• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Blat de ruladă din pandișpan, cea mai simplă rețetă

    Publicat la 23 septembrie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Cum se face cel mai simplu și mai rapid blat de ruladă din pandișpan. Rețeta de bază pentru blat de ruladă în 2 variante: "alb" sau cu cacao.

    Salutare dragii mei!

    Tocmai am inventariat rețetele de rulade de pe blog. Sunt pe blog 11 rețete de ruladă și încă una pregătită, care își așteaptă rândul la publicare. Cred că deja este evident, cât de mult îmi place să fac rulade, nu-i așa? 🙂

    Ruladele sunt preferatele mele indiferent de situație pentru că se fac mai ușor și mai rapid decât un tort, suportă infinite variante și combinații de ingrediente și reușesc să arate frumos oricât de stângaci sau de începător ai fi când vine vorba de decor.

    În plus, dintr-o ruladă scoți cu ușurință cel puțin 10 porții, deci o singură ruladă asigură lejer desertul pentru o masă de sărbătoare sau pentru o întâlnire cu prietenii 😉

    • Ruladă cu cremă de ciocolată învelită cu frişcă
    • Rulada Tiramisu
    • Rulada cu gem de capsuni si crema de vanilie (1)

    Blatul pe care îl fac cel mai des pentru rulade este, ca și la blaturile pentru tort, de altfel, cel din pandișpan. Fie că îl fac în varianta "albă" sau cu cacao, rețeta este aceeași. O gasiți mai jos.

    Rețeta de pandișpan cred că e prima rețetă pe care am învățat să o fac pe când aveam 10-11 ani. Aveam pe vremea aceea un mixer de mână, Argimix și toate ingredientele le măsuram cu lingura. Ce vremuri!

    E atât de simplă rețeta aceasta și am făcut-o de atâtea ori, încât îmi iese și cu ochii închiși 😀

    Pandișpanul îl fac și atunci când vrem un chec rapid, și sub formă de brioșe, și pentru tort și pentru ruladă. Ba chiar am făcut și o pască cu blat de pandișpan pentru Paște. E o rețetă de bază, foarte versatilă și cu care nu prea ai cum să dai greș.

    Mod de preparare blat de ruladă din pandișpan

    Eu fac blat de ruladă din pandișpan prin 2 metode, în funcție de "cheful" de moment:

    • metoda1 - la care e puțin mai mult de lucru, presupune ca albușurile și gălbenușurile sa fie mai întâi separate. Mixez prima dată albușurile spumă, apoi adaug zahărul și mixez din nou. Adaug gălbenușurile și la final încorporez făina.
    • metoda 2 - este și cea mai simplă. Ouăle întregi, se mixează cu zahărul până se albesc și își triplează volumul. La final se încorporează făina.

    Metoda 1 este cea pe care am învățat-o de la mama, cea pe care am făcut-o ani la rând când nu știam că se poate și altfel. Și acum o mai aplic uneori, doar așa de drag să mai fac lucrurile cum le făceam cândva.

    Metoda 2 am aflat-o mai târziu și e mult mai comodă. Mai ales dacă ai un mixer cu stand, efortul este minim.

    Rezultatele sunt exact aceleași la ambele metode. Eu una nu am văzut nici o diferență. Pandișpanul iese la fel de pufos oricum l-ai bate, singura condiție fiind să-l bați foarte bine! 🙂

    compoziție pentru blat de rulada

    Pentru un pandișpan reușit secretul suprem constă în aerul înglobat în ouă. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, de aceea albușurile trebuiesc bătute-băț la metoda 1 sau ouăle trebuie să își tripleze volumul la metoda 2.

    După ce am înglobat mult aer în ouă, provocarea este să îl și păstrăm acolo. De aceea vom îngloba făina cu infinită răbdare și cu mișcări ușoare, de jos în sus, rotind castronul și scuturând din când în când spatula.

    Trebuie să ne mișcăm foarte repede, de aceea trebuie să avem grijă să avem cuptorul în prealabil încins la 180 de grade, iar tava să fie pregătită cu hârtie de copt în ea.

    Imediat după ce am terminat de înglobat făina, turnăm aluatul în tavă și îl băgăm repede la cuptor pentru 15 - maxim 20 de minute, după cum coace cuptorul fiecăruia.

    La mine, de exemplu, la 15 minute blatul e încă lipicios, iar la 20 de minute e deja puțin cam prea rumen pe fundul tăvii. Undeva pe la 17-18 minute am blatul perfect.

    • tava tapetata cu hartie de copt
    • blat de rulada in tava

    Cât timp stă blatul în cuptor, pregătim un prosop de bucătărie curat, pe care îl presărăm cu zahăr tos. Vom răsturna blatul pe acest prosop, iar zahărul tos (tos, nu pudră, da?) ne ajută ca acesta să nu se lipească.

    Rulăm blatul în prosop, cât reușim de strâns și îl lăsăm așa, rulat până când se răcește bine de tot, adică măcar o oră.

