Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

Publicat la 22 iunie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

500 shares
Mergi la rețetă

Când ne întorceam din vacanţa la munte, undeva, la marginea unei păduri, câţiva copilaşi probabil din vreun sat apropiat, vindeau fructe de pădure proaspăt culese.

Am oprit maşina şi am cumpărat o cutiuţă de afine şi una cu zmeură. Nu ştiam ce vreau să fac cu ele, dar ştiam că astea de pădure sunt aşa de gustoase, nici nu se compară cu cele cumpărate din piaţă, provenite probabil de la vreo plantaţie unde contează mai degrabă cantitatea decât gustul.

Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

Până la urmă nici n-am mai ajuns să fac mare lucru cu fructele cumpărate că drumul spre casă a fost lung, zmeura mirosea în maşină înnebunitor şi uite-aşa le-am ciugulit una câte una, când o zmeurică, când o afină, până aproape că le-am terminat.

Mi-a mai rămas doar o mână de afine pe care ajunsă acasă le-am "investit" într-o ruladă cu blat vanilat, umplută cu frişcă naturală, afine şi glazurată cu un strat generos de ciocolată. Combinaţie mai apetisantă nici că se putea! Numa' priviţi-o ce frumoasă este! 

Se feliază perfect, este un desert fin şi elegant în care se îmbină arome delicioase. Şi staţi să vedeţi ce uşor se face! 🙂

Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

Mod de preparare ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.

Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
spatulă
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Ingrediente
 

blatul

  • 5 ouă
  • 5 linguri zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • un praf de sare

umplutura

  • 150 g afine
  • 60 g zahăr
  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 80 g zahăr pudră
  • seminţele unei păstăi de vanilie

glazura

  • 200 g ciocolată neagră
  • 20 g unt
  • 50 ml de lapte

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Aprindem cuptorul la 170 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
  • Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
  • Adăugăm gălbenuşurile şi extractul de vanilie şi mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
  • Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
  • Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
  • Scoatem tava din cuptor, lăsăm blatul să se răcorească câteva minute, îl desprindem cu grijă de hârtia de copt folosind o spatulă sau o paletă mai lată, apoi îl rulăm ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.

umplutura

  • Punem afinele la fiert împreună cu 60 g de zahăr, amestecând continuu să nu se lipească de cratiţă. Afinele nu sunt fructe prea zemoase, dacă credeţi că e nevoie, adăugaţi 1-2 linguriţe de apă, nu mai mult! Dacă folosiţi afine congelate, cu siguranţă nu mai e nevoie de apă.
  • După ce afinele s-au înmuiat, iar siropul e legat, le dăm deoparte de pe foc şi le lăsăm să se răcească foarte bine ca să le putem adăuga în umplutura ruladei.
  • Batem frişca cu zahărul pudră şi seminţele unei păstai de vanilie până devine fermă.

asamblarea

  • Desfacem cu grijă blatul, întindem frişca în strat uniform, având grijă să păstrăm pe una din marginile lungi cam 2 cm liberi, fără cremă.
  • Peste frişcă, din loc în loc punem cu o linguriţă afinele fierte şi câte puţin din siropul lăsat.
  • Rulăm blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
  • Aşezăm rulada pe un platou şi o dăm la rece cât timp ne ocupăm de glazura de ciocolată.

glazura

  • Punem la topit 200 g de ciocolată neagră, împreună cu untul şi laptele.
  • Când ciocolata s-a topit, o turnăm peste ruladă şi o întindem folosind o spatulă. Pentru un aspect mai frumos, eu i-am făcut nişte valuri folosind un "pieptăn" de cofetărie, dar dacă nu aveţi aşa ceva, vă puteţi folosi la fel de bine de dinţii unei furculiţe.
  • Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
  • Feliaţi cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Ca alternativă la reţeta de ruladă cu afine şi glazură de ciocolată de astăzi, mai poţi încerca rulada cu cacao, frişcă şi stafide. Blatul este pe bază de cacao, are frişcă naturală, stafide şi o aromă superbă de coajă de portocală confiată. Se face la fel de uşor şi este un desert delicios şi foarte elegant. Click pe poza de mai jos pentru reţetă:

Ruladă cu cacao, frişcă şi stafide
Ruladă cu cacao, frişcă şi stafide
Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

Poftă bună la rulada cu afine şi glazură de ciocolată!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
500 shares

Comentarii

  1. Claudia a zis

    iunie 22, 2016 at 9:00 am

    Ah, ce bine arata! Ciocolata, frisca..fructe..desertul perfect 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 22, 2016 at 9:11 am

      Chiar asa este! 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x