Ador papanaşii în toate variantele lor: prăjiţi, fierţi, tăvăliţi prin pesmet, etc. Dar de departe cea de astăzi este varianta mea preferată. Nu doar că e cea mai simplu de făcut dintre toate, dar e şi cea mai dietetică. Fără nimic prăjit, fără pesmetul îmbibat cu unt (dar delicios, ce-i drept), ce să vă mai explic, efort minim, gust maxim!
Aş putea să numesc reţeta asta “papanaşii puturosului” pentru ca nici măcar nu mă străduiesc să le dau cine ştie ce formă. Pur şi simplu îi pun cu lingura în oala cu apă fierbinte, aşa cum facem şi la gogoşile turnate. Nu vor avea ei “aspect comercial” prea grozav, dar la cât de repede dispar din farfurie, chiar nu merită să ne chinuim mai mult. Eu i-am făcut după metoda asta şi atunci când am avut musafiri şi zău că nu s-a uitat nimeni sub straturile de smântână şi dulceaţă să vadă dacă au formă perfect regulată sau nu! 😀
În plus, să ştiţi că pentru reţeta asta nu trebuie să aprindeţi aragazul decât vreo 15 minute. De-a dreptul suportabil şi credeţi-mă că merită efortul!
Vezi aici rețeta de dulceață de afine făcută în casă!
Mod de preparare papanași fierți cu brânză de vaci
- 250 g brânză de vaci grasă
- 1 ou mare
- 50 g griș
- 60 g făină
- 20 g zahăr pudră vanilat (eu am avut făcut în casă, ca aici)
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare
- 200 g smântână
- dulceață sau gem la alegere (eu am avut de afine)
- Amestecați brânza cu oul bătut, grișul, făina, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie pana obțineți un aluat omogen, care va rămâne putin lipicios. Dacă îl simțiți la mână că e prea lipicios, mai adăugați puțină făină.
- Lăsați aluatul deoparte minim 15 minute pentru ca grișul și făina să se umfle puțin.
- Într-o oală încăpătoare puneți la fiert aprox. 4 litri de apă cu un praf de sare.
- Când apa clocotește, reduceți putin focul și folosind o lingură umezită, luați parți din compoziție și dați-le drumul în oală. La început se vor duce la fund, dar e bine așa. Nu amestecați deloc în oală! Pe măsură ce papanașii se fierb, se vor ridica singuri la suprafață.
- După ce s-au ridicat la suprafață, lăsați-i să mai dea câteva clocote, apoi îi scoateți folosind o paletă cu găuri.
- Se servesc imediat, calzi, acoperiți cu smântână și dulceața preferată.

Nu am mancat niciodata!
Incearca! Sunt asa de buni si se fac asa de usor! 🙂
Buna, abia astept sa fac in varianta asta! O intrebare, te rog: ce fel de branza de vaci folosesti? Multumesc, iti doresc o zi minunata!
Buna,
Nu folosesc o branza anume, iau ce gasesc din piata sau de la supermarchet.
Prefer sa o iau din piata sau din magazinele unde o pot vedea si gusta, ca sa o pot alege mai uscata si sa nu fie acrisoara.
La supermarket e mai greu sa stii cum e branza din cutie. Totusi branza Pilos de la Lidl a fost intotdeauna foarte buna. Am mai luat Lacteea cu 20% grasime din Carrefour si a fost ok.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!