Timp estimat pentru citit: 10 minute
Dacă vă place să pregătiți conserve pentru iarnă, această rețetă de zacuscă de ciuperci Champignon și Pleurotus o să fie, cu siguranță, una dintre preferatele voastre! E o rețetă tradițională de zacuscă care combină perfect aroma ușor dulce a ciupercilor Champignon, textura cărnoasă a ciupercilor Pleurotus, împreună cu dulceața ardeilor kapia și a morcovilor.
Această rețetă este ideală pentru a vă bucura de gustul de toamnă pe tot parcursul anului și, în același timp, este o variantă interesantă a rețetei clasice de zacuscă, cu o ușoară notă picantă dacă adăugați boia iute sau fulgi de chilli.
Dacă aveți deja experiență cu zacusca, știți că este perfectă pe pâine prăjită, lângă o mămăligă caldă sau ca garnitură lângă o friptură suculentă. Se face relativ ușor, iar cu câțiva pași simpli și răbdare, veți umple rafturile cămării cu borcane de bunătăți!
Nu veți regreta deloc dacă încercați și rețeta mea specială de zacuscă de pește, așa cum se face pe la noi, pe malul Dunării.
Mergi direct la:
- Ingrediente
- Cum facem zacuscă de ciuperci – rețeta video detaliată
- Mod de preparare zacuscă de ciuperci Champignon și Pleurotus - rețeta pas cu pas
- Cum se servește zacusca de ciuperci
- Cum se păstrează
- Sfaturi profesionale pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de conserve pentru cămara ta
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire toate Ingrediente pentru cea mai bună zacuscă de ciuperci Champignon și Pleurotus. O rețetă tradițională de zacuscă pentru iarnă la care folosim doar ingrediente simple și naturale:
- 500 g ciuperci Champignon - aduc o aromă delicată și o textură plăcută.
- 500 g ciuperci Pleurotus - perfecte pentru consistența lor ușor cărnoasă.
- 80 ml ulei de floarea-soarelui - pentru călit legumele
- 500 g ceapă uscată - dă gust și dulceață în zacuscă
- 500 g ardei copți - folosiți ardei roșii (kapia, gogoșari) pentru o culoare intensă și o dulceață plăcută. Ardeii verzi sunt ușor amărui și nu dau o culoare prea frumoasă în borcan.
- 300 g morcovi - adaugă consistență și îndulcesc zacusca de ciuperci
- 5-6 căței de usturoi - aroma de usturoi se potrivește minunat cu ciupercile și roșiile
- 400 g roșii pasate (sau ~600 g roșii proaspete) - baza sucului pentru zacuscă, roșiile proaspete sau pasate oferă prospețime și aciditate.
- sare - după gust, ajută la conservare și echilibrează aromele.
- 1 linguriță piper măcinat - pentru o notă ușor picantă.
- 1 linguriță oregano uscat - pentru aromă.
Opțional, mai puteți adăuga:
- 1 linguriță zahăr - dacă simțiți nevoia, pentru reglarea acidității roșiilor.
- 1 linguriță de boia dulce sau afumată - pentru aromă și culoare mai intensă
- ½ linguriță boia iute, ardei iute sau fulgi de chilli - dacă doriți o zacuscă picanță
Cum facem zacuscă de ciuperci – rețeta video detaliată
Mod de preparare zacuscă de ciuperci Champignon și Pleurotus - rețeta pas cu pas
1. Dacă aveți ardei copți puși la borcan sau la congelator, îi puteți folosi. Dacă nu, coaceți ardeii pe grătar, pe plită sau la air fryer, apoi îi curățați și îndepărtați cotoarele.
2. Eu am pasat pe rând, la robot, toate legumele. Dacă nu aveți robot, le dați pe răzătoare (morcovii) sau le tăiați cubulețe mici (restul legumelor). Usturoiul îl treceți prin presă sau îl zdrobiți.
3. Dacă folosiți roșiile proaspete, opțional le opăriți și le decojiți, apoi le tocați mărunt din cuțit sau le pasați la robot. Eu prefer să folosesc roșii pasate din conservă pentru că au mai puțină apă și lasă o culoare mai intensă.
4. Într-o cratiță mare, puneți uleiul să se încălzească la foc mediu și căliți aici usturoiul, împreună cu ceapa tocată până devine ușor translucidă, aproximativ 5 minute.
