• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

    Publicat la 14 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară. Minunat, în prăjituri, clătite sau pe pâine cu unt.

    V-am povestit acum vreo săptămână cum am căpătat eu o lădiţă de gutui. Cea mai mare parte dintre gutui le-am transformat în gem. Am făcut un gem simplu de gutui şi încă un gem asortat de gutui şi pere pe care l-am aromatizat din belşug cu scorţişoară. Ştiţi ce bine merge dimineaţa la ceai, o felie de pâine prăjită, unsă cu unt peste care întindem o linguriţă de gem aromat cu scorţişoară? Deliciu!

    Gem asortat de gutui

    O altă parte din gutuile primite le-am ras, am adăugat zahăr şi le-am călit în puţin ulei, ca pe merele pentru plăcintă. Le-am lăsat să se răcească, pe urmă le-am pus în pungi şi le-am băgat la congelator. La iarnă, când afară va ninge şi va viscoli, la mine în bucătărie va mirosi minunat a plăcintă cu nuci şi gutui. Da, o să fac atunci şi poze şi o să scriu şi reţeta, dar între timp, voi faceţi bine şi ascundeţi în congelator 2-3 pungi cu gutui rase ca să aveţi materie primă, da? 😉

    Am păstrat şi câteva gutui de decor, pe care să le ţin aşa, pur şi simplu pe pervaz să se asorteze cu toamna ruginie de afară. Bunica mea făcea aşa. Când ajungeam la ea în vacanţa de iarnă gutuile mă aşteptau la geam...

    gutui

    În reţeta de azi am combinat gutuile cu perele. Am stat mult să mă gândesc dacă e bine ce fac. Îmi făceam griji că gutuile vor fi prea aromate şi vor domina perele, al căror gust nu se va simţi prea bine. Într-un fel aşa este, dar pe de altă parte perele au făcut gemul ăsta mai fin, mai lejer, mai molcuţ, nu ştiu cum să zic. Gemul simplu de gutui e dens, pe când cel asortat e mai cremos tocmai datorită perelor.

    Scorţişoara a fost "cireaşa de pe tort" pentru gemul ăsta. Am pus 2 batoane când am început să fierb siropul şi le-am lăsat până la final. Gemul a căpătat o aromă fină, subtilă.

    Dacă nu vă place atât de mult scorţişoara cum îmi place mie, o puteţi înlocui cu cardamom sau cu seminţe de vanilie, spre exemplu. Fiţi creativi, jucaţi-vă cu ingredientele care vă plac!

    Mod de preparare gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    gem asortat gutui cu pere sau mere

    Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

    Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară. Minunat, în prăjituri, clătite sau pe pâine cu unt.
    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 7 borcane de 370 g
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 2.5 kg de gutui (cântărite întregi)
    • 600 g mere sau pere (cântărite întregi)
    • 700 g de zahăr (variați cantitatea după cât de dulci sunt fructele)
    • sucul de la 1 lămâie
    • 350 ml de apă
    • 2 batoane de scorţişoară

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Se pune la fiert apa, împreună cu zahărul şi batoanele de scorţişoară până se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
    • Cât timp fierbe siropul, se spală gutuile de puf, se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari.
    • Procedăm la fel şi cu merele sau perele.
    • Se pun fructele rase peste siropul de zahăr și se adaugă sucul de la 1 lămâie. Se fierbe gemul aprox. 30 de minute la foc mare amestecând continuu ca să nu se lipească.
    • Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert 30 de minute.
    • Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor timp de 15 minute la 150 de grade.
    • Se acoperă borcanele cu un pled gros și se lasă sa se răcească lent, de pe o zi pe alta.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară
    Valori per porție
    Calorii
    633
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Carbohidrați
     
    166
    g
    55
    %
    Fibre
     
    9
    g
    38
    %
    Zahăr
     
    109
    g
    121
    %
    Proteine
     
    2
    g
    4
    %
    Vitamina A
     
    189
    IU
    4
    %
    Calciu
     
    45
    mg
    5
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară.

    Spor la pregătit gem asortat de gutui cu pere şi scorțișoară!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Manuela

      octombrie 11, 2022 at 12:54 pm

      5 stars
      L-am facut facut si e minunat! Nu cu fructe din Romania pt ca locuiesc in Olanda. Aroma gutuilor combinata cu cea a perelor este foarte delicioasa. Am pus si un pliculet cu zahar vanilat si praf de scortisoara combinat cu rozmarin. Deliciu 100% !

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        octombrie 11, 2022 at 1:04 pm

        Tare mult mă bucur că vă place cum a ieșit!
        Salutări Olandei, pentru mine e cea mai frumoasă țară din Europa! 🙂

        Răspunde
    2. doina

      octombrie 14, 2016 at 4:34 pm

      Este foarte bun si iarna cand e ger si zapada parca e si mai gustos langa o cana cu lapte cald. In " vremurile bune " foloseam mere ionatane ( ca erau din belsug )cu gutui.Din cotoare si coji faceam peltea iar din pasta ramasa faceam caramele date prin zahar .Fac asta si acum si in fiecare an parca mi se par mai bune ca cele din anul anterior.Este foarte important sa folosim gutuii autohtone si nu din import. Nimic nu se compara cu aroma gutuilor romanesti.Un sfarsit de saptamana cat mai placut. Cu drag Doina.

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 15, 2016 at 11:57 pm

        Ce zici tu acolo? Peltea, caramele date prin zahar, vaaaiiii....da' nu ies eu la pensie! Sa vezi cate fac!! Deocamdata in masura celor doar 3-4 ore libere pe zi nu pot face cate mi-as dori. Pup, Doina!

        Răspunde
    3. Claudia

      octombrie 14, 2016 at 10:07 am

      Acum facut si eu acum doi ani asa cu pere si e tare bun. Acum am si eu o ladita de gutui si planuiesc sa fac un gem simplu. Perfect pentru clatite 😉

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 15, 2016 at 11:55 pm

        Mmm, asa este, gemul de gutui e grozav la clatite. E mai dens, nu curge 😉

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.