Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Gem de gutui rase - rețeta tradițională pentru iarnă

118 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Gem de gutui rase, o rețetă tradițională și plină de savoare, care aduce o notă de toamnă în cămara ta. Cu aroma sa intensă și culoarea aurie, acest gem este perfect pentru a-l savura pe pâine prăjită dimineața sau pentru a-l folosi ca umplutură în prăjiturile de casă. Gemul de gutui este simplu de preparat, dar plin de arome calde, iar scorțișoara sau cardamomul îi pot adăuga o notă exotică, transformându-l într-o delicatesă.

Gem de gutui

Gutuile sunt fructele toamnei care, deși nu sunt întotdeauna plăcute de consumat crude din cauza texturii tari, se transformă într-o adevărată minune culinară atunci când sunt preparate corect. Gemul de gutui rase poate fi folosit nu doar la micul dejun, ci și ca un ingredient special în tarte, clătite , cornuri sau prăjituri.

Dacă doriți un gem de gutui mai fin și mai cremos, vă recomand să încercați și rețeta mea de gem asortat de gutui cu pere. La fel de bun, cu arome de toamnă este și gemul de prune, mai aveți timp să faceți 3-4 borcane pentru iarnă. 

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 3 borcane mari cu gem de gutui
  • Mod de preparare
  • Cum se păstrează
  • Cum se servește
  • Sfaturi profesionale pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu gutui pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 3 borcane mari cu gem de gutui

gutui

  • 1 kg de gutui (cântărite după ce au fost curăţate) – gutuile trebuie să fie bine coapte și aromate pentru un gem reușit.
  • ~750 g de zahăr – ajustați cantitatea în funcție de cât de dulci sunt gutuile pe care le aveți.
  • 200 ml de apă – ajută la dizolvarea zahărului și formarea siropului.
  • Sucul de la 1 lămâie – previne oxidarea gutuilor și adaugă un pic de prospețime gemului.
  • Opțional: scorțișoară, anason, cardamom – pentru o aromă specială, după preferințe.

Mod de preparare

  1. Pregătirea siropului: Într-o cratiță încăpătoare, puneți la fiert apa și zahărul. Lăsați să fiarbă timp de 10-15 minute, până când se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
  2. Pregătirea gutuilor: Gutuile se spală bine de puf și se taie în două pentru a curăța cotoarele și căsuțele cu sâmburi. Nu este nevoie să le curățați de coajă. Dați gutuile pe răzătoarea mare sau folosiți robotul de bucătărie pentru a le mărunți rapid.
  3. Adăugarea gutuilor în sirop: Stropiți gutuile cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea, apoi puneți-le la fiert în siropul de zahăr. Dacă doriți, adăugați scorțișoară, anason sau cardamom pentru un plus de aromă.
  4. Fierberea gemului: Îndepărtați spuma care se formează la suprafață și amestecați periodic pentru a evita lipirea de fundul vasului. Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorită. Puteți verifica punând câteva picături de gem pe o farfurie rece – dacă nu curge și are textura dorită, atunci este gata. Țineți cont că se va mai îngroșa după răcire. În general, gemul se fierbe aproximativ 30 de minute.
  5. Ambalarea: Turnați gemul fierbinte în borcane sterilizate, pe care le-ați pregătit în prealabil (detalii despre sterilizare le găsiți aici ). Întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute, întoarceți-le în poziția normală, acoperiți-le cu un pled gros și lăsați-le să se răcească lent.

Cum se păstrează

Gemul se păstrează foarte bine în borcane sterilizate, la loc răcoros și întunecat. Poate rezista chiar și 2 ani, însă după deschidere, este recomandat să fie consumat în 2-3 săptămâni și păstrat la frigider.

Cum se servește

Gemul de gutui este perfect pe pâine proaspătă sau prăjită, în prăjituri sau chiar alături de brânzeturi. Încercați-l ca umplutură pentru o ruladă cu gem sau ca topping în bolul cu orez sau griș cu lapte și veți fi încântați.