5. Adăugați morcovul ras, apoi ciupercile, sare și piper și continuați să căliți timp de încă 10 minute. În funcție de soiul de ciuperci, vor lăsa mai multă sau mai puțină apă. Mai adăugați dacă este necesar. Amestecați ocazional.
6. După ce s-au înmuiat ciupercile, puneți ardeiul copt pasat la robot sau tăiat cubulețe și roșiile. Adăugați oregano, amestecați bine și lăsați zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, aprox. 30 de minute.
7. Gustați și potriviți acum gustul de sare și piper. Tot acum, opțional, adăugați boia dulce sau iute și, dacă simțiți nevoia, adăugați o linguriță de zahăr pentru a echilibra aciditatea roșiilor, apoi lăsați zacusca de ciuperci să fiarbă încă 5 minute,
8. Imediat ce stingeți focul, turnați zacusca fierbinte în borcane sterilizate, înfiletați capacele și verificați-le să etanșeze bine.
9. Sterilizați borcanele cu zacuscă de ciuperci prin fierbere la bain marie timp de 30 de minute de când apa începe să fiarbă sau în cuptor, la 120°C, timp de 30 de minute. Apoi le lăsați să se răcească în apa in care au fiert sau în cuptor până a doua zi.
10. A doua zi verificați încă o dată capacele, etichetați borcanele și mutați-le într-o cămară răcoroasă și întunecoasă.
Cum se servește zacusca de ciuperci
Zacusca de ciuperci este delicioasă pe pâine prăjită sau chiar ca garnitură pentru fripturi. E foarte versatilă, fiind ideală atât la micul dejun într-o zi de post, dar și ca aperitiv pe un platou festiv. Merge perfect și sau în sandvișuri, alături de castraveți mutați sau de o salată de murături asortate.
Cum se păstrează
Zacusca se păstrează în borcane sterilizate, la loc răcoros și ferit de lumină, timp de până la 12 luni. După deschiderea borcanelor, trebuie ținută la frigider și consumată în maximum o săptămână. Nu recomand congelarea deoarece își schimbă textura.
Sfaturi profesionale pentru reușita rețetei
- Puteți să vă jucați cu textura după cum vă place să mâncați zacusca de ciuperci: dacă vreți o pastă de întins pe pâine, pasați legumele mai fin. Dacă doriți mai degrabă să o mâncați la felul doi, cu tăiați legumele cubulețe sau fâșii.
- Sterilizarea borcanelor este esențială pentru ca această rețetă de zacuscă de ciuperci să reziste pe termen lung în cămară.
- Dacă folosiți roșii proaspete, alegeți-le cât mai bine coapte pentru a evita gustul prea acru.
- Focul mic este esențial pentru a evita arderea legumelor și pentru a permite aromelor să se întrepătrundă armonios.
- Semnul că zacusca este bine fiartă este atunci când uleiul se ridică deasupra.
Întrebări frecvente
Nu este să folosești conservant în zacusca de ciuperci, deoarece procesul de sterilizare corectă a borcanelor ajută la păstrarea conservelor în condiții optime pentru o perioadă lungă de timp.
Da, roșiile pasate din conservă sunt perfecte, ba chiar au culoare și gust mai intens și sunt mai puțin apoase.
Da, însă combinația de mai multe tipuri de ciuperci oferă texturi mai bogate și un gust mai complex.
Poți omite complet boiaua sau să folosești ardei iute pentru un gust mai picant.
Poți folosi ciuperci din conservă, dar gustul și textura nu vor fi la fel de bune. Dacă totuși alegi să le folosești, scurge-le bine de lichidul din conservă, clătește-le și adaugă-le la finalul fierberii pentru că sunt deja gătite.
