Timp estimat pentru citit: 9 minute
Dacă ar fi să aleg un singur gem care să îmi amintească de toamnă, cu siguranță acesta este gemul de mere rase cu scorțișoară și rom! Nu doar că se face ușor, dar aroma lui îți va umple casa cu mirosuri calde și confortabile.
Îmi amintesc că, atunci când eram copil, bunica făcea mereu gemuri și dulcețuri din tot ce aveam în curte. Gemul de mere, precum și gemul simplu de prune sunt și acum printre preferatele mele și nu îmi lipsesc niciodată din cămară.
Gemul de mere rase nu e doar simplu de făcut, ci și incredibil de versatil. Îl puteți pune dimineața pe pâine, în clătite, în rulade pufoase, prăjituri, plăcinte sau chiar pe niște brânzeturi, dacă vreți să impresionați musafirii.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru rețeta de gem de mere rase cu scorțișoară și rom
- Cum facem gem de mere rase - rețeta video detaliată
- Mod de preparare gem de mere rase - rețeta pas cu pas
- La ce folosim gemul de mere
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru rețeta de gem de mere rase cu scorțișoară și rom
- 2,4 kg mere (cântărite curățate) – orice soi de mere e la fel de bun pentru acest gem.
- 200 g zahăr – cantitatea asta e perfect echilibrată pentru gustul meu, dar dacă preferați gemul mai dulce, puteți adăuga mai mult
- sucul de la 1 lămâie – pe lângă faptul că previne oxidarea merelor, lămâia adaugă și un pic de prospețime care face gemul să fie mai răcoritor
- 2 batoane de scorțișoară – pentru mine, scorțișoara e must-have în gemul de mere! Dacă nu aveți batoane, puteți folosi și scorțișoară pudră, dar aroma nu va fi la fel de intensă.
- 30 ml rom Stroh 40 (sau esență de rom/vanilie) – îmi place să folosesc rom Stroh pentru aroma lui puternică, dar dacă faceți gemul pentru copii, puteți folosi esență de rom sau de vanilie.
- aprox. 250 ml apă – merele lasă și ele apă la fiert, dar depinde de soi. Eu adaug treptat apa, doar atât cât e nevoie pentru a nu se lipi gemul de cratiță.
Cum facem gem de mere rase - rețeta video detaliată
Mod de preparare gem de mere rase - rețeta pas cu pas
1. Dați merele la robot, pe răzătoarea cu găuri mari sau tăiați-le cubulețe. Le puteți curăța de coajă dacă doriți, gemul va ieși foarte fin, dar pierdeți fibre și vitamine. Eu mereu păstrez coaja.
2. Puneți merele într-o cratiță încăpătoare cu fund gros (asta e cheia ca să nu se lipească gemul!). Adăugați zahărul, sucul proaspăt de la o lămâie, batoanele de scorțișoară și ~200 ml de apă. În funcție de soiul de mere, poate fi nevoie de ceva mai multă apă dar o veți adăuga pe parcurs, puțin câte puțin.
3. Fierbeți merele la foc mediu aproximativ 30 de minute până când se înmoaie bine. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn ca să nu se lipească de cratiță. Nu vă speriați dacă la început merele oxidează foarte mult. Pe măsură ce fierb, culoarea se mai schimbă.
4. Dacă doriți un gem fin și cremos, dați cratița deoparte, îndepărtați batoanele de scorțișoară și pasați merele cu un blender de mână până când se transformă într-un piure omogen. Dacă nu doriți să pasați gemul, puteți sări peste acest pas.
5. Puneți din nou cratița pe foc, turnați romul și lăsați gemul să mai dea câteva clocote. Alcoolul se va evapora imediat, iar în gem va rămâne o aromă superbă. Procedați la fel si dacă folosiți esență de rom sau de vanilie. Dacă nu folosiți nicio aromă, săriți direct la pasul următor.
6. Puneți borcanele sterilizate în prealabil pe o tavă metalică ca să nu crape. Turnați imediat gemul de mere rase în borcane și înfiletați bine capacele. Așezați borcanele cu capacul în jos pentru 10 minute.
7. Întoarceți borcanele în poziție normală, le acoperiți cu prosoape sau cu pături groase și le lăsați să se răcească lent până a doua zi.
8. A doua zi verificați din nou capacele, să fie ferme și ușor concave, semn că au etanșat perfect conținutul. Etichetați borcanele și mutați-le într-un loc răcoros și întunecos. Se vor păstra perfect chiar și un an de zile!
La ce folosim gemul de mere
La mine, gemul ăsta nu prea apucă să stea mult în borcane. Familia mea îl adoră pe pâine prăjită unsă cu unt!
Dar gemul de mere rase este foarte bun și în clătite, la papanașii fierți sau chiar în iaurtul de la micul dejun. Vă recomand să încercați și o variantă mai inedită: puneți o linguriță de gem peste niște brânză brie – contrastul dintre dulce și sărat este fantastic! Dacă vă place să faceți prăjituri, îl puteți folosi și ca umplutură în tarte sau cornuri.
