Rețeta veche de coajă de portocală confiată la borcan, Un aromatizant puternic și deosebit pentru torturi și prăjituri delicioase.
Amintirile din copilăria mea au gust de coajă rasă de lămâie, păstrată la borcan în frigider şi pusă în cozonaci, checuri sau gogoşi şi de coajă de portocală confiată pe care mama o punea în creme, budinci şi torturi. Asta când nu găsea borcanul gol, pentru că mie îmi plăcea să tot fur câte o feliuţă, câte o feliuţă până nu mai rămânea mare lucru 🙂
Siropul care rămânea pe fundul borcanului se transforma cu puţin sifon în cea mai delicioasă şi aromată băutură răcoritoare care ar fi putut exista.
Nu prea se găseau alte esenţe şi mirosuri pe vremea aia şi nici isteria toxicităţii cojilor de citrice nu se iscase încă. Dacă veţi citi reţeta, veti vedea ca până la produsul final cojile se tot spală, se ţin în apă schimbată de mai multe ori, se fierb şi se aruncă apa, deci trec prin nişte procese care cred că îndepărtează orice urmă de chimicală din coji.
Dar dacă încă aveţi rezerve, căutaţi ca măcar pentru reţeta asta să cumpăraţi portocale şi lămâi bio sau nestropite.
Reţeta se poate face şi cu coji de lămâie, exact în acelaşi mod. Proporţiile sunt foarte simple: cântăriţi cojile şi puneţi tot atâta zahăr şi tot atâta apă pentru sirop. Eu mai jos v-am dat doar cantităţile pe care le-am folosit eu.
Fiind foarte aromate şi parfumate se pun cantităţi mici la prăjituri, deci se consumă în foarte mult timp, aşa că o idee foarte bună, pe care am practicat-o şi eu anul trecut, ar fi să le puneţi în borcane mai mici din care să dăruiţi şi rudelor sau prietenilor. Le veţi face o mare surpriză şi bucurie.
O metodă şi mai simplă de a folosi cojile de portocale este să le uscaţi şi apoi să le măcinaţi, obținând astfel o pudră aromatizantă excelentă pentru creme, sosuri, ceaiuri sau pentru cerealele de dimineaţa. Gasiţi pe blog explicat pe larg modul de obţinere al cojilor de portocale măcinate.
Mod de preparare coajă de portocală confiată
Găsiți mai jos atât rețeta scrisă pe care o puteți tipări la imprimantă, cât și pe cea în forma video postată pe canalul de YouTube.
Dacă vă plac rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că în fiecare săptămână postez rețete noi! Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
Proporţii 1:1:1, adică cantităţi egale de coji, zahăr şi apă. Eu am folosit:
- 450 g coji de portocale
- 450 g zahăr
- 450 ml de apă
Instrucțiuni de preparare
- Spălaţi foarte bine portocalele înainte de a le curăța. Eu folosesc un bureţel curat de vase şi le spăl cu apă caldă. Dacă doriţi să adunați o cantitate mai mare de coji, le puteţi păstra într-o punguţă la congelator pe măsură ce le consumaţi până se strânge cantitatea dorită.
- Cojile trebuiesc curăţate de partea albă şi amară.
- Puneţi cojile într-un vas cu apă rece pentru 24 de ore. Schimbaţi apa din când în când, dar să fie de cel puţin 3 ori.
- Puneți cojile la fiert în apă rece, lăsaţi-le să fiarbă până se înmoaie şi intră uşor furculiţa în ele, apoi aruncaţi apa.
- Pregătiţi siropul astfel: puneţi la fiert o cantitate de apă egală cu greutatea cojilor şi acelaşi gramaj de zahăr, adăugati şi cojile pre-fierte, apoi lăsaţi siropul să fiarbă la foc mediu până începe să se îngroaşe. Trebuie să devină gros şi lipicios aproape ca mierea, iar cojile nu vor mai fi opace, ci vor deveni translucide, ca în poza de mai jos. Nu exageraţi cu fierberea, pentru că siropul se va zaharisi. E suficient dacă s-a îngroşat şi e "legat".
- Lăsaţi siropul să se răcorească puţin, apoi puneţi cojile într-un borcan cu capac etanş, turnaţi siropul peste ele şi păstraţi borcanul într-un loc răcoros.
- După deschidere, păstrați borcanul la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Păstrați câteva coji confiate deoparte pentru a face coji de portocala zaharisite. Sunt minunate lângă o cafea sau un ceai sau le puteți adăuga pe lista de deserturi festive pentru sărbători. Musafirii vor fi incantați 😉
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de coajă de portocală confiată pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Succes!
Adina
Foarte bine mi-a iesit. Multumesc
Iuliana
Ma bucur ca ti-a placut. Incepe sezonul citricelor si o fac si eu din nou.
Irina
fac si eu azi!mersic de reteta
Iuliana
Sper sa iti placa. Te astept cu impresii 🙂
Claudia
Mmm, tare bune cred ca sunt! Am sa incerc si eu sa fac 🙂