Cred că sunt dependentă de culorile din farfurie. Cu cât o mâncare e mai viu colorată, cu atât e mai apetisantă pentru mine. Nu-mi plac mâncărurile terne, trebuie musai să le înveselesc măcar cu ceva verdeaţă proaspătă presărată la final. Acolo unde e posibil, aleg legume sau ingrediente cât mai colorate. De exemplu aleg mereu ardei gras roşu sau portocaliu în locul celui alb-verzui, sau aleg tomate cherry galbene doar pentru că dau bine în contrast cu sosul de roşii, aşa cum am făcut la reţeta de pizza pe felii de vinete.
Reţeta de azi, de salată de varză roşie cu quinoa, a fost ceva de vis pentru mine! Atâtea culori superbe la un loc, greu mai găseşti într-o reţetă! Ca să nu mai zic de combinaţia de gusturi şi texturi dintre legumele proaspete şi quinoa. Încercaţi-o doar, şi vă veţi bucura şi voi de o porţie super-mega vitaminizantă de salată veselă şi colorată 🙂
Citește aici despre beneficiile consumului de quinoa, cum se fierbe corect, la ce o folosim.
Cum se face salata de varză roşie cu quinoa
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 100 g de quinoa (eu am avut quinoa de la Solaris)
- ½ de varză roșie (micuță)
- 2 morcovi
- 1 felie mare de țelină
- 1 ardei gras (eu am pus Kapia)
- zeama de la o lămâie
- ulei de măsline extravirgin
- sare (piper proaspăt măcinat)
Instrucțiuni de preparare
- Quinoa trebuie în prealabil spălată în mai multe ape pentru a îndepărta stratul exterior care îi dă un gust amărui, apoi se lasă la scurs.
- Se fierbe cam la fel ca orezul în proporție de 1:2 adică o parte quinoa și 2 părți apă, astfel: puneți apa la fiert și când clocotește, adăugați quinoa spălată și scursă. Lăsați să fiarbă cam 15 minute, până absoarbe toată apa și devine ușor translucidă. Dați-o deoparte de pe foc, acoperiți vasul cu un capac și lăsați-o sa se mai odihnească încă 15 minute. Se vor separa bobițele și va deveni pufoasă. Indepărtați capacul și lăsați-o sa se răcească în voie dacă aveți timp, sau dacă vă grăbiți, o puteți răsfira pe o farfurie întinsă ca sa se răcească mai repede.
- Varza se toacă cât de fin reușiți (la robot iese perfect), morcovul și țelina se dau pe răzătoarea cu găuri mari (sau tot la robot). Ardeiul se taie cum doriți, eu l-am făcut cuburi.
- Amestecați legumele cu quinoa, asezonați cu sare, piper proaspăt râșnit, suc de lămâie și ulei de măsline după gustul vostru.
- Presarăți cu pătrunjel proaspăt și serviți ca atare sau dacă doriți, folosiți salata drept garnitura alături de o friptură, cum ar fi un cotlet de porc cu rozmarin și vin roșu sau de niște cârnăciori făcuți la cuptor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de salată de varză roşie cu quinoa pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Claudia
Vai ce frumoasa salatica!
De data asta nu cer. Nu m-as indura sa o mananc. Vreau doar sa o privesc 🙂
Emilia
Doamneee, fantastic arata!!!!
Laura C.
Arata foarte bine farfuria!