Las mai jos câteva rețete la care puteți folosi acest gem de mere aromat:
Cum se păstrează
Borcanele sterilizate corect vor rezista bine până la un an, dacă sunt ținute la loc răcoros și întunecos. În cămară sau beci, gemul își va păstra perfect aroma. După deschidere, păstrați borcanul în frigider și consumați-l în decurs de 2-3 săptămâni. De obicei, la noi nu apucă să expire – e prea gustos!
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Sterilizați borcanele corect, nu săriți peste acest pas! O sterilizare corectă vă garantează că gemul se va păstra perfect tot anul fără probleme.
- Dacă folosiți mere foarte zemoase, fiți atenți să nu adăugați prea multă apă de la început. Mai bine completați treptat, pe parcurs.
- Sucul de lămâie nu doar că adaugă aromă, dar și păstrează o culoare frumoasă la gem, așa că nu-l omiteți!
- Nu uitați să amestecați gemul des, mai ales spre final, deoarece are tendința de a se lipi.
- Dacă gemul vi se pare prea gros în timpul fierberii, mai adăugați câte puțină apă. Este mult mai ușor să ajustați consistența cât încă este pe foc.
Întrebări frecvente
Nu, poți păstra coaja pentru mai multe fibre și o textură mai rustică, dar dacă vrei un gem fin, e mai bine să o cureți.
Ia cratița de pe foc și transferă gemul într-un alt vas, apoi lasă-l să fiarbă la foc mai mic, amestecând mai des.
Desigur! Ajustați zahărul după gust. Dacă merele sunt suficient de dulci, se poate face chiar și fără zahăr.
După ce s-au răcit complet, apasă ușor pe capac. Dacă nu face click și capacul e fix, borcanul este sigilat corect.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem de mere rase - rețeta simplă cu aromă de scorțișoară și rom
Echipamente necesare
Ingrediente
- 2,4 kg mere (cântărite curățate)
- 200 g zahăr
- sucul de la 1 lămâie
- 2 batoane de scorțișoară
- 30 ml rom Stroh 40 (sau esență de rom, de vanilie, după gust)
- 250 ml apă
Instrucțiuni de preparare
- Dați merele la robot, pe răzătoarea cu găuri mari sau tăiați-le cubulețe. Le puteți curăța de coajă dacă doriți, gemul va ieși foarte fin, dar pierdeți fibre și vitamine. Eu mereu păstrez coaja.
- Puneți merele într-o cratiță încăpătoare cu fund gros (asta e cheia ca să nu se lipească gemul!). Adăugați zahărul, sucul proaspăt de la o lămâie, batoanele de scorțișoară și ~200 ml de apă. În funcție de soiul de mere, poate fi nevoie de ceva mai multă apă dar o veți adăuga pe parcurs, puțin câte puțin.
- Fierbeți merele la foc mediu aproximativ 30 de minute până când se înmoaie bine. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn ca să nu se lipească de cratiță. Nu vă speriați dacă la început merele oxidează foarte mult. Pe măsură ce fierb, culoarea se mai schimbă.
- Dacă doriți un gem fin și cremos, dați cratița deoparte, îndepărtați batoanele de scorțișoară și pasați merele cu un blender de mână până când se transformă într-un piure omogen. Dacă nu doriți să pasați gemul, puteți sări peste acest pas.
- Puneți din nou cratița pe foc, turnați romul și lăsați gemul să mai dea câteva clocote. Alcoolul se va evapora imediat, iar în gem va rămâne o aromă superbă. Procedați la fel si dacă folosiți esență de rom sau de vanilie. Dacă nu folosiți nicio aromă, săriți direct la pasul următor.
- Puneți borcanele sterilizate în prealabil pe o tavă metalică ca să nu crape. Turnați imediat gemul de mere rase în borcane și înfiletați bine capacele. Așezați borcanele cu capacul în jos pentru 10 minute.
- Întoarceți borcanele în poziție normală, le acoperiți cu prosoape sau cu pături groase și le lăsați să se răcească lent până a doua zi.
- A doua zi verificați din nou capacele, să fie ferme și ușor concave, semn că au etanșat perfect conținutul. Etichetați borcanele și mutați-le într-un loc răcoros și întunecos. Se vor păstra perfect chiar și un an de zile!
Bine de știut:
- Sterilizați borcanele corect, nu săriți peste acest pas! O sterilizare corectă vă garantează că gemul se va păstra perfect tot anul fără probleme.
- Dacă folosiți mere foarte zemoase, fiți atenți să nu adăugați prea multă apă de la început. Mai bine completați treptat, pe parcurs.
- Sucul de lămâie nu doar că adaugă aromă, dar și păstrează o culoare frumoasă la gem, așa că nu-l omiteți!
- Nu uitați să amestecați gemul des, mai ales spre final, deoarece are tendința de a se lipi.
- Dacă gemul vi se pare prea gros în timpul fierberii, mai adăugați câte puțină apă. Este mult mai ușor să ajustați consistența cât încă este pe foc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
ALEXANDRA a zis
Am pus și eu rom și l-am pasat la Blender. A ieșit un gem foarte bun și aromat, maimjilt ca o cremă.
E deosebit. Mulțumesc pentru sfaturi.
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că l-ai încercat și că ți-a plăcut gemul de mere. Parcă e ușor nedreptățit în favoarea altor gemuri, dar mie mi se pare foarte bun. Mulțumesc pentru mesaj și te mai aștept cu drag și la alte rețete.