Vine o zi când simţi pur si simplu că e timpul să îţi iei rămas bun de la vară. E încă soare, adie un vânticel călduţ, frunzele sunt încă verzi, dar parcă pluteşte în aer cevaaa aşaaa, care îţi şopteşte că lucrurile sunt pe cale să se schimbe în zilele următoare.
Cam aşa am simţit eu într-o după-amiază în timp ce storceam ceea ce un grapefruit are mai bun de dat omenirii şi anume sucul lui acrişor şi amărui. Vroiam să-mi fac un suc cu care să stau pe şezlong în balcon, să mă uit la cer şi la copaci. Şi pentru că aveam nevoie de un plus de aromă şi un strop de culoare în pahar, m-am apucat să bat cu lingura de lemn două jumătăţi de rodie cărora le vroiam cu înfrigurare sâmburii.
V-am arătat eu într-un filmuleţ la reţeta de vinete cu sos de iaurt şi rodie cum se scot sâmburii de rodie prin agresiune directă cu o lingură. Dacă nu cunoaşteţi vreo tehnică mai eficientă, procedaţi ca acolo, e cea mai simplă şi cea mai directă metodă, chit că foloseşte violenţa 😉
Odată extraşi sâmburii de rodie din căsuţele lor, i-am blenduit bine , apoi am strecurat sucul rezultat şi l-am combinat cu cel de grapefruit. Am îndulcit miraculoasa băutură cu o miere de flori. Ar fi bine ca mierea să fie naturală, eventual de la stupul din grădina casei, dar...nu toată lumea are la îndemână aşa o comoară. Nici noi.
Mierea o cumpărăm de obicei de la mănăstiri. Sursă mai de încredere decât o mănăstire de maici nu ştiu. Când mergem în vacanţă ne oprim şi pe la mănăstirile de pe traseu şi inevitabil ne întoarcem acasă cu tot felul de bunătăţi: pâine sau colaci copţi de măicuţe, miere, siropuri, dulceţuri sau vreun şerbet pentru crema de tort. Bun aşa, deci am îndulcit licoarea cu miere de flori cumpărată de la mănăstire.
Şi chiar în timp ce dădeam drumul cuburilor de gheaţă în pahar, mă gândeam că probabil că e ultima dată când mai fac gestul ăsta în 2016. Vremea e pe cale să se răcească. Probabil cât de curând în loc de gheaţă, îmi voi face mâinile căuş în jurul vreunei căni de compot cald de mere cu cardamom, băut în fotoliul de lângă calorifer.
Dar până atunci mai e un pic. Să ne bucurăm de ce este acum şi de ceea ce avem. Avem un suc delicios şi plin de vitamine. Aş fi zis că rodia şi grapefruit-ul nu se înţeleg prea bine, amândouă fiind acrişoare, dar s-au combinat de minune într-un suc cu o culoare superbă, iar mierea măicuţelor a îndulcit cu brio situaţia acră-amăruie.
Mod de preparare suc de grapefruit şi rodie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 grapefruit
- 1 rodie
- 2 linguriţe de miere (sau după gust)
- opţional: gheaţă (frunze proaspete de mentă sau de rozmarin)
Instrucțiuni de preparare
- Faceţi mai întâi sucul de grapefruit.
- Tăiaţi rodia în 2. Ţineţi o jumatate de rodie în palmă, cu partea tăiată în jos, deasupra unui castron. Începeţi să o loviţi (auch!) cu o lingură de lemn până sar toţi sâmburii.
- Procedaţi la fel şi cu cealaltă jumătate de rodie.
- Băgaţi smburii la blenderul vertical sau la chopperul electric, apoi strecuraţi sucul obţinut şi îl combinaţi cu cel de grapefruit.
- Îndulciţi cu miere după gust.
- Opţional serviţi cu frunze proaspete de mentă sau rozmarin şi cuburi de gheaţă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailSucul de grapefruit şi rodie se savurează pe îndelete, cu privirea în zare şi gândurile hoinărind aiurea. Ceea ce vă doresc şi vouă 🙂
Lasă un comentariu