Cum facem clătite de post cu apă minerală, pufoase, fine și fragede? Rețeta de clătite fără lapte și ouă, care nu se rup și nu se usucă.

Clătitele, în simplitatea lor, sunt unele dintre cele mai iubite deserturi. Întotdeauna vor fi un răsfăț dulce care ne duce cu gândul la copilărie. Clătitele sunt un desert foarte potrivit și pentru perioadele de post.
Au ingrediente puține, simple și se fac ușor. Iar dacă respectăm câteva mici secrete, vom obține clătite de post care rivalizează cu cele care au în compoziție lapte și ouă.
Aici găsiți rețeta de bază pentru clătite "de dulce", adică din aluat cu lapte și ouă.

Mici secrete pentru clătite de post cu apă minerală subțiri, fine și fragede
Rețeta de clătite de post nu este una complicată, dar trebuie să țineți cont de faptul că nu avem în compoziție grăsimi animale care să ajute aluatul să fie elastic și fraged. Dacă vreți să obțineți clătite de post cu calități asemănătoare celor de dulce, trebuie să știți câteva mici "secrete" 😉
aluatul (compoziția de clătite)
- compensăm lipsa grăsimilor animale cu foarte puțin ulei vegetal turnat în aluatul pentru clătitele de post. Nu exagerați cu uleiul! Mai mult ulei nu înseamnă clătite mai fragede, ci dimpotrivă, vor fi mai grele, mai uleioase și se vor rupe mai ușor.
- atunci când turnați făină peste ingredientele lichide, trebuie să mixați energic cu un tel de mână ca să nu se formeze aglomerări. În acest fel veți obține un aluat fin și omogen, de consistența unei smântâni lichide.
- puteți folosi și apă plată dacă nu aveți apă minerală, dar dioxidul de carbon din apa minerală, prin bulele de aer pe care le formează ajută aluatul să se coacă mai repede și mai uniform pe toată suprafața.
- puteți renunța la zahăr dacă doriți să faceți clătite cu umplutură sărată, dar veți pierde puțin la capitolul aspect și culoare. Zahărul din aluat, așa puțin cât este, se caramelizează la copt și dă acele pete rumene specifice clătitelor.
- aluatul are nevoie de odihnă cel puțin 30 de minute. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați-l pe blatul din bucătărie. Îl puteți lăsa chiar și o oră, cu atât mai bine!
- cât timp s-a odihnit aluatul, în vas s-au separat puțin ingredientele. Apa s-a ridicat la suprafață, făina s-a lăsat la fund. Amestecați din nou energic ca să omogenizați compoziția.
despre tigaie
- tigaia pentru clătite este foarte importantă. Nu e nevoie să cumpărați tigaie specială pentru clătite, vă descurcați perfect cu orice tigaie cu înveliș antiaderent. Dacă tigaia este nouă și de bună calitate, nici nu va fi nevoie să o ungeți cu ulei.
- totuși, pentru siguranță, ungeți tigaia cu foarte puțin ulei, doar la prima clătită, apoi nu mai este nevoie.
- tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă înainte de a turna prima clătită. Semnul că e bine încinsă este atunci când dă semne de fumegare.
cum se coc clătitele de post
- focul trebuie să fie mare. Nu coaceți clătitele la foc mic! Cu cât stau mai mult în tigaie, la căldură, cu atât apa din compoziție se evaporă și clătitele vor fi uscate.
- coaceți clătitele aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte, până când se rumenesc ușor. Dacă încercați să întoarceți clătitele prea devreme, se vor rupe.
- pe măsură ce le coaceți, puneți clătitele unele peste altele și păstrați-le acoperite cu un capac sau cu o altă farfurie. Se vor aburi unele pe altele și se vor păstra moi și fragede.

Cum se păstrează clătitele
- dacă mai rămân clătite neumplute pentru a doua zi, păstrați-le acoperite ca să nu se usuce.
- dacă mai rămâne aluat neutilizat, păstrați-l la frigider, acoperit cu un capac, pentru maxim 2 zile. Înainte de utilizare omogenizați-l amestecând energic cu un tel de mână.
- dacă ați făcut mai multe clătite le puteți păstra la congelator timp de 1-2 luni. Clătitele de post au tendința de a se lipi între ele, de aceea ar fi bine ca înainte de congelare să le separați punând între ele bucăți de folie alimentară.
Sugestii de umpluturi pentru clătitele de post
La clătitele de post, ca și la cele "normale" putem folosi atât umpluturi dulci, cât și sărate. Sunt foarte bune în ambele variante. Firește, dacă vrem să facem clătite cu umpluturi sărate, vom renunța la zahărul și aromele din aluat.
Exemple de umpluturi dulci:
- gem
- dulceață
- fructe proaspete
- miere și nuci
- mere rase cu scorțișoară
- piure de dovleac
Exemple de umpluturi sărate
- spanac sau urzici înăbușite cu puțin usturoi
- pesto de leurdă sau pătrunjel
- ciuperci sotate în tigaie
- pastă de măsline
- varză călită
- hummus
Mod de preparare clătite de post cu apă minerală
Mai jos veți găsi rețeta de clătite de post cu apă minerală în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o păstrați la colecția voastră de rețete. Imediat sub rețeta scrisă găsiți rețeta video postată pe canalul de YouTube. Acolo puteți vedea exact cum am pregătit eu clătitele, cât de subțiri și de fine au ieșit și cum le-am umplut.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Clătite de post cu apă minerală
Echipamente necesare
Ingrediente
- 500 ml apă minerală
- 1 linguriță extract de vanilie, lămâie, portocală
- 2 linguri de ulei
- 200 g făină
- ½ linguriță sare
- 1 lingură zahăr
în plus
- foarte puțin ulei pentru uns tigaia ((½ linguriță))
pentru servit - după preferință
- gem, dulceață, miere, nuci, etc
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un vas încăpător toate ingredientele lichide: apa minerală, uleiul, extractul sau esența folosită.
- Într-un castron amestecați ingredientele solide: făina, zahărul și sarea.
- Turnați în ploaie ingredientele solide peste cele lichide amestecând energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Omogenizați foarte bine compoziția.
- Acoperiți vasul cu un capac și lăsați compoziția să se odihnească timp de cel puțin 30 de minute.
- Puneți tigaia la încins pe foc mare. Semnul că tigaia este suficient de bine încinsă este atunci când începe să fumege ușor.
- Dacă aveți o tigaie antiaderentă, nu este nevoie să o ungeți cu ulei. Pentru siguranță, o puteți unge doar la prima clătită.
- Turnați aluatul în tigaia încinsă folosind un polonic și rotiți repede tigaia ca să se întindă uniform. După 1-2 clătite vă veți da seama cât de mult aluat trebuie să turnați în funcție de mărimea tigăii voastre.
- Coaceți clătitele până când sunt ușor rumenite pe fiecare parte. Coacerea ar trebui să dureze cam 30 de secunde pe fiecare parte, deci în jur de 1 minut pentru fiecare clătită.
- Pe măsură ce le coaceți, puneți clătitele una peste alte și păstrați-le acoperite cu un capac sau cu o altă farfurie. Se vor aburi una pe alta și se vor păstra moi și fragede.
- Umpleți clătitele cu gem, dulceață, miere, etc. sau cu umpluturi sărate (în acest caz renunțați la zahărul și aromele din aluat)
Rețeta Video
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Ana
Mi a fost pofta de clătite in postul Paștelui așa că am incercat această rețetă și , spre deosebire chiar mi a ieșit foarte gustoase și nici nu am simțit că nu au ou și lapte! ???? Pofta buna, tuturor!????????