Rețeta simplă de chec aperitiv cu iaurt. Cum se face un chec aperitiv gustos și spornic cu ingredientele pe care le avem la îndemână.
Un chec aperitiv cu iaurt este delicios și foarte uşor de făcut. Poate fi un aperitiv inclus într-un meniu de sărbătoare, dar la fel de bine se poate servi la orice masă a zilei. De exemplu îl puteți servi dimineața, la micul dejun alături de câteva legume sau poate fi un prânz excelent, cu o salată alături.
Mai mult decât atât, acest chec sărat cu iaurt este preparatul ideal și pentru pachetul de la serviciu sau pentru picnic, de ce nu!
Rețeta de chec aperitiv, este foarte versatilă, iar ingredientele se pot înlocui sau puteți folosi proporții diferite, în funcție de ceea ce aveți disponibil prin frigider sau cămară 😉
Mergi direct la:
De ce să gătești chec aperitiv cu iaurt
Eu obișnuiesc să fac acest chec și după sărbători, atunci când îmi rămân multe resturi fel de fel: câteva măsline, un colț de cașcaval, câțiva gogoșari în oțet, o felie de șuncă, etc.
Mereu este o bucurie să avem așa ceva la micul dejun sau la pachetul de la birou. Găsești de toate într-o singură felie: și legume, și carne, și brânză. Gustul dat de iaurtul din compoziție este delicios, iar un asemenea chec este consistent și foarte spornic, ne ajunge pentru mai multe zile.
Chiar și copiii iubesc acest tip de preparat. Vor fi fericiți să primească o astfel de bunătate în pachețelul de la școală sau atunci când pleacă în excursie, de exemplu.
Ce ne trebuie
Deși lista ingredientelor pentru rețeta de chec aperitiv poate părea lungă, totuși nu folosim decât ingrediente simple, care se găsesc cu ușurință. De fapt s-ar putea să le aveți în casă chiar acum. În plus, ingredientele necesare sunt destul de versatile, le puteți înlocui după preferințe. Iată în mare ce ne trebuie:
- făină - puteți folosi orice făină aveți în casă, fie că este făină de patiserie sau pentru pâine, albă sau integrală
- praf de copt - pentru o textură aerată a aluatului
- ouă
- ulei - poate fi de măsline, pentru o aromă mai plăcută, sau ulei de floarea soarelui
- lapte - integral, cu 3,5% grăsime
- iaurt - cu cât mai gras, cu atât mai bine. Iaurtul degresat are o fracție prea mare de apă și e posibil să ie nevoie de mai multă făină
- măsline - folosiți măsline negre sau verzi, fără sâmburi
- ardei gras - îl folosim și pentru gust, dar și pentru culoare, așa că de preferat ar fi să puneți ardei roșu sau portocaliu
- şuncă - folosiți o șuncă slabă, cu multă carne și puțină grăsime, cum ar fi o șuncă de curcan, sau șuncă de Praga, șuncă presată, etc.
- brânză - de preferat telemea sau orice altă brânză uscată, sărată. Poate fi și cașcaval, dar acesta dă checului o textură ușor gumată după răcire.
- ciuperci - de preferat ciuperci din conservă. Dacă vreți să folosiți ciuperci proaspete, acestea ar trebui mai întâi călite într-o tigaie cu puțin ulei, până când se evaporă tot lichidul pe care îl lasă.
- condimente: sare, piper, nucşoară, oregano, pătrunjel sau mărar proaspăt
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
Ce puteți înlocui în rețetă
Este o rețetă atât de versatilă, încât puteți face o mulțime de modificări atât de ingrediente, cât și de cantități.
De exemplu, puteți adăuga în compoziție și alte legume sau verdețuri, cum ar fi boabe de mazăre, boabe de porumb fiert, cuburi de morcov fiert, castraveți murați, frunze de spanac sau cozi de ceapă verde.
Dacă nu mâncați carne și doriți un preparat vegetarian, e suficient să omiteți șunca și eventual să suplimentați cantitatea de brânză sau de legume.