Sfaturi profesionale pentru reușita rețetei

  • Gutuile pot oxida foarte rapid, așa că stropiți-le cu suc de lămâie imediat după ce le-ați ras.
  • Nu renunțați la coaja gutuilor, aceasta contribuie la textura finală a gemului.
  • Amestecați gemul din când în când, ca să nu se lipească de cratiță.
  • Folosiți o cratiță cu fund gros pentru a evita lipirea și caramelizarea nedorită a zahărului.
  • Adăugați condimentele spre sfârșitul fierberii pentru a păstra aroma lor intensă.
Gem de gutui

Întrebări frecvente

Pot folosi zahăr brun în loc de zahăr alb?

Da, dar gemul va avea o culoare mai închisă și un gust ușor caramelizat.

Cât timp trebuie să fierb gemul?

Depinde de cât de bine legat doriți să fie. În general, 30 de minute sunt suficiente, dar puteți ajusta după preferințe.

Cum știu că gemul e gata?

Puneți câteva picături de gem pe o farfurie rece și verificați consistența. Dacă nu curge și este ușor vâscos, este gata.

Gemul meu a ieșit prea lichid, ce pot face?

Fierbe-l un pic mai mult la foc mediu spre mare și se va îngroșa cu siguranță.

Alte rețete cu gutui pe care să le încerci

Dacă ai mai multe gutui și nu vrei să le transformi pe toate în gem, îți las mai jos câteva rețete cu gutui care sigur te vor bucura:

  • mancare de post cu gutui si sos de caramel
    Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă
  • Gutui murate
    Gutui murate în oțet aromat
  • Prăjitură răsturnată cu gutui
    Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate
  • Lichior de gutui
    Lichior de gutui aromat și parfumat - gutuiată de casă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gem de gutui

Gem de gutui rase - rețeta tradițională pentru iarnă

Gem de gutui cu aromă intensă și culoare aurie. Descoperiți rețeta tradițională naturală, doar cu gutui, zahăr și lămâie.
5 from 22 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 3 borcane de 800 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg de gutui (cântărite după ce au fost curăţate)
  • ~750 g de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt gutuile pe care le aveți)
  • 200 ml de apă
  • sucul de la 1 lămâie
  • optional - scorțișoară, anason, cardamom

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătirea siropului: Într-o cratiță încăpătoare, puneți la fiert apa și zahărul. Lăsați să fiarbă timp de 10-15 minute, până când se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
  • Pregătirea gutuilor: Gutuile se spală bine de puf și se taie în două pentru a curăța cotoarele și căsuțele cu sâmburi. Nu este nevoie să le curățați de coajă. Dați gutuile pe răzătoarea mare sau folosiți robotul de bucătărie pentru a le mărunți rapid.
  • Adăugarea gutuilor în sirop: Stropiți gutuile cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea, apoi puneți-le la fiert în siropul de zahăr. Dacă doriți, adăugați scorțișoară, anason sau cardamom pentru un plus de aromă.
  • Fierberea gemului: Îndepărtați spuma care se formează la suprafață și amestecați periodic pentru a evita lipirea de fundul vasului. Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorită. Puteți verifica punând câteva picături de gem pe o farfurie rece – dacă nu curge și are textura dorită, atunci este gata. Țineți cont că se va mai îngroșa după răcire. În general, gemul se fierbe aproximativ 30 de minute.
  • Ambalarea: Turnați gemul fierbinte în borcane sterilizate, pe care le-ați pregătit în prealabil (detalii despre sterilizare le găsiți aici). Întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute, întoarceți-le în poziția normală, acoperiți-le cu un pled gros și lăsați-le să se răcească lent.

