Află din acest articol tot ce vrei să știi despre quinoa: ce este, dacă are sau nu gluten, dacă îngrașă sau nu, cum se prepară, etc.
Ce este quinoa?
Pe scurt, quinoa este o pseudo-cereală plină de proteine, fibre şi minerale. Are gust uşor de nuci sau alune şi chiar şi după fierbere rămâne puţin crocantă. Există mai multe varietăți de quinoa, cele mai comune, care se găsesc și în magazinele noastre sunt: albă, neagră şi roşie.
Quinoa are gluten?
Quinoa nu conține gluten și este un ingredient sigur pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Cu toate acestea, quinoa poate fi contaminată cu gluten, dacă este procesată/ambalată în aceleași unități în care se procesează și cereale care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul.
De ce să consumăm quinoa?
Din ce am citit de-a lungul şi de-a latul internetului, am reţinut câteva motive şi pentru mine sunt suficient de convingătoare:
- este foarte hrănitoare
- este mai bogată în fibre decât majoritatea cerealelor
- nu conţine gluten, este deci perfectă pentru persoanele cu intoleranţă la gluten
- este bogată în antioxidanţi
- este bogată în proteine şi contine toţi aminoacizii esenţiali de care corpul nostru are nevoie
- are un indice glicemic scăzut
- are conţinut ridicat de magneziu
- este dovedită ca fiind unul dintre cele mai sănătoase şi mai nutritive alimente de pe planetă
- este gustoasă şi versatilă, foarte uşor de introdus atât în reţete sărate cât şi în reţete dulci 😉
Quinoa îngrașă?
Quinoa este bogată în proteine și în fibre, de aceea ne ajută să ne simțim sătui o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate fi de un real ajutor pentru pierderea în greutate.
Quinoa nu are multe calorii și puteți vedea acest lucru în imaginea de mai jos.
În plus, nu există niciun studiu care să demonstreze că ar putea favoriza creșterea în greutate, ci dimpotrivă, majoritatea studiilor din domeniu susțin faptul că quinoa poate contribui cu succes la pierderea în greutate pe termen lung.
Cum se fierbe quinoa?
Înainte de toate, quinoa trebuie pusă într-o sită deasă şi clătită foarte bine în mai multe ape. În mod natural, quinoa este acoperită cu o substanţă numită saponină, care la fierbere îi poate da un gust amar. Prin clătire sub jet de apă, această substanţă este îndepărtată.
Quinoa, cea pe care o cumpărăm noi, este deja clătită de saponine, însă eu obişnuiesc să o spăl oricum. Chiar dacă nu mai are saponine, cu siguranţă ceva praf o mai fi având, aşa că o bag oricum sub jetul de apă să fiu sigură că e curată.
Proporţia de fierbere este: 1 parte quinoa la 2 părţi de apă.
- Se pune la fiert la foc moderat până când absoarbe tot lichidul. Ar trebui să dureze 15-20 de minute.
- Se dă deoparte de pe foc şi se lasă să se mai "odihnească" acoperită cu un capac încă 15 minute.
- Se amestecă cu o furculiţă să se separe bobiţele, apoi se lasă la răcit.
Cum se păstrează quinoa?
În stare uscată, păstrați quinoa în recipiente etanșe, departe de surse de căldură, umiditate sau lumină.
După gătire, quinoa se păstrează la frigider până la 5 zile sau la congelator timp de 1 lună.
Puteţi fierbe o cantitate mai mare, din care apoi să puneţi porţii mici în caserole sau în pungi cu zip pe care să le păstraţi la congelator.
Quinoa se dezgheaţă uşor la temperatura camerei sau în 2-3 minute la microunde. De exemplu dacă lăsaţi o caserolă de seara până dimineaţa la temperatura camerei, va fi numai bună pentru micul dejun. Sau dacă luaţi o caserolă cu voi la birou, până la prânz va fi perfectă pentru a fi adăugată într-o salată. Grozav, nu-i aşa?
Rețete cu quinoa
Sper că v-am convins deja să includeți quinoa în alimentația voastră, așa că vă las mai jos câteva rețete cu quinoa pe care sunt sigură că veți dori să le încercați:
- mic dejun sănătos cu fructe și quinoa
- vinete umplute cu legume și quinoa
- salată Tabouleh cu quinoa
- salată de varză roșie cu quinoa
Ramona Kiss a zis
Deci ador tot ce faci. Multumesc pentru retete, toate,inclusiv asta mi.a iesit super. Esti salvarea mea! 🤗😘
Iuliana a zis
Vai, ce mesaj frumos!! Cel mai frumos martisor!
Multumesc, Ramona! :-*
Claudia a zis
Daa! Si mie imi place quinoa si gatesc des cu ea. De curand am facut chiar niste chiftelute de post cu ciuperci si quinoa. Au iesit delicioase 😉
Iuliana a zis
Stiu chiftelutele tale, mi-a ramas gandul la ele! 🙂