Pentru un chec mai savuros, puteți folosi 2-3 tipuri de brânzeturi. Puteți adăuga de exemplu gorgonzola, parmezan ras sau brânză cheddar.
Cum facem chec aperitiv cu iaurt
Tăiați șunca și ardeiul gras în cuburi de aprox. 1 cm. Brânza o dați pe răzătoare, verdeața, ciupercile și măslinele le tăiați mărunt.
Puneți ouăle într-un castron și le mixați până se deschid la culoare și își măresc volumul. Incorporați uleiul, turnând puțin câte puțin, apoi laptele și iaurtul.
Într-un alt vas amestecați făina cu praful de copt, sarea și restul condimentelor. Cu un tel de mână încorporați amestecul de făină în cel de ouă pregătit mai devreme.
În această compoziție puneți toate ingredientele tăiate: șunca, măslinele, brânza, legume, etc. Amestecați să încorporeze uniform.
Turnați amestecul în tava tapetată cu ulei și făină sau cu hârtie de copt. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Checul e gata cam în 40-45 de minute, când e închegat și rumenit frumos. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că e bine copt.
Ce să servești lângă acest chec sărat
Iată mai jos câteva exemple de salate și garnituri pe care le puteți servi alături de acest chec aperitiv:
Întrebări frecvente
Puteți adăuga brânză, șuncă, măsline, ciuperci, legume sau alte ingrediente preferate pentru a îmbogăți gustul checului aperitiv.
Puteți verifica dacă checul aperitiv este gata prin introducerea unei scobitori în mijlocul checului. Daca iese curată, atunci checul este copt.
Da, puteți congela checul aperitiv, fie întreg, fie tăiat în felii ambalate în pungi groase, speciale pentru congelator, ca să nu prindă mirosuri de la alte mâncăruri.
Tăiați checul aperitiv în felii pe care le încălziți pentru 2 minute la microunde sau pentru 10 minute în cuptorul mare, preîncălzit la 180 de grade. De asemenea, puteți încălzi feliile de chec aperitiv și într-o tigaie, la foc mediu spre mic, întorcându-le pe ambele părți.
Alte aperitive asemănătoare
Ți-a plăcut rețeta și vrei să încerci și altele asemănătoare? Iată câteva sugestii:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec aperitiv cu iaurt
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 5 ouă
- 60 ml ulei
- 100 ml lapte
- 100 ml iaurt
- 70 g măsline fără sâmburi
- 1 ardei gras roșu
- 120 g şuncă
- 100 g telemea
- 100 g ciuperci (din conservă)
- 1 legătură pătrunjel
- un praf de sare
- condimente: piper, nucşoară, oregano
Instrucțiuni de preparare
am folosit o tavă cu dimensiunile 31x11x8 cm
- Tăiați șunca și ardeiul gras în cuburi de aprox. 1 cm. Brânza o dați pe răzătoare, verdeața, ciupercile și măslinele le tăiați mărunt.
- Puneți ouăle într-un castron și le mixați până se deschid la culoare și își măresc volumul. Incorporați uleiul, turnând puțin câte puțin, apoi laptele și iaurtul.
- Într-un alt vas amestecați făina cu praful de copt, sarea și restul condimentelor. Cu un tel de mână încorporați amestecul de făină în cel de ouă pregătit mai devreme.
- În această compoziție puneți toate ingredientele tăiate: șunca, măslinele, brânza, legume, etc. Amestecați să încorporeze uniform.
- Turnați amestecul în tava tapetată cu ulei și făină sau cu hârtie de copt. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
- Checul e gata cam în 40-45 de minute, când e închegat și rumenit frumos. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că e bine copt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Tania a zis
Minunat, din suflet mulțumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mare drag! Numai bine!
Maria a zis
Un aperitiv foarte consistent, frumos marmorat si desigur delicios !
Iuliana a zis
Si foarte usor de facut 😉