Gutuile, când le vezi așa strâmbe și păroase nu par niște fructe prea promițătoare, nu-i așa? Si totuși...e ca la oameni, aparențele înșeală 😀 Gutuile sunt fructe minunate, bogate în vitamine și minerale și cu o aromă deosebită atunci când sunt prelucrate termic.
Gutuile ne dau unul dintre cele mai gustoase gemuri și cred că e singurul care de ani de zile nu ne-a lipsit din cămară în nicio iarnă. Asta și pentru că unchiul meu are o mică livadă de gutui și primeam de la el câte o lădiță de fructe aromate în fiecare toamnă. Anul ăsta...fatalitate! Nu știu ce s-a întâmplat, dar gutuii unchiului s-au îmbolnăvit și nu au putut păstra fructele până la maturitate.
Când tocmai mă gândeam că nu știu dacă voi găsi eu în piață gutui nestropite cu nimic, crescute cu drag și iubite fiecare-n parte cum erau ale unchiului...Doamne-Doamne, știind cât de mult mi le doresc, a aranjat în așa fel încât să primesc tot o lădiță de gutui bio, dar din altă parte, de la un prieten care are 2-3 pomi în curtea de la țară. Fericire și recunoștință maximă pe mine! 🙂
Gutuile, poate știți, sunt de felul lor mai stricăcioase și mai mereu găsești conlocuitori la interior. Astea crescute bio în curtea omului, fără chimicale sunt și mai și! Am curățat la ele de le-am făcut bucăți-bucățele încercând să arunc cât mai puțin. Si am izbândit! Am făcut gem simplu de gutui, adică rețeta pe care v-o arăt astăzi și un minunat și foarte aromat gem asortat gutui+pere+scorțișoară (click pentru rețetă).
O parte le-am ras, le-am călit și le-am pus la congelator ca să facem plăcinte cu gutui și nuci la iarnă la gura sobei lângă calorifer. Și mai am câteva care vor fi investite în vreo prăjitură sau chec, încă nu m-am decis. Sau poate voi repeta tarta cu gutui amărui, că și-acum îmi amintesc ce bună și aromată a fost!
Mod de preparare gem de gutui
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 1 kg de gutui (cântărite după ce au fost curăţate)
- 750 g -1 kg de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt gutuile pe care le aveți)
- 200 ml de apă
- sucul de la 1 lămâie
- optional se poate adăuga: scorțișoară (anason, cardamom)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o cratiță încăpătoare, se pune la fiert apa, împreună cu zahărul. După 10-15 minute veți vedea că se va forma un sirop bine legat, ușor vâscos.
- Gutuile se spală bine de puf, se taie în două și se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Nu e nevoie să fie curățate de coajă.
- Se stropesc gutuile cu sucul de lămâie, apoi se pun la fiert în siropul de zahăr. Tot acum, dacă doriți puteți adăuga pudra de scorțișoară, sau semințe de anason sau cardamom.
- Se îndepărtează spuma formată datorită fierberii zahărului și se amestecă din când în când gemul ca să nu se lipească de fundul vasului.
- Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert cam 30 de minute.
- Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor la 150 de grade. (am explicat în detaliu cum se face la rețeta de gem de căpșuni)
- Se întorc borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute se pot întoarce în poziția normală, apoi se acoperă cu un pled gros și se lasă sa se raceasca lent.
- Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani fără nicio problemă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
La fel de bun este și gemul de prune. Incă n-au dispărut din piață, așa că mai aveți timp să faceți 3-4 borcane pentru iarnă. Vezi aici rețeta de gem de prune simplu și bun.
Adi
750 g de zahăr cu 200 g de apă, fiert 15 minute? Așa ceva e imposibil. După 5 minute zahărul înghite toată apa și se transformă într-o masă solidă. Ceva nu e în regulă cu cifrele acelea.
Iuliana
Cifrele sunt în regulă, modul de preparare la fel.
Zahărul nu "înghite apă", ci se dizolvă în apă.
Bebe Boitan
Extraordinar de mult zahar!!!!!!!!
La un borcade 850 ml finit mananci 1kg zahar!
Te ustura pe gat ¡¡! ¡!!!
Iuliana
Dar cine vă reține să puneți mai puțin zahăr?
Și mai ales, cine vă obligă să mâncați un borcan de gem odată? Normal că vă ustură pe gât! :))
Tamaș marius
Super ..... super dați rețeta și pentru mai multe kg.
Iuliana
Multiplicați cantitățile cu câte kilograme aveți dumneavoastră. Modul de preparare rămâne același.
Antonia
Am incercat si eu acest gem, noi nu prea mancam gemuri/dulceturi, tinem la silueta 🙂 dar gutuiul nostru ne-a coplesit anul acesta cu prea multe gutui si nu am vrut sa trec cu vederea si cateva borcanele cu gem, ff bun, apreciat si mai mult de fiica-mea studenta departe de anul acesta...Prima data cand vreau sa fac ceva, imi vine in minte blogul acesta si prima data aici deschid...mna, galateanca de-a mea! 😉 Totul mi-a iesit foarte bun!
Iuliana
Ah, si tie ti-a plecat fata departe? 🙁 Felicitari si mult succes! Dar stiu cum e, cel putin pentru mame, parca un ochi rade, unul plange.
Chiar ieri am trimis si eu un pachet cu de toate, inclusiv gemuri si zacusca si paine de casa... si nici nu mai stiu cate am pus acolo :))
Iti multumesc mult pentru mesaje si pentru aprecieri.
Imbratisari galatene cu drag!
Antonia
Asa e, bine zis un ochi rade si unul plange... 🙂 multumesc mult ptr tot!
Pana Doina
Mulțumesc pentru rețeta, astăzi e in plan, gem și peltea.
Iuliana
Spor la treaba! 🙂
Raluca
Tocmai k.am terminat. Desi am pus mai putin cu cca 150g zahar, tot a iesit f dulce. Data viitoare pun si mai putin zahar
Stanciu Adi Mariana
Delicioasss acest gem.... imi aduce aminte de copilarie,chiar o il pregatesc si eu ... vin cu rezultatul ... 😉 multumim 😉
Iuliana
Noi deja ne bucuram de el dimineata la micul dejun 🙂
Spor la treaba, sper sa iti placa rezultatul final!
Lavinia
Si noi am facut astazi gemul acesta de gutui.am adaugat si miez de nuca copt.A iesit minunat!
Iuliana
Uaaaa, vreau si eu cu miez de nuca! Chiar cred ca e minunat!
Cătălina
Buna ziua sunt cătălina si as vrea sa va întreb de ce se zaharisesc dulcețurile
Iuliana
Buna Catalina.
Sunt mai multe cauze pentru care se poate zaharisi o dulceata. Ti s-a intamplat la vreo reteta de-a mea, sau ma intrebi in general?
Diana Dolghii
Spuneti-mi va rog se pune la fiert 1 kg de zahar in 200 ml apa?am inteles corect?
Iuliana
Da, Diana, exact asa 🙂
Stiu ca pare mult zahar si putina apa, dar ai sa vezi ca zaharul se va topi imediat si se va transforma in sirop. In acel sirop se vor fierbe gutuile razuite.
Diana Dolghii
Ooo,multumesc.o sa fac zilele astea si postez rezultatul.
Iuliana
Succes! 🙂
Diana Dolghii
Am facut astazi gemul.A iesit senzational,de-l maninci fara paine ) .multumesc de reteta!
Iuliana
Ma bucur, Diana! Si noi mai furam cate o lingurita, doua, fara paine 😉
fidanidis daniela
super bun multumesc pentru reteta si te pup Iuliana
Iuliana
Ma bucur ca v-a placut 🙂 Pup si eu!
maria
E foarte bun gemul de gutui!
La noi nu se prea mananca dulceata, gemul (de orice fel), mai mult o pun in prajituri, dar cum anul acesta am primit si eu mai multe gutui, mi-ar placea sa incerc reteta de dulceata de gutui a bunicii mele. Stii dulceata de gutui care are un aspect transparent, sticlos, prin care se vad gutuile taiate in cubulete mici? E un pic laborioasa pregatirea gutuilor pentru ca trebuie sa fie curatate de coaja si taiate in cubulete mici (relativ la fel pentru un aspect placut), folosind cutitul. Dar merita pentru ca ma intoarce in copilarie. Stiu de la bunica insa, ca nu orice gutui se preteaza la dulceata, trebuie sa nu fie din acelea care se topesc prea rau la fiert. Eu nu stiu cum sunt gutuile mele, nu ma pricep, deci voi afla cand le pregatesc daca se topesc sau nu. Va iesi dulceata sau gem. 🙂
Iuliana
Daa, dulceata de gutui e minunata. Si eu am amintiri din copilarie cu cubuletele alea sticloase si aromate. Dar ramane pe anul viitor, acum am terminat-o cu gemurile. Spor la mesterit dulceata! Sper sa ai gutuile potrivite. Sa-mi spui cum ti-a iesit!