Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Publicat la 10 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

127 shares
Mergi la rețetă

Vă vine să credeţi sau nu, tortul diafan pe care îl vedeţi în fotografii este un tort vegan, făcut deci doar cu ingrediente vegetale, naturale şi sănătoase. Ba mai mult, este un tort de îngheţată, că tot ne aşteaptă vara cam nehotărâtă după colţ. Dar să vă povestesc cum de am ajuns la ideea acestui tort şi de ce "vegan".

Prietenii mei de la Vegis au lansat o provocare online. Au pus la dispoziţia bloggerilor pasionaţi un ulei de cocos extravirgin bio de la Niavis şi ne-au provocat să gătim cu el o reţetă deosebită. Din punctul meu de vedere, uleiul de cocos se pretează cel mai bine în reţete vegane. Parcă e păcat să îl combini cu grăsimi animale, pur şi simplu nu merge.

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Nu e prima dată când Vegis îmi aruncă mănuşa. Tot în urma unei colaborări cu ei am făcut cele mai bune deserturi vegane ale mele. Îmi plac provocările şi produsele lor pentru că mă scot din zona mea de confort şi trebuie să caut o altă abordare, să adaptez stilul meu de gătit şi să reinventez felul în care fac deserturile. În acest fel descopăr gusturi şi texturi noi şi de fiecare dată simt că mi-am mai depăşit o limită, reuşind să fac deserturi surprinzător de frumoase şi mai ales foarte bune, fără să folosesc ouă, lapte sau frişcă.

Şi am mai avut o motivaţie să fac o reţetă specială. Avem în familie o persoană la care ţin foarte mult şi care are un stil de viaţă vegan. De dragul ei mă străduiesc să experimentez cât mai multe reţete de acest fel. Ne vedem destul de rar dată fiind distanţa fizică dintre noi, dar îmi place să o răsfăţ şi să o surprind cu ceva bun atunci când vine la noi. Acest tort de îngheţată cu atâtea culori şi arome delicioase, sunt convinsă că i-ar plăcea foarte mult, aşa că îl voi reface cu siguranţă!

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Au apărut căpşunile, deja au invadat pieţele, iar eu nu pot rezista tentaţiei. Primul meu gând a fost la un desert care să le conţină din belşug, pe cât posibil şi la interior şi la exterior, ceea ce am şi făcut. Dar la fel de bine se poate face și cu alte fructe, de exemplu cu mure, zmeură, afine sau chiar cu caise când va fi vremea lor.

Tortul vegan de astăzi are blat cu ulei de cocos şi cacao, un strat de îngheţată de cocos şi căpşuni şi unul de îngheţată de cocos aromată cu lime. Pentru straturile de îngheţată am folosit cremă de cocos (sau smântână de cocos) pentru că are conţinut mai mare de grăsimi şi în acest fel obţinem o îngheţată mai cremoasă. La fel de bine se poate folosi şi partea solidă a conservelor de lapte de cocos.

Deşi m-am gândit şi la varianta de a congela tortul gata ornat, am vrut totuşi să avem fructe proaspete în farfurie, aşa că înainte de servire l-am decorat rapid cu câteva moţuri de cremă de cocos, jumătăţi de căpşuni şi felii străvezii de lime.

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Mod de preparare tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Reţeta nu este deloc greu de făcut şi cu toate că lista pare lungă, dacă vă uitaţi cu atenţie, veţi vedea că de fapt acest tort are doar câteva ingrediente. Cu excepţia fructelor, găsiţi tot ce aveţi nevoie pe site-ul vegis.ro. Vă trebuie doar puţină răbdare pentru că e un tort care se lucrează strat după strat. Dar e o reţetă frumoasă şi plină de prospeţime, merită din plin așteptarea.

O puteţi face cu 1-2 zile înainte, pentru o masă de week-end în familie sau pentru atunci când aveţi musafiri într-o după-amiază însorită de vară. Va trebui doar să scoateţi tortul din congelator cam cu o oră şi jumătate înainte să vă aşezaţi la masă (depinde şi de temperatura din cameră) şi vă asigur că toată lumea va fi plăcut surprinsă de acest desert deosebit.

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 45 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blatul - pentru o formă cu pereţi detaşabili cu diametrul de 18cm

  • 100 g de faină
  • 20 g de cacao neagră
  • 70 g de zahăr
  • 120 ml apă minerală
  • 1 linguriţă de extract de vanilie
  • 50 g ulei de cocos (sau unt de cocos foarte moale)
  • ½ linguriţă de praf de copt
  • un praf de sare

îngheţată de căpșuni

  • 200 ml cremă de cocos rece
  • 1 linguriţă de unt de cocos moale (dar nu lichid)
  • 200 g de căpşuni pasate
  • 50 g căpşuni tăiate cuburi
  • 3 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)

îngheţată de cocos cu lime

  • 250 ml cremă de cocos rece
  • 1 linguriţă de unt de cocos moale (dar nu lichid)
  • coaja rasă de la 2 lime
  • sucul de ½ lime (cam 2 linguri)
  • 3 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)

decor

  • 200 ml cremă de cocos rece
  • 2 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)
  • 1 linguriţă foarte rasă de amidon
  • 7-8 căpşuni proaspete
  • 1 lime tăiat felii
  • coajă rasă de lime

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de tort cu pereţi detaşabili şi diametrul de 18 cm.
  • Mixaţi la un loc toate ingredientele din listă. Veţi obţine o compoziţie cremoasă, de consistenţa unei smântâni groase.
  • Puneţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi blatul la cuptor pentru 15-20 de minute. Faceţi testul scobitorii să vă asiguraţi că este copt în mijloc.
  • Scoateţi blatul la răcit pe un grătar.
  • După ce blatul e complet rece, puneţi-l pe un platou potrivit şi montaţi din nou inelul de tort în jurul lui.

