Au cam trecut sărbătorile de iarnă şi eu nu am apucat să postez reţeta de piftie de porc. Am scris-o acum, că poate mai sunt întârziaţi sau pofticioşi care nu au apucat să o facă de Crăciun sau de revelion. Şi scriind eu despre cărniţă şi şoric şi usturoi..., m-a izbit aşa o poftă şi un gând năstruşnic: ce-ar fi să mai fac o tură? 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 4 porţii mari
- 2 picioare de porc
- un rasol de porc (ideal ar fi să puneţi şi şoric sau urechi de porc, dacă aveţi)
- 4 ouă fierte (sau de preferat 10-12 ouă de prepeliță fierte)
- 2 morcovi
- 1 ţelină
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 rădăcină de pătrunjel
- boabe de piper
- 1 căpăţână de usturoi
- sare
Instrucțiuni de preparare
- Picioarele şi rasolul se pârlesc la flacăra aragazului, apoi se freacă cu mălai şi se spală în mai multe ape până sunt albe şi curate.
- Se pune carnea la fiert cu apă rece în care adăugăm o linguriţă de sare. Apa trebuie să fie cam cu vreo 3 degete mai sus decât carnea.
- Se lasă să fiarbă la foc mare şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra ori de câte ori este nevoie. Când observăm că nu se mai formează spuma, adăugăm legumele, boabele de piper, potrivim gustul de sare, apoi dăm focul mic şi lăsăm carnea să fiarbă în jur de 2-3 ore, până când se desprinde singură de pe os. Cu cât fierbe mai mult la foc mic, cu atât răcitura va fi mai clară.
- Scoatem carnea, o alegem de grăsime, o porţionăm în castronele (eu am descoperit ca cel mai bine ma împac cu niște cutii de la înghețată ;)) şi adăugăm bucăţele de morcov fiert şi jumătăţi de ou, sau ouă întregi dacă folosiți de prepeliță.
- Strecurăm zeama în care a fiert carnea şi mai îndepărtăm din grăsime dacă ni se pare că s-a adunat prea multă şi o lăsăm să se răcorească puţin înainte de a-i pune usturoiul.
- Adăugăm usturoiul trecut prin presă şi lăsăm supa acoperită timp de 10 minute ca să se aromatizeze.
- Strecurăm din nou supa pentru a scapa de bucăţile de usturoi, apoi o turnăm în castronelele deja pregătite.
- Dăm castronelele la rece până a doua zi, fie la frigider, fie afară dacă e destul de frig.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Puteţi printa reţeta de piftie de porc pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete de iarnă.
Poftă bună!
reparatii parbrize a zis
bunica mea face piftie, si vb dintrun com mai sus, o face cu oua de prepelita, este absolut geniala
Claudia a zis
Ce coincidenta! Si eu tot racituri de porc am azi in meniu 🙂
Interesanta reteta ta. Eu o fac altfel, mai simpla si fara legume si oua. Am sa incerc cu prima ocazie si varianta ta 🙂
Iuliana a zis
Ii poti pune oua de prepelita intregi, se aseaza mai frumos 😉