• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu vinete

    Vinete cu sos de iaurt şi rodie

    Publicat la 3 august 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Reţeta asta minunată pur şi simplu s-a ţinut scai de mine parcă tot rugându-mă să o încerc. O vedeam peste tot pe unde mă uitam, fie pe internet, fie din autobuz, în vitrina librăriei din centrul orașului.

    Nici nu e greu să dai peste ea, sunt sigură că şi voi aţi zărit-o pe undeva. Asta pentru că marele bucătar englez Yotam Ottolenghi a ales-o pentru a ilustra coperta uneia dintre cărţile sale cu reţete vegetariene. Cartea se numeşte Plenty, a apărut la editura Litera şi cuprinde 120 de reţete una mai apetisantă decât alta, toate cu ingrediente proaspete, simple şi naturale. Este singura carte a lui Ottolenghi care a fost tradusă şi în limba română, deci dacă vă pasionează reţetele vegetariene simple şi bune, nu o rataţi. Nu e prea ieftină, dar vă asigur că e superbă şi face toţi banii!

    Bun aşa, deci vedeam numai vinete cu iaurt în faţa ochilor dar nu ştiu de ce, încă nu trecusem reţeta asta în meniu. Cred că mai aşteptam încă un impuls. Care a şi venit!

    Vinete cu sos de iaurt si rodie

    După ce am publicat reţeta de vinete umplute cu legume şi quinoa, Doina, o cititoare tare dragă mie, mi-a scris în comentarii despre reţeta asta cu iaurt şi bobiţe de rodie. Ăla a fost momentul când mi-am zis că asta e prea de tot, trebuie să mă apuc să pun reţeta în practică, altfel o să mă urmărească toată viaţa! 😀

    Aşadar mi-am pus şorţul de bucătăreasă respectabilă ce sunt şi am pregătit vinete cu iaurt pentru cină. La cât de uşor se fac, se putea şi fără şorţ, nu vă împiedicaţi în amănunte, da? 😀

    Vinete cu sos de iaurt si rodie

    No, acum trebuie să vă mărturisesc că am umblat pe ici, pe colo la reţetă. Adică am adaptat-o la ingredientele pe care le aveam. Ottolenghi a folosit lapte bătut, eu am folosit iaurt. Ottolenghi a folosit un amestec de condimente şi seminţe numit za'atar, eu am imitat în linii mari za'atarul folosind ce am avut la îndemână pe raftul de condimente. Cum ziceam, să nu ne împiedicăm de amănunte.

    Doar sâmburii de rodie sunt indispensabili şi sunt cireaşa de pe tort pentru reţeta asta. Vă sfătuiesc să nu cumva să renunţaţi la ei, pentru că dau exact nota de fresh-crocant, de care au nevoie vinetele. Fără rodie reţeta asta nu ar fi la fel. Nici la gust, dar nici ca efect vizual.

    Eu am mai pus la final şi câteva frunzuliţe de mentă, pentru că la mine fără mentă nu există sos de iaurt. Mi se trage de când am descoperit reţeta de ayran. Dar voi o puteţi tăia de pe listă dacă nu vă inspiră.

    rodie

    Mod de preparare vinete cu sos de iaurt şi rodie

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Vinete cu sos de iaurt si rodie

    Vinete cu sos de iaurt şi rodie

    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes minutes
    Gătire: 35 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Număr de porții: 2
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 1 vânătă medie
    • 40 ml ulei de măsline
    • 2 crenguţe de cimbru uscat
    • sare şi piper după gust

    sosul de iaurt

    • 120 ml de iaurt gras (sau lapte bătut)
    • 1 căţel de usturoi
    • sare (piper)

    deasupra

    • sâmburii de la ½ de rodie
    • za'atar sau alt amestec de condimente: cimbru (busuioc, paprika, turmeric, piper)
    • câteva seminţe: in (susan, pin, floarea soarelui, etc.)
    • 2 linguri de ulei de măsline
    • mentă proaspătă - opţional