Alte rețete de conserve pentru cămara ta
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Zacuscă de Ciuperci Champignon și Pleurotus pentru Iarnă
Echipamente necesare
Ingrediente
- 500 g ciuperci Champignon
- 500 g ciuperci Pleurotus
- 80 ml ulei de floarea-soarelui
- 500 g ceapă uscată
- 500 g ardei copt (de preferat ardei gras roșu, kapia sau gogoșari)
- 300 g morcovi
- 5-6 căței de usturoi
- 400 g roșii pasate (sau 600 g roșii proaspete)
- 1 linguriță oregano uscat
- sare și piper (după gust)
opțional
- 1 linguriță zahăr (pentru reglarea acidității)
- 1 linguriță boia dulce sau afumată (pentru aromă și culoare mai intensă )
- ½ linguriță boia iute (sau ardei iute, fulgi de chilli) (pentru un gust picant)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă aveți ardei copți puși la borcan sau la congelator, îi puteți folosi. Dacă nu, coaceți ardeii pe grătar, pe plită sau la air fryer, apoi îi curățați și îndepărtați cotoarele.
- Eu am pasat pe rând, la robot, toate legumele. Dacă nu aveți robot, le dați pe răzătoare (morcovii) sau le tăiați cubulețe mici (restul legumelor). Usturoiul îl treceți prin presă sau îl zdrobiți.
- Dacă folosiți roșiile proaspete, opțional le opăriți și le decojiți, apoi le tocați mărunt din cuțit sau le pasați la robot. Eu prefer să folosesc roșii pasate din conservă pentru că au mai puțină apă și lasă o culoare mai intensă.
- Într-o cratiță mare, puneți uleiul să se încălzească la foc mediu și căliți aici usturoiul, împreună cu ceapa tocată până devine ușor translucidă, aproximativ 5 minute.
- Adăugați morcovul ras, apoi ciupercile, sare și piper și continuați să căliți timp de încă 10 minute. În funcție de soiul de ciuperci, vor lăsa mai multă sau mai puțină apă. Mai adăugați dacă este necesar. Amestecați ocazional.
- După ce s-au înmuiat ciupercile, puneți ardeiul copt pasat la robot sau tăiat cubulețe și roșiile. Adăugați oregano, amestecați bine și lăsați zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, aprox. 30 de minute.
- Gustați și potriviți acum gustul de sare și piper. Tot acum, opțional, adăugați boia dulce sau iute și, dacă simțiți nevoia, adăugați o linguriță de zahăr pentru a echilibra aciditatea roșiilor, apoi lăsați zacusca de ciuperci să fiarbă încă 5 minute,
- Imediat ce stingeți focul, turnați zacusca fierbinte în borcane sterilizate, înfiletați capacele și verificați-le să etanșeze bine.
- Sterilizați borcanele cu zacuscă de ciuperci prin fierbere la bain marie timp de 30 de minute de când apa începe să fiarbă sau în cuptor, la 120°C, timp de 30 de minute. Apoi le lăsați să se răcească în apa in care au fiert sau în cuptor până a doua zi.
- A doua zi verificați încă o dată capacele, etichetați borcanele și mutați-le într-o cămară răcoroasă și întunecoasă.
Bine de știut:
-
- Puteți să vă jucați cu textura după cum vă place să mâncați zacusca de ciuperci: dacă vreți o pastă de întins pe pâine, pasați legumele mai fin. Dacă doriți mai degrabă să o mâncați la felul doi, cu tăiați legumele cubulețe sau fâșii.
-
- Sterilizarea borcanelor este esențială pentru ca această rețetă de zacuscă de ciuperci să reziste pe termen lung în cămară.
-
- Dacă folosiți roșii proaspete, alegeți-le cât mai bine coapte pentru a evita gustul prea acru.
-
- Focul mic este esențial pentru a evita arderea legumelor și pentru a permite aromelor să se întrepătrundă armonios.
-
- Semnul că zacusca este bine fiartă este atunci când uleiul se ridică deasupra.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alexa
Îmi place foarte mult cum explicați rețetele. Chiar nu ai cum sa dai greș sau ce sa mai întrebi în plus. După ce am gustat zacusca aceasta de ciuperci am zis ca e chiar mai gustoasa decât aia de vinete. Plus ca se face mai ușor! Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea
Exact așa zic și eu, Alexa, de aceea o prefer în fiecare an. Uneori nu o fac pe cea clasică, dar aceasta, cu ciuperci nu-mi lipsește din cămară.
Sanda
Ce buna o sa fie la iarna in post! Imi place reteta ta Iuliana ca nu are mult ulei.
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc frumos! Nu-mi place deloc zacusca uleioasă și în general încerc să folosesc cât mai puțin.