Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Totul despre quinoa. Ce este, câte calorii are, rețete.

Publicat la 3 aprilie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

42 shares

Află din acest articol tot ce vrei să știi despre quinoa: ce este, dacă are sau nu gluten, dacă îngrașă sau nu, cum se prepară, etc.

Ce este quinoa?

Pe scurt, quinoa este o pseudo-cereală plină de proteine, fibre şi minerale. Are gust uşor de nuci sau alune şi chiar şi după fierbere rămâne puţin crocantă. Există mai multe varietăți de quinoa, cele mai comune, care se găsesc și în magazinele noastre sunt: albă, neagră şi roşie.

varietăți

Quinoa are gluten?

Quinoa nu conține gluten și este un ingredient sigur pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Cu toate acestea, quinoa poate fi contaminată cu gluten, dacă este procesată/ambalată în aceleași unități în care se procesează și cereale care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul.

quinoa

De ce să consumăm quinoa?

Din ce am citit de-a lungul şi de-a latul internetului, am reţinut câteva motive şi pentru mine sunt suficient de convingătoare:

  • este foarte hrănitoare
  • este mai bogată în fibre decât majoritatea cerealelor
  • nu conţine gluten, este deci perfectă pentru persoanele cu intoleranţă la gluten
  • este bogată în antioxidanţi
  • este bogată în proteine şi contine toţi aminoacizii esenţiali de care corpul nostru are nevoie
  • are un indice glicemic scăzut
  • are conţinut ridicat de magneziu
  • este dovedită ca fiind unul dintre cele mai sănătoase şi mai nutritive alimente de pe planetă
  • este gustoasă şi versatilă, foarte uşor de introdus atât în reţete sărate cât şi în reţete dulci 😉

Quinoa îngrașă?

Quinoa este bogată în proteine și în fibre, de aceea ne ajută să ne simțim sătui o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate fi de un real ajutor pentru pierderea în greutate.

Quinoa nu are multe calorii și puteți vedea acest lucru în imaginea de mai jos.

În plus, nu există niciun studiu care să demonstreze că ar putea favoriza creșterea în greutate, ci dimpotrivă, majoritatea studiilor din domeniu susțin faptul că quinoa poate contribui cu succes la pierderea în greutate pe termen lung.

calorii quinoa uscata si gatita

Cum se fierbe quinoa?

Înainte de toate, quinoa trebuie pusă într-o sită deasă şi clătită foarte bine în mai multe ape. În mod natural, quinoa este acoperită cu o substanţă numită saponină, care la fierbere îi poate da un gust amar. Prin clătire sub jet de apă, această substanţă este îndepărtată.

Quinoa, cea pe care o cumpărăm noi, este deja clătită de saponine, însă eu obişnuiesc să o spăl oricum. Chiar dacă nu mai are saponine, cu siguranţă ceva praf o mai fi având, aşa că o bag oricum sub jetul de apă să fiu sigură că e curată.

spălare sub jet de apă

Proporţia de fierbere este: 1 parte quinoa la 2 părţi de apă.

  • Se pune la fiert la foc moderat până când absoarbe tot lichidul. Ar trebui să dureze 15-20 de minute.
  • Se dă deoparte de pe foc şi se lasă să se mai "odihnească" acoperită cu un capac încă 15 minute.
  • Se amestecă cu o furculiţă să se separe bobiţele, apoi se lasă la răcit.

Cum se păstrează quinoa?

În stare uscată, păstrați quinoa în recipiente etanșe, departe de surse de căldură, umiditate sau lumină.

După gătire, quinoa se păstrează la frigider până la 5 zile sau la congelator timp de 1 lună.

Puteţi fierbe o cantitate mai mare, din care apoi să puneţi porţii mici în caserole sau în pungi cu zip pe care să le păstraţi la congelator.

Quinoa se dezgheaţă uşor la temperatura camerei sau în 2-3 minute la microunde. De exemplu dacă lăsaţi o caserolă de seara până dimineaţa la temperatura camerei, va fi numai bună pentru micul dejun. Sau dacă luaţi o caserolă cu voi la birou, până la prânz va fi perfectă pentru a fi adăugată într-o salată.  Grozav, nu-i aşa?

quinoa gatita

Rețete cu quinoa

Sper că v-am convins deja să includeți quinoa în alimentația voastră, așa că vă las mai jos câteva rețete cu quinoa pe care sunt sigură că veți dori să le încercați:

  1. mic dejun sănătos cu fructe și quinoa
  2. vinete umplute cu legume și quinoa
  3. salată Tabouleh cu quinoa
  4. salată de varză roșie cu quinoa

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
42 shares

Comentarii

  1. Ramona Kiss a zis

    martie 02, 2019 at 10:29 am

    Deci ador tot ce faci. Multumesc pentru retete, toate,inclusiv asta mi.a iesit super. Esti salvarea mea! 🤗😘

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 02, 2019 at 1:52 pm

      Vai, ce mesaj frumos!! Cel mai frumos martisor!
      Multumesc, Ramona! :-*

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    aprilie 03, 2016 at 4:32 pm

    Daa! Si mie imi place quinoa si gatesc des cu ea. De curand am facut chiar niste chiftelute de post cu ciuperci si quinoa. Au iesit delicioase 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 05, 2016 at 9:59 pm

      Stiu chiftelutele tale, mi-a ramas gandul la ele! 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x