Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

Publicat la 14 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

84 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară. Minunat, în prăjituri, clătite sau pe pâine cu unt.

V-am povestit acum vreo săptămână cum am căpătat eu o lădiţă de gutui. Cea mai mare parte dintre gutui le-am transformat în gem. Am făcut un gem simplu de gutui şi încă un gem asortat de gutui şi pere pe care l-am aromatizat din belşug cu scorţişoară. Ştiţi ce bine merge dimineaţa la ceai, o felie de pâine prăjită, unsă cu unt peste care întindem o linguriţă de gem aromat cu scorţişoară? Deliciu!

Gem asortat de gutui

O altă parte din gutuile primite le-am ras, am adăugat zahăr şi le-am călit în puţin ulei, ca pe merele pentru plăcintă. Le-am lăsat să se răcească, pe urmă le-am pus în pungi şi le-am băgat la congelator. La iarnă, când afară va ninge şi va viscoli, la mine în bucătărie va mirosi minunat a plăcintă cu nuci şi gutui. Da, o să fac atunci şi poze şi o să scriu şi reţeta, dar între timp, voi faceţi bine şi ascundeţi în congelator 2-3 pungi cu gutui rase ca să aveţi materie primă, da? 😉

Am păstrat şi câteva gutui de decor, pe care să le ţin aşa, pur şi simplu pe pervaz să se asorteze cu toamna ruginie de afară. Bunica mea făcea aşa. Când ajungeam la ea în vacanţa de iarnă gutuile mă aşteptau la geam...

gutui

În reţeta de azi am combinat gutuile cu perele. Am stat mult să mă gândesc dacă e bine ce fac. Îmi făceam griji că gutuile vor fi prea aromate şi vor domina perele, al căror gust nu se va simţi prea bine. Într-un fel aşa este, dar pe de altă parte perele au făcut gemul ăsta mai fin, mai lejer, mai molcuţ, nu ştiu cum să zic. Gemul simplu de gutui e dens, pe când cel asortat e mai cremos tocmai datorită perelor.

Scorţişoara a fost "cireaşa de pe tort" pentru gemul ăsta. Am pus 2 batoane când am început să fierb siropul şi le-am lăsat până la final. Gemul a căpătat o aromă fină, subtilă.

Dacă nu vă place atât de mult scorţişoara cum îmi place mie, o puteţi înlocui cu cardamom sau cu seminţe de vanilie, spre exemplu. Fiţi creativi, jucaţi-vă cu ingredientele care vă plac!

Mod de preparare gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

gem asortat gutui cu pere sau mere

Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară. Minunat, în prăjituri, clătite sau pe pâine cu unt.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 7 borcane de 370 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2.5 kg de gutui (cântărite întregi)
  • 600 g mere sau pere (cântărite întregi)
  • 700 g de zahăr (variați cantitatea după cât de dulci sunt fructele)
  • sucul de la 1 lămâie
  • 350 ml de apă
  • 2 batoane de scorţişoară

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se pune la fiert apa, împreună cu zahărul şi batoanele de scorţişoară până se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
  • Cât timp fierbe siropul, se spală gutuile de puf, se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Procedăm la fel şi cu merele sau perele.
  • Se pun fructele rase peste siropul de zahăr și se adaugă sucul de la 1 lămâie. Se fierbe gemul aprox. 30 de minute la foc mare amestecând continuu ca să nu se lipească.
  • Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert 30 de minute.
  • Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor timp de 15 minute la 150 de grade.
  • Se acoperă borcanele cu un pled gros și se lasă sa se răcească lent, de pe o zi pe alta.
Valori nutriționale
Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară
Valori per porție
Calorii
633
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
166
g
55
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
109
g
121
%
Proteine
 
2
g
4
%
Vitamina A
 
189
IU
4
%
Calciu
 
45
mg
5
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară.

Spor la pregătit gem asortat de gutui cu pere şi scorțișoară!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
84 shares

Comentarii

  1. Manuela a zis

    octombrie 11, 2022 at 12:54 pm

    5 stars
    L-am facut facut si e minunat! Nu cu fructe din Romania pt ca locuiesc in Olanda. Aroma gutuilor combinata cu cea a perelor este foarte delicioasa. Am pus si un pliculet cu zahar vanilat si praf de scortisoara combinat cu rozmarin. Deliciu 100% !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 11, 2022 at 1:04 pm

      Tare mult mă bucur că vă place cum a ieșit!
      Salutări Olandei, pentru mine e cea mai frumoasă țară din Europa! 🙂

      Răspunde
  2. doina a zis

    octombrie 14, 2016 at 4:34 pm

    Este foarte bun si iarna cand e ger si zapada parca e si mai gustos langa o cana cu lapte cald. In " vremurile bune " foloseam mere ionatane ( ca erau din belsug )cu gutui.Din cotoare si coji faceam peltea iar din pasta ramasa faceam caramele date prin zahar .Fac asta si acum si in fiecare an parca mi se par mai bune ca cele din anul anterior.Este foarte important sa folosim gutuii autohtone si nu din import. Nimic nu se compara cu aroma gutuilor romanesti.Un sfarsit de saptamana cat mai placut. Cu drag Doina.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 15, 2016 at 11:57 pm

      Ce zici tu acolo? Peltea, caramele date prin zahar, vaaaiiii....da' nu ies eu la pensie! Sa vezi cate fac!! Deocamdata in masura celor doar 3-4 ore libere pe zi nu pot face cate mi-as dori. Pup, Doina!

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    octombrie 14, 2016 at 10:07 am

    Acum facut si eu acum doi ani asa cu pere si e tare bun. Acum am si eu o ladita de gutui si planuiesc sa fac un gem simplu. Perfect pentru clatite 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 15, 2016 at 11:55 pm

      Mmm, asa este, gemul de gutui e grozav la clatite. E mai dens, nu curge 😉

      Răspunde
5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x