Am visat ceva timp la reţeta asta de plăcintă grecească până să-i vină vremea să o pun în practică. Ba uitam să cumpăr foi de plăcintă, ba n-aveam portocale, ba din diferite motive stabilisem un alt desert în meniu şi uite-aşa cu cât mi-o doream mai mult, cu atât parcă se îndepărta de mine plăcinta visurilor mele. Dar iată că a sosit în sfârşit şi ziua cea mare hărăzită să-mi inunde bucătăria cu miros ameţitor de plăcintă însiropată cu portocale. Mda, doar că n-am anticipat starea vremii 🙁
Ziua în care am făcut-o a fost mohorâtă şi ceţoasă şi din acest motiv pozele nu au ieşit prea grozave. Vă garantez însă că plăcinta însiropată cu iaurt şi portocale e mult, mult mai grozavă decât se vede în poze. Modul de preparare e foarte simplu şi foarte simpatic, dar un pic diferit de felul în care obişnuim noi să facem plăcintele. Copilaşii din dotare vor fi însă mai mult decât încântaţi să vă ajute să rupeţi foile de plăcintă. Vă explic imediat despre ce e vorba 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Plăcinta
- 1 pachet foi de plăcintă
- 400 g iaurt gras (de preferat iaurt grecesc)
- 200 g de smântână
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- 4 pliculeţe zahăr vanilat (de preferat Bourbon)
- 100 g unt topit şi răcit
- 1 plic de praf de copt
- 2 linguri coajă de portocală
- sucul stors de la o portocală
- felii de portocală şi câteva nuci pentru decor
Siropul
- 200 ml de apă
- sucul de la 2 portocale
- 4 linguri zahăr
- 1 lingură de miere
- 1 lingură coajă de portocală
Instrucțiuni de preparare
- Foile de plăcintă se taie sau se rup în bucăţele mari, mici, după cum vă place sau câtă răbdare aveţi. Aici îi puteţi implica pe cei mici şi să îi lăsaţi să se joace puţin cu ele. Apoi le răsfiraţi şi le lăsaţi la uscat 3-4 ore. Eu le-am zdrenţuit seara şi le-am lăsat până dimineaţa.
- Într-un castron încăpător se amestecă iaurtul cu smântâna şi cu praful de copt. Iaurtul fiind acid va activa praful de copt şi veţi vedea că încep să apară bule iar amestecul să îşi mărească volumul şi să devină mai pufos.
- Ouăle bătute se amestecă cu zahărul şi untul topit şi se toarnă peste compoziţia de iaurt. Se adaugă sucul şi coaja rasă de portocală şi se omogenizează compoziţia.
- Se adaugă foile de plăcintă zdrenţuite şi uscate. S-ar putea să vi se pară că sunt prea multe şi nu le puteţi încorpora pe toate, dar asta pentru că foile sunt foarte "ciufulite". Insistaţi, apăsaţi şi vor intra toate.
- Ungeţi cu unt o tavă sau o formă de yena şi turnaţi compoziţia. Nivelaţi şi decoraţi cu felii de portocală şi miez de nucă.
- Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade. Plăcinta este gata în 30-40 de minute când este frumos rumenită deasupra.
- Cât timp plăcinta e la cuptor, ne ocupăm de sirop: punem la fiert apa cu zahărul. Lăsăm să fiarbă câteva minute până se leagă puţin şi începe să scadă.
- Stingem focul şi adăugăm sucul, coaja de portocală şi mierea. Amestecăm până când mierea este complet dizolvată.
- Scoatem plăcinta din cuptor, o feliem şi cât este încă fierbinte turnăm siropul deasupra şi printre felii.
- Se lasă deoparte cel puţin o oră înainte de servire.
- Eu am servit-o decorată suplimentar cu coji de portocală confiată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
La origine reţeta este grecească şi se numeşte pe limba lor: portokalopita. Grecii o savurează rece şi bine însiropată, în zilele lor fierbinţi de vară. Pentru mine, portocalele se asociază mai degrabă cu iarna, cu zăpada şi cu un foc trosnind în sobă. Şi am preferat-o mai puţin dulce decât o fac grecii. Într-o privinţă sunt însă 100% de acord cu ei: e mult mai bună rece, după ce se îmbibă bine de tot cu sirop 😉
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de plăcintă cu iaurt şi portocale pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete aromate 🙂
Poftă bună!
Claudia
Sa stii ca si eu visez la o portokalopita sau la la o placinta greceasca cu spanac. Parca spanakopita se cheama 🙂
Poate o sa le viina randul si lor sa le "execut" 🙂
Pana atunci ma multumesc sa "mananc" din priviri placintica ta 😉