Cand am intrebat-o pe bunica mea care era mancarea preferata a femeilor din harem, ma asteptam sa-mi raspunda ca aceasta era vreo baclava speciala. "Vinetele, evident", mi-a raspuns ea. "E mancarea cea mai plina de magie. Pe atunci, noi credeam ca, daca o femeie viseaza vinete, va ramane insarcinata. Chiar obisnuiam sa bem sucul amar al vinetelor ca sa scapam de orice ifrit (demon). Ne dadeam pe fata cu el. Dar cel mai important era pentru noi sa stim sute de feluri de a gati vinetele, ca sa cucerim inima barbatului. Trebuia sa stii macar cincizeci de asemenea feluri, mi-a spus ea, altfel ramaneai fata batrana."
Harem - Lumea din spatele valului, Alev Lytle Croutier
Am început reţeta de astăzi altfel decât de obicei pentru că mi-a rămas în minte pasajul ăsta despre vinete dintr-o carte citită cu câteva luni în urmă. Norocul meu că-s măritată deja, căci am inventariat în minte reţetele de vinete pe care le ştiu şi sunt departe de numarul cincizeci cerut pe timpuri în orient. Aş fi rămas fată bătrână! 😀
Dar lăsând gluma la o parte, vinetele sunt o legumă minune. Sunt sărace în calorii dar bogate în fibre şi nutrienţi şi cred că ar fi un scop bun dacă mi-aş propune de exemplu, să aduc pe blog 50 de reţete cu vinete. Am de muncă, nu glumă!
Despre celălalt ingredient-vedetă al reţetei de azi am scris acum ceva vreme un articol pe blog pe care l-am intitulat eu cam pretenţios "Totul despre quinoa" Dacă nu cunoaşteţi deja acest super-aliment, aflaţi din articol de ce şi cum se consumă quinoa, cum se fierbe, cum se păstrează, etc.
Mod de preparare vinete umplute cu legume şi quinoa
Reţeta de azi de vinete umplute cu legume şi quinoa e excelentă mai ales în zilele de post. E foarte gustoasă, uşoară şi totuşi săţioasă. Se face destul de rapid, mai ales dacă aveţi cumva quinoa gata fiartă şi păstrată la congelator.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 1 vânătă mare (lungă şi cărnoasă)
- 1 ceapă mică
- 1 morcov mic
- ½ ardei gras
- 1-2 căţei de usturoi
- 2 roşii micuţe
- aprox. 50 g (cam ½ cană de quinoa fiartă)
- 50 ml ulei
- sare şi piper după gust
- pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Quinoa trebuie să fie în prealabil fiartă aşa cum am explicat aici.
- Vânăta se spală, se taie pe lung în 2 jumătăţi şi se scobeşte miezul cu ajutorul unei linguri.
- Ceapa, morcovul şi ardeiul gras, se taie cubuleţe mici, iar usturoiul se trece prin presa şi se călesc câteva minute în uleiul încins.
- Se adaugă şi roşiile tocate şi lasă să mai dea câteva clocote, apoi se dă tigaia deoparte şi se lasă amestecul să se răcorească puţin.
- Se adaugă quinoa fiartă şi puţin pătrunjel tocat fin şi se omogenizează compoziţia.
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade. Se unge cu puţin ulei sau se tapetează cu hârtie de copt o tavă care va merge la cuptor.
- Se aşează în tavă cele 2 jumătăţi de vânătă, apoi se umplu cu amestecul de legume călite.
- Se dă tava la cuptor pentru 30-40 de minute, până când vinetele sunt bine coapte. Încercaţi-le cu furculiţa şi dacă aceasta intră uşor înseamnă că sunt gata.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailPoftă bună la vinete umplute cu legume şi quinoa!
Mel a zis
Ce se intampla cu miezul vinetelor??? La punctul 2, ati spus ca se scobeste miezul..., dupa care, acesta nu mai e mentionat! Ce faceti cu el, il aruncati?
Iuliana Sbîrnea a zis
Îl păstrez la congelator și îl folosesc la sos pentru paste, ghiveci, tocăniță, etc.
Gabriela a zis
Draga Iuliana cu ce pot sa inlocuiesc quinoa ? ... bulgur se poate .
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, și cu bulgur ies foarte bune!
doina a zis
Buna fata draga , azi am gasit o reteta cu vinete care mi s-a parut foarte buna si vreau sa o impartasesc cu tine. Cantitatea e la discretia fiecaruia. Vanata cu un pic de codita se taie in doua pe lungime se cresteaza miezul cam la 2cm adancime se pune sare , piper , si ulei de masline pana nu mai este absorbit. Se coc 40 -45 de minute , se scot se lasa un pic la temperat si se pune pe ele un sos din iaurt cu usturoi , sare , piper, lamaie , un pic de ulei, cimbru, menta, bine omogenizat si "ciresa de pe tort" ar fi cateva bobite insangerate de rodie si binenteles frunze de menta proaspata( asta dupa ce ai pus sosul pe vanata.) E o reteta versatila care iti lasa loc sa improvizezi dupa gustul si placerea ta.O zi racoroasa si frumosa .
Iuliana a zis
Am vazut undeva o poza si cred ca e exact reteta ta. Cred ca era o coperta de carte, parca. Mi-am zis in gand ca arata grozav si mi-am propus sa fac si eu, chiar daca nu prea stiam cum. Acum am si reteta, multumesc, draga mea! 🙂
doina a zis
Fata draga imi dai de lucru ! Vinetele sunt de departe legumele mele preferate pe care le consum tot anul si am facut ceva feluri la viata mea dar pe asta nu . Am quinoa in casa pentru ca o consum in diferit amestecuri la rece asa ca sambata cand e ziua de bucatareala am sa le fac.Eu sunt asistenta medicala si de cand am iesit la pensie am facut cursuri de fitoterapie si in timpul scolii am avut o doamna doctor care ne-a povestit despre tot felul de remedii foarte vechi. Unul dintre ele se referea la apa de vinete ( vinete cuburi puse la macerat in apa de izvor) care bauta sporea sansa de a face copii , te revigora , si daca te spalai cu ea te placeau baietii.Ti-am spus ca -mi place foarte mult blogul tau ?!
Iuliana a zis
Hehe, draga Doina, vezi, mereu exista o reteta cu vinete care sa te surprinda! Eu ma bucur ca ti-am dat de lucru, sper sa-ti placa rezultatul final 🙂
Multumesc pt aprecieri, ma bucur tare-tare cand imi spune cineva ca ii place blogul meu, ca atata suflet pun in el... 🙂
Gabriela a zis
Draga Doina, cautand retete de vinete la cuptor am citit raspunsurile tale si vreau sa te intreb unde ai facut cursul de fitoterapie. Si eu apreciez retetele Iulianei...si modul precis de prezentare. Multumim pentru retete!
Claudia a zis
Bune! Am facut si eu zilele trecute dar fara quinoa. Cand fac aprovizionarea iau si quinoa ca sa incerc reteta ta 🙂
Iuliana a zis
🙂 Sa-mi spui cum ti-au placut!