Reţeta asta minunată pur şi simplu s-a ţinut scai de mine parcă tot rugându-mă să o încerc. O vedeam peste tot pe unde mă uitam, fie pe internet, fie din autobuz, în vitrina librăriei din centrul orașului.
Nici nu e greu să dai peste ea, sunt sigură că şi voi aţi zărit-o pe undeva. Asta pentru că marele bucătar englez Yotam Ottolenghi a ales-o pentru a ilustra coperta uneia dintre cărţile sale cu reţete vegetariene. Cartea se numeşte Plenty, a apărut la editura Litera şi cuprinde 120 de reţete una mai apetisantă decât alta, toate cu ingrediente proaspete, simple şi naturale. Este singura carte a lui Ottolenghi care a fost tradusă şi în limba română, deci dacă vă pasionează reţetele vegetariene simple şi bune, nu o rataţi. Nu e prea ieftină, dar vă asigur că e superbă şi face toţi banii!
Bun aşa, deci vedeam numai vinete cu iaurt în faţa ochilor dar nu ştiu de ce, încă nu trecusem reţeta asta în meniu. Cred că mai aşteptam încă un impuls. Care a şi venit!
După ce am publicat reţeta de vinete umplute cu legume şi quinoa, Doina, o cititoare tare dragă mie, mi-a scris în comentarii despre reţeta asta cu iaurt şi bobiţe de rodie. Ăla a fost momentul când mi-am zis că asta e prea de tot, trebuie să mă apuc să pun reţeta în practică, altfel o să mă urmărească toată viaţa! 😀
Aşadar mi-am pus şorţul de bucătăreasă respectabilă ce sunt şi am pregătit vinete cu iaurt pentru cină. La cât de uşor se fac, se putea şi fără şorţ, nu vă împiedicaţi în amănunte, da? 😀
No, acum trebuie să vă mărturisesc că am umblat pe ici, pe colo la reţetă. Adică am adaptat-o la ingredientele pe care le aveam. Ottolenghi a folosit lapte bătut, eu am folosit iaurt. Ottolenghi a folosit un amestec de condimente şi seminţe numit za'atar, eu am imitat în linii mari za'atarul folosind ce am avut la îndemână pe raftul de condimente. Cum ziceam, să nu ne împiedicăm de amănunte.
Doar sâmburii de rodie sunt indispensabili şi sunt cireaşa de pe tort pentru reţeta asta. Vă sfătuiesc să nu cumva să renunţaţi la ei, pentru că dau exact nota de fresh-crocant, de care au nevoie vinetele. Fără rodie reţeta asta nu ar fi la fel. Nici la gust, dar nici ca efect vizual.
Eu am mai pus la final şi câteva frunzuliţe de mentă, pentru că la mine fără mentă nu există sos de iaurt. Mi se trage de când am descoperit reţeta de ayran. Dar voi o puteţi tăia de pe listă dacă nu vă inspiră.
Mod de preparare vinete cu sos de iaurt şi rodie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 1 vânătă medie
- 40 ml ulei de măsline
- 2 crenguţe de cimbru uscat
- sare şi piper după gust
sosul de iaurt
- 120 ml de iaurt gras (sau lapte bătut)
- 1 căţel de usturoi
- sare (piper)
deasupra
- sâmburii de la ½ de rodie
- za'atar sau alt amestec de condimente: cimbru (busuioc, paprika, turmeric, piper)
- câteva seminţe: in (susan, pin, floarea soarelui, etc.)
- 2 linguri de ulei de măsline
- mentă proaspătă - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu foarte puţin ulei o tavă potrivită ca mărime. Puteţi folosi şi hârtie de copt.
- Secţionaţi vânăta pe orizontală, având grijă să păstraţi şi codiţa. Nu foloseşte la nimic, dar trebuie să recunoaşteţi că arată mai bine.
- Crestaţi fiecare jumătate de vânătă pe diagonală în câteva linii paralele de la stânga la dreapta şi apoi invers, formând o reţea de romburi. Nu e nevoie să crestaţi prea adânc, cam 1 cm e suficient ca să intre uleiul în fibrele vinetei.
- Ungeţi vinetele cu ulei, apoi le presăraţi cu sare, piper şi cimbru.
- Daţi tava la cuptor pentru 30-40 de minute până când vinetele s-au înmuiat şi sunt uşor rumenite.
- Scoateţi tava şi lăsaţi vinetele să se răcească.
- Treceţi usturoiul prin presă, îl amestecaţi cu iaurtul (sau laptele bătut) şi turnaţi iaurtul peste vinete. Presăraţi amestecul de condimente, sâmburii de rodie şi menta.
- Picuraţi cele 2 linguri de ulei de măsline peste vinete şi serviţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDeşi vinetele astea sunt mai bune când sunt reci, nu m-am gândit să fac porţie dublă. Ar fi fost tare bine pentru că aş fi putut să le iau a doua zi în caserolă pentru pachetul de la birou. Aş fi pus doar iaurt, condimente şi bobiţele de rodie şi gata, m-ar fi invidiat toţi colegii. Rămâne să mă invidieze data viitoare 🙂 Dar voi să ştiţi şi să nu faceţi ca mine. Efortul să faci 2 porţii sau 4 porţii sau 6 porţii, e fix acelaşi. Multiplicaţi cantităţile şi scăpaţi şi de grija mâncării pentru a doua zi.
Să nu uit! În caz de nevoie, vedeţi mai jos cea mai simplă metodă de a scoate seminţele dintr-o rodie. Funcţionează perfect, simplu şi curat, fără stropi roşii în toată bucătăria.
Sabina a zis
Buna! O reteta delicioasa si usor de facut. Am incercat-o ieri - am gasit-o cautand dupa retete de vinete si tot am amanat s-o fac.
Felicitari si multumesc pentru postare, urmaresc cu drag retetele tale chiar daca nu am timp mereu sa le fac sau sa raspund. Mult succes in continuare!
Iuliana a zis
Buna Sabina! Ma bucur ca ti-a placut reteta. Nu e a mea, dar e atat de buna incat merita sa-i mearga vestea din om in om 🙂
Iti multumesc mult ca ma urmaresti. Numai bine! 🙂
Florina a zis
Au fost delicioase vinetele! O reteta cu arome deosebite, merita incercata.
Iuliana a zis
Ma bucur ca ti-au placut. Si noi facem des reteta asta. E asa de simpla si de buna! 🙂
doina a zis
Buna draga mea , ma bucur ca ai fost incantata de reteta . Eu am am dat replay de cateva ori de cand am trimis-o. Daca nu acum in plina vara atunci cand ?!Arata foarte bine .Eu pun un pic mai mult usturoi in sos si un pic de zeama de lamaie. Menta da ,merge minunat si noua ne place mult. O zi minunata sa ai .
Iuliana a zis
Doina draga, multumesc pentru impuls! Sa-mi mai dai, se pare ca avem gusturi asemanatoare 🙂