Bine de știut:

  • Gutuile pot oxida foarte rapid, așa că stropiți-le cu suc de lămâie imediat după ce le-ați ras.
  • Nu renunțați la coaja gutuilor, aceasta contribuie la textura finală a gemului.
  • Amestecați gemul din când în când, ca să nu se lipească de cratiță.
  • Folosiți o cratiță cu fund gros pentru a evita lipirea și caramelizarea nedorită a zahărului.
  • Adăugați condimentele spre sfârșitul fierberii pentru a păstra aroma lor intensă.
Valori nutriționale
Gem de gutui rase - rețeta tradițională pentru iarnă
Valori per porție
Calorii
1153
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
300
g
100
%
Fibre
 
6
g
25
%
Zahăr
 
250
g
278
%
Proteine
 
1
g
2
%
Vitamina A
 
133
IU
3
%
Calciu
 
39
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
118 shares

Comentarii

  1. Adi a zis

    noiembrie 21, 2021 at 9:40 am

    750 g de zahăr cu 200 g de apă, fiert 15 minute? Așa ceva e imposibil. După 5 minute zahărul înghite toată apa și se transformă într-o masă solidă. Ceva nu e în regulă cu cifrele acelea.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 21, 2021 at 4:33 pm

      Cifrele sunt în regulă, modul de preparare la fel.
      Zahărul nu "înghite apă", ci se dizolvă în apă.

      Răspunde
  2. Bebe Boitan a zis

    noiembrie 02, 2021 at 4:35 am

    Extraordinar de mult zahar!!!!!!!!
    La un borcade 850 ml finit mananci 1kg zahar!
    Te ustura pe gat ¡¡! ¡!!!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 02, 2021 at 7:02 am

      Dar cine vă reține să puneți mai puțin zahăr?
      Și mai ales, cine vă obligă să mâncați un borcan de gem odată? Normal că vă ustură pe gât! :))

      Răspunde
  3. Tamaș marius a zis

    noiembrie 18, 2020 at 10:27 pm

    Super ..... super dați rețeta și pentru mai multe kg.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 19, 2020 at 7:17 am

      Multiplicați cantitățile cu câte kilograme aveți dumneavoastră. Modul de preparare rămâne același.

      Răspunde
  4. Antonia a zis

    octombrie 31, 2018 at 2:50 pm

    Am incercat si eu acest gem, noi nu prea mancam gemuri/dulceturi, tinem la silueta 🙂 dar gutuiul nostru ne-a coplesit anul acesta cu prea multe gutui si nu am vrut sa trec cu vederea si cateva borcanele cu gem, ff bun, apreciat si mai mult de fiica-mea studenta departe de anul acesta...Prima data cand vreau sa fac ceva, imi vine in minte blogul acesta si prima data aici deschid...mna, galateanca de-a mea! 😉 Totul mi-a iesit foarte bun!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 31, 2018 at 4:46 pm

      Ah, si tie ti-a plecat fata departe? 🙁 Felicitari si mult succes! Dar stiu cum e, cel putin pentru mame, parca un ochi rade, unul plange.
      Chiar ieri am trimis si eu un pachet cu de toate, inclusiv gemuri si zacusca si paine de casa... si nici nu mai stiu cate am pus acolo :))
      Iti multumesc mult pentru mesaje si pentru aprecieri.
      Imbratisari galatene cu drag!

      Răspunde
      • Antonia a zis

        noiembrie 01, 2018 at 12:26 pm

        Asa e, bine zis un ochi rade si unul plange... 🙂 multumesc mult ptr tot!

        Răspunde
  5. Pana Doina a zis

    noiembrie 10, 2017 at 4:53 am

    Mulțumesc pentru rețeta, astăzi e in plan, gem și peltea.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 10, 2017 at 7:20 am

      Spor la treaba! 🙂

      Răspunde
  6. Raluca a zis

    octombrie 30, 2017 at 2:48 pm

    Tocmai k.am terminat. Desi am pus mai putin cu cca 150g zahar, tot a iesit f dulce. Data viitoare pun si mai putin zahar

    Răspunde
  7. Stanciu Adi Mariana a zis

    noiembrie 16, 2016 at 10:30 pm

    Delicioasss acest gem.... imi aduce aminte de copilarie,chiar o il pregatesc si eu ... vin cu rezultatul ... 😉 multumim 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 16, 2016 at 11:07 pm

      Noi deja ne bucuram de el dimineata la micul dejun 🙂
      Spor la treaba, sper sa iti placa rezultatul final!

