O friptură de pui rapidă și gustoasă, cu sos bogat de roșii, care merge bine oricând şi cu orice garnitură vă place. Eu o fac foarte des, chiar şi când sunt în criză de timp, pentru că e atât de simplă încât aş spune că se face aproape singură. O servesc uneori cu mămăliguţă sau cu o garnitură de cartofi natur, piure sau cartofi la cuptor făcuţi odată cu friptura ca să salvez timp.
Dacă am mai mult timp la dispoziţie, îmi place să mă joc cu garniturile de orez. Că tot e toamnă acum şi poate se întâmplă că tocmai aţi copt câţiva ardei în plus, vă recomand să încercaţi garnitura de orez cu ardei copt, deosebit de gustoasă şi de aromată şi care merge de minune lângă friptura noastră de pui cu sos de roşii.
Dacă ţineti vreo dietă sau pur şi simplu nu vă place asocierea dintre carne şi carbohidraţii din cartofi şi orez, puteţi servi friptura doar cu o salată. Eu una, de când simt că se apropie toamna, trag tot mai des spre salata de sfecla roșie, e de departe preferata mea în perioada asta.
Cât despre carne, cel mai bine la reţeta asta se pretează pulpele de pui. Fie partea superioară care e mai cărnoasă, fie doar ciocănelele alea numai bune de ronţăit pe la toate capetele 😉 fie pulpa întreagă, cum vreţi voi. Eu am făcut doar 2 porţii şi am folosit partea superioară a pulpelor, dar voi puteţi multiplica cantităţile potrivit numărului de persoane pe care îl aveţi la masă.
Mod de preparare friptură de pui cu sos de roşii
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 pulpe de pui (întregi sau doar partea superioară)
- 3 căţei de usturoi
- 50 ml de ulei
- 200 ml sos de roşii cu pulpă
- 20 ml de vin alb
- ½ de linguriţă de boia de ardei dulce
- cimbru uscat
- sare (piper boabe şi piper macinat)
- pătrunjel verde pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade.
- Carnea se spală, se curăţă de tuleie şi se condimentează pe toate părţile cu sare, piper măcinat şi boia de ardei.
- Se aşează pulpele într-un vas potrivit, care va merge la cuptor.
- Separat se amestecă sosul de roşii cu uleiul şi vinul, se condimentează cu usturoiul trecut prin presă, sare şi cimbru şi se toarnă peste carne. Se presară câteva boabe de piper.
- Se acoperă vasul cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptorul încins.
- După 15-20 de minute se îndepărtează folia de aluminiu şi se stropeşte carnea cu sosul din tavă.
- Verificaţi să fie pulpele bine gătite (dinţii fuculiţei să intre uşor în carne) şi mai lăsaţi la cuptor încă 10-15 minute să se rumenească frumos deasupra.
- Friptura se serveşte caldă, cu mămăliguţă sau garnitură de cartofi, orez sau salată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Andra a zis
Unde este partea in care adăugăm usturoiul?
Mihaela Damaceanu a zis
Uite, am o fixatie de nu stiu unde venita: fripturile nu le fac cu sos de rosii. E bine ca mi-am dat seama de fixatie, ca sa pot sa scap de ea.
Iuliana a zis
Eu cred ca am o fixatie in sens invers, asta pentru ca mamaia mea (stii tu, treaba cu bulinele....) numai asa facea fripturile, cu sos de rosii.