Trigoane crocante cu mere şi nuci, cu foi fine de plăcintă. Un desert de post simplu și rapid, cu arome minunate de toamnă.
Trigoanele sunt aperitive sau gustări pe care le fac deseori, dar mereu în varianta sărată, cu brânză, cu spanac sau cu ciuperci (vezi aici rețeta). Trigoane dulci nu făcusem niciodată, nu de alta, dar pur și simplu nu-mi venise ideea asta.
In week-end am avut de gând sa fac o banală plăcintă cu mere. Pregătisem umplutura, dezghețasem foile și îmi suflecasem mânecile să mă apuc de învârtit sulurile de plăcintă, când deodată mi-a venit ideea minunată de a face trigoane. De fapt e tot o plăcintă, dar într-o altă prezentare.
Pentru mine e fascinant cum doar schimbând puțin tehnica de lucru, din exact aceleași ingrediente obținem un produs nou. In esență e același lucru, dar uite ca trigoanele se usucă și se rumenesc minunat în cuptor și ies crocante cum o plăcintă n-ar fi ieșit. Sunt pur și simplu frumoase și sunt ușor de servit, de luat la pachet, la picnic sau unde mai vreți voi.
Eu le-am făcut cu foi de plăcintă cumpărate. Bune sau rele, am mereu un pachet de foi în congelator. Dacă aveți timp și îndemânare, puteți face voi foile de plăcintă și probabil ca veți obține trigoane mai bune decât ale mele. Eu mărturisesc spășită ca n-am nici timp, nici îndemânare să le fac atât de subțiri, așa că apelez la pachetul comod din congelator.
Dacă faceți trigoanele cu foi de casă sa-mi spuneți și mie cum au ieșit, poate mă ambiționez să încerc și eu cândva 🙂
Mod de preparare trigoane crocante cu mere şi nuci
Trigoanele de azi se pot face și folosind mere rase puse la borcan, dacă aveți așa ceva. În cazul în care le aveți și vreți să le folosiți în această rețetă, ar fi bine ca în prealabil să le puneți într-o sită și să le lăsați să se scurgă foarte bine sucul lăsat de mere.
Avem pe canalul de YouTube al blogului rețeta de mere rase puse la borcan. Poate vă este de folos!
Iar dacă doriți să vă abonați la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link. Avem rețete noi, în fiecare marți și joi! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Trigoane crocante cu mere şi nuci
Ingrediente
- 7 foi de plăcintă (½ de pachet)
- 3-4 mere
- 5 linguri de ulei
- 2 linguri de zahăr (sau după gust, depinde cât de acrișoare sunt merele)
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 linguriță de rom (esență de rom)
- 4-5 linguri miez de nucă măcinat
- 1 linguriță de miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Radeți merele pe răzătoarea mare, le amestecați cu zahărul și le căliți câteva minute în 25 ml de ulei încins până se evapora sucul lăsat.
- Lăsați-le să se răcească, apoi adăugați scorțișoara și romul.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tava mare de la aragaz.
- Tăiați fiecare foaie de plăcintă în 4 fâșii egale, pe lungime.
- Stropiți fiecare fâșie cu un fir foarte subțire de ulei.
- Puneți pe capetele fâșiilor câte o lingură de umplutură de mere, apoi împăturiți în formă de triunghi (vezi aici cum).
- Așezați trigoanele în tavă pe măsură ce le formați, iar la final le ungeți pe toate cu puțină miere subțiată cu o lingură de apă. Presărați nucă măcinată pe fiecare trigon.
- Dați tava la cuptor pentru 30-35 de minute, până când trigoanele sunt frumos rumenite.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
liliana a zis
Buna ziua.
cred totusi ca este vorba de 5 linguri ulei. sa fie o mica eroare de tiparire?
o zi frumoasa in continuare si spor la gatit!
Iuliana a zis
Vai de mine, mulțumesc că mi-ați atras atenția! Sunt 5 linguri, într-adevăr!