• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Aluaturi

    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

    Publicat la 27 iunie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc. Albe, moi şi extraordinar de gustoase. Sunt perfecte pentru sandvişuri şi de luat la pachet.

    În caz că vă întrebaţi, să ştiti că încă îmi mai place să fac pâine de casă! 😀 Nu mi-a trecut, dimpotrivă, mă fascinează tot mai mult. Până acum deserturile erau preferatele mele. Acum, dacă m-ar întreba cineva ce aleg să fac între un tort şi o pâine, aş vota fără ezitare cu pâinea, în ciuda faptului că suntem în plină vară şi un început de caniculă ne dă târcoale.

    Ba chiar mă gândeam zilele trecute că trebuie să îmi modific puţin programul în aşa fel încât să coc pâinea seara târziu, chiar înainte de a merge la culcare. Apoi să las peste noapte uşa larg deschisă la bucătărie să se răcorească. Deci sunt capabilă de orice eforturi şi compromisuri, numai să mă pot juca în continuare cu aluatul şi sa avem pâine de casă.

    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

    Încă mai sunt de părere că pâinea se face mai mult singură. Da, ştiu că nu mă credeţi, că nici eu nu credeam înainte să mă apuc serios să fac pâine acasă. Zău, chiar dacă nu aveţi un robot sau o maşină de pâine care să frământe în locul vostru, efortul e minim. Vreo 10 minute de jucat cu aluatul, e mai degrabă o plăcere decât un efort. Apoi pâinea creşte în legea ei şi nu ne mai solicită decât foarte puţin comparativ cu ceea ce ne oferă. Nu există miros mai frumos într-o casă decât cel de pâine caldă. Să miroasă a pâine caldă în casă e semn de armonie, de familie sănătoasă, de iubire şi respect.

    Gusturile noastre sunt deja pervertite de produsele din comerţ. E posibil ca cel puţin la început, să primiţi proteste din partea familie, am păţit-o şi eu. Că pâinea cumpărată e mai bună, că e mai comodă, că e gata feliată, că ieşi mai ieftin, că se păstrează pufoasă până săptămâna viitoare, etc, etc. Nu mai ştim ce e sănătos şi parcă nici nu mai contează uneori. Nu mai facem diferenţa între bun şi rău, între o pâine făcută cu grijă şi cu drag şi un burete feliat ambalat într-o pungă.

    Faceţi pâini mici şi încercaţi mai multe reţete până descoperiţi ce anume place membrilor familiei sau până îi obişnuiţi cu gustul şi textura pâinii de casă. O altă idee ar fi să îi implicaţi şi pe cei mici în activitatea asta. Daţi-le un boţ de aluat cu care să se joace, eventual să facă şi ei o pâine mai mică. E minunat pentru un copil să vadă cum creşte aluatul şi cum se coace o pâine.

    Mod de preparare pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

    Pâinicile astea bălaie le-am făcut cu o zi înainte să plecăm în concediu. Vroiam să fac câteva sandvişuri pentru drum şi...doar nu era să le fac cu pâine cumpărată! Am pus repede în cuva robotului tot ce trebuie şi am dat drumul la treabă.

    Ca făină, am folosit ce aveam la îndemână şi anume o făină pentru cozonac. Înainte de vacanţă obişnuiesc să termin stocurile, pungile desfăcute cu diverse şi să folosesc ceea ce staţionează pe rafturile frigiderului şi nu poate aştepta până ne întoarcem noi din concediu. Aşa că am folosit făina pentru cozonac care zăcea desfăcută de la Paşte şi am pus în aluat bucăţele de măsline Kalamata, puţin ulei de măsline şi busuioc uscat. O combinaţie aproape mediteraneană, deşi noi de fapt plecam la munte 😀

    Au rezultat 8 pâinici în miniatură, albe, pufoase şi extraordinar de gustoase. Ne-au prins tare bine, mai ales că traseul nostru a fost lung şi a fost nevoie să facem vreo 3 pauze pe drum.

    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

    5 from 1 vote
    Tipărește
    Pregătire: 15 minutes
    Gătire: 45 minutes
    Timp total: 1 hour
    Număr de porții: 8 -10

    Ingrediente
     

    • 500 g făină albă tip 000 (eu am folosit făină pentru cozonac)
    • 7 g drojdie uscată
    • 10 g sare
    • 300 ml de apă
    • 20 ml de ulei de măsline
    • 100 g măsline fără sâmburi (tocate mărunt)
    • 2 linguriţe de busuioc uscat

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
    • Dacă frământaţi la robot puneţi apa, uleiul, măslinele şi busuiocul peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , puneţi măslinele şi busuiocul peste făină, apoi turnaţi apa şi uleiul puţin câte puţin, până când sunt bine încorporate. În funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai mult sau mai puţină apă.
    • Când aluatul este omogen, elastic şi nu se lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
    • Eu am acoperit bolul robotului cu folie alimentară şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 40 de minute îşi dublase volumul.
    • Ungem blatul de lucru cu foarte puţin ulei şi răsturnăm aluatul. Îl impărţim în 8-10 bucăţi egale.
    • Formăm cu palmele bile cât de perfect rotunde reuşim.
    • Aşezăm pâinicile în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un şervet curat şi le mai lăsăm la dospit încă 30 de minute.
    • Între timp încingeţi cuptorul la 240 de grade şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
    • Înainte să daţi pâinicile la cuptor, crestaţi-le cu un cuţit cu lama subţire şi foarte bine ascuţită.
    • Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi tava la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
    • După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade şi lăsaţi pâinicile la copt încă 30 de minute.
    • Când sunt gata, trebuie să fie compacte, uşoare, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune a gol.
    • Lăsaţi pâinicile să se usuce liber, pe un grătar, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie sau acoperite cu un şervet de bumbac.

    Bine de știut:

    Dacă doriţi pâinici mai rumene, înainte să le băgaţi la cuptor le puteţi unge cu puţin ou bătut aşa cum am făcut eu la reţeta de chifle de casă din aluat cu unt si lapte.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!

    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc

    Spor la frământat pâinici pufoase cu măsline şi busuioc!

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Cheesecake marmorat cu sos de zmeură (fără coacere)
    • Îngheţată vegană de caise cu cocos şi migdale
    • Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in
    • Dulceaţă de trandafiri parfumată şi catifelată

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.