Reţeta asta nu e cine ştie ce inovaţie sau complicaţie, dar am ales să o sciu pe blog tocmai pentru că este atât de simplă şi de gustoasă. Noi am avut-o la masa de prânz drept garnitură la o friptură la cuptor şi ne-a plăcut foarte mult. În mod cert a fost o opţiune mult mai bună decât aproape-tradiţionala garnitură de cartofi care însoţeşte de obicei cărnurile noastre.
Doar că....a fost un pic chiar prea bună. Mi-ar fi plăcut ciupercuţele astea calde şi ca salată, sau ca fel de mâncare de sine stătător. Au fost atât de bune încât nu le mai trebuia nimic altceva pe lângă ele.
Puteţi folosi orice ciuperci pentru reţeta asta. Eu am avut Champignon. Desigur, cele mai gustoase, sunt ciupercile proaspete, nu cele din conservă. Ideal ar fi să fie cât mai micuţe, ca să nu le mai tăiaţi cubuleţe şi să poată fi mâncate întregi.
Am observat că mereu găsesc Champignon de mărimea celor pe care le vedeţi în fotografii, la Carrefour, la raionul de legume-fructe, dar la frigidere, acolo unde se ţin caserolele cu salatele, germenii şi murăturile. Sunt ambalate în cutii de 250 g sau de 500 g. Cele care se vând vrac sunt de obicei un pic mai mature, au pălăriile mai mari şi adesea codiţele sunt mai lemnoase, unele chiar trebuiesc aruncate.
Ca mod de preparare...nimic mai simplu. În vreo 15 minute sunt gata. Nu vă dau cantităţi exacte că nu e cazul la o astfel de reţetă. Toate se pun după gust. Vă povestesc mai jos.
Mod de preparare garnitură de ciuperci cu mărar şi usturoi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- ~ 400 g ciuperci
- ulei de măsline
- usturoi
- suc de lămâie
- sare şi piper după gust
- mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Ciupercile se spală şi se curăţă pe ici, pe colo dacă este cazul.
- Usturoiul se trece prin presă şi se căleşte 1 minut în puţin ulei de măsline.
- Se adaugă ciupercile întregi dacă sunt micuţe, sau tăiate cuburi dacă sunt mai mari.
- Se condimentează cu sare şi piper după gust.
- Imediat ciupercile vor începe să-şi lase zeama, dar dacă e nevoie, puteţi adăuga foarte puţină apă ca să nu se lipească de tigaie.
- Se lasă ciupercile să fiarbă înăbuşit, la foc mic, acoperite cu capac cam 10-15 minute.
- Se dau deoparte de pe foc, se stropesc cu puţin suc de lămâie, se presară cu mărar proaspăt şi se servesc imediat.
- Sunt foarte bune drept garnitură la o friptură de pui, sau ca salată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Paul a zis
Am făcut, sunt fenomenale.
Pentru că am fost liber, am hotărât să îmi surprind familia și să gătesc ( eu nu am gătit niciodată).
Soția, care nu prea agrează nici ciupercile și nici mărarul, a fost uimită cât de bune sunt.
Iuliana a zis
Asta da victorie masculină în bucătărie! Felicitări, mă bucur mult că v-a plăcut rețeta mea 🙂