• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Articole utile

    Totul despre quinoa. Ce este, câte calorii are, rețete.

    Publicat la 3 aprilie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Află din acest articol tot ce vrei să știi despre quinoa: ce este, dacă are sau nu gluten, dacă îngrașă sau nu, cum se prepară, etc.

    Ce este quinoa?

    Pe scurt, quinoa este o pseudo-cereală plină de proteine, fibre şi minerale. Are gust uşor de nuci sau alune şi chiar şi după fierbere rămâne puţin crocantă. Există mai multe varietăți de quinoa, cele mai comune, care se găsesc și în magazinele noastre sunt: albă, neagră şi roşie.

    varietăți

    Quinoa are gluten?

    Quinoa nu conține gluten și este un ingredient sigur pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Cu toate acestea, quinoa poate fi contaminată cu gluten, dacă este procesată/ambalată în aceleași unități în care se procesează și cereale care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul.

    quinoa

    De ce să consumăm quinoa?

    Din ce am citit de-a lungul şi de-a latul internetului, am reţinut câteva motive şi pentru mine sunt suficient de convingătoare:

    • este foarte hrănitoare
    • este mai bogată în fibre decât majoritatea cerealelor
    • nu conţine gluten, este deci perfectă pentru persoanele cu intoleranţă la gluten
    • este bogată în antioxidanţi
    • este bogată în proteine şi contine toţi aminoacizii esenţiali de care corpul nostru are nevoie
    • are un indice glicemic scăzut
    • are conţinut ridicat de magneziu
    • este dovedită ca fiind unul dintre cele mai sănătoase şi mai nutritive alimente de pe planetă
    • este gustoasă şi versatilă, foarte uşor de introdus atât în reţete sărate cât şi în reţete dulci 😉

    Quinoa îngrașă?

    Quinoa este bogată în proteine și în fibre, de aceea ne ajută să ne simțim sătui o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate fi de un real ajutor pentru pierderea în greutate.

    Quinoa nu are multe calorii și puteți vedea acest lucru în imaginea de mai jos.

    În plus, nu există niciun studiu care să demonstreze că ar putea favoriza creșterea în greutate, ci dimpotrivă, majoritatea studiilor din domeniu susțin faptul că quinoa poate contribui cu succes la pierderea în greutate pe termen lung.

    calorii quinoa uscata si gatita

    Cum se fierbe quinoa?

    Înainte de toate, quinoa trebuie pusă într-o sită deasă şi clătită foarte bine în mai multe ape. În mod natural, quinoa este acoperită cu o substanţă numită saponină, care la fierbere îi poate da un gust amar. Prin clătire sub jet de apă, această substanţă este îndepărtată.

    Quinoa, cea pe care o cumpărăm noi, este deja clătită de saponine, însă eu obişnuiesc să o spăl oricum. Chiar dacă nu mai are saponine, cu siguranţă ceva praf o mai fi având, aşa că o bag oricum sub jetul de apă să fiu sigură că e curată.

    spălare sub jet de apă

    Proporţia de fierbere este: 1 parte quinoa la 2 părţi de apă.

    • Se pune la fiert la foc moderat până când absoarbe tot lichidul. Ar trebui să dureze 15-20 de minute.
    • Se dă deoparte de pe foc şi se lasă să se mai "odihnească" acoperită cu un capac încă 15 minute.
    • Se amestecă cu o furculiţă să se separe bobiţele, apoi se lasă la răcit.

    Cum se păstrează quinoa?

    În stare uscată, păstrați quinoa în recipiente etanșe, departe de surse de căldură, umiditate sau lumină.

    După gătire, quinoa se păstrează la frigider până la 5 zile sau la congelator timp de 1 lună.

    Puteţi fierbe o cantitate mai mare, din care apoi să puneţi porţii mici în caserole sau în pungi cu zip pe care să le păstraţi la congelator.

    Quinoa se dezgheaţă uşor la temperatura camerei sau în 2-3 minute la microunde. De exemplu dacă lăsaţi o caserolă de seara până dimineaţa la temperatura camerei, va fi numai bună pentru micul dejun. Sau dacă luaţi o caserolă cu voi la birou, până la prânz va fi perfectă pentru a fi adăugată într-o salată.  Grozav, nu-i aşa?

    quinoa gatita

    Rețete cu quinoa

    Sper că v-am convins deja să includeți quinoa în alimentația voastră, așa că vă las mai jos câteva rețete cu quinoa pe care sunt sigură că veți dori să le încercați:

    1. mic dejun sănătos cu fructe și quinoa
    2. vinete umplute cu legume și quinoa
    3. salată Tabouleh cu quinoa
    4. salată de varză roșie cu quinoa

    Din aceeași categorie

    • tipuri de sare
      Sarea - cel mai important condiment. Tipuri de sare și cum le folosim.
    • cum sa organizezi camara
      Cum să organizezi cămara rapid și eficient în 10 pași simpli
    • amestec condimente pentru turta dulce
      Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
    • Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Ramona Kiss

      martie 02, 2019 at 10:29 am

      Deci ador tot ce faci. Multumesc pentru retete, toate,inclusiv asta mi.a iesit super. Esti salvarea mea! ??

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 02, 2019 at 1:52 pm

        Vai, ce mesaj frumos!! Cel mai frumos martisor!
        Multumesc, Ramona! :-*

        Răspunde
    2. Claudia

      aprilie 03, 2016 at 4:32 pm

      Daa! Si mie imi place quinoa si gatesc des cu ea. De curand am facut chiar niste chiftelute de post cu ciuperci si quinoa. Au iesit delicioase 😉

      Răspunde
      • Iuliana

        aprilie 05, 2016 at 9:59 pm

        Stiu chiftelutele tale, mi-a ramas gandul la ele! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.