Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Gem de zmeură aromat şi parfumat

Publicat la 20 august 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

235 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă și rapidă pentru un gem de zmeură 100% natural, aromat și parfumat și care se păstrează perfect în cămară chiar și 2 ani.

Tare dezamăgită am fost anul ăsta de zmeura pe care am găsit-o în piaţă! Am tot cumpărat, ba pentru zmeurată (vezi aici reţeta) , ba pentru îngheţată sau pentru vreo prăjitură şi cu toate că era mare, frumoasă şi destul de scumpă, nu avea niciun gust! 🙁

Zilele trecute am avut norocul să găsesc de cumpărat la marginea unei păduri zmeură de munte, ecologică, bio, sălbatică, cum vreţi să-i spuneţi. E mai mărunţică decât cea de pe tarabele din piaţă dar e atât de parfumată şi de aromată! Este exact zmeura pe care o căutam de atâta timp!

Am pus 2 caserole la congelator să le am pentru deserturi, iar restul le-am transformat în gem fin pentru dimineţi aromate 🙂 Vă povestesc mai jos ce şi cum!

Gem de zmeură aromat şi parfumat

Mod de preparare gem de zmeură aromat şi parfumat

Modul de preparare nu e nici diferit, nici mai greu decât la alte gemuri. Am pus zmeura într-un vas, am presărat zahărul, sucul și coaja de lămâie şi am lăsat-o o oră deoparte. Am mai amestecat în vas de 2-3 ori, când am trecut pe lângă el. După o oră, fructele lăsaseră suficient sirop cât să nu fie nevoie să adaug apă la fiert.

Am pus gemul la fiert, fără capac la început la foc iute, apoi l-am redus la moderat. Ideal ar fi să folosiţi o cratiţă scundă şi cât mai întinsă. În acest fel avem o suprafață mare prin care apa să se evapore şi nu va fi nevoie să fierbem gemul prea mult.

În general la gemuri şi dulceţuri, cu cât scurtăm timpul de fierbere, cu atât se păstrează mai multe vitamine şi arome din fructe, iar gemul va avea o culoare vie şi frumoasă. Fierberea în exces duce la caramelizarea zahărului, ceea ce va afecta atât gustul, cât şi culoarea gemului.

Am amestecat foarte des, nu cumva să se prindă de fundul cratiței şi am adunat mereu spuma care se forma deasupra.

Gemul meu a fiert cam în 30 de minute. Puteţi pune 2-3 lingurițe de gem pe o farfurie și verificați dacă vă mulțumește consistența lui. Dacă da, atunci puteți opri focul. Dacă e încă prea lichid, atunci lăsați-l să mai fiarbă câteva minute.

Dulceață de casă

Țineți cont că întotdeauna gemul fierbinte e mai lichid decât va fi cel din borcan, după ce se va răci complet!

Așezați borcanele într-o tavă sau pe alt suport metalic care să preia diferenţa de temperatură și le umpleți până aproape de gura borcanului. Puneţi capacele, înfiletaţi-le bine sau capsaţi-le şi întoarceţi borcanele pentru 15 minute cu fundul în sus. Acoperiţi-le în acest timp cu o prosop gros. Aduceţi borcanele în poziţia normală, înveliţi-le din nou cu prosopul şi lăsaţi-le să se răcească lent până a doua zi.

borcan cu dulceata de zmeura

Eu am scos borcanele din cuptor a doua zi, le-am şters cu o lavetă umedă să fiu sigură că sunt curate, le-am etichetat şi le-am dus în cămară, alături de suratele lor cu alte arome şi culori. Din cămara răcoroasă le vom lua unul câte unul, să ne parfumeze zilele friguroase de iarnă care vor urma 🙂

Mic dejun cu paine, unt si dulceata

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gem de zmeură aromat şi parfumat

Gem de zmeură aromat şi parfumat

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane de 400 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

palnie pt. borcane
pâlnie pt. borcane

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg zmeură
  • 500 g zahăr
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 2 linguri sucul de lămâie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Zmeura se pune într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
  • Se pune zmeura într-un vas, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte o oră. Amestecați de 2-3 ori în vas în acest timp. Zmeura își va lăsa sirop și zahărul se va dizolva. În acest fel nu suntem nevoiți să adăugăm apă la fiert.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se răstoarnă zmeura în cratiţă, iar cratiță o punem pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce gemul începe să fiarbă.
  • Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
  • Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
  • Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat iar siropul în care plutesc s-a legat.
  • Puneți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa gemului, îl puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-l să mai dea câteva clocote.
  • Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate înainte să turnăm gemul.
  • Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le să se răcească complet, de pe o zi pe alta.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
  • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani într-o cămară de bloc, fără nicio problemă.

Bine de știut:

În funcție de cât de mult fierbeți gemul, adică dacă îl faceți mai "bine legat" sau mai lichid, veți obține 2 sau 3 borcane.
Dintr-un kilogram de zmeură, la consistența care se vede în video, eu am obținut 2 borcane și jumătate.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

IMPORTANT:

Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

gem de zmeura aromat si parfumat (1)

Poftă bună la gem de zmeură aromat şi parfumat!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
235 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x