Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi

Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

Publicat la 27 iunie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

122 shares
Mergi la rețetă

Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc. Albe, moi şi extraordinar de gustoase. Sunt perfecte pentru sandvişuri şi de luat la pachet.

În caz că vă întrebaţi, să ştiti că încă îmi mai place să fac pâine de casă ! 😀 Nu mi-a trecut, dimpotrivă, mă fascinează tot mai mult. Până acum deserturile erau preferatele mele. Acum, dacă m-ar întreba cineva ce aleg să fac între un tort şi o pâine, aş vota fără ezitare cu pâinea, în ciuda faptului că suntem în plină vară şi un început de caniculă ne dă târcoale.

Ba chiar mă gândeam zilele trecute că trebuie să îmi modific puţin programul în aşa fel încât să coc pâinea seara târziu, chiar înainte de a merge la culcare. Apoi să las peste noapte uşa larg deschisă la bucătărie să se răcorească. Deci sunt capabilă de orice eforturi şi compromisuri, numai să mă pot juca în continuare cu aluatul şi sa avem pâine de casă.

Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

Încă mai sunt de părere că pâinea se face mai mult singură. Da, ştiu că nu mă credeţi, că nici eu nu credeam înainte să mă apuc serios să fac pâine acasă. Zău, chiar dacă nu aveţi un robot sau o maşină de pâine care să frământe în locul vostru, efortul e minim. Vreo 10 minute de jucat cu aluatul, e mai degrabă o plăcere decât un efort. Apoi pâinea creşte în legea ei şi nu ne mai solicită decât foarte puţin comparativ cu ceea ce ne oferă. Nu există miros mai frumos într-o casă decât cel de pâine caldă. Să miroasă a pâine caldă în casă e semn de armonie, de familie sănătoasă, de iubire şi respect.

Gusturile noastre sunt deja pervertite de produsele din comerţ. E posibil ca cel puţin la început, să primiţi proteste din partea familie, am păţit-o şi eu. Că pâinea cumpărată e mai bună, că e mai comodă, că e gata feliată, că ieşi mai ieftin, că se păstrează pufoasă până săptămâna viitoare, etc, etc. Nu mai ştim ce e sănătos şi parcă nici nu mai contează uneori. Nu mai facem diferenţa între bun şi rău, între o pâine făcută cu grijă şi cu drag şi un burete feliat ambalat într-o pungă.

Faceţi pâini mici şi încercaţi mai multe reţete până descoperiţi ce anume place membrilor familiei sau până îi obişnuiţi cu gustul şi textura pâinii de casă. O altă idee ar fi să îi implicaţi şi pe cei mici în activitatea asta. Daţi-le un boţ de aluat cu care să se joace, eventual să facă şi ei o pâine mai mică. E minunat pentru un copil să vadă cum creşte aluatul şi cum se coace o pâine.

Mod de preparare pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

Pâinicile astea bălaie le-am făcut cu o zi înainte să plecăm în concediu. Vroiam să fac câteva sandvişuri pentru drum şi...doar nu era să le fac cu pâine cumpărată! Am pus repede în cuva robotului tot ce trebuie şi am dat drumul la treabă.

Ca făină, am folosit ce aveam la îndemână şi anume o făină pentru cozonac. Înainte de vacanţă obişnuiesc să termin stocurile, pungile desfăcute cu diverse şi să folosesc ceea ce staţionează pe rafturile frigiderului şi nu poate aştepta până ne întoarcem noi din concediu. Aşa că am folosit făina pentru cozonac care zăcea desfăcută de la Paşte şi am pus în aluat bucăţele de măsline Kalamata, puţin ulei de măsline şi busuioc uscat. O combinaţie aproape mediteraneană, deşi noi de fapt plecam la munte 😀

Au rezultat 8 pâinici în miniatură, albe, pufoase şi extraordinar de gustoase. Ne-au prins tare bine, mai ales că traseul nostru a fost lung şi a fost nevoie să facem vreo 3 pauze pe drum.

Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 8 -10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g făină albă tip 000 (eu am folosit făină pentru cozonac)
  • 7 g drojdie uscată
  • 10 g sare
  • 300 ml de apă
  • 20 ml de ulei de măsline
  • 100 g măsline fără sâmburi (tocate mărunt)
  • 2 linguriţe de busuioc uscat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
  • Dacă frământaţi la robot puneţi apa, uleiul, măslinele şi busuiocul peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , puneţi măslinele şi busuiocul peste făină, apoi turnaţi apa şi uleiul puţin câte puţin, până când sunt bine încorporate. În funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai mult sau mai puţină apă.
  • Când aluatul este omogen, elastic şi nu se lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
  • Eu am acoperit bolul robotului cu folie alimentară şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 40 de minute îşi dublase volumul.
  • Ungem blatul de lucru cu foarte puţin ulei şi răsturnăm aluatul. Îl impărţim în 8-10 bucăţi egale.
  • Formăm cu palmele bile cât de perfect rotunde reuşim.
  • Aşezăm pâinicile în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un şervet curat şi le mai lăsăm la dospit încă 30 de minute.
  • Între timp încingeţi cuptorul la 240 de grade şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
  • Înainte să daţi pâinicile la cuptor, crestaţi-le cu un cuţit cu lama subţire şi foarte bine ascuţită.
  • Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi tava la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
  • După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade şi lăsaţi pâinicile la copt încă 30 de minute.
  • Când sunt gata, trebuie să fie compacte, uşoare, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune a gol.
  • Lăsaţi pâinicile să se usuce liber, pe un grătar, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie sau acoperite cu un şervet de bumbac.

Bine de știut:

Dacă doriţi pâinici mai rumene, înainte să le băgaţi la cuptor le puteţi unge cu puţin ou bătut aşa cum am făcut eu la reţeta de chifle de casă din aluat cu unt si lapte.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

Spor la frământat pâinici pufoase cu măsline şi busuioc!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
122 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.