Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară. Minunat, în prăjituri, clătite sau pe pâine cu unt.
V-am povestit acum vreo săptămână cum am căpătat eu o lădiţă de gutui. Cea mai mare parte dintre gutui le-am transformat în gem. Am făcut un gem simplu de gutui şi încă un gem asortat de gutui şi pere pe care l-am aromatizat din belşug cu scorţişoară. Ştiţi ce bine merge dimineaţa la ceai, o felie de pâine prăjită, unsă cu unt peste care întindem o linguriţă de gem aromat cu scorţişoară? Deliciu!
O altă parte din gutuile primite le-am ras, am adăugat zahăr şi le-am călit în puţin ulei, ca pe merele pentru plăcintă. Le-am lăsat să se răcească, pe urmă le-am pus în pungi şi le-am băgat la congelator. La iarnă, când afară va ninge şi va viscoli, la mine în bucătărie va mirosi minunat a plăcintă cu nuci şi gutui. Da, o să fac atunci şi poze şi o să scriu şi reţeta, dar între timp, voi faceţi bine şi ascundeţi în congelator 2-3 pungi cu gutui rase ca să aveţi materie primă, da? 😉
Am păstrat şi câteva gutui de decor, pe care să le ţin aşa, pur şi simplu pe pervaz să se asorteze cu toamna ruginie de afară. Bunica mea făcea aşa. Când ajungeam la ea în vacanţa de iarnă gutuile mă aşteptau la geam...
În reţeta de azi am combinat gutuile cu perele. Am stat mult să mă gândesc dacă e bine ce fac. Îmi făceam griji că gutuile vor fi prea aromate şi vor domina perele, al căror gust nu se va simţi prea bine. Într-un fel aşa este, dar pe de altă parte perele au făcut gemul ăsta mai fin, mai lejer, mai molcuţ, nu ştiu cum să zic. Gemul simplu de gutui e dens, pe când cel asortat e mai cremos tocmai datorită perelor.
Scorţişoara a fost "cireaşa de pe tort" pentru gemul ăsta. Am pus 2 batoane când am început să fierb siropul şi le-am lăsat până la final. Gemul a căpătat o aromă fină, subtilă.
Dacă nu vă place atât de mult scorţişoara cum îmi place mie, o puteţi înlocui cu cardamom sau cu seminţe de vanilie, spre exemplu. Fiţi creativi, jucaţi-vă cu ingredientele care vă plac!
Mod de preparare gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară
Rețeta Video
Ingrediente
- 2.5 kg de gutui (cântărite întregi)
- 600 g mere sau pere (cântărite întregi)
- 700 g de zahăr (variați cantitatea după cât de dulci sunt fructele)
- sucul de la 1 lămâie
- 350 ml de apă
- 2 batoane de scorţişoară
Instrucțiuni de preparare
- Se pune la fiert apa, împreună cu zahărul şi batoanele de scorţişoară până se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
- Cât timp fierbe siropul, se spală gutuile de puf, se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari.
- Procedăm la fel şi cu merele sau perele.
- Se pun fructele rase peste siropul de zahăr și se adaugă sucul de la 1 lămâie. Se fierbe gemul aprox. 30 de minute la foc mare amestecând continuu ca să nu se lipească.
- Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert 30 de minute.
- Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor timp de 15 minute la 150 de grade.
- Se acoperă borcanele cu un pled gros și se lasă sa se răcească lent, de pe o zi pe alta.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Manuela a zis
L-am facut facut si e minunat! Nu cu fructe din Romania pt ca locuiesc in Olanda. Aroma gutuilor combinata cu cea a perelor este foarte delicioasa. Am pus si un pliculet cu zahar vanilat si praf de scortisoara combinat cu rozmarin. Deliciu 100% !
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că vă place cum a ieșit!
Salutări Olandei, pentru mine e cea mai frumoasă țară din Europa! 🙂
doina a zis
Este foarte bun si iarna cand e ger si zapada parca e si mai gustos langa o cana cu lapte cald. In " vremurile bune " foloseam mere ionatane ( ca erau din belsug )cu gutui.Din cotoare si coji faceam peltea iar din pasta ramasa faceam caramele date prin zahar .Fac asta si acum si in fiecare an parca mi se par mai bune ca cele din anul anterior.Este foarte important sa folosim gutuii autohtone si nu din import. Nimic nu se compara cu aroma gutuilor romanesti.Un sfarsit de saptamana cat mai placut. Cu drag Doina.
Iuliana a zis
Ce zici tu acolo? Peltea, caramele date prin zahar, vaaaiiii....da' nu ies eu la pensie! Sa vezi cate fac!! Deocamdata in masura celor doar 3-4 ore libere pe zi nu pot face cate mi-as dori. Pup, Doina!
Claudia a zis
Acum facut si eu acum doi ani asa cu pere si e tare bun. Acum am si eu o ladita de gutui si planuiesc sa fac un gem simplu. Perfect pentru clatite 😉
Iuliana a zis
Mmm, asa este, gemul de gutui e grozav la clatite. E mai dens, nu curge 😉