți, prăjiți și cu pesmet.
Dragii mei, astăzi v-am adus o rețetă extraordinar de ușoară și de rapidă prin care obținem 3 variante de papanași.
Pe blog veți mai găsi o rețetă de papanași fierți și este foarte asemănătoare cu cea de astăzi, doar că de data aceasta m-am gândit să vă arăt cum din exact aceeași compoziție putem face mai multe feluri de papanași.
Este o rețetă lejeră, pentru familie. Nu sunt acei papanași dichisiți, în formă de inel, pe care îi servesc restaurantele. Cel puțin, eu una nu cu aceea am crescut, ci cu cei pe care vi-i arăt astăzi, fierți sau prăjiți în ulei, dar turnați cu lingura, fără bătăi de cap, fără aluat întins și blat presărat cu făină. Vă spun, rețetă de papanași mai simplă ca asta, nu există! 😉
Rețeta este minunată mai ales dacă cei din familie au gusturi diferite. Poate unii preferă papanașii fierți, iar alții pe cei prăjiți, poate unii îi doresc cu smântână și dulceață, iar alții cu pesmet rumenit în unt.
Cu rețeta aceasta pur și simplu împăcați pe toată lumea, foarte rapid, cu efort minim și cu puține foarte puține vase de spălat la final. Nu e grozav? 🙂
Ce fel de brânză se folosește la papanași?
Folosim brânză de vaci grasă, uscată, bine scursă. De preferat ar fi să o cumpărați din piață sau dintr-un magazin unde să o puteți gusta să nu fie prea acră.
Puteți să cumpărați o brânză de vaci și din supermarket, dar să fie o marcă pe care ați mai folosit-o și deja o cunoașteți, altfel e cam greu să știi cum e brânza dintr-o cutie închisă.
Dacă totuși brânza voastră nu este una uscată, o puneți într-o sită și o lăsați la scurs atât cât e nevoie ca să se elimine excesul de zer.
Eu pentru rețeta de astăzi am cumpărat o brânză de vaci grasă de la Lacteea, care este foarte cremoasă, dar pe care a fost nevoie să o las totuși la scurs cam 10 de minute.
Cum se pregătește cea mai simplă rețetă de papanași
Rețeta este atât de simplă, încât nu avem nevoie decât de un bol și o spatulă. Fără mixer sau alte aparate.
În funcție de gusturile voastre, mai aveți nevoie de o oală în care să fierbeți papanașii și/sau de o tigaie pentru pesmet sau pentru prăjit.
Dacă știți că aveți amatori de papanași cu pesmet, atunci cu acesta trebuie să începeți, pentru că pesmetul trebuie lăsat câteva minute să se răcească înainte să punem zahărul și să putem tăvăli papanașii.
Deci întâi facem pesmetul și apoi fierbem papanașii.
Rețeta o avem și în format VIDEO, pe canalul de YouTube al blogului, tocmai ca să vă convingeți cât e de minunată și cât de ușor se face. O găsiți la finalul postării.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cea mai simplă rețetă de papanași
Rețeta Video
Ingrediente
pentru papanași
- 250 g brânză de vaci
- 1 ou
- un praf de sare
- 20 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 50 g griș
- 50 g făină
pentru pesmetul rumenit
- 100 g pesmet
- 30 g unt
- 50 g zahăr
în plus
- ulei pentru prăjit
- smântână fermentată
- dulceața preferată
- zahăr pudră vanilat
Instrucțiuni de preparare
pentru pesmetul rumenit
- Într-o tigaie încăpătoare, topiți untul, apoi adăugați pesmetul.
- Nu scăpați pesmetul din ochi pentru că se arde foarte repede. Amestecați continuu până se rumenește și capătă o culoare frumoasă.
- Lăsați pesmetul să se răcească, abia apoi puneți zahărul tos și amestecați.
pentru papanași
- În prealabil, dacă brânza este mai umedă, trebuie lăsată într-o sită să se scurgă foarte bine de zer.
- Puneți brânza de vaci într-un bol, adăugați oul bătut, apoi și celelalte ingrediente, pe rând, amestecând după fiecare.
- Trebuie să aveți o consistență cremoasă, omogenă, ca o smântână groasă. În funcție de cât de umedă este brânza folosită, este posibil să fie nevoie de ceva mai multă făină.
- Lăsați compoziția deoparte timp de 10 minute să se hidrateze grișul și făină.
- Pentru papanașii fierți, puneți la încălzit aproximativ 1.5 l de apă cu un praf de sare.
- Când apa începe să fiarbă, începeți să puneți papanașii în apă, folosind o lingură ușor umezită.
- Nu încărcați prea mult oala pentru că papanașii se vor umfla și trebuie să aibă loc să crească la fiert.
- Nu amestecați în oală! Papanașii se vor ridica singuri la suprafața apei.
- După ce toți papanașii s-au ridicat, acoperiți cratița cu un capac și lăsați-i să fiarbă timp de 10 minute.
- Dacă doriți să serviți papanașii simpli, doar cu smântână și dulceață, îi scoateți într-un vas adânc, pe care îl păstrați acoperit până la servire, ca să nu se răcească.
- Papanașii pe care vreți să îi serviți cu pesmet, îi scoateți direct în vasul cu pesmet rumenit, îi acoperiți cu pesmet pe toate părțile cât sunt calzi și îi păstrați la cald până la servire.
- Dacă doriți să faceți papanași prăjiți, încălziți uleiul într-o tigaie adâncă, apoi puneți papanașii tot cu o lingură, umezită în ulei, nu în apă!
- Prăjiți papanașii până se rumenesc pe toate părțile, apoi îî scoateți pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Serviți papanașii prăjiți cât sunt calzi, pudrați cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Sabina a zis
Buna! Eu abia azi am reusit sa fac, noua ne plac prajiti. Excelenta reteta, au iesit niste papanasi deliciosi!
Iuliana a zis
Dragă Sabina, mă bucur mult că au fost și pe gustul vostru! Să vă fie de bine papanașii!
Mulțumesc mult pentru mesaj! <3
corina a zis
Ne plac si prajiti,cui nu i-or placea prajelile? Si ce noroc de pofticiosi cu astfel de preparate, cu mai putina faina ,ori pregatite nu doar prin prajire.Ii prefer pe cei tavaliti prin pesmet(musai cu scortisoara),serviti cu iaurt grecesc si dulceata de afine(poate fi si de zmeura,capsune,mure,ori un melanj de fructe de padure).
Iuliana a zis
Haha, mare dreptate ai, Corina, dragă! Cui nu i-or plăcea prăjelile! Ne cam plac, din păcate 😂
Ioana a zis
Multumesc pentru reteta. La noi 2 oameni mananca 2 feluri de papanasi. O zi frumoasa
Iuliana a zis
Cu drag! La fel e și la noi, iar dacă mai vin și copiii acasă se complică lucrurile și mai mult 😅