îngheţata de căpsuni

  • Spălaţi şi pasaţi la chopper 200 g de căpşuni. Restul de 50 g le tăiaţi cubuleţe.
  • Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) timp de 2-3 minute până devine fermă ca o frişcă, îşi păstrează forma şi nu cade de pe teluri.
  • Adăugaţi piureul de căpşuni, apoi cuburile de căpşuni şi omogenizaţi.
  • Turnaţi compoziţia peste blatul de tort, nivelaţi şi daţi forma la congelator pentru 30 de minute.

îngheţata de cocos cu lime

  • Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) , la fel ca mai sus. La final adăugaţi coaja rasă de la 2 lime şi sucul de la ½ de lime.
  • Scoateţi tortul din congelator şi turnaţi îngheţata de cocos peste cea de căpşuni.
  • Nivelaţi şi daţi din nou forma la congelator.

decor - înainte de servire

  • Scoateţi tortul din congelator cu cel puţin 1 oră înainte de servire.
  • Desprindeţi cu grijă inelul metalic, trecând lama unui cuţit subţire de jur împrejurul pereţilor.
  • Mixaţi crema de cocos cu mierea de albine (sau îndulcitorul) şi amidonul (are rolul de a absorbi umiditatea şi de a ajuta crema să îşi păstreze forma).
  • Decoraţi tortul folosind de preferat un poş cu dui stelat.
  • Adăugaţi jumătăţi de căpşuni proaspete şi felii foarte subţiri de lime.
  • Presăraţi cu coajă proaspăt rasă de lime.
  • Pentru a porţiona frumos tortul, încălziţi în prealabil lama cuţitului în apă fierbinte.

Bine de știut:

De fiecare dată, scurgeţi lichidul din cutia de cremă de cocos. Dacă îl păstraţi, după mixare crema se va înmuia prea tare, iar îngheţata va face ace de gheaţă. Nu aruncaţi lichidul, este foarte bun şi aromat! Îl puteţi folosi la un smoothie sau la micul dejun cu cereale.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă doriţi să urmăriţi această campanie lansată de Vegis şi să vedeţi toate reţetele cu cocos propuse de bloggeri, căutaţi pe reţetelele de socializare (Facebook, Instagram) hashtagul #retetameacucocos. Sunt convinsă că veţi descoperi o mulţime de reţete minunate de la care să vă inspiraţi 🙂

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Vă doresc zile cu soare, prieteni aproape şi poftă bună la un tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
127 shares

Comentarii

  1. mimiignatescu a zis

    iunie 10, 2017 at 7:52 pm

    Foarte interesant si original; dar trebuie tinut in congelator, daca nu ai musafiri sa il consumi pe tot.
    Unde ai gasit crema de cocos, sau ai preparat-o?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 13, 2017 at 9:33 am

      Buna Mimi,
      Crema o cumpar din Carrefour. E la cutiute mici, de carton.

      Răspunde
  2. relutza68 a zis

    mai 14, 2017 at 9:46 pm

    Wow! Esti fenomenala! Am facut si eu azi o inghetata rapida vegana de banane si capsuni,dar tortul tau e cu totul alta poveste.E rafinat si delicios de frumos(si ca gust pot jura).Deja a sosit caldura asa ca sper sa il fac cat de curând.Felicitari!!!!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 14, 2017 at 9:50 pm

      Multumesc! 🙂 Sper sa il incerci si mai ales sa iti placa!

      Răspunde
  3. vavaly a zis

    mai 10, 2017 at 10:35 am

    la fel ca tine am gandit si eu: uleiul asta merge perfect la o rețetă de desert vegan. desi am mai glumit eu ca fac cartofi prajiti, tot la un desert ma gandesc.. dar la ce am vazut acum la tine... mi ai luat piuitul. as vrea sa spun ca ma ambitionezi sa fac ceva si mai si dar ar fi doar o iluzie :).
    felicitari!
    aaa, si mi-am dat seama ce imi trebuie mie: un platou din assta cu picior. arata superb tortul pe el, decat pe farfurie. uite cum lungesc eu liste de must have uri :)))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 10, 2017 at 11:46 am

      Hai, treci la treaba ca ambitia asta e constructiva. Si-apoi, nu stim exact ce prefera nici juriul, nici publicul 🙂
      Am visat si eu multa vreme la un platou cu picior. Un timp l-am improvizat (un platou simplu si un castronel cu fundu-n sus pus dedesubt) pentru ca cele pe care le gaseam de cumparat online erau foarte scumpe. Pe asta l-am gasit intamplator la Pepco, era si la reducere, am dat 20 ron pe el, incredibil! Plus ca ii pot pune de fiecare data alta pamblica asortata cu preparatul 🙂

      Răspunde
      • vavaly a zis

        mai 10, 2017 at 7:22 pm

        wow, esti geniala. intai voi folosi castronul si apoi cand am bani la pepco dau navala :)). deja mi am adunat ideile, acum sa le pun cap la cap 🙂

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          mai 10, 2017 at 10:07 pm

          Vezi ca merge si cu castron, vaza, pahar...vezi ce se potriveste. Eu am un platou transparent pe care l-am pus peste o cupa de inghetata din sticla, de exemplu... Succes! 🙂

          Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x