    Puteți răsturna blatul și pe o foaie de hârtie de copt, caz în care nu mai e nevoie să presărați zahăr tos. Și eu procedez de multe ori așa, mai ales când nu am chef să spăl prosopul 😀 dar am observat că în prosop blatul respiră, se răcește mai repede și se usucă mai bine. Cel puțin dacă nu pregatiți rulada imediat, vă recomand metoda cu prosopul de bucătărie.

    blat de rulada in prosop

    Cum se păstrează blatul de ruladă din pandișpan

    Dacă nu dorim să umplem rulada imediat, putem păstra blatul pentru mai târziu, cu condiția să îl depozităm corect, în așa fel încât nici să nu se usuce, pentru că apoi se crapă când îl desfacem, dar nici să nu prindă umezeală pentru că apoi trebuie să îl aruncăm.

    Așadar, după răcire, desfacem blatul din prosop, îl rulăm și îl împachetăm în folie alimentară, având grijă să sigilăm capetele pentru ca aerul să nu pătrundă în interior.

    Ambalat în acest fel, blatul se poate păstra la frigider timp de 3-4 zile, până când avem nevoie de el.

    Blat de ruladă umplut cu cremă

    Vă las mai jos rețeta scrisă, în ambele variante: blat alb sau blat cu cacao, cu precizarea că tăvile pe care le folosesc eu au dimensiuni de 30x40 cm sau 34x35 cm, măsurate la interior, deci implict acestea vor fi și dimensiunile blatului. Dacă folosiți tăvi de alte dimensiuni, va trebui să modificați proporțional cantitățile specificate în rețetă.

    Rețeta o găsiți de asemenea și în format video, pe canalul de YouTube, unde puteți vedea exact cât de mult trebuie să crească volumul ouălor, cum se rulează blatul în prosop, etc. Găsiți rețeta video, mai jos, la finalul postării.

    Iar dacă încă nu sunteți abonați la canalul de YouTube, vă puteți abona accesând acest link 🙂

    Ruladă cu șerbet de trandafiri

    Blat de ruladă din pandișpan

    5 from 11 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes
    Gătire: 15 minutes
    răcire: 1 hour
    Timp total: 1 hour 30 minutes
    Număr de porții: 1 blat

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    spatulă
    tavă cuptor aprox. 40x30 cm
    hârtie de copt

    Ingrediente
     

    blat alb

    • 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
    • 125 g zahăr tos
    • un praf de sare
    • 125 g făină tip 000
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie (sau extract de vanilie)

    blat cu cacao

    • 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
    • 125 g zahăr tos
    • un praf de sare
    • 100 g făină tip 000
    • 25 g cacao
    • 1 linguriță coajă rasă de portocală (sau extract de vanilie)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
    • Puneţi ouăle, coaja de lămâie/portocală/vanilia, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul. Timpul variază în funcție de mixerul folosit. Cu un mixer de mână, poate fi nevoie de 15 minute de mixare.
    • Încorporați făina sau făina+pudra de cacao folosind o spatulă și mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a păstra cât mai mult din aerul înglobat în ouă. El este cel care va face să crească blatul de ruladă și să fie pufos.
    • Turnați compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-17 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
    • Pregătiți un prosop curat pe care îl presărați cu zahăr tos. Răsturnați blatul de ruladă cu fața în jos pe prosop și desprindeți cu grijă hârtia de copt.
    • Rulați blatul strâns cu ajutorul prosopului și lăsați-l așa, rulat până când se răcește foarte bine. Răcirea ar trebui să dureze cel puțin o oră.
    • Desfaceți blatul din prosop și îl umpleți cu crema dorită, cu frișcă sau cu gem.
    • Dacă nu pregătiți rulada imediat, înfășurați blatul în folie alimentară și îl puteți păstra la frigider pentru 3-4 zile.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Aromele din blat depind și de umplutura pe care urmează să o folosim, dar cel mai des folosesc la blatul alb coajă rasă de lămâie, iar la cel cu cacao coajă de portocală.
    La fel de bine puteți folosi și extract sau pastă de vanilie, zahăr vanilat Bourbon sau zahăr vanilinat.

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Blat de ruladă din pandișpan
    Valori per porție
    Calorii
    1393
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    33
    g
    51
    %
    Colesterol
     
    1190
    mg
    397
    %
    Carbohidrați
     
    218
    g
    73
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    126
    g
    140
    %
    Proteine
     
    55
    g
    110
    %
    Vitamina A
     
    1731
    IU
    35
    %
    Calciu
     
    200
    mg
    20
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Rulada Tiramisu

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Cea mai simplă rețetă de papanași, 3 variante de servire
    • Banana Bread cu ciocolată - cel mai bun chec cu banane
    • Pulpe de pui la tigaie cu ceapă și roșii
    • Ruladă cu zmeură și cremă caramel

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Suzana

      octombrie 29, 2021 at 4:31 pm

      Buna !
      Se poate da gramajul la oua ?
      Multumesc.

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 29, 2021 at 8:21 pm

        Am făcut zeci de rulade, nu am cântărit niciodată ouăle.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.