Rețeta simplă și ieftină de cornulețe de post. Cornulețe fragede, din aluat cu borș, umplute cu rahat. Un desert simplu și delicios.
Deserturile de post sunt, pentru mine, de-a dreptul fascinante. Ingredientele de bază sunt aceleași: făină, un agent de creștere (drojdie sau praf de copt), ulei și un alt lichid: lapte vegetal, apă minerală sau borș, ca în rețeta de cornulețe de post cu borș umplute cu rahat despre care vorbim azi.
Doar prin simpla schimbare a proporțiilor dintre aceste ingrediente de bază, rezultă atâtea produse diferite și toate extraordinar de bune: chec de post, gogoși pufoase de post, cornulețe, clătite de post cu apă minerală sau cozonac de post cu suc de portocale! Dacă stați să analizați puțin, veți vedea că am dreptate și că mai toate deserturile de post au practic aceleași ingrediente de bază, cu foarte mici modificări.
Desigur, se spune că de exemplu, cornulețele cu untură și smântână (vezi aici rețeta), sunt mai fragede și mai fine. Da, sunt, dar să știți că nici cele din rețeta de astăzi nu sunt cu nimic mai prejos. Având în vedere cât de ieftine sunt, cât de ușor se fac și cât de bune ies, aș zice că e o rețetă care nu trebuie să lipsească din colecția nimănui.
Nu mai făcusem demult cornulețe și o cutie de rahat descoperită uitată pe un raft din cămară m-a dus imediat cu gândul la ele. Tare mult mi-a plăcut să văd cubulețele colorate de rahat, parcă mi-am adus aminte de copilărie, când ăsta era "job-ul" meu atunci când se apuca mama de făcut cornulețe. Mai tăiam, mai furam câte un cubuleț din fiecare culoare....exact așa am făcut și acum 😀
Dacă nu ați făcut niciodată cornulețe cu borș, e posibil ca inițial aluatul să vi se pară prea uleios. Nu vă faceți griji, așa trebuie să fie. Se va lucra ușor cu el, singura condiție fiind să nu îl frământați prea mult. Se întinde frumos cu sucitorul, nu se lipește de blat, iar la copt parcă se desface în fâșii.
Nu uitați să pudrați din belșug cornulețele cu zahăr pudră imediat după ce le-ați scos din cuptor. Atunci aderă cel mai bine zahărul pudră e suprafața lor. Dacă apucă să se răcească nu se vor mai acoperi la fel de bine cu zahăr.
Cornulețele vor fi fragede și bune și își vor menține mult timp calitățile dacă le păstrați în cutii metalice sau de carton. Sunt un desert simplu, dar spornic și aducător de emoții celor care le degustă. Cornulețele cu rahat sunt irezistibile, nu știu pe nimeni care să le refuze, iar ambalate într-o cutie frumoasă, să știți că pot fi un cadou minunat pentru cineva drag.
Mod de preparare cornulețe de post cu borș
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 550 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată și 2 linguri de apă
- 50 g zahăr
- 1 linguriță rasă sare
- ½ linguriță pudra de vanilie (sau 2-3 plicuri de zahăr vanilat)
- coaja rasă de la o lămâie
- 200 ml borș
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 250 g rahat
- 100 g zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
- Puneți ingredientele uscate (făina, sarea zahărul, vanilia și coaja de lămâie) într-un bol și amestecați puțin.
- În ceea ce privește drojdia, respectați instrucțiunile de pe plic. Unele tipuri de drojdie se amestecă în stare uscată cu făina, altele necesită o hidratare prealabilă. Eu am folosit drojdie uscată Pakmaya și a fost nevoie să o hidratez 10 minute în 2 linguri de apă.
- Adaugați ingredientele lichide (borșul, uleiul, drojdia hidratată) peste cele solide și amestecați. Veți obține un aluat dens și uleios.
- Frământați aluatul doar până devine omogen, nu mai mult! Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 30 de minute la temperatura camerei.
- Cât timp se odihnește aluatul, presărați zahăr pudră pe tocătorul de lemn și tăiați rahatul în fâșii sau cubulețe, după cum doriți.
- Împărțiți aluatul din bol în 5-6 părți egale.
- Întindeți cu sucitorul fiecare parte de aluat. Pentru a avea cornulețe frumoase, alegeți o farfurie potrivită ca mărime, așezați-o peste foaia de aluat și decupați marginea de jur împrejurul ei.
- Împărțiți apoi foaia în 8 triunghiuri peste care așezați bucățele de rahat.
- Rulați cornulețele și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Marginile rezultate, puneți-le la un loc, presați puțin, fără să frământați prea mult și întindeți o nouă foaie din care decupați cornulețe.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Lăsați cornulețele să se mai odihnească 15 minute în tavă, apoi dați-le la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până încep să se rumenească pe partea care a fost în contact cu tava.
- Cât sunt încă fierbinți, pudrați cornulețele cu zahăr pudră din belșug.
- Serviți cornulețele după ce s-au răcit.
- Cornulețele cu borș se pot păstra chiar și o săptămână în cutii de carton sau cutii metalice (din cele speciale pentru fursecuri).
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona
F bune. Dar am niște intrebari: cât de groasă trebuie sa fie foaia? Aluatul nu se pune la frigider? Desi le-am lăsat în tavă 15 min nu au crescut. Eu le-am făcut dreptunghiuri si le-am făcut suluri, asa nu a mai curs umplutura. La gust sunt excepționale. Multumesc pt reteta!
Iuliana
Când le umplu cu gem și eu tot sul le fac, dar când le fac cu nucă sau rahat îmi place să le dau forma specifică, de cornuleț.
Foaia o întind cam de 2-3 mm. Nu pun aluatul la frigider.
Mă bucur mult că v-au plăcut la gust 🙂