      Răspunde
  8. Lavinia a zis

    octombrie 22, 2016 at 3:38 pm

    Si noi am facut astazi gemul acesta de gutui.am adaugat si miez de nuca copt.A iesit minunat!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 22, 2016 at 4:43 pm

      Uaaaa, vreau si eu cu miez de nuca! Chiar cred ca e minunat!

      Răspunde
  9. Cătălina a zis

    octombrie 21, 2016 at 5:14 pm

    Buna ziua sunt cătălina si as vrea sa va întreb de ce se zaharisesc dulcețurile

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 26, 2016 at 1:12 pm

      Buna Catalina.
      Sunt mai multe cauze pentru care se poate zaharisi o dulceata. Ti s-a intamplat la vreo reteta de-a mea, sau ma intrebi in general?

      Răspunde
  10. Diana Dolghii a zis

    octombrie 18, 2016 at 12:46 pm

    Spuneti-mi va rog se pune la fiert 1 kg de zahar in 200 ml apa?am inteles corect?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 18, 2016 at 12:51 pm

      Da, Diana, exact asa 🙂
      Stiu ca pare mult zahar si putina apa, dar ai sa vezi ca zaharul se va topi imediat si se va transforma in sirop. In acel sirop se vor fierbe gutuile razuite.

      Răspunde
      • Diana Dolghii a zis

        octombrie 18, 2016 at 1:36 pm

        Ooo,multumesc.o sa fac zilele astea si postez rezultatul.

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          octombrie 18, 2016 at 1:42 pm

          Succes! 🙂

          Răspunde
          • Diana Dolghii a zis

            octombrie 21, 2016 at 2:44 pm

            Am facut astazi gemul.A iesit senzational,de-l maninci fara paine ) .multumesc de reteta!

          • Iuliana a zis

            octombrie 21, 2016 at 2:47 pm

            Ma bucur, Diana! Si noi mai furam cate o lingurita, doua, fara paine 😉

    • fidanidis daniela a zis

      octombrie 22, 2016 at 4:11 pm

      super bun multumesc pentru reteta si te pup Iuliana

      Răspunde
      • Iuliana a zis

        octombrie 22, 2016 at 4:42 pm

        Ma bucur ca v-a placut 🙂 Pup si eu!

        Răspunde
  11. maria a zis

    octombrie 14, 2016 at 10:52 am

    E foarte bun gemul de gutui!
    La noi nu se prea mananca dulceata, gemul (de orice fel), mai mult o pun in prajituri, dar cum anul acesta am primit si eu mai multe gutui, mi-ar placea sa incerc reteta de dulceata de gutui a bunicii mele. Stii dulceata de gutui care are un aspect transparent, sticlos, prin care se vad gutuile taiate in cubulete mici? E un pic laborioasa pregatirea gutuilor pentru ca trebuie sa fie curatate de coaja si taiate in cubulete mici (relativ la fel pentru un aspect placut), folosind cutitul. Dar merita pentru ca ma intoarce in copilarie. Stiu de la bunica insa, ca nu orice gutui se preteaza la dulceata, trebuie sa nu fie din acelea care se topesc prea rau la fiert. Eu nu stiu cum sunt gutuile mele, nu ma pricep, deci voi afla cand le pregatesc daca se topesc sau nu. Va iesi dulceata sau gem. 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 16, 2016 at 12:00 am

      Daa, dulceata de gutui e minunata. Si eu am amintiri din copilarie cu cubuletele alea sticloase si aromate. Dar ramane pe anul viitor, acum am terminat-o cu gemurile. Spor la mesterit dulceata! Sper sa ai gutuile potrivite. Sa-mi spui cum ti-a iesit!

      Răspunde
5 from 22 votes (22 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.