• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Salate

    Salata tabouleh cu quinoa

    Publicat la 14 aprilie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Despre salata tabouleh...numai de bine 🙂 E atât de ușor de făcut, de ieftină, de bună și de veselă! Nu avem nevoie decât de câteva ingrediente: mult (dar mult!!) pătrunjel, mentă proaspătă, roșii, ceapă roșie (sau ceapă verde) și de obicei bulgur fiert. În loc de bulgur putem folosi cu succes cuşcuş sau şi mai bine quinoa cum am folosit eu în rețeta de azi. Totul stropit bine cu ulei de măsline și suc proaspăt de lămâie. O combinație aparent banală, dar atât de proaspătă și de gustoasă că nu te-ai mai opri din mâncat.

    Ştiu că unii dintre voi s-ar putea să ridice miraţi dintr-o sprânceană când vor citi despre mentă pe lista ingredientelor. Tradiţia noastră culinară nu prea o include sau cel puţin nu în salatele proaspete, dar vă asigur că un tabouleh fără mentă n-are niciun farmec. Menta îi dă o aromă deosebită. Nu trebuie să vă sperie, gustul de mentă nu se va simţi foarte pregnant, dar va potenţa toate celelalte arome din salata asta.

    Salata tabouleh cu quinoa

    Am pe pervazul de la bucătărie câteva ghivece cu plante aromatice printre care şi unul cu mentă. E cel mai drăguţ şi mai decorativ dintre toate. Greu mi-a mai venit să-l jumulesc pentru tabuleh! Dar mi-a prins bine că l-am avut, altfel de unde luam eu mentă proaspătă la vremea asta? Iar rămurelele rupte s-au regenrat, au dat din nou frunzuliţe mici şi fragede. Deci investiţi 5-6 lei într-un ghiveci de mentă (eu l-am cumpărat din supermarket)  şi creşteţi-l cu drag. Nu numai că arată frumos, dar vă va răsplăti cu arome irezistibile şi miros proaspăt.

    Mi-a plăcut să mă joc cu ingredientele acestei reţete. Nu-i aşa că n-aţi mai văzut atâtea culori frumoase şi atâta prospeţime la un loc? 🙂

    Salata tabouleh cu quinoa

    Deși salata tabouleh se poate face oricând, căci roșii, pătrunjel și mentă găsim tot timpul anului, eu o asociez mai mult cu primăvara și cu perioada de post al Paştelui. În perioada asta o fac cel mai des. Probabil organismul meu la ieșirea din iarnă e avid de toate vitaminele pe care i el pot da și le cere cu insistenţă. Totuși, un tabouleh de vară, făcut cu roșii de-ale noastre, românești, cărnoase e de neegalat. Sublim!

    Cum se face salata tabouleh cu quinoa

    În primul rând ar trebui să aveţi quinoa fiartă şi răcită înainte de a vă apuca de salată. Am scris acum ceva timp un întreg articol laudativ despre quinoa. În lipsă de alt titlu mai bun, l-am intitulat "Totul despre quinoa" Dacă îl citiţi veţi afla şi de ce este bine să consumăm quinoa dar şi cum o fierbem corect. Nu vă speriaţi, în 15 minute e gata, mai rămâne să aveţi puţintică răbdare cu timpul de răcire.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Salata tabouleh cu quinoa

    Salata tabouleh cu quinoa

    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 3 legături de pătrunjel
    • 8-10 fire de mentă
    • 4-5 roşii
    • 1 ceapă roşie (puteţi pune şi ceapă verde)
    • ½ cană de quinoa fiartă şi răcită
    • aprox. 50 ml ulei de măsline
    • sare (piper şi suc de lămâie după gust)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Spălăm pătrunjelul şi menta şi le scuturăm bine de apă, apoi le tocăm mărunt.
    • Tăiem roşiile cubuleţe mici.
    • Taiem ceapa roşie la fel, în cubuleţe cât mai mici.
    • Le punem pe toate într-un bol încăpător, adăugăm quinoa şi amestecăm.
    • Facem un sos din uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare şi piper.
    • Turnăm sosul peste salata din bol şi amestecăm.
    • Lăsăm salata la frigider cel puţin 15 minute ca să se împrietenească mai bine aromele, apoi servim.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Salata tabouleh cu quinoa

    Eu am avut quinoa fiartă cu o zi înainte. Mi-a venit geniala ideea ca înainte de a o pune în salată să o las vreo 10 minute amestecată cu cubuleţele de roşii şi cu un praf de sare, ca să se re-hidrateze şi să absoarbă o parte din zeama lor. Gustoasă chestie a rezultat, îmi venea s-o mănânc aşa, pur şi simplu! 😉

    Salata tabouleh cu quinoa

    Cum servim salata tabouleh cu quinoa

    Tabouleh e o salată de origine libaneză, aşa că merge de minune asociată cu hummus libanez, dar și lângă orice alte paste de întins pe pâine, cum ar fi pasta de măsline. Poate fi şi o excelentă salată pentru un fel principal, de exemplu pentru cartofi noi la cuptor.

    Dacă nu țineți post puteți pune tabouleh lângă un peşte la grătar sau lângă un cotlet de porc la cuptor. Şi pentru că Paştele se apropie și începem să căutăm variante de meniu, mă gândesc că tabouleh va fi foarte apreciată lângă friptura de miel la cuptor sau lângă friptura de ied, dacă mielul nu vă place. Variante sunt atât de multe!  Rețeta de tabouleh e de reținut și de folosit cu orice ocazie.

    Salata tabouleh cu quinoa

    Poftă bună la tabouleh cu quinoa!

    Din aceeași categorie

    • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
      Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
    • salata de dovlecei cruzi
      Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
    • 3 retete de salate cu oua fierte
      3 rețete de salată cu ouă fierte - simple, delicioase, gata în 15 minute
    • salata de paste reci cu macrou marinat
      Salată de paste reci cu macrou marinat - rețeta simplă pentru prânz sau pachet

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Claudia

      aprilie 15, 2016 at 12:56 pm

      Daaa, e tare buna salata asta. Si eu o fac des 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        aprilie 15, 2016 at 1:02 pm

        Ahh, si tu, cel putin vara o faci cu toate proaspete, de la tine din curte... 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.