Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Salată de icre - rețeta corectă, fără adaos de griș și pâine

Publicat la 28 martie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

538 shares
Mergi la rețetă

Salata de icre este un aperitiv clasic pe mesele de sărbătoare ale românilor. Că e revelion, că e aniversare, că e masa de Paşte, avem icre în meniu. Da, ştiu, sunt momente când parcă începem să ne săturăm de meniul strămoşesc şi ne dorim să-l mai reinterpretăm, să-l mai schimbăm, să mai mâncăm şi altceva. Am încercat şi noi altfel de meniu, a fost bun. Dar facem ce facem şi revenim la aperitivele tradiţionale , mai ales că locuind pe malul Dunării nu se poate să nu căpătăm cumva, de la cineva vreun borcănel de icre.

Sau se mai întâmplă să cumperi de la vreun pescar un crap sau o ştiucă şi să-i găseşti în interior săculeţii ăia plini cu icre sau cu lapţi. Oo, ce bucurie! Lapţii ajung direct în tigaie, la prăjit pentru că sunt excelenţi, aşa proaspeţi.

Icrele însă, trebuiesc mai întâi lăsate la sare. Nu le batem când sunt proaspete pentru că mai mult ca sigur se vor tăia. Aşa că le frec puţin cu lingura de lemn cât să se desfacă să le pot curăţa de pieliţe, le amestec cu sare neiodată (1 linguriţă la 100 g de icre) şi le pun într-un borcănel cu capac, având grijă să le compactez ca să nu rămână goluri de aer printre ele.

Deasupra torn un strat de ulei să nu se usuce şi să nu se oxideze. Las borcănelul la rece câteva zile, abia apoi mă încumet să bat icrele cu ulei. Icrele se păstrează aşa, în borcan câteva luni, sau le puteţi băga la congelator şi atunci le puteţi folosi chiar şi peste un an de zile. Vor fi perfecte. Dacă însă cumpăraţi icrele de la pescărie, vor fi deja "odihnite" şi sărate şi vă puteţi apuca direct de treabă.

Salata de icre

Reţeta de astăzi nu e deloc complicată, ci este la fel de simplă ca şi cea de maioneză, de exemplu. Trebuie doar să fii atent să amesteci într-un singur sens şi să ai răbdare să torni uleiul puţin câte puţin, aşteptând să se încorporeze foarte bine înainte de a turna din nou. Puteţi freca icrele şi cu lingura de lemn dacă aşa sunteţi obişnuiţi, dar şi cu mixerul la viteză medie. Eu sunt mai comodă din fire, pun imediat în funcţiune mixerul de mână . Mamei mele încă îi place să facă maioneza şi icrele la mână.

Noi nu folosim la această reţetă nimic altceva decât icre de peşte (crap, ştiucă, caras), ulei, sare şi lămâie. Şi puţină apă minerală care are rolul de a relaxa icrele bătute şi de a le face mai cremoase.

Ştiu că sunt zone ale ţării în care se adaugă pâine înmuiată în lapte, griş sau cartof fiert, dar noi nu am făcut niciodată aşa. Asta probabil se datorează faptului că le-am avut mereu la îndemână şi nu am avut motive să le "înmulţim" artificial. Nu vă pot spune nici dacă adaosurile le schimbă gustul pentru că nu ştiu, dar m-aş aştepta ca aroma subtilă a icrelor să fie diminuată dacă le îndoim cu pâine sau cartof.

Mod de preparare salată de icre

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salata de icre

Salată de icre

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 100 g icre (eu am avut de crap)
  • 200 ml de ulei
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • sare - după gust
  • maxim 2 linguri de apă carbogazoasă rece
  • 1 ceapă foarte mică - opţional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Desfaceţi icrele cu o furculiţă ca să le puteţi curăţa de eventualele membrane dacă au mai rămas.
  • Porniţi mixerul la viteză medie şi mixaţi de câteva ori fără să adăugaţi ulei.
  • După ce icrele sunt complet separate, începeţi să turnaţi puţin ulei pe pereţii vasului. Mixaţi într-un singur sens şi aşteptaţi ca uleiul să fie complet încorporat înainte de a turna din nou. Procedaţi în acest fel, cu răbdare, până încorporaţi aproape tot uleiul.
  • Turnaţi sucul de lămâie tot puţin câte puţin, apoi încorporaţi şi restul de ulei.
  • Gustaţi şi dacă este cazul, potriviţi gustul de sare şi suc de lămâie.
  • Adăugaţi o lingură de apă carbogazoasă şi mixaţi. Veţi vedea că icrele se albesc şi se relaxează, dar rămân totuşi ferme şi îşi păstrează frumos forma. La nevoie, dacă le doriţi şi mai pufoase, mai adăugaţi încă 2-3 picături de apă.
  • Icrele trebuie să fie legate, nu prea moi. Consistenţa lor trebuie să fie ca cea a maionezei, sau a unei creme.
  • Tot acum, la final puteţi adăuga ceapă uscată tocată foarte fin.
  • Icrele se servesc pe felii de pâine prăjită şi sunt excelente cu măsline, ardei gras, castraveţi, etc.
  • Se pastrează la frigider în cutii sau borcane cu capac etanş.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Am servit salata de icre pe felii de pâine crocanta de la Finn Crisp. Un deliciu pentru care trebuie să mulţumesc fetelor de la Savori Urbane, căci ele mi-au trimis-o 🙂

Salata de icre

Dacă vă place salata de icre, atunci cu siguranţă vă place şi peştele. Vedeţi aici alte reţete simple şi delicioase pe bază de peşte.

Poftă bună vă doresc!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
538 shares

Comentarii

  1. Claudia a zis

    martie 28, 2016 at 10:08 am

    Dap! Recunosc, eu ma fac vinovata de inmultirea lor. La noi in casa de cand ma stiu asa el facem, inmultite cu gris. O fi o traditie moldoveneasca 🙂
    Drept e ca nici nu avem atatia pesti cu icre la indemana....

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 28, 2016 at 12:43 pm

      Asa cred si eu, ca in zonele in care cel putin pe vremuri icrele erau greu de gasit sau foarte scumpe, romancele, gospodine inventive cum le stim, au rezolvat problema adaugand gris fiert. Nu ca ar fi ceva rau, probabil ca textura nici nu se cunoaste.

      Răspunde
      • augustin a zis

        aprilie 21, 2022 at 11:09 pm

        Si eu pun gris. Am facut efort sa fac rost de un gris mai zgronturos, gasit tocmai la Baia Mare, adus din Ungaria.
        Sunt mai gustoase fara gris.
        Îl pun pentru a scadea cantitatea de ulei din salata, ulei care nu mai face asa bine odata cu inaintarea in varsta.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          aprilie 22, 2022 at 9:33 am

          Eu nu înțeleg legătura dintre griș și cantitatea de ulei. Icrele se pot face și cu puțin ulei, de unde oare a apărut ideea că au nevoie de mult ulei?

          Răspunde
      • GUSS a zis

        decembrie 19, 2022 at 1:03 pm

        Se pune gris pentru ca sunt prea sărate.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          decembrie 19, 2022 at 5:07 pm

          La noi se fac dintotdeauna fără griș.

          Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x