Când ne întorceam din vacanţa la munte, undeva, la marginea unei păduri, câţiva copilaşi probabil din vreun sat apropiat, vindeau fructe de pădure proaspăt culese.
Am oprit maşina şi am cumpărat o cutiuţă de afine şi una cu zmeură. Nu ştiam ce vreau să fac cu ele, dar ştiam că astea de pădure sunt aşa de gustoase, nici nu se compară cu cele cumpărate din piaţă, provenite probabil de la vreo plantaţie unde contează mai degrabă cantitatea decât gustul.
Până la urmă nici n-am mai ajuns să fac mare lucru cu fructele cumpărate că drumul spre casă a fost lung, zmeura mirosea în maşină înnebunitor şi uite-aşa le-am ciugulit una câte una, când o zmeurică, când o afină, până aproape că le-am terminat.
Mi-a mai rămas doar o mână de afine pe care ajunsă acasă le-am "investit" într-o ruladă cu blat vanilat, umplută cu frişcă naturală, afine şi glazurată cu un strat generos de ciocolată. Combinaţie mai apetisantă nici că se putea! Numa' priviţi-o ce frumoasă este!
Se feliază perfect, este un desert fin şi elegant în care se îmbină arome delicioase. Şi staţi să vedeţi ce uşor se face! 🙂
Mod de preparare ruladă cu afine şi glazură de ciocolată
Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul
- 5 ouă
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri de făină
- 1 linguriţă extract de vanilie
- un praf de sare
umplutura
- 150 g afine
- 60 g zahăr
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 80 g zahăr pudră
- seminţele unei păstăi de vanilie
glazura
- 200 g ciocolată neagră
- 20 g unt
- 50 ml de lapte
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 170 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
- Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
- Adăugăm gălbenuşurile şi extractul de vanilie şi mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
- Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
- Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
- Scoatem tava din cuptor, lăsăm blatul să se răcorească câteva minute, îl desprindem cu grijă de hârtia de copt folosind o spatulă sau o paletă mai lată, apoi îl rulăm ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.
umplutura
- Punem afinele la fiert împreună cu 60 g de zahăr, amestecând continuu să nu se lipească de cratiţă. Afinele nu sunt fructe prea zemoase, dacă credeţi că e nevoie, adăugaţi 1-2 linguriţe de apă, nu mai mult! Dacă folosiţi afine congelate, cu siguranţă nu mai e nevoie de apă.
- După ce afinele s-au înmuiat, iar siropul e legat, le dăm deoparte de pe foc şi le lăsăm să se răcească foarte bine ca să le putem adăuga în umplutura ruladei.
- Batem frişca cu zahărul pudră şi seminţele unei păstai de vanilie până devine fermă.
asamblarea
- Desfacem cu grijă blatul, întindem frişca în strat uniform, având grijă să păstrăm pe una din marginile lungi cam 2 cm liberi, fără cremă.
- Peste frişcă, din loc în loc punem cu o linguriţă afinele fierte şi câte puţin din siropul lăsat.
- Rulăm blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
- Aşezăm rulada pe un platou şi o dăm la rece cât timp ne ocupăm de glazura de ciocolată.
glazura
- Punem la topit 200 g de ciocolată neagră, împreună cu untul şi laptele.
- Când ciocolata s-a topit, o turnăm peste ruladă şi o întindem folosind o spatulă. Pentru un aspect mai frumos, eu i-am făcut nişte valuri folosind un "pieptăn" de cofetărie, dar dacă nu aveţi aşa ceva, vă puteţi folosi la fel de bine de dinţii unei furculiţe.
- Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
- Feliaţi cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailCa alternativă la reţeta de ruladă cu afine şi glazură de ciocolată de astăzi, mai poţi încerca rulada cu cacao, frişcă şi stafide. Blatul este pe bază de cacao, are frişcă naturală, stafide şi o aromă superbă de coajă de portocală confiată. Se face la fel de uşor şi este un desert delicios şi foarte elegant. Click pe poza de mai jos pentru reţetă:
Claudia a zis
Ah, ce bine arata! Ciocolata, frisca..fructe..desertul perfect 🙂
Iuliana a zis
Chiar asa este! 🙂