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu foarte puţin ulei o tavă potrivită ca mărime. Puteţi folosi şi hârtie de copt.
    • Secţionaţi vânăta pe orizontală, având grijă să păstraţi şi codiţa. Nu foloseşte la nimic, dar trebuie să recunoaşteţi că arată mai bine.
    • Crestaţi fiecare jumătate de vânătă pe diagonală în câteva linii paralele de la stânga la dreapta şi apoi invers, formând o reţea de romburi. Nu e nevoie să crestaţi prea adânc, cam 1 cm e suficient ca să intre uleiul în fibrele vinetei.
    • Ungeţi vinetele cu ulei, apoi le presăraţi cu sare, piper şi cimbru.
    • Daţi tava la cuptor pentru 30-40 de minute până când vinetele s-au înmuiat şi sunt uşor rumenite.
    • Scoateţi tava şi lăsaţi vinetele să se răcească.
    • Treceţi usturoiul prin presă, îl amestecaţi cu iaurtul (sau laptele bătut) şi turnaţi iaurtul peste vinete. Presăraţi amestecul de condimente, sâmburii de rodie şi menta.
    • Picuraţi cele 2 linguri de ulei de măsline peste vinete şi serviţi.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Deşi vinetele astea sunt mai bune când sunt reci, nu m-am gândit să fac porţie dublă. Ar fi fost tare bine pentru că aş fi putut să le iau a doua zi în caserolă pentru pachetul de la birou. Aş fi pus doar iaurt, condimente şi bobiţele de rodie şi gata, m-ar fi invidiat toţi colegii. Rămâne să mă invidieze data viitoare 🙂 Dar voi să ştiţi şi să nu faceţi ca mine. Efortul să faci 2 porţii sau 4 porţii sau 6 porţii, e fix acelaşi. Multiplicaţi cantităţile şi scăpaţi şi de grija mâncării pentru a doua zi.

    Să nu uit! În caz de nevoie, vedeţi mai jos cea mai simplă metodă de a scoate seminţele dintr-o rodie. Funcţionează perfect, simplu şi curat, fără stropi roşii în toată bucătăria.

    Vinete cu sos de iaurt si rodie

    Poftă bună la vinete cu sos de iaurt şi rodie!

    Din aceeași categorie

    • vinete umplute cu legume si mozzarella
      Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    • Vinete impanate
      Vinete împănate, marinate în oțet cu mirodenii
    • Vinete la borcan pentru iarna
      Vinete la borcan pentru iarnă - în sos de roșii, usturoi și busuioc
    • Musaca de vinete cu carne de pui
      Musaca de vinete cu carne de pui

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Sabina

      septembrie 08, 2019 at 10:38 am

      Buna! O reteta delicioasa si usor de facut. Am incercat-o ieri - am gasit-o cautand dupa retete de vinete si tot am amanat s-o fac.
      Felicitari si multumesc pentru postare, urmaresc cu drag retetele tale chiar daca nu am timp mereu sa le fac sau sa raspund. Mult succes in continuare!

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 08, 2019 at 1:22 pm

        Buna Sabina! Ma bucur ca ti-a placut reteta. Nu e a mea, dar e atat de buna incat merita sa-i mearga vestea din om in om 🙂
        Iti multumesc mult ca ma urmaresti. Numai bine! 🙂

        Răspunde
    2. Florina

      iulie 12, 2017 at 8:18 pm

      Au fost delicioase vinetele! O reteta cu arome deosebite, merita incercata.

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 12, 2017 at 9:03 pm

        Ma bucur ca ti-au placut. Si noi facem des reteta asta. E asa de simpla si de buna! 🙂

        Răspunde
    3. doina

      august 03, 2016 at 11:09 am

      Buna draga mea , ma bucur ca ai fost incantata de reteta . Eu am am dat replay de cateva ori de cand am trimis-o. Daca nu acum in plina vara atunci cand ?!Arata foarte bine .Eu pun un pic mai mult usturoi in sos si un pic de zeama de lamaie. Menta da ,merge minunat si noua ne place mult. O zi minunata sa ai .

      Răspunde
      • Iuliana

        august 03, 2016 at 11:22 am

        Doina draga, multumesc pentru impuls! Sa-mi mai dai, se pare ca avem gusturi asemanatoare 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.