• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Gem de gutui

    Publicat la 7 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 28 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Gutuile, când le vezi așa strâmbe și păroase nu par niște fructe prea promițătoare, nu-i așa? Si totuși...e ca la oameni, aparențele înșeală 😀 Gutuile sunt fructe minunate, bogate în vitamine și minerale și cu o aromă deosebită atunci când sunt prelucrate termic.

    Gutuile ne dau unul dintre cele mai gustoase gemuri și cred că e singurul care de ani de zile nu ne-a lipsit din cămară în nicio iarnă. Asta și pentru că unchiul meu are o mică livadă de gutui și primeam de la el câte o lădiță de fructe aromate în fiecare toamnă. Anul ăsta...fatalitate! Nu știu ce s-a întâmplat, dar gutuii unchiului s-au îmbolnăvit și nu au putut păstra fructele până la maturitate.

    Gem de gutui

    Când tocmai mă gândeam că nu știu dacă voi găsi eu în piață gutui nestropite cu nimic, crescute cu drag și iubite fiecare-n parte cum erau ale unchiului...Doamne-Doamne, știind cât de mult mi le doresc, a aranjat în așa fel încât să primesc tot o lădiță de gutui bio, dar din altă parte, de la un prieten care are 2-3 pomi în curtea de la țară. Fericire și recunoștință maximă pe mine! 🙂

    Gutuile, poate știți, sunt de felul lor mai stricăcioase și mai mereu găsești conlocuitori la interior. Astea crescute bio în curtea omului, fără chimicale sunt și mai și! Am curățat la ele de le-am făcut bucăți-bucățele încercând să arunc cât mai puțin. Si am izbândit! Am făcut gem simplu de gutui, adică rețeta pe care v-o arăt astăzi și un minunat și foarte aromat gem asortat gutui+pere+scorțișoară (click pentru rețetă).

    O parte le-am ras, le-am călit și le-am pus la congelator ca să facem plăcinte cu gutui și nuci la iarnă la gura sobei lângă calorifer. Și mai am câteva care vor fi investite în vreo prăjitură sau chec, încă nu m-am decis. Sau poate voi repeta tarta cu gutui amărui, că și-acum îmi amintesc ce bună și aromată a fost!

    gutui

    Mod de preparare gem de gutui

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Gem de gutui

    Gem de gutui

    4.91 from 21 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 3 borcane de 800 g
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 1 kg de gutui (cântărite după ce au fost curăţate)
    • 750 g -1 kg de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt gutuile pe care le aveți)
    • 200 ml de apă
    • sucul de la 1 lămâie
    • optional se poate adăuga: scorțișoară (anason, cardamom)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Într-o cratiță încăpătoare, se pune la fiert apa, împreună cu zahărul. După 10-15 minute veți vedea că se va forma un sirop bine legat, ușor vâscos.
    • Gutuile se spală bine de puf, se taie în două și se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Nu e nevoie să fie curățate de coajă.
    • Se stropesc gutuile cu sucul de lămâie, apoi se pun la fiert în siropul de zahăr. Tot acum, dacă doriți puteți adăuga pudra de scorțișoară, sau semințe de anason sau cardamom.
    • Se îndepărtează spuma formată datorită fierberii zahărului și se amestecă din când în când gemul ca să nu se lipească de fundul vasului.
    • Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert cam 30 de minute.
    • Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor la 150 de grade. (am explicat în detaliu cum se face la rețeta de gem de căpșuni)
    • Se întorc borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute se pot întoarce în poziția normală, apoi se acoperă cu un pled gros și se lasă sa se raceasca lent.
    • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani fără nicio problemă.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    IMPORTANT:

    Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

    Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

    La fel de bun este și gemul de prune. Incă n-au dispărut din piață, așa că mai aveți timp să faceți 3-4 borcane pentru iarnă. Vezi aici rețeta de gem de prune simplu și bun.

    Gem de gutui

    Spor la preparat gem de gutui!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Adi

      noiembrie 21, 2021 at 9:40 am

      750 g de zahăr cu 200 g de apă, fiert 15 minute? Așa ceva e imposibil. După 5 minute zahărul înghite toată apa și se transformă într-o masă solidă. Ceva nu e în regulă cu cifrele acelea.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 21, 2021 at 4:33 pm

        Cifrele sunt în regulă, modul de preparare la fel.
        Zahărul nu "înghite apă", ci se dizolvă în apă.

        Răspunde
    2. Bebe Boitan

      noiembrie 02, 2021 at 4:35 am

      Extraordinar de mult zahar!!!!!!!!
      La un borcade 850 ml finit mananci 1kg zahar!
      Te ustura pe gat ¡¡! ¡!!!

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 02, 2021 at 7:02 am

        Dar cine vă reține să puneți mai puțin zahăr?
        Și mai ales, cine vă obligă să mâncați un borcan de gem odată? Normal că vă ustură pe gât! :))

        Răspunde
    3. Tamaș marius

      noiembrie 18, 2020 at 10:27 pm

      Super ..... super dați rețeta și pentru mai multe kg.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 19, 2020 at 7:17 am

        Multiplicați cantitățile cu câte kilograme aveți dumneavoastră. Modul de preparare rămâne același.

        Răspunde
    4. Antonia

      octombrie 31, 2018 at 2:50 pm

      Am incercat si eu acest gem, noi nu prea mancam gemuri/dulceturi, tinem la silueta 🙂 dar gutuiul nostru ne-a coplesit anul acesta cu prea multe gutui si nu am vrut sa trec cu vederea si cateva borcanele cu gem, ff bun, apreciat si mai mult de fiica-mea studenta departe de anul acesta...Prima data cand vreau sa fac ceva, imi vine in minte blogul acesta si prima data aici deschid...mna, galateanca de-a mea! 😉 Totul mi-a iesit foarte bun!

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 31, 2018 at 4:46 pm

        Ah, si tie ti-a plecat fata departe? 🙁 Felicitari si mult succes! Dar stiu cum e, cel putin pentru mame, parca un ochi rade, unul plange.
        Chiar ieri am trimis si eu un pachet cu de toate, inclusiv gemuri si zacusca si paine de casa... si nici nu mai stiu cate am pus acolo :))
        Iti multumesc mult pentru mesaje si pentru aprecieri.
        Imbratisari galatene cu drag!

        Răspunde
        • Antonia

          noiembrie 01, 2018 at 12:26 pm

          Asa e, bine zis un ochi rade si unul plange... 🙂 multumesc mult ptr tot!

          Răspunde
    5. Pana Doina

      noiembrie 10, 2017 at 4:53 am

      Mulțumesc pentru rețeta, astăzi e in plan, gem și peltea.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 10, 2017 at 7:20 am

        Spor la treaba! 🙂

        Răspunde
    6. Raluca

      octombrie 30, 2017 at 2:48 pm

      Tocmai k.am terminat. Desi am pus mai putin cu cca 150g zahar, tot a iesit f dulce. Data viitoare pun si mai putin zahar

      Răspunde
    7. Stanciu Adi Mariana

      noiembrie 16, 2016 at 10:30 pm

      Delicioasss acest gem.... imi aduce aminte de copilarie,chiar o il pregatesc si eu ... vin cu rezultatul ... 😉 multumim 😉

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 16, 2016 at 11:07 pm

        Noi deja ne bucuram de el dimineata la micul dejun 🙂
        Spor la treaba, sper sa iti placa rezultatul final!

        Răspunde
    8. Lavinia

      octombrie 22, 2016 at 3:38 pm

      Si noi am facut astazi gemul acesta de gutui.am adaugat si miez de nuca copt.A iesit minunat!

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 22, 2016 at 4:43 pm

        Uaaaa, vreau si eu cu miez de nuca! Chiar cred ca e minunat!

        Răspunde
    9. Cătălina

      octombrie 21, 2016 at 5:14 pm

      Buna ziua sunt cătălina si as vrea sa va întreb de ce se zaharisesc dulcețurile

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 26, 2016 at 1:12 pm

        Buna Catalina.
        Sunt mai multe cauze pentru care se poate zaharisi o dulceata. Ti s-a intamplat la vreo reteta de-a mea, sau ma intrebi in general?

        Răspunde
    10. Diana Dolghii

      octombrie 18, 2016 at 12:46 pm

      Spuneti-mi va rog se pune la fiert 1 kg de zahar in 200 ml apa?am inteles corect?

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 18, 2016 at 12:51 pm

        Da, Diana, exact asa 🙂
        Stiu ca pare mult zahar si putina apa, dar ai sa vezi ca zaharul se va topi imediat si se va transforma in sirop. In acel sirop se vor fierbe gutuile razuite.

        Răspunde
        • Diana Dolghii

          octombrie 18, 2016 at 1:36 pm

          Ooo,multumesc.o sa fac zilele astea si postez rezultatul.

          Răspunde
          • Iuliana

            octombrie 18, 2016 at 1:42 pm

            Succes! 🙂

            Răspunde
            • Diana Dolghii

              octombrie 21, 2016 at 2:44 pm

              Am facut astazi gemul.A iesit senzational,de-l maninci fara paine ) .multumesc de reteta!

            • Iuliana

              octombrie 21, 2016 at 2:47 pm

              Ma bucur, Diana! Si noi mai furam cate o lingurita, doua, fara paine 😉

      • fidanidis daniela

        octombrie 22, 2016 at 4:11 pm

        super bun multumesc pentru reteta si te pup Iuliana

        Răspunde
        • Iuliana

          octombrie 22, 2016 at 4:42 pm

          Ma bucur ca v-a placut 🙂 Pup si eu!

          Răspunde
    11. maria

      octombrie 14, 2016 at 10:52 am

      E foarte bun gemul de gutui!
      La noi nu se prea mananca dulceata, gemul (de orice fel), mai mult o pun in prajituri, dar cum anul acesta am primit si eu mai multe gutui, mi-ar placea sa incerc reteta de dulceata de gutui a bunicii mele. Stii dulceata de gutui care are un aspect transparent, sticlos, prin care se vad gutuile taiate in cubulete mici? E un pic laborioasa pregatirea gutuilor pentru ca trebuie sa fie curatate de coaja si taiate in cubulete mici (relativ la fel pentru un aspect placut), folosind cutitul. Dar merita pentru ca ma intoarce in copilarie. Stiu de la bunica insa, ca nu orice gutui se preteaza la dulceata, trebuie sa nu fie din acelea care se topesc prea rau la fiert. Eu nu stiu cum sunt gutuile mele, nu ma pricep, deci voi afla cand le pregatesc daca se topesc sau nu. Va iesi dulceata sau gem. 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 16, 2016 at 12:00 am

        Daa, dulceata de gutui e minunata. Si eu am amintiri din copilarie cu cubuletele alea sticloase si aromate. Dar ramane pe anul viitor, acum am terminat-o cu gemurile. Spor la mesterit dulceata! Sper sa ai gutuile potrivite. Sa-mi spui cum ti-